Ďalší týždeň so Sony Xperia Z Ultra

Nedalo mi to. Nejaký čas teraz trávim s najväčším smartfónom, v akom som mal kedy vlastnú SIM kartu. A je to celkom sranda. Full HD, 6,4'', 7 mm, 8 Mpix a 3 000 mAh.

Už niekoľko dní sa znovu hrám s obrovským tabletofónom, ktorý jednoznačne nie je ani telefónom, ani tabletom. Ale po dlhej dobe mám konečne niečo netradičné, za čo by mi možno nebolo ľúto zaplatiť 650 eur. Keby som zarábal aspoň trojnásobok danej sumy.

Skúsim sa zamerať na hlavné výhody a nedostatky. A budem ich striedať, aby to nevyzeralo tendenčne.

1. Xperia Z Ultra je ako mobil fakt veľmi veľká! Ide jeseň, takže nosím buď vetrovku, alebo vestu, Zet-Ultra sa dokonca zmestí aj do predných rifľových vreciek. Problém je, že vtedy chodím tak trochu ako retard. Do mojej kapsičky, ktorú nosím okolo pása, ju ani len nestrčím a nezmestí sa ani do zadného vrecka, ani v aute ju nemám kde poriadne odložiť... Každopádne, najlepšie obdobie na kúpu takejto placky, je práve začiatok jesene. Pol roka vám bude totiž jedno, že sa vám nezmestí do vrecka. A vo vnútornom vrecku saka sa tiež skryje raz-dva. Treba len priznať, že je to prakticky malý tablet - zariadenie, ktoré sa vám nechce nosiť úplne všade, v ktorom však máte svoju jedinú SIM kartu, takže ho všade so sebou brať musíte. A to môže skončiť rôznymi scenármi. Jedným je sekcia Bazár na Fony.sk.

2. Filmy a videá. Práve tie boli dôvodom, prečo som sa niekoľkotýždňovému testovaniu Sony Xperia Z Ultra nesmierne potešil. V poslednej dobe sa snažím sledovať viac amerických "trhákov" v pôvodnom znení, maximálne tak s anglickými titulkami. Nech už sa v tej angličtine niekam posuniem. No, a Xperia Z Ultra s Full HD filmom 20 cm pre očami a so slúchadlami na ušiach mi pokojne nahradí aj kino, do ktorého som už rok od narodenia dcérky z pochopiteľných dôvodov ani len nevkročil. Už by to však chcelo aj nejakú poriadnu online službu, ktorá by požičiavala filmy v plnom rozlíšení aj na Slovensku. Skromnou alternatívou sú Full HD videá na YouTube. Odporúčam vám kanály ako GoPro či DevinSuperTramp. Tak či onak, s Xperiou Z Ultra na dabované filmy plné reklám na vašej 32'' HD telke veľmi rýchlo zanevriete.

3. Batéria. 3000 mAh mám v 4,8'' Samsungu Galaxy S III (displej 63 cm2), pričom tam som s výdržou akurát spokojný. Hádajte, čo si asi myslím o rovnakej kapacite v 6,4'' tabletofóne (plocha displeja 111 cm2, t.j. +76 %). Uznávam však, že hrubší prístroj s takouto uhlopriečkou displeja by som nosiť odmietol. Riešením problému je aktivácia Stamina režimu a Wi-Fi podľa polohy. Prvá funkcia obmedzuje dátové prenosy pri vypnutom displeji na minimum (povolenie som dal len aplikáciám Gmail a Hangouts), druhá zase Wi-Fi vyhľadávanie vypína mimo vami určených lokalít. V skutočnosti som však dvojnásobne lepšiu výdrž so Stamina režimom, hoci to tak trochu sľuboval widget tejto funkcie, nikdy nedosiahol. Nejaká úspora batérie nastala, no keď sa s týmto krásnym displejom budete stále hrať ako ja, nepomôže vám ani svätená voda.

4. Odolnosť voči vode a prachu. Výborná vec v kuchyni, keď pečiete podľa receptu na webe, vďačná v obývačke, keď vám tam behá ročné dieťa. A na dovolenke môžete Xperiu v kritickej situácii použiť ako veslo...

5. Fotoaparát. Priemerný a bez blesku. A vážne mi to vadí. Na takom displeji nemusím ani približovať, aby som videl nedostatky nasnímaných záberov. Absenciu blesku ultra Zetku odpúšťam, ten na mobiloch aj tak častejšie používam ako svietidlo, ale kvalita fotoaparátu mohla byť podstatne vyššia. Sony to ukázalo na modeli Xperia Z1. Riešením môžu byť prídavné Wi-Fi objektívy QX10 a QX100, ale to sú ďalšie stovky eur navyše, pričom neviem, či dokážu svoje ramená pre uchytenie k mobilu roztiahnuť na šírku 92 mm.

ikona

Wi-Fi objektívy Sony DSC-QX10 a DSC-QX100Dvojica objektívov prichádza ako príslušenstvo pre Android a iOS zariadenia. Ovládajú sa prostredníctvom špeciálnej aplikácie a ponúknu 18 Mpix snímač spolu s 10-násobným zoomom v prípade lacnejšieho, respektíve 20,2 Mpix, 3,6-násobný zoom a špičkový palcový Exmor R CMOS čip v prípade drahšieho modelu.

6. Konektory a sloty. Aj napriek vodeodolnosti je tu plnohodnotný microUSB konektor, otvor pre SIM kartu aj pamäťovú kartu microSD. Práve tá je na takomto zábavnom Full HD stroji dôležitá. Okrem toho v ľavej bočnej stene vidíte špeciálny konektor do stojančeka. Ten sa v slovenských e-shopoch zatiaľ v balení nenachádza, no ja ho mám a keby išlo o môj vlastný mobil, určite sa snažím kvôli zachovaniu ochrany voči vode menej vyberať kryt microUSB konektora. Teraz sa mi však uprednosťnovať stojanovú nabíjačku nechce, pretože ma to iba obmedzuje. Po pripojení bežného microUSB kábla môžem pozerať filmy, surfovať po webe, telefonovať... Keby som mal v noci vedľa postele stolík a zásuvku, bolo by to všetko ideálne, lenže nemám. Takže nabíjam cez deň a klasickým káblikom.

Mimochodom, Sony vo svojich smartfónoch ponúka aplikáciu Smart Connect, ktorá po pripojení vybraného príslušenstva spustí vami určenú aplikáciu. Napríklad hodiny po pripojení nabíjacej stanice či tichý režim po pripojení nabíjačky v čase trebárs od 22:00 do 7:00. Šikovná vec.

7. Wi-Fi. Slabé. Na miestach, kde Xperia Z Ultra už stráca signál ponúkajú iné smartfóny a tablety normálnu prácu s internetom. Rozdiel nie je obrovský, ale je. A keďže si u nás doma ponechávam starší router práve kvôli testovaniu citlivosti Wi-Fi antény na mobilných telefónoch, s Xperiou Z Ultra sa v obývačke tak trochu trápim.

8. Písanie a kreslenie ceruzkou. Napríklad v aplikácii Skitch môžem kresliť náčrty pomocou bežnej ceruzky, pera či akýmkoľvek predmetom, ktorý nepoškriabe displej. Ťahy však nie sú také rovné ako na Galaxy Note so špeciálnym stylusom, preto je jediným riešením práve aplikácia typu Skitch, ktorá nakreslené ťahy vyrovnáva do pekných kriviek. Nie je to úplne ono, ale možnosť kresliť perom po 6,4'' Full HD displeji neponúka nik iný. Navyše, pri ovládaní drievkom či ceruzkou dostávajú význam tri virtuálne tlačidlá na displeji (namiesto tradičných pod ním). Napríklad pri raňajkách mám mobil v stojane a po webe behám perom, prepínam aplikácie, listujem... Nemusím sa tak načahovať ani špiniť obrazovku prstami.

9. V aute: nepoužiteľné! Nemáte ho kam odložiť, nabíjanie vyžaduje silnú nabíjačku a hľadanie nejakého kontaktu počas šoférovania (ja viem, že sa to nemá) je jednou rukou úplne nemožné. Xperia Z Ultra je skrátka ideálny spôsob, ako sa odnaučiť pracovať s mobilom v aute. A tiež vás prinúti konečne si kúpiť Bluetooth handsfree. Na druhej strane - v držiaku, so spustenou navigáciou a možnosťou ťukať do displeja nejakou paličkou je Xperia Z Ultra bezkonkurenčná. Ako vidíte, všetko je vecou pohľadu.

ikona

Recenzia: Sony Xperia Z Ultra - láska na druhý pohľadPrvý kontakt s tenkým tabletofónom odolným proti vode a prachu s OS Android 4.2 a 6,44'' Full HD displejom. Na písanie umožňuje používať ceruzku či pero.

10. Displej. Má dobré pozorovacie uhly, a keď som si ako pozadie nastavil čiernu fotografiu, začalo sa mi decentné prostredie páčiť. Na domácej obrazovke vidím 6 x 6 ikon (alebo priečinkov) na každej strane, pozorovacie uhly sú príkladné a v hornej lište si môžem prispôsobiť skratky presne podľa seba. Automatická regulácia jasu dokonca ponúka jemný zásah do správania sa - displej môžete mierne rozžiariť alebo stlmiť. Jediným problémom je lesklé sklíčko a čitateľnosť v exteriéri. Riešiť by to mohla nejaká matná fólia, tá však v praxi obmedzuje použitie rôznych predmetov pre ťukanie do obrazovky. A to by mi asi chýbalo. Ťažko povedať.

11. Telefonovanie. S Xperiou Z Ultra pri hlave vyzeráte ako blázon, navyše vďaka veľkej rovnej ploche máte neustále problém "nájsť" uchom reproduktor, teda tú správnu polohu. Žiadna tragédia, nebojte sa, len je to nezvyk. Som extrovert a telefonovanie s tabletíkom na uchu mi príde celkom zábavné, a ani držanie v jednej ruke nie je problém. Len vás upozorňujem, že nielen v aute, ale aj v bežných situáciách sa nakoniec budete obzerať po nejakom Bluetooth slúchadle.

12. Písanie textov. Úprimne, pohodlne sa mi píše aj na úzkom iPhone 5, aj na Galaxy Note 3, aj na placke Xperia Z Ultra. Asi som prispôsobivý typ. Tu si však neviem vynachváliť multitasking s možnosťou otvoriť plávajúce mini aplikácie. Keď si s niekým píšem cez Hangouts alebo prepisujem nejaké informácie do Evernote, otvorím si v popredí okno s internetovým prehliadačom, overím si informáciu a pokračujem v písaní ďalej.

Celkovo mi napríklad na Samsungoch tlačidlo správcu naposledy spustených aplikácií chýba (držanie hlavného tlačidla ma až tak nebaví). No a tie mini aplikácie ešte pridávajú na dôležitosti tejto funkcie.

Mimochodom, na Xperii Z Ultra som napísal skoro celú recenziu Renaultu Captur pre ZaVolantom.eu a nerobilo mi to problém. Samozrejme, písal som na mojej obľúbenej klávesnici Smart Keyboard Pro s plnou slovenskou lokalizáciou, no aj tá od Sony nie je na zahodenie. Písanie čmáraním prsta / pera / ceruzky po vyhradenej ploche je síce pekná spomienka na môj Sony Ericsson P800, ale ten prepisoval písaný text dokonale, pričom Xperia Z Ultra mu len zďaleka pozerá na chrbát. Pre písanie jednou rukou sa zíde klávesnica FloatNSplit Tablet Keyboard od A.I.type, ktorá ponúka viacero režimov, môžete ju zmenšovať, pohybovať ňou po obrazovke, rozdeliť na dve časti...

Záver

Čo by som na Xperii Z Ultra po týždni používania zlepšil? Nuž, pridal by som do hornej steny druhý reproduktor, do zadnej steny blesk a celkovo lepší fotoaparát, dovnútra silnejšiu wi-fi anténu a lepšiu batériu. Určite by som ani neuvažoval nad čiernou verziou, na ktorej si stále mýlim prednú a zadnú stenu, ktorá je už doškriabaná akoby bola z najlacnejšieho plastu. Biela verzia takými problémami netrpí a naživo aj vyzerá lepšie.

A čo si na tomto tabletofóne neviem vynachváliť? Pozeranie Full HD filmov s pripojenými slúchadlami, prezeranie webu či facebooku, písanie článkov s možnosťou využívať plávajúce miniaplikácie, ovládanie displeja akýmkoľvek predmetom a odolnosť voči prachu a ošplechnutiu vodou. Xperia Z Ultra je vďaka týmto vlastnostiam bezkonkurenčné zariadenie za celkom príjemnú cenu, ktorá bude istotne časom klesať.

Diskusia k článku:

Pavol 25.09.2013 - 13:22

Stale mam dilemu ci toto alebo Z1...kedze je dost pravdepodobne, ze cenovo budu rovnake. Takyto displej ma naozaj laka...

Dejvo25.09.2013 - 18:53 Trvalý odkaz

Aka je teda taka realna vydrz, ked ju rano zoberiem do ruky 100% nabitu. A dam tak 20 minut hovorov, 10 sms, 2 hodiny wifi, 2 hodiny mobilne data a zhruba 1-2 hodiny kancelarskej prace (evernote, dokumenty...) ? Dikes.

Me_Gusta25.09.2013 - 19:49 Trvalý odkaz

Výborná recenzia! Presne to, čo človek potrebuje vedieť a čo ma potešilo tiež ,je to, že je aj vtipná ;)
No s 9. bodom nesúhlasím. Záleží, kto má aké auto, mne by sa dala Xperia Ultra odložiť na minimálne troch miestach na dosah ruky.
No po recenziách na fony viem, že tento telefón určite vyskúšam :)

Richard Hombauer01.10.2013 - 02:11 Trvalý odkaz

O štyroch dňoch aktívneho používania zhodného s používaním akéhokoľvek porovnateľného high-endu si môžeš nechať snívať. Ver mi. A tie ódy od podnadpisu článku až po záver mi pripomínajú slovenského predajcu, ktorý vám núti nejaký Samsung, lebo za to dostane šťavnatú odmenu. Ultra Z je výborný stroj, ale určite nemá "naprosto špičkový displej" (takými sú skôr displeje LG G Pad 8.3 či HTC One), "ohromující výkon, kterému aktuálně konkuruje pouze model XPERIA Z1" (Samsung Galaxy Note 3 nič?) a podľa mňa ani "nadstandardní výdrž". Ale keď si kúpite 6,4'' tabletofón, aby ste na ňom ledva otvorili nejaký web či vybavili e-mail, aby ste na ňom nepozreli žiadny film, neužili si plávajúce aplikácie počas vybavnovania pracovných vecí, tak nech sa páči. :)

Celá diskusia 8 príspevkov