BlackBerry prepustí až 4 500 zamestnancov

Spoločnosť očakáva stratu takmer miliardu dolárov, na ktorú bude reagovať znížením počtu zamestnancov a zoškrtaním počtu modelov plánovaných na najbližšie obdobie. Opätovne sa chce zamerať na podnikovú sféru a znížiť cenu BlackBerry Z10.

BlackBerry zverejnilo odhady finančných výsledkov za posledný štvrťrok. Pre spoločnosť nevyzerajú vôbec dobre, odhadovaná strata sa totiž pohybuje medzi 930 až 960 miliónmi dolárov. Môžu za to najmä tržby, ktoré sú až o polovicu nižšie (iba 1,6 miliardy $), než Kanaďania odhadovali.

Z výrobnej linky zišli iba necelé štyri milióny telefónov, navyše väčšina z nich bola staršia, s operačným systémom BlackBerry 7. O tie nové, s OS BlackBerry 10 (modely Q10 a Z10) je menší záujem, než sa predpokladalo.

Prakticky sa tak opakuje scenár, ktorý sme videli už pri Microsofte a plných skladoch nepredaných tabletov Surface. Microsoft postupne stále znižuje ich cenu a predaj podporuje aj masívnou marketingovou kampaňou, kedy napríklad ponúka odkúpenie iPadov ako protihodnotu. Zároveň sa očakáva, že model Z10 v najbližšej dobe výrazne zlacnie. Na našom trhu ho momentálne kúpite za 335 €.

ikona

Základné info: BlackBerry Z10Dotykový smartfón s OS BlackBerry 10, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 4,2'' WXGA displejom, 8 Mpix fotoaprátom s AF, LED bleskom a plnou dátovou výbavou.

BlackBerry podnikne aj ďalšie kroky. Ako už oznámilo, prepustí až 4 500 zamestnancov, čo je približne 40 % z celkového počtu, ktorý pre spoločnosť po celom svete v súčasnosti pracuje. Navyše pôvodný plán priniesť na trh až šesť nových modelov zoškrtá na dva high-end a dva entry-level smartfóny. Súčasná Z10 bude považovaná za lacný vstupný model a minulý týždeň predstavená Z30 za vlajkovú loď. Spolu s Q10 to znamená, že sa v najbližšej dobe dočkáme ešte jednej černice s BlackBerry 10.

BlackBerryfoto: BlackBerry

Výkonný riaditeľ Thorsten Heins taktiež povedal, že sa jeho spoločnosť opätovne začne sústreďovať na koncové zariadenia, hardvér a softvér pre profesionálnych používateľov. Práve BlackBerry 10 však malo telefónom, niekedy považovaným aj za nudné manažérske, priniesť viac mladých a multimediálne orientovaných zákazníkov. Pravdou však je, že zatiaľ čo sa predaje mobilných zariadení BlackBerry za posledný štvrťrok prepadávali, riešenie BlackBerry Enterprise Server určené pre veľké firmy a vlády zaznamenalo až 6 000 nových inštalácií. Pre akcionárov to teda môže byť jedna z mála šancí, ako sympatickú spoločnosť na trhu udržať.

Zdroj: Market Watch

Diskusia k článku:

huje® 23.09.2013 - 15:45

"Výkonný riaditeľ Thorsten Heins taktiež povedal, že sa jeho spoločnosť opätovne začne sústrediť na koncové zariadenia, hardvér a softvér pre profesionálnych používateľov." páni a dámy, ja viem, že je moderné vyjadrovať sa tak, ako na pokeci, ale slovné spojenie "bude/začne sústrediť" je na podanie ožaloby z trestného činu prznenia materinského jazyka. Kľudne si to dajte preveriť v JUĽŠ. Sústredím sa dnes a sústredím sa aj v zajtra, o mesiac či o rok. Prípadne sa začnú sústreďOVAŤ. Určite sa ale nebudú/nezačnú sústrediť. Pekný deň. P.S.: Zopakovať dokonavé a nedokonavé slovesá. :-)

Matej Krajčovič23.09.2013 - 18:04 Trvalý odkaz

Ďakujem samozrejme za upozornenie. Pekný deň aj vám.

Nightmare23.09.2013 - 21:18 Trvalý odkaz

Oppo představilo N1 s otočným 13Mpx fotoaparátem, dotykovým zadním krytem, 5,9" FullHD displejem a Snapdragonem 600.

Insomniac23.09.2013 - 21:33 Trvalý odkaz

kto je to Oppo? ...inak neviete čo povedal ten výkonný riaditeľ ešte keď sa tak veľmi sustredoval/sustredil? nespominal ze aj Q10 zlacnie? nato ze je porovnatelna s parametrami dva roky starej sIIky tak cenu ma raz tak velku, no paci sa mi spracovanie a hardware qwerty ale ta cena :(

Celá diskusia 11 príspevkov