Honor 50 Lite - prioritou rýchle nabíjanie

Recenzia cenovo dostupného androidu so 6,7'' Full HD+ displejom, priemerným výkonom, 64 Mpix fotoaparátom a rýchlym 66 W nabíjaním.

Približne pred rokom vydal Huawei oficiálnu správu, že predá značku Honor spoločnosti Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Dcérska firma Honor týmto krokom získala po osamostatnení od "zabánovaného" Huawei opäť prístup ku Google službám a technológiám amerických výrobcov, ako sú napríklad čipy. 

Zo série Honor 50, ktorá prišla aj s podporou žiadaných Google služieb, sa na Slovensku predáva prémiový model Honor 50 (recenzia) a jeho lacnejší súrodenec Honor 50 Lite (základné info). Určený je nenáročným používateľom a najmä fanúšikom používateľskej nadstavby Magic UI (EMUI), na ktorú si zvykli pri starších smartfónoch.

Honor 50 Lite ponúka to, čo by sme od podobného zariadenia s nízkou cenou očakávali. Nie je to žiadny preborník vo výkone ani neohúri super fotografiami. Na bežné používanie však úplne stačí a poteší pekným displejom a najväčším lákadlom je určite 66 W rýchle nabíjanie. Nabiť telefón za menej než hodinu a nestarať sa o energiu počas celého dňa, je veľmi návykové a komfortné. 

Telefón ponúka elegantný dizajn so zaoblenými bočnými stenami a veľkým kruhovým objektom na zadnej strane, ktorý ukrýva štvoricu fotoaparátov. Vďaka oblým bokom sa pohodlne drží v ruke. Na ochranu konštrukcie pred poškriabaním a zachytávaním odtlačkov, poslúží priesvitné silikónové puzdro, ktoré je súčasťou balenia. Takisto si nemusíte dokupovať 66 W rýchlonabíjačku, aj tá je spolu s USB-C káblom v balení.

Dolná stena patrí USB-C konektoru, reproduktoru a slotu na dve nanoSIM karty. Slot má gumené tesnenie, takže sa dá predpokladať, že aspoň čiastočne ochráni pred vniknutím tekutiny, napríklad pri ošplechnutí vodou. 

V hornej je umiestnený audio jack aj reproduktor. Ten sa nad displej nezmestil, obrazovka má totiž mimoriadne tenké rámy, až na spodnú bradu. Od výroby je na displeji nalepená ochranná fólia. 

V pravej bočnej stene už tradične nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti a čítačku odtlačkov kombinovanú s vypínačom. Čítačku musím pochváliť, je rýchla a spoľahlivá. Máte na výber, či sa telefón odomkne po dotyku čítačky alebo až po stlačení tlačidla. 

Čítačku som používala zároveň aj s funkciou rozpoznávania tváre. Nie je také bezpečné ako pokročilé skenovanie na drahých smartfónoch, ale zato rýchle. V nastaveniach si vyberiete, či chcete priame odomknutie telefónu po rozpozaní tváre, alebo až po potiahnutí prstom po obrazovke. 

Takisto nechýba rozsvietenie displeja po prijatí oznámenia a zodvihnutí telefónu, takže ak ho vezmete  do ruky a podržíte pred tvárou, v priebehu jednej až dvoch sekúnd máte odomknutý smartfón pripravený na používanie. 

IPS displej s Full HD+ rozlíšením ponúka iba 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. Škoda, aspoň 90 Hz by určite potešilo. Čitateľnosť je vemi dobrá aj na priamom slnku. Veľký otvor vľavo hore, ktorý vyzerá ako duálny selfie fotoaparát, ukrýva iba jeden obrazový snímač, vedľa ktorého je senzor osvetlenia. Otvor je tak zbytočne veľký. Či výrobca zvolil tento typ displeja preto, že mal na sklade veľa panelov s otvorom pre duálny fotoaparát, netušíme. 

Vnútri pracuje známy čipset smartfónov nižšej strednej triedy Snapdragon 662 doplnený 6 GB operačnou pamäťou a 128 GB úložiskom. Po zapnutí máte k dispozícii približne 109 GB voľného priestoru. Ak budete potrebovať viac, máte smolu, pamäťové karty nie sú podporované. 

Telefón rýchlosťou neohúri, ak ste zvyknutí na svižné reakcie a okamžitú odozvu systému, rozdiel spoznáte. Honor 50 Lite patrí k lenivejším zariadeniam, no na bežné používanie to bude menej náročnému zákazníkovi určite stačiť. Žiadne mrznutie ani viditeľné "sekanie" som pri používaní nezaznamenala. 

Nad operačným systémom Android beží známa nadstavba Magic UI 4.2 plná rôznych doplnkových funkcií a podrobných nastavení. A tak odporúčam prebehnúť všetky položky v menu, kliknúť na každú z nich a zistiť, čo sa pod ňou ukrýva. Keďže Honoru 50 Lite nechýbajú Google služby, potrebný softvér si môžete stiahnuť z obchodu Google Play.

Medzi vopred nainštalovanými aplikáciami sa nachádza aj apka Honor Club, kde nájdete tipy na používanie, informácie o novinkách, rady pri riešení problémov, rôzne súťaže aj fórum, kde si členovia komunity vymieňajú svoje skúsenosti a názory na produkty. 

Na udržanie telefónu v dobrej kondícii poslúži Optimalizátor. Jedným ťuknutím zavriete nepotrebné aplikácie bežiace na pozadí, analyzujú sa potrebné nastavenia systému pre rýchly a energeticky nenáročný chod, skenuje sa zabezpečenie a môžete tu spravovať blokovanie hovorov a filtrovanie správ. 

Konektivitu zabezpečí LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi, široká podpora navigačných satelitov a nechýba ani NFC pre bezkontaktné platby. 5G ostáva výsadou drahšieho modelu série. Záujemcu o počúvanie FM rádia potešíme, nájdete ho v menu. Bez pripojených slúchadiel, ktoré slúžia ako anéna, ho však nespustíte. 

Zadný fotoaparát tvorí štvorica objektívov. Za hlavným nájdeme 64-megapixelový snímač s PDAF zaostrovaním a nahrávaním maximálne Full HD videí pri 30 fps, za širokouhlým sa ukrýva 8 Mpix senzor. Zvyšná 2 Mpix dvojica fotoaparátov určená na makro zábery a rozostrovanie pozadia, je zbytočná. Na bokeh efekt stačí softvérové spracovanie a snímanie blízkych objektov zvyčajne zvládne lepšie hlavný fotoaparát. Niektoré makro zábery ma však pri porovnaní s priblíženou fotografiou z hlavného fotoaparátu príjemne prekvapili. 

Výsledné snímky kvalitou neohúria, patria skôr medzi priemer a 64 Mpix rozlíšenie je tu iba ako marketingová záležitosť. Primárne je nastavené snímanie s využívaním technológie spájania štyroch pixelov do jedného, výsledné fotografie tak majú 16 Mpix rozlíšenie. Kto chce využiť 64 Mpix snímač naplno, musí v nastaveniach zvoliť režim "Vysoké rozlíšenie". Už tradične v nastaveniach pomerov strán snímok chýba pomer 16:9. Snímať môžete 4:3, 1:1 a 20:9. 

Veľký rozdiel v kvalite ale nie. Ak patríte k nenáročným používateľom a fotografovanie beriete iba ako dokumentáciu zaujímavých chvíľ a situácií zdieľaných na sociálne siete, bude vám to zrejme stačiť. 

Na displeji telefónu aj po zverejnení na sociálne siete vyzerajú fotografie pekne, no po priblížení vidno zlievanie detailov a šum. Širokouhlý fotoaparát je na tom ešte o niečo horšie a pri zhoršených svetelných podmienkach ho ani nezapínajte a foťte radšej hlavným fotoaparátom. Zázraky nečakajte ani od prednej 16 Mpix kamery. Tiež zvládne maximálne Full HD video. 

Veľkým a možno aj hlavným lákadlom Honoru 50 Lite je rýchle 66 W nabíjanie. Z nuly do plnej kapacity to telefón zvládne za približne 40 minút, do 40 % kapacity dobijete batériu za 10 minút. 4300 mAh batéria ponúkne pri bežnom používaní jeden a pol dňa výdrže na jedno nabitie, pri silnejšej záťaži vydrží od rána do večera. 

Výhody: 

+ veľký displej s minimálnym rámom

+ rýchle nabíjanie

+ 66 W nabíjačka aj ochranný kryt v balení

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ nechýba 3,5 mm jack ani FM rádio

+ rýchla s spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ zaujímavý dizajn

+ Google služby sú späť

Nevýhody: 

- starý čipset

- zbytočne veľký otvor v displeji

- iba 128 GB úložisko bez možnosti rozšírenia

- priemerný fotoaparát

- iba 60 Hz obnovovacia frekvencia displeja

Orientačná cena: 259 €

Záver

Honor 50 Lite si určite svojich priaznivcov nájde, nebude to mať však v silnej konkurencii jednoduché. Rýchle nabíjanie, ktoré je jedným z hlavných lákadiel, už využívajú aj konkurenčné modely s podobnou cenovkou. Zaujať môže dizajnom, veľkým displejom s minimálnym rámom okolo a hlavne 66 W nabíjaním. 

Fanúšikov značky Honor poteší známym prostredím Magic UI a telefónu opäť nechýbajú Google služby. Sklamaním je len 60 Hz obnovovacia frekvencia displeja a priemerná kvalita fotoaparátu. Niektoré snímky však príjemne prekvapili. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Nightmare12.12.2021 - 18:00 Trvalý odkaz

Lenka tvoja macka?krasna je :)

Celá diskusia 2 príspevky