LG Optimus F6 - dostupný LTE smartfón s infraportom

Recenzia androidu s dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4,5'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, infraportom, podporou LTE, NFC a 2 460 mAh batériou.

V strednej a nižšej strednej triede sa LG so svojimi modelmi triedy L Series II určite nestratí. Ponúknu dobrú výbavu za slušný peniaz, a ešte niečo navyše. Podobne je na tom aj čerstvá novinka LG Optimus F6. Dizajnové rozdiely medzi F a L II Series by ste hľadali márne. Hlavný rozdiel sa ukrýva vo vnútri. Smartfóny triedy F podporujú už aj siete štvrtej generácie.

Dizajn sa teda nemení. Opäť sa stretávame s plastovou konštrukciou, so zaoblenými rohmi a strieborným lemovaním. Plast mi nevadí. Zhotovenie je pevné a ani pri silnejšom zovretí nie je počuť žiaden škripot. Prekáža mi však povrchová úprava. Zadný kryt je lesklý, priťahuje odtlačky a telefón sa v ruke dosť šmýka. Otázna je aj jeho životnosť. Už po pár dňoch sa na kryte objavilo viacero menších škrabancov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

LG vie ako robiť zadné kryty. Presvedčili nás o tom napríklad modely L7 II a L9, preto naozaj nechápem, prečo pri posledných modeloch siaha skôr po lesklých materiáloch a zadných stenách bez textúrovaného povrchu. Matné prevedenie by F6-tke pristalo oveľa viac a pôsobila by serióznejším dojmom.

ikona

Základné info: LG Optimus F6Smartfón s OS Android 4.1.2, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4,5'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, infraportom, podporou LTE, NFC a silnou 2 460 mAh batériou.

Tlačidlo napájania je jediným prvkom pravej steny. Som rád, že nie je v tej hornej, no najradšej by som ho videl umiestnené ešte o niečo nižšie. Bez prehmatávania som naň palcom nedočiahol. Na zvyšnom nevyužitom mieste by som rád videl aj spúšť fotoaparátu, no nestalo sa tak.

V ľavej stene nájdeme dobre umiestnené tlačidlo ovládania hlasitosti a jedno špeciálne tlačidlo, pomocou ktorého spustíte vami nastavenú aplikáciu. Ja som ním spúšťal fotoaparát. Škoda, že funguje iba pri odblokovanej obrazovke. Aj keď tlačidlá z tela príliš nevystupujú, odozva je dobrá a nahmatáte ich aj poslepiačky.

Infračervený port v smartfónoch tejto cenovej relácie sa len tak nevidí. Za to si LG zaslúži veľkú pochvalu. Nájdete ho v hornej stene, hneď vedľa 3,5 mm audio konektora. V aplikácii QuickRemote si môžete pridať viacero ovládačov a rozdeliť ich podľa izieb. V porovnaní s drahšími modelmi od LG je však podpora zariadení a značiek výrazne chudobnejšia. Ovládať môžete iba televízor, DVD a Blu-ray prehrávač. Mne skôr vadilo to, že medzi značkami televízorov nájdeme iba tie najpopulárnejšie. Chýba tu slovenská Orava a ďalšie menej známe značky.

V spodnej stene sa nachádza mikrofón a microUSB konektor. Ten poslúži na nabíjanie a prepojenie s PC. Pripojenie externých zariadení cez USB OTG nepodporuje.

Na zadnej stene nájdeme okrem odtlačkov aj objektív fotoaparátu, LED blesk a hlasný reproduktor umiestnený v spodnej časti. Objektív z tela nevystupuje, a je tak lepšie chránený pred prípadnými škrabancami. Maximálna hlasitosť reproduktora je naozaj vysoká. Prichádzajúci hovor budete určite počuť aj v hlučnejšom prostredí.

Pod displejom poteší stredné hardvérové tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. Po stranách mu robia spoločnosť dotykové tlačidla - krok späť a vyvolanie kontextovej ponuky. Pochválim ich za výrazné podsvietenie, ktorého dĺžku trvania si môžem zmeniť. Sklamaním je absolútne nevýrazná vibračná odozva. V niektorých prípadoch ju vôbec nie je cítiť. Je to pre mňa naozaj záhada, lebo vibračná odozva pri prichádzajúcom hovore je naozaj intenzívna.

Stredné hardvérové tlačidlo plní aj notifikačnú funkciu. Presnejšie lem okolo neho. Máme tu viacero farieb, ktoré vás upozornia na rôzne zmeškané udalosti a notifikácie. Nabíjanie je sprevádzané efektom dýchania v červenej farbe. Upozornenie je naozaj výrazne, niekedy až otravné.

Rozmery LG Optimus F6 sú takmer rovnaké ako u L9 II. F6-ka však o čosi horšie využíva priestor na prednej stene, čoho výsledkom je displej s uhlopriečkou 4,5-palca a hrubšie okraje po jeho stranách. Optimus L9 II ponúka 4,7-palcový displej.

LG už tradične siahlo po IPS displeji. Rozlíšenie 540 x 960 bodov je na 4,5-palcovú uhlopriečku úplne dostačujúce a väčšine používateľov postačí. K displeju nemám žiadne vážnejšie výhrady. Farby sú živé, nepôsobia vyblednuto. Trochu však stráca čierna farba. Pozorovacie uhly sú tiež dobré. Pri používaní na slnku som musel jas nastaviť na maximum. Vtedy je čitateľnosť slušná a s telefónom sa dá pohodlné pracovať.

Lenže pozor! Jas som si musel upravovať manuálne. Neviem aký je dôvod, ale LG sa úplne vykašľalo na senzor automatickej regulácie jasu. Ten by mal byť v strednej triede už povinnou výbavou. Najrýchlejším spôsobom ako zmeniť jas je použiť panel prispôsobenia vo výsuvnej lište. Predná stena si so škrabancami poradí lepšie než tá zadná. O ochranu sa stará sklíčko Gorilla Glass 2. Aj po niekoľkodňovom používaní bol predná stena bez škrabancov.

Maximálna hlasitosť slúchadla je vysoká a osobu na druhej strane som počul aj v rušnejšom prostredí. Nad displejom ešte nájdeme predný fotoaparát a senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne obrazovku.

Zadný kryt drží na svojom mieste pevne. Dávajte si však pozor, aby ste ho zacvakli úplne. Nie všetky háčiky zapadnú hneď na prvýkrát. Na vnútornej strane zadného krytu sa nachádza veľká NFC anténa. Batéria je odnímateľná a poteší aj jej vysoká kapacita. Nad ňou nájdeme slot na microSIM kartu a pamäťovú kartu. Tú vyberiete aj bez nutnosti vybrať batériu.

Vo výbave bezdrôtového prepojenia poteší okrem NFC aj DLNA. Obsah smartfónu si tak môžem pohodlne prezerať na veľkej obrazovke televízora. Napríklad ak chcem návšteve ukázať fotografie z dovolenky a podobne. Pripojenie Wi-Fi bolo stabilné. Dobre na tom bola aj citlivosť antény.

O chod systému sa stará dvojjadrový procesor taktovaný 1,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 305 tvorí chipset MSM8930 od Qualcommu. Grafika si poradila aj s náročnejšími hrami. Ja som vyskúšal najnovší Asphalt 8. Pri inštalovaní väčších hier však budete obmedzovaní malou vnútornou pamäťou. Z papierových 8 GB je voľných iba 3,94 GB. Stačia dve väčšie hry a pamäť je zahltená. Hudbu, fotografie a videá si radšej ukladajte na pamäťovú kartu. LG Optimus F6 si rozumie s kartami do veľkosti 32 GB.

Z 1 GB RAM pamäte je k dispozícii približne 800 MB, no voľných bolo zvyčajne iba 100 MB. Pri spustení dvoch aplikácií bolo všetko v poriadku. Spustením tretej som už na rýchle prepínanie medzi nimi bez opätovného načítania mohol zabudnúť.

S novšími verziami operačného systému Android sa stretávame skôr v tých drahších smartfónoch. Výnimka sa nekoná ani v tomto prípade. LG si z verzie OS nerobilo ťažkú hlavu a použilo Android 4.1.2. Ten bol predstavený ešte koncom roka 2012. Bežný používateľ to však vôbec nepocíti. Dôležitejšie je vyladenie systému a prostredia, a to sa LG podarilo.

Prostredie od LG patrí medzi tie zaujímavejšie. Aj v cenovo dostupných modeloch sa môžeme tešiť na viacero vylepšení a zaujímavých funkcií. Vo výsuvnej lište mám až pätnásť skratiek rôznych funkcií a nastavení. Ich poradie a počet si môžem meniť.

Pod skratkami sa nachádza panel QSlide aplikácií. Sú to malé aplikácie, ktoré sa zobrazia pred tými klasickými a pomôžu vám v určitých situáciách. Napríklad pri prezeraní eshopu si zobrazím QSlide aplikáciu kalkulačky. Okno tejto miniaplikácie si môžem umiestniť do ľubovoľnej časti displeja, viem meniť jeho veľkosť a dokonca aj priehľadnosť.

Počet a poradie domácich obrazoviek je možné meniť a nechýba ani cyklický prechod z poslednej na prvú a naopak.

Meniť si môžem aj počet skratiek aplikácií v spodnom riadku. Maximálne ich môže byť šesť. Mne sa tu aj tak všetky nezmestia, a tak si tie menej používané zvyknem nahádzať do priečinka. Jeho vytvorenie je jednoduché. Stačí aplikáciu premiestniť na inú.

Osvieženie prostredia prinášajú motívy, ktoré vám okrem pozadia zmenia aj vzhľad ikon. Ja som siahol po konzervatívnej téme Biz. Ďalším prispôsobením je zmena veľkosti a typu písma. K dispozícii je päť štýlov. V nastaveniach nájdeme aj funkciu Inteligentná obrazovka. Tá nechá displej rozsvietený dovtedy, kým sa naň budete pozerať.

Telefónny zoznam je už tradične prepojený s číselníkom. Na domácej obrazovke si tak môžem nechať iba číselník a miesto telefónneho zoznamu prenechať inej aplikácii. Číselník si rozumie s inteligentným vytáčaním a pri zadávaní prehľadáva mená a priezviská. V kontextovej ponuke som ocenil možnosť skryť niektoré karty. Skupiny a obľúbené kontakty nepoužívam. Nechal som si iba vytáčanie, protokoly hovorov a telefónny zoznam.

Klávesnica od LG mi vyhovovala. Jednotlivé klávesy sú dobre rozložené a nechýba ani samostatná bodka a čiarka. K úplnej spokojnosti mi tu už chýba iba horný riadok s číslicami.

Najzaujímavejšou funkciou prehliadača od LG je možnosť zobraziť ho v QSlide režime, čiže v zmenšenom okne na displeji. Automatické zalamovanie textu pri zoomovaní žiaľ chýba.

Osemmegapixlový fotoaparát som používal najmä pri dobrých svetelných podmienkach, v ktorých odvádza slušnú prácu. Na prezeranie v smartfóne alebo zdieľanie na sociálne siete je kvalita fotografií dostačujúca.

Od smartfónu tejto cenovej relácie ani viac nečakám. Z režimov ma najviac zaujalo snímanie HDR fotografií. V určitých momentoch naozaj pomôže. Snímanie panorámy ma až tak nepotešilo. Fotografiám výrazne chýbala ostrosť. V situáciách, kedy som potreboval telefón udržať pevne oboma rukami som ocenil možnosť snímania hlasom. Stačí vysloviť jeden z piatich hlasových príkazov a fotoaparát ihneď sníma.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné. Skratky nastavení v ľavej lište si môžem prispôsobiť podľa mojich potrieb. Vpravo sa nachádza softvérová spúšť, tlačidlo prepínania medzi fotoaparátom a kamerou a vstup do galérie. LG Optimus F6 si poradí aj nahrávaním videí vo Full HD rozlíšení. Páči sa mi, že objektív počas nahrávania zbytočne nepreostruje a video je plynulé. V nastaveniach určite vyskúšajte režim Živý efekt. Ten počas nahrávania deformuje tváre a vytvára tak veľmi zábavné videá. Skúšobné fotografie nájdete pod člákom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 21 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 74 MB / min.)

Prehrávač hudby s chrómovaným vzhľadom delí skladby podľa albumov, interpretov, žánrov a dokonca aj podľa priečinkov. Na hlavnej obrazovke prehrávania ma zaujali dve tlačidlá. Pomocou prvého môžem v službe YouTube ihneď vyhľadať videoklipy práve prehrávanej skladby. Tým druhým spustím prehrávanie na inom zariadení, napríklad smart televízore, prepojenom cez DLNA. Po zapojení slúchadiel sa sprístupní niekoľko zvukových efektov a taktiež možnosť prispôsobiť si zvuk podľa vlastných predstáv. Ovládanie prehrávača nájdeme aj vo výsuvnej lište.

Po pripojení slúchadiel si môžem krátiť dlhšie chvíle počúvaním FM rádia. Pochválim ho za časovač vypnutia a podporu RDS a RT, vďaka ktorým sa dozviete názov stanice a názov skladby alebo relácie.

Prehrávač videí od LG patrí medzi tie prepracovanejšie. Prehrávané video si môžem zobraziť aj v QSlide režime. Umiestnenie, veľkosť a priehľadnosť okna si zmením tak, ako mi to práve vyhovuje. V nastaveniach poteší podpora titulkov.

Batéria s kapacitou 2 460 mAh výrazne prevyšuje zaužívaný štandard. Mne zvyčajne poslúžila deň a pol, no menej náročný používateľ by mal bez problémov prekonať dvojdňovú hranicu.

Výhody:

+ IPS displej

+ infraport na ovládanie domácej techniky

+ NFC

+ stredné hardvérové tlačidlo s notifikačnou funkciou

+ prostredie od LG s množstvom zaujímavých funkcií a prispôsobení

+ výdrž batérie

Nevýhody:

- klzký povrch zadnej steny, náchylný na poškriabanie

- slabá vibračná odozva dotykových tlačidiel

- chýba automatická regulácia jasu

- z 8 GB interného úložiska je k dispozícii necelá polovica

Orientačná cena: 235 € (orange.sk)

Na jeden záber: LG Optimus F6

Záver:

Dobre vybavený a cenovo dostupný LTE smartfón v ponukách operátorov. Takto nejako si predstavujem poslanie tohto modelu. Vyčítať mu možno iba klzký zadný kryt a chýbajúcu automatickú reguláciu jasu. Inak sa naozaj podaril. Pekný 4,5-palcový displej ponúkne dostatočné rozlíšenie, hardvér zvládne aj náročnejšie hry a silná batéria si hravo poradí s dvojdňovou výdržou. Veľké plus si zaslúži aj za prítomnosť infračerveného portu a NFC. Prostredie od LG mám rád. Toľko všelijakých možností prispôsobení a funkcií by ste u cenovo podobných modelov iných značiek hľadali naozaj ťažko.

Za jeho najväčšieho konkurenta považujem stajňového kolegu LG Optimus L9 II. Ten ponúkne o čosi väčší displej s HD rozlíšením. Chýba mu však stredné hardvérové tlačidlo, informačná LED dióda a batéria má menšiu kapacitu.

HDR foto

foto s bleskom

HDR foto

HDR foto

panoráma

Diskusia k článku:

ondrakomous 17.03.2014 - 09:38

dobra recenzia, skoro to vyznelo, ze lg l9 2 je lepsi model jak ten letosni, bohajeho. ten fotak je prisernej, ty hory za panelakama vyzeraji jak osli lejno, totalne slity detaily, docela slabota za 250euro, nemyslite?

marek17.03.2014 - 12:03 Trvalý odkaz

No keď sa porovnávajú fotaky v mobiloch väčšinou sa všade vyberú do porovnaní len high-endy. Nikde som zatiaľ nevidel porovnanie, ktorá stredná trieda fotí najlepšie. Ondra daj nejaký tip na cenovo porovnateľné mobily ktoré fotia lepšie. Nech si vieme nájsť aj fotomobil za rozumnú cenu ;-) vďaka

ondrakomous17.03.2014 - 12:39 Trvalý odkaz

porovnaval sem to s nokii 625, kterou chlapci recenzovali tady na fony.sk, ty fotky z lumie 625 sou o neco malo lepsi, pak sem se koukal jeste na lumii 1520 a ta je o tridu lepsi, ale tam se to neda uplne srovnavat, je to jina cenova kategorie. co se mi konkretne nelibi je HDr a strasne divny ohnisko, ty nokie maji obe daleko sirsi zaber, mozna je to formatem snimku, nevim. porovnavam to na snimku, kterej je pohled z toho balkonu, u lumie 1520 vidis uplne detaily i za panelakama, stahl sem si to na plochu a porovnam, ne. to je vybornej zaber, je tam sousta detailu, stromy, hory, balkony, auta, lidi, trafostanice, takova mala vezicka vzadu. to bude asi kostel. studuju to tady pod lupou. zajimalo by me srovnani napr. s lumii 720, xperii L, samsungem s3 mini. to sou mobily ze stejne cenove kategorie, klidne i letosni xperie, kazdopadne zaber z balkonu je klicovy.

marek17.03.2014 - 14:03 Trvalý odkaz

no lumia 1520 je cenovo uplne inde, preto ho treba porovnat skor s mobilmi co si vymenoval na konci.
Proste do tychto strednych tried daju cipy velke tak max. 1/3,2" (samozrejme ze sa ziadny vyrobca nepochvali co to tam vlastne dava..) a to podla mna uplne vsetci a s tym uz sa ziadne zazraky robit nedaju, rozdiely su minimalne. Jedine tak nokie maju mozno vacsi, lebo sak ma sa to kam zmestit;-)

ondrakomous17.03.2014 - 14:14 Trvalý odkaz

jojo, mas pravdu, je tu jeste jedna dulezita vec na kterou zapominas, samsung s4 mini, kterej koupim dneska do 250 euro a proti nemu se lg absolutne nechyta. cekal jsem proste od LG vic, treti radu montuji identickej chip i optiku, hardware mizernej, sony mi v dany cenovy hladine nabizi taky mnohem vic, rikam Lg se trosku placa, cinsky telefony valej davno octacory za cenu kolem tech 250euro, 13mpx rozloseni je dneska taky standard u cinana. letos bude uplne jina konkurence jak v loni, tohle je podle me mobilslonskejma parametrama jenom v novym kabatku.

Celá diskusia 53 príspevkov