Honor Magic4 Lite – rýchly pohoďák

Recenzia elegantného androidu s veľkým 6,8'' 120 Hz displejom, 6 nm čipsetom, 48 Mpix fotoaparátom a slušnou výdržou 4800 mAh batérie, ktorá láka 66 W nabíjaním.

Po dlhom čase sa začal Honor pripomínať svojimi smartfónmi, ktoré po odpojení od materského Huawei opäť začali ponúkať podporu pre Google služby. Aj keď sa dá bez nich prežiť, predsa len, s ich podporou je používanie telefónu komfortnejšie. A záleží na tom aj zákazníkom.

Naposledy sme recenzovali modely série Honor 50, ktorá patrí medzi prémiové. Naše skúsenosti z testovania sa dočítate v článkoch Honor 50 - vydarený návrat a Honor 50 Lite - prioritou rýchle nabíjanie.

Ďalším zaujímavým modelom je Honor Magic4 Lite (základné info), ktorý sa na Slovensku začal predávať začiatkom mája. Tristoeurový android láka elegantným dizajnom, ktorý pri dopade svetla mení odtieň, veľkým displejom s minimálnym rámom a rýchlym nabíjaním. V útrobách sa ukrýva výbava strednej triedy s dostatočne výkonným procesorom a slušným fotoaparátom. 

Na zadnej stene na prvý pohľad upúta veľký fotomodul s trojicou objektívov a LED diódou. Matná povrchová úprava dlhšie odoláva odtlačkom a nečistotám, z času na čas sa však lešteniu aj tak nevyhnete. V balení nájdete priesvitný obal, ktorý konštrukciu ochráni a dorovná vystupujúce fotoaparáty. 

V pravej bočnej stene nájdeme čítačku odtlačkov integrovanú do vypínača a klávesy hlasitosti. Čítačka je rýchla a spoľahlivá, v primeranej výške aj pre ženskú ruku. V nastaveniach si zvolíte, či sa má telefón odomknúť po priložení prsta alebo až po stlačení vypínača. Protiľahlá stena je prázdna, nič tak nebráni, aby ste telefón položili na bok napríklad pri snímaní fotografie, ak potrebujete pevnú oporu. 

Spodná strana ukrýva slot na dve SIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý sa nachádza v hornej stene, ten je ale určený pre hovory, nie prehrávanie multimédií. Jeho netradičné umiestnenie je spôsobené nedostatkom miesta nad displejom. Ten má minimálne rámy okolo, a tak sa tam pre reproduktor už nenašlo miesto. Nevadí, na kvalite hovoru to nepoznáte. 

Spodný reproduktor je priemernej kvality, žiadne zázraky od neho nečakajte. Konštrukcii chýba certifikovaná vodeodolnosť, ale gumené tesnenie pri šuplíku na SIM karty dáva najavo, že nejaké to ošplechnutie vodou by telefónu nemuselo uškodiť. Určite sa však na to nespoliehajte. 

Výrobca sa pýši, že telefón prešiel extrémnymi záťažovými testami, ako je 2000-násobný tlak svetla, 24-hodinová nepretržitá soľná hmla, simulácia okolitého hluku, 800 000-násobný test kapacity dotyku, 3-ročná simulácia starnutia, teplotné cykly od -20 °C do 55 °C, opakované testy pádu na tvrdý povrch a ďalšie. 

Displej, ktorý Honor volá FullView, zaberá podľa výrobcu 94 % prednej steny. Naozaj, bočné rámy sú takmer neviditeľné a ani spodná "brada" nezaberá veľa miesta. Kvalita obrazovky je veľmi dobrá, Full HD+ rozlíšenie stačí a dynamická obnovovacia frekvencia si sama určuje, či použije 60 Hz alebo až 120 Hz. Rozhodnúť sa môžete aj napevno nastaviť štandardnú 60 Hz alebo vysokú 120 Hz frekvenciu. 

O ochranu vášho zraku sa postará technológia Honor Eye Comfort a certifikácia TUV Rheinland Low Blue Light, ktorá znižuje množstvo škodlivého modrého svetla a znižuje tak únavu očí. V nastaveniach nájdete ručné zapínanie tmavého režimu aj režim eKniha. 

Prispôsobiť si viete zobrazenie farieb, stále zapnutý displej (Always on) chýba, takisto zobudenie poklepaním. Ak ste to tam vy našli, dajte mi, prosím, vedieť. Rozsvietenie obrazovky po prijatí notifikácie a po zodvihnutí zariadenia tu je. 

Čitateľnosť displeja na priamom slnku nie je zlá, ale drahším, prémiovým modelom sa samozrejme nevyrovná. Zamrzí, že v telefóne stále beží staršia verzia operačného systému Android 11, bezpečnostná záplata sa "zasekla" vo februári. Počas testovania aktualizácia nebola dostupná.

Používateľská nadstavba Magic UI 4.2 ponúka známe prostredie, množstvo prispôsobení, doplnkových funkcií a vlastných nastavení. Aj vďaka 6 nm čipsetu Snapdragon 695 a 6 GB operačnej pamäti je systém plynulý, rýchly a bezproblémový. 

Technológia Honor RAM Turbo umožní navýšenie operačnej pamäte RAM o 2 GB, takže namiesto 6 GB bude mať telefón pri náročných úlohách k dispozícii 8 GB. Požičia si ju z úložiska (ROM). Magic4 Lite je vybavený aj inovatívnou architektúrou proti starnutiu čipsetu, ktorá ho udržiava v kondícii a ponúka komfortné používanie bez straty výkonu až po dobu 36 mesiacov. Treba upozorniť, že vnútorná 128 GB pamäť sa nedá rozšíriť microSD kartami. 

Po zapnutí telefónu a povinných nastaveniach systému sa dostanete k nainštalovaným aplikáciám a možnosti zmeny domácej obrazovky. Aplikácií veľa nie je, napriek tomu ich tu stále ostáva niekoľko zbytočne vopred nainštalovaných. Ak nepočítam "povinnú jazdu" apiek Honoru, úplne zbytočné mi tu prídu hry, TrainPal, Trip.com, WPS Office a Booking.com. Kto chce, tak by si ich nainštaloval aj sám. Našťastie nie je problém s ich odinštalovaním. 

Hlavný 48-megapixelový fotoaparát disponuje svetelnosťou f/1.8 a na kvalitu záberov môže dohliadať umelá inteligencia, ktorá vďaka špeciálnemu algoritmu "doladí" konečnú fotografia tak, aby bol výsledok čo najlepší. Kvalita je veľmi slušná a ani s pribúdajúcim šerom sa výrazne neznižuje. Samozrejme, šum tam je, ale vzhľadom na cenu telefónu to nie je zlé. 

Už tradične sa nedá fotiť do pomeru 16:9, ale iba 4:3, 1:1 a 20:9. Prečo sa tak Honor tvrdohlavo bráni voľbe 16:9 ani srnka netuší. Technológia spájania štyroch pixelov do jedného pre jasnejšie a detailnejšie snímky znamená, že výsledné fotografie majú 12 megapixelov. Ak chcete mať plných 48 Mpix, musíte ísť v apke Fotoaparát do ponuky Viac a zvoliť Vysoké rozlíšenie. 

V režimoch nájdeme napríklad aj Dvojité zobrazenie pre používanie prednej a zadnej kamery naraz, Príbeh s piatimi šablónami a Super makro, na ktorý sa využíva 2 Mpix snímač. Druhý 2 Mpix snímač z trojice fotoaparát je určený na rozostrovanie pozadia. Pre mňa veľkým nedostatkom je absencia širokouhlého objektívu. 

Tie dva 2 Mpix senzory, keby tu neboli, by mi vôbec nechýbali, ale možnosť snímať širokouhlé zábery mi chýbala dosť. Bokeh efekt vie zabezpečiť aj softvér a zábery objektov z blízka hlavným fotoaparátom v režime vysokého rozlíšenia sú vyššej kvality s vernejším podaním farieb, než z makro režimu, na ktorý sa využíva makro objektív. 

Takisto zamrzí, že hlavný fotoaparát nepodporuje nahrávanie 4K videí, ale maximálne Full HD. Pri prednej 16 Mpix kamere to neprekvapí, pri zadnom fotoaparáte áno. Čipset by to pravdepodobne zvládol. 

Konektivita je slušná, nájdeme tu širokú podporu navigačných satelitov, okrem LTE aj 5G, Bluetooth 5.1 a UCB-C 2.0. Lákadlom je 4800 mAh batéria s rýchlym 66 W nabíjaním, pričom adaptér nájdete v balení. Polhodina nabíjania stačí na doplnenie energie z nuly na 80 %. Do 50 % kapacity to rýchlonabíjačkou stihnete za 15 minút. Ak som nabíjala pri 15 % kapacite, za 15 minút som sa dostala na hodnotu 65 %. Veľmi slušné. 

Ak nabíjate najmä cez noc, môžete si v nastaveniach batérie zapnúť režim Inteligentné nabíjanie, ktoré sleduje vaše zvyky a zabezpečí, že sa batéria nabije do 80 % a potom pozastaví. Zvyšok dobije predtým, než vstanete. Takisto si viete zapnúť Inteligentnú kapacitu. Vtedy sa dokončí nabíjanie pred dosiahnutím maximálnej kapacity, čo dobu nabíjania skráti a predĺži životnosť batérie. 

Orientačná cena: 299 eur

Výhody:

+ matná konštrukcia

+ veľký 120 Hz displej s minimálnym rámom

+ dostatočný výkon

+ slušný hlavný fotoaparát

+ rýchle 66 W nabíjanie

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ rýchlonabíjačka a ochranný kryt v balení

Nevýhody:

- chýba širokouhlý objektív

- zbytočné 2 Mpix senzory

- nahrávanie videí maximálne vo Full HD

- absencia always on displeja

- starší Android 11 a pomalé aktualizácie systému

Záver

Honor Magic4 Lite zaujme zrejme hlavne fanúšikov značky, ktorí sa tešia z návratu Google služieb. Telefón ponúkne pekný dizajn, veľký displej s minimálnym rámom a plynulým zobrazením, dostatok výkonu, slušný hlavný fotoaparát a rýchle nabíjanie. 

V silnej konkurencii to ale Honor nebude mať ľahké. Ak vám nebude chýbať širokouhlý objektív, slot na microSD karty, audio jack či stereo reproduktory, pokojne si ho kúpte. Dostanete rýchly android s pekným displejom, ktorý nabijete za krátky čas. Otáznik visí nad aktualizáciami systému. Vyzerá to, že zatiaľ nie sú pre Honor pravidelné záplaty prioritou. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu