Sony Xperia T3 - elegán zameraný na cenovku

Recenzia tenkého tabletofónu s pekným 5,3'' HD displejom, štvorjadrovým 1,4 GHz procesorom, OS Android 4.4 KitKat a 8 Mpix fotoaparátom.

Prvé mesiace tohto roka patrili najmä androidovým vlajkovým lodiam. Rok sa nám prehupol do druhej polovice, a na trhu sa začínajú objavovať aj menej vybavené novinky. V dopĺňaní svojho portfólia nezaostáva ani spoločnosť Sony. My sme sa pozreli na model Sony Xperia T3 (D5103) - prerastený smartfón, alebo ak chcete tabletofón, s dostatočnou výbavou a cenovkou strednej vyššej triedy.

ikona

Základné info: Sony Xperia T3Tenký tabletofón s 5,3'' HD displejom, štvorjadrovým 1,4 GHz procesorom, OS Android 4.4 KitKat, 8 Mpix fotoaparátom, 1 GB RAM a 8 GB vnútornou pamäťou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Novinka svoju príslušnosť k značke nezaprie. Prezrádza ju dizajn OmniBalance so známym kruhovým tlačidlom napájania v bočnej stene, jednoduché línie a tenké prevedenie. Prevedenie je však trochu iné než na Xperii Z2. Väčšinu podstatných rozdielov si všímam už pri prvom uchopení. Sklenenú zadnú stenu vystriedal plast s drsnou povrchovou úpravou. Takéto prevedenie mi vyhovuje, teda až na to množstvo odtlačkov a mastných škvŕn. Čistenie zadnej steny bolo na dennom poriadku. Najhoršie si to asi odnáša naša čierna verzia. Ja by som pravdepodobne siahol po bielom prevedení a nežnejšiemu pohlaviu by som asi odporučil tu ružovú. Logo Sony zo zadnej steny mierne vystupuje, a stáva sa tak ľahkou korisťou. Netipujem mu dlhú životnosť.

Strieborný lem na bokoch zariadenia je z nerezu. Som rád, že sa Sony neulakomilo iba na nejakú plastovú imitáciu. Trochu mi však prekáža jeho mierne zapustenie voči plastovým hranám. Pri obopnutí telefónu rukou hrany trochu režú.

Zvyšok konštrukcie je plastový. Zhotovenie však musím pochváliť. Unibody konštrukcia pôsobí mimoriadne pevným dojmom, a ani pri silnom stláčaní a krútení v ruke nevydá Xperia T3 žiaden zvuk. Ďalšie slová chvály smerujú k hmotnosti a rozmerom. Teda aby som bol presný, iba k hrúbke. Prerastený smartfón váži príjemných 148 gramov, podobnú hmotnosť má Xperia Z1 Compact, a vďaka hrúbke sedem milimetrov vám vo vrecku nohavíc až tak neprekáža. Mohlo to byť ale ešte lepšie. Xperia T3 mohla byť menšia. Nad a pod displejom vidím množstvo nevyužitého miesta. U Sony je to v poslednej dobe typická záležitosť. Xperiu T3 som postavil vedľa Samsungu Galaxy Note 3. Veľkosť takmer identická, no Galaxy Note 3 ponúka displej s o 0,4 palca väčšou uhlopriečkou.

Všetky tlačidlá sa usadili v pravej bočnej stene. Na tlačidlo napájania umiestnené v strednej časti hravo dočiahnem bez prehmatávania a vďaka okrúhlemu prevedeniu ho nájdem aj poslepiačky. Pod ním sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti. Pri pokuse o zníženie hlasitosti počas telefonovania som palec trochu potrápil, no vo väčšine prípadov mi jeho poloha vyhovovala. Určite pohodlnejšie než sa naťahovať do horného priestoru v ľavej bočnej stene.

V pravej stene nechýba ani dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Napriek tenkému prevedeniu je práca so spúšťou pohodlná. Akurát pri tej druhej polohe je potrebné vynaložiť o čosi viac sily. Dlhším podržaním spúšte aktivujete fotoaparát. Aj v zhasnutom stave.

Kvôli unibody konštrukcii sa všetky sloty museli presťahovať do bočných stien. Oba, slot pre microSIM a microSD kartu, nájdeme pod krytom v hornej časti pravej bočnej steny. Kryt nenarúša dojem z telefónu a na svojom mieste drží pevne.

Horný priestor ľavej bočnej steny je trochu netradičným miestom pre microUSB konektor. Okrem nabíjania a prenosu dát medzi PC a telefónom ponúkne aj možnosť pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Mne sa podarilo pripojiť klávesnicu a myš. S USB kľúčom si akosi nepotykali.

Audio konektor hľadajte v hornej stene. V dolnej sa nachádza iba mikrofón a otvor pre pútko. Za ten dávam Sony plusový bodík.

Predná stena si zaslúži kritiku za chýbajúce tlačidla pod displejom. Najmä pri danej veľkosti nevyužitého miesta. Nad displejom sa nachádza slúchadlo s priemernou hlasitosťou, predný fotoaparát, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. Notifikačná dióda sa nachádza v mriežke slúchadla. Je naozaj veľká a upozorňuje viacerými farbami. Aj tu dávam plusový bodík.

Stačí jeden pohľad na displej, a je vám hneď jasné, že to asi nebude to obyčajné TFT-čko, ktoré Sony zvyklo osádzať v predošlých modeloch. Siahlo po kvalitnejšom IPS displeji. S výsledkom som bol spokojný. Farby sú verné, čitateľnosť v slnečnom exteriéri dostačujúca a pozorovacie uhly slušné. Akurát automatická regulácia jasu by mohla byť o čosi svižnejšia a v interiéri by nemusela tak drasticky znižovať jas. Vonku svieti slnko, ja sedím v mierne osvetlenej izbe a pri pohľade na displej zboku nevidím nič. V tomto prípade by mohla automatika nastaviť vyššiu hodnotu. Sony mohlo popracovať aj na povrchu prednej steny. Tá je lapačom odtlačkov.

Na 5,3-palcovej uhlopriečke sa stretávame s HD rozlíšením (720 x 1 280 bodov). Mne to úplne stačí. Ikony a text v prostredí sú jemné a text v prehliadači som nemusel výrazne približovať. V nastaveniach je pre vás prichystaných pár zaujímavých funkcií. Inteligentné ovládanie podsvietenia nezhasne displej dovtedy, kým budete telefón držať v ruke. Bielu si môžete nastaviť v možnosti vyváženie bielej farby a nezabudlo sa ani na režim rukavice, vďaka ktorému je možné displej ovládať aj v rukaviciach.

O chod zariadenia sa stará pre mňa už starý známy chipset Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8226). Ten poháňa aj nedávno testované modely HTC Desire 610 a Huawei Ascend G6. Tvorí ho štvorjadrový procesor s taktom 1,4 GHz a grafický procesor Adreno 305. Výkonu je tak akurát. Menšie nedostatky si všimnete iba pri hraní náročnejších hier. GT Racing 2 bežal viac-menej plynulo, no objavilo sa pár mini zásekov a prechod v možnostiach hry bol občas pomalý. Pre bežného používateľa je tu ale dostatok výkonu. Interné úložisko príliš nepoteší. Z 8 GB je reálne dostupných 4,9 GB, a to nie je bohviečo. Stačí jedna - dve hry, pár aplikácií, trochu hudby a priestor je zaprataný. Škoda, že Sony nemyslelo aspoň na funkciu prenosu aplikácií na microSD kartu. Po vložení pamäťovky vám systém ponúkne iba prenos obrázkov, hudby a videí.

Jeden gigabajt RAM pamäti nemusí v dnešnej dobe stačiť každému telefónu. Sony Xperia T3 je toho dôkazom. K dispozícii je slušných cca 840 MB , no voľných bolo zvyčajne iba 130 – 140 MB. Stačí päť – šesť spustených aplikácií a na rýchle prepínanie medzi nimi bez opätovného načítavania môžete zabudnúť. Postrehnete to aj pri návrate na domácu obrazovku, na ktorej sa niekedy obsah načítava nanovo. Pol gigabajtu navyše by určite neuškodilo.

Android vo verzii 4.4.2 dopĺňa nadstavba od Sony. Mne v nej nič nechýbalo. Na zablokovanú obrazovku si môžem pridať widgety a v dolnej časti nájdem rýchly vstup do fotoaparátu. Počet domácich obrazoviek si viem prispôsobiť a v paneli skratiek aplikácií si môžem pridať a priečinok. Okrem niekoľkých pozadí sú k dispozícii aj motívy. Tie zmenia aj vzhľad ikon. Pár zaujímavých motívov nájdete v obchode Google Play. Ja som si stiahol svieži, možno až detinský motív Circle Vaganza.

Výsuvná lišta sa v porovnaní s minuloročným prostredím pohla poriadne vpred a ponúka množstvo skratiek. K dispozícii je sedemnásť skratiek a v lište ich môže byť maximálne šestnásť. Počet a poradie skratiek si môžete meniť. Potiahnutím jedného prsta nadol sa zobrazí lišta upozornení, dvomi prstami sa dostanete k spomínaným skratkám. Ak je zoznam upozornení prázdny, lišta by mohla hneď zobrazovať skratky. Zbytočne by som sa tak nemusel medzi týmito dvomi kartami prepínať.

Kliknutím na pravé softvérové tlačidlo sa okrem zoznamu spustených aplikácií zobrazí aj ponuka miniaplikácií. Sú to užitočné aplikácie, ktoré sa zobrazia na časti displeja a vy ich umiestnenie môžete meniť. Okrem klasických pomocníkov ako zrkadlo, kalkulačka alebo prevodník mien si takto viete zobraziť aj niektoré klasické aplikácie. Ja som v ponuke našiel napríklad prehliadač Chrome a Gmail. Ďalšie miniaplikácie nájdete v obchode Google Play.

V možnostiach konektivity a pripojenia Sony Xperia T3 nesklame. O podpore NFC informuje logo na zadnej stene, obsah smartfónu môžete zdieľať na iných zariadeniach cez funkciu Throw alebo zrkadliť obrazovku na podporovaných televízoroch a tabletoch. Signál Wi-Fi pripojenia bol silný a stabilný. Xperia T3 podporuje aj siete LTE.

Zo základných aplikácií pochválim číselník za podporu inteligentného vytáčania, ktoré prehľadáva mená, priezviská a oba súčasne. Za zmienku stojí aj prepracovaná klávesnica od Sony. Tú mam naozaj rád. Aj keď treba povedať, že pri danej veľkosti zariadenia by som už privítal samostatný riadok s číslicami. Možnosti prispôsobenia sú bohaté. V nastaveniach si môžem zapnúť / vypnúť automatickú opravu slov, zmeniť rozloženie (QWERTZ alebo QWERTY), aktivovať samostatné tlačidlá pre bodku a čiarku alebo si vybrať jednu z troch tém.

Sony kladie dôraz najmä na multimediálne aplikácie. Hudobný prehrávač Walkman s peknou a prehľadnou grafikou rozdelí vašu hudobnú zbierku podľa interpretov, albumov a skladieb. Na obrazovke prehrávania nesmie chýbať obrázok albumu. Kliknutím naň sa zobrazí menu s viacerými možnosťami. Najzaujímavejším je tlačidlo infinity, pomocou ktorého môžete vyhľadať text skladby, video, prípadne informácie o interpretovi na Wikipedii. Ďalšie rozšírenia nájdete v obchode Google Play. V nastaveniach zaujme vizualizér a niekoľko možností prispôsobenia zvuku. Hlasný reproduktor umiestnený na zadnej stene kvalitou neprekvapí. Viac mi ale prekážalo jeho umiestnenie. Pri položení telefónu na rovný povrch , napríklad stôl, sa zvuk výrazne stlmi.

Sony nezabudlo ani na FM rádio. Jednoduché prostredie informuje o frekvencii a názve stanice (RDS). Identifikácia názvu stanice je už tradične prepojená so službou TrackID. Tá je však dátovo závislá.

Dlhším podržaním spúšte aktivujem osemmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním. Prednastaveným režimom je Superior Auto. Ten by mal automaticky vyhodnotiť scénu, a užívateľa tak odbremeniť od nastavovania parametrov. Lenže nie vždy vyhodnotenie vyšlo. V určitých situáciách by sa zišlo aktivovať HDR, no fotoaparát si myslel opak. Mimochodom, HDR nájdete aj v manuálnom režime. Len je skrytí v nastaveniach. Oba režimy, Superior Auto aj Manuálny, zhotovujú fotografie maximálne v osemmegapixlovom rozlíšení.

Výhodou režimu Superior Auto je to, že na obrazovke mám hneď poruke spúšť fotoaparátu a taktiež spúšť videa. V manuálnom sa musím prepínať. Pri týchto dvoch režimoch však nekončíme. Ponuka je naozaj bohatá, pričom ďalšie režimy si môžete doinštalovať. Za zmienku stojí zábavný režim Efekt AR, ktorý do vašich fotografií alebo videí dodá rôzne animované a rozprávkové bytosti. Veľmi sa mi páči aj režim Social live. Ten dokáže streamovať vami nahrávané video na Facebook. Kvalitou fotografií sa Xperia T3 radí k priemeru smartfónov s osemmegapixlovým fotoaparátom. Môj Galaxy Note 2, ktorý ponúka rovnaké rozlíšenie, snímal trochu viac detailov. Na prezeranie v smartfóne alebo zdieľanie na sociálne siete to však stačí. Skúšobné snímky nájdete pod článkom. Kvalita videa ma sklamala už o čosi viac. Obraz zvykol plávať a ani kvalita nie je bohvieaká. Pochválim aspoň naozaj rýchle preostrovanie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 83 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 134 MB / min.)

S výdržou som bol spokojný. Batéria s kapacitou 2 500 mAh mi hravo poslúži jeden celý deň. Väčšinou to bol deň a pol. V mojom prípade musela Xperia T3 rátať s automatickou synchronizáciou všetkého možného, častou komunikáciou cez rôzne messengery a používaním dátovo závislých aplikácií.

Výhody:

+ pevná unibody konštrukcia

+ hmotnosť a hrúbka

+ veľká notifikačná dióda

+ pekný IPS displej s dobrou čitateľnosťou na slnku

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- nevyužité miesto pod a nad displejom

- malá interná pamäť

- RAM mohla byť väčšia

Orientačná cena: 344,40 € (Epicentrum.sk)

Záver:

Tabletofón od Sony zanechal príjemný dojem. V tenkom tele, ktoré je však zbytočne veľké, ponúkne pekný IPS displej s dostatočným rozlíšením a dobrou čitateľnosťou na slnku, dostatočný výkon a batériu so slušnou výdržou. Menším sklamaním je veľkosť interného úložiska a zišla by sa aj väčšia RAM, keďže pri viacerých spustených aplikáciách som sa stretával s ich opätovným načítavaním. Prostredie od Sony dospelo a mne vyhovuje. Aj keď musím povedať, že ma trochu nudí. Pochválim výsuvnú lištu s množstvom skratiek, možnosť upraviť si vzhľad prostredia prostredníctvom motívov a prispôsobiteľnú klávesnicu.

Zaujímavým súperom tohto modelu bude HTC Desire 816. Ten ponúkne o čosi väčší displej, väčšiu porciu RAM, fotoaparát s trinásťmegapixlovým fotoaparátom, batériu s väčšou kapacitou a stereo reproduktory na prednej stene.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Matej 19.08.2014 - 15:57

dizajn je síce každého osobná vec, ale ten priestor pod a nad diplejom v kombinácií s tlačidlami na displeji, to je niečo strašné

ondrakomous19.08.2014 - 23:20 Trvalý odkaz

co se ti nezda, to misto je naopak krasny, zadnej jinej vyrobce ti nenabizi tolik volnyho nevyuzityho mista, napr.s tim muzes vyborne hrat pinpong, nebo vis co rikaji holky, "cim delsi tim lepsi", to je ta jejich skryta vasen, potrebujou vsechno velky a dlouhy, dokazes si predstavit japonskyho turistu s malym telefonem, to ani nejde. oni maji uplne jiny mysleni. malej dum a velkej telefon, to je zen. nejlepsi do vrecka sou sestipalce s 4k displayem.

Lumiak62527.08.2014 - 14:19 Trvalý odkaz

Ja vidím výhodu voľného miesta na Xperiách. Napr chytím Lumiu za okraj a už mi naskakuje vyhľadávač. Pri Xpérií v pohode. Voľné miesto plní účel. :)

Michal30.08.2014 - 16:29 Trvalý odkaz

Telefon musi mat okraje, aby si telefon normalne chytil do ruky a pritom si nemačkal dlanou okraje displaya, po druhe musi mat okraje, lebo mat natlacený krehky display do kraju do rohu, jeden pád a ideš s plačom do servisu, a Niekde som čital že okraje hore a dolu SOny robi tak velke kvoli tomu aby sa telefon dal vodorovne dobre uchopit bez toho aby si prstami zasahoval do displaya. A tu maš hned 3 výhody velkých okrajov. O i, horny a dolný okraj ked je velký ten pri manipulacii vobec neregistrujes, dlžku zariadenia. Ja pri tomto modele uvažujem skor trochu inak..Uplne zbytočný model, nič nove, žiadny posun, len v rozmeroch, velika tehla, ani lacne to nebude a pritom taký telefon striednej triedy, nezaujimavy uplne. Zbytočný model po E1, M2, C3 dalši do rady.

Celá diskusia 4 príspevky