Dva mesiace s LG Nexus 5: nadstavba mi nechýba

Dvojmesačné čitateľské skúsenosti s piatou verziou googlefónu. Špičková výbava, čistý Android, škoda len priemernej kapacity batérie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jozefa Holubicu.

Úvod

Po dlhšom čase som sa rozhodol, že si opäť zaobstarám nejaký high-end. Do finále sa dostali LG G2, Nexus 5 a Samsung Galaxy S4. Samsung som vylúčil hneď potom, ako som sa pohral s kamarátovou novou es štvorkou. Stlačím home tlačidlo a koľko je hodín sa dozviem až o také dve sekundy. Práve kvôli takýmto oneskoreniam som vymenil Samsung Galaxy S III mini. Na LG G2 ma lákala 3 000 mAh batéria, 13-megapixelový fotoaparát, ale nakoniec zvíťazila túžba po niečom novom, niečom, čo som ešte neskúsil. A práve tým bol čistý Android v Nexuse 5. Model bol jasný, teraz nastala dilema. Biely? Čierny? Nakoniec som sa rozhodol, a v rukách držal môj nový, krásny a elegantný Google Nexus 5 od LG v bielom prevedení.

ikona

LG Nexus 5 - šprintér nabosoRecenzia najnovšieho Google fónu so špičkovou výbavou, najnovším Androidom a fotoaparátom s optickou stabilizáciou. Zamrzí podpriemerná kapacita batérie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Konštrukcia

Nexus päťka vyzerá presne podľa môjho gusta. Pôsobí mimoriadne elegantne a popri tom skromne. Materiál, z ktorého je telefón vyhotovený pôsobí v rukách naozaj luxusne. Do ruky padne tiež skvele. V recenziách sa hovorilo o ostrých hranách, ktoré režú do dlane, no môžem vás uistiť, že mňa nič nereže, a to ani nemám ruky 50-ročného drevorubača. Na nejaké vŕzganie kľudne zabudnite. Musím pochváliť tlačidlá hlasitosti a napájania. Najskôr som nerozumel, prečo sa výrobca chváli, že ich vyrába z keramiky. Asi preto, že sú tvrdšie než plast a po stlačení sa nedeformujú. Tlačidlá na Nexuse 5 tak stláčate neomylne. Sprvoti sa mi zdalo tlačidlo napájania príliš vysoko, ale tento pocit rýchlo pominul. Sila zvyku ako sa vraví. Časom som zistil, že biela verzia má aj iné výhody. Má totiž biely nielen zadný kryt, ale aj slúchadlo, a tak aspoň viete, ktorá strana telefónu je vrchná a ktorá spodná. Obavy som mal aj o trvácnosť bielej farby na zadnom kryte. Tá je ale našťastie aj po dvoch mesiacoch rovnako biela ako prvý deň, a to telefón používam bez púzdra.

Displej

V tejto časti sa nechcem zaoberať papierovými hodnotami. Tie si viete nájsť v recenzii. Začnem asi tým najlepším a to je podľa mňa displej. Jeho farby a jas sú úžasné. Obával som sa absencie zalamovania textu, ktorú som si obľúbil na HTC, ale prezeranie webových stránok na 5-palcovej obrazovke s Full HD rozlíšením je jedna radosť, a tak mi táto funkcia vôbec nechýba. V slnečných dňoch ma milo prekvapila jeho veľmi dobrá čitateľnosť na priamom slnku. Zámerne som telefón natáčal k slnku a displej bol stále krásne čitateľný. Žiadne tienenie rukou nebolo potrebné.

Fotoaparát

Pokračoval by som toľko kritizovaným fotoaparátom. Podľa mňa neprávom. Fotky sú jednoducho krásne aj v notebooku, rýchlosť fotoaparátu taktiež a toľko kritizovaným nastaveniam tiež nemám čo vytknúť. Je to proste len niečo iné, čo možno nie každému vyhovuje. Funkcia HDR dovoľuje robiť pekné snímky aj v práve nie ideálnom prostredí. Čomu v nemalej miere prispieva aj stabilizácia obrazu. Musím oceniť aj panoramatické možnosti fotoaparátu, úpravu snímok aj po odfotografovaní a časozberné video. Chýbajú mi ale dve spúšte, a tak keď chcete niečo natočiťje nutné prepínať na video.

Reproduktor

Reproduktor na fórach tiež podľahol riadnej kritike. Opäť ale neviem prečo. Viem, že sa nevyrovná stereo reproduktorom na HTC One, ale ja mu naozaj nemám čo vytknúť. Podľa mňa hrá dosť hlasno a neznie ani plechovo. Patrím k ľuďom, ktorí si radi vychutnávajú dobrú hudbu na kvalitnom audiu a samozrejme v bezstratovom formáte. Preto ma ani nenapadne počúvať hudbu cez počítač či telefón, takže na zvuk z mobilu ozaj nemám veľké nároky. Mnohí kritizujú jeho umiestnenie pretože ho zakrývajú prstom. Neviem či sa nemýlim, ale zdá sa mi, že iPhone ho má na tom istom mieste, ale to už nikomu neprekáža.

Systém a aplikácie

Tu budem naozaj veľmi stručný. Čistý Android 4.4 KitKat bol jedným z hlavných dôvodov, prečo som si Nexus 5 kúpil. Systém bez nadstavby som si obľúbil prakticky okamžite, aj keď HTC Sense som miloval už od čias Desire S. Je proste presne taký ako má byť. Stabilný a spoľahlivý. Žiadne mrznutie, žiadne oneskorenie či sekanie. Všetko funguje bezprostredne po dotyku prsta a funguje to skvele. Chodu systému nie je jednoducho čo vytknúť.

Prekáža mi ale jedna drobnosť. Po rozsvietení obrazovky sa ťahom prsta do pravej strany dostanete k akýmsi skratkám k aplikáciám. Tie si môžete meniť a pridávať. Žiaľ, ich výber je veľmi obmedzený. Ja by som si takto rád pridal kalendár Jorte, ktorý používam, no viem si pridať len Google aplikáciu, ktorá mi nevyhovuje. Toto je podľa mňa ozaj škoda. Na druhej strane sa mi páči pridávanie a mazanie obrazoviek podľa počtu pridaných wigdetov. Vo mne to budí dojem, že je v telefóne stále poriadok.

Rád by som ešte vyzdvihol niektoré aplikácie. Napríklad Disk, ktorá vám umožní prístup k vašim dokumentom kdekoľvek a nechýba ani možnosť editovania. Quickoffice som sprvu považoval za zbytočný, ale používam ho čím ďalej tým častejšie. Ak aktívne používate kancelársky balík Office vo svojom počítači, rýchlo si ho obľúbite aj v mobile. So službou Hangouts som mal spočiatku problémy. Keď ale prídete na to, ako ju požívať, obľúbite si ju viac než klasické a nudné SMS správy.

Na jeden záber: LG Nexus 5

Výdrž

Pri akumulátore tohto telefónu sa kritikou tiež nešetrilo, a treba povedať, že tentokrát je kritika oprávnená. Telefón mi síce v pohode vydrží jeden deň, ale musel som použiť rôzne tipy ako predĺžiť jeho životnosť. Najúčinnejšie bolo asi prepnutie runtime z Dalvik na ATR. Niektorí používatelia dokonca na fórach tvrdili, že po tomto kroku zaznamenali svižnejši chod systému. Ja ale neviem ako môže byť niečo dokonale svižné ešte svižnejšie. Aj keď mi výdrž batérie postačuje na jeden deň, nikdy nepochopím tých 2 300 mAh. Keby som na telefóne hral hry, určite musím nabíjaľ 2-krát denne. Niekoho možno aspoň poteší bezdrôtové nabíjanie.

Záver

Keď som si Nexus 5 objednával, mal som isté pochybnosti či mi sadne. Predsa len som ešte nikdy nemal telefón bez nadstavby, a tak som sa obával, či mi práve tá nadstavba nebude chýbať. Som ale veľmi rád, že som nepodľahol marketingu väčších výrobcov. Nexus 5 sa asi nikdy nebude tešiť takej popularite ako telefóny napríklad od Samsungu či HTC. Napriek tomu nesúhlasím s tvrdením, že Nexus nie je telefón pre každého. Práve naopak. Kto hľadá spoľahlivé a rýchle zariadenie, ktoré mu nebude robiť vrásky na čele, mal by sa poobzerať práve týmto smerom. Po dvoch mesiacoch s Nexusom 5 som presvedčený, že som si vybral správne. Je to naozaj excelentné zariadenie, na ktorom najviac milujem jeho poslušnosť a spoľahlivosť.

Diskusia k článku:

paul 01.03.2014 - 13:13

Dvojmesacne skusenosti "V slnečných dňoch ma milo prekvapila jeho veľmi dobrá čitateľnosť na priamom slnku. Zámerne som telefón natáčal k slnku a displej bol stále krásne čitateľný. Žiadne tienenie rukou nebolo potrebné." Fuuuuha kde byvas ? pridem sa k Vam poslnit...u nas za 2 mesiace svietilo slnko maximalne raz a to bolo tento tyzden

ondrakomous01.03.2014 - 14:41 Trvalý odkaz

Chvalim, absolutne opomijena vlastnost citelnost displaye na primem slunci,pritom je to klicova vlastnost, protoze slunko tu prazi od rana do vecera.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne01.03.2014 - 14:48 Trvalý odkaz

Pekne zhrnutie poznatkov. Stotoznujem sa s nimi, fotak skutocne nie je aztak zly, displej vyborny, bateria tragedia. No soft touch uprava zadneho krytu a relativne kompaktne rozmery a bleskove odozvy si ziskali aj mna. Paradoxne, kym S3 som nenavidel za velkost a smyklavost, N5 mi pride ako zrasteny s rukou..

Hovedo01.03.2014 - 14:50 Trvalý odkaz

Ja som momentálne v Bratislave, slnko tu v poslednom období svietilo dosť často. Ale k veci, skúsenosti super zhrnuté. Trochu sa čudujem, že pri naklonení priamo do slnka je obraz krásne čitateľný. Mám G2, keď nakloním, vidím celkom slušne, ale krásne to určite nie je. Vedel by to niekto porovnať?

Martin Hrúzik01.03.2014 - 16:53 Trvalý odkaz

Autor: Ak by si chcel aplikaciu Jorte na lock screene, tak to nie je chyba nexusu, ale vyvojara aplikacie. Vsetky aplikacie mozu byt na lockscreene, ak to vyvojar spravi, API na to je. Takze skus napisat, mozno ti vyhovie alebo na tom uz aj pracuje.
Hovedo: Porovnat to neviem, ale G2 ma podla recenzentov, ktori mali v rukach aj nexus lepsi displej. Takze ak sa ti zda G2 na slnku slaby, od nexusu viac necakaj.

Celá diskusia 16 príspevkov