LG KU990 Viewty

RECENZIA high-endu 3G mobil s 5 Mpix fotoaparátom a AF, veľkým dotykovým displejom, FM rádiom a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

CPU: ARM9 (155MHz)

JVM: Jazelle (interpreter java)

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103,5 x 54 x 15 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: 113 g)

displej: aktívny, dotykový, 262 000 farieb, 240 x 400 b., 40 x 65 mm, uhlopriečka 76 mm,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), autofocus, xenónový blesk, stabilizátor obrazu, záznam videa (VGA DivX 30fps, QVGA DivX 120fps),

pamäť: 170 MB + microSD (do 2 GB), 500 kontaktov, 300 SMS, 100 udalosti + 100 uloh,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking (nie Java), WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, editor videí,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh, LGIP-580A,

výdrž: ???

SAR: údajne 0,83 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, aktívny kryt objektívu, RSS, IrDA, Wi-Fi, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, Orange

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, 1 GB microSD, USB kábel, slúchadlá s 3,5 konektorom a reguláciou hlasitosti v polovici, dotykové pero na šnúrke ku mobilu, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KU990 Viewty som mal niekoľko dní k dispozícii vďaka čitateľovi s prezývkou Jaso. Ten mi poskytol svoj vlastný mobil z akcie Orangeu. Natočili sme s ním viacero videozáberov, nafotil som ho do Galérie, no na písanie recenzie som si z časových dôvodov netrúfol. Najmä po tom, čo som si prečítal Ronnovu tému v našom diskusnom fóre. Preto do Ronnovho textu dopíšem len to, čo som sa v tejto téme nedočítal. Môj text rozpoznáte podľa použitia diakritiky, ktorá je vo fóre blokovaná (automaticky vymazaná) kvôli wapovým čitateľom.

Ostatná časť recenzie je vytvorená takmer výhradne na základe skúseností čitateľa Ronn-a, ktorý si LG KU990 dávnejšie kúpil v Spojenom kráľovstve (United Kingdom, presnejšie v Severnom Írsku). Za jeho založenie a dopĺňanie témy LG Viewty: prve dojmy a skusenosti v diskusnom fóre mu patrí veľká vďaka.

Rozmery prístroja sú väčšie, než je aktuálny štandard, ale keď berieme do úvahy xenónový blesk, ktorý vyžaduje určitú hrúbku, a veľký dotykový displej, ktorý zase vyžaduje určitú plochu, nemôže byť Viewty menšie. Možno o rok áno. Tvary a dizajn sú zrejmé z fotiek. Horná stena obsahuje len uvoľnovač zadného kovového krytu batérie. Batériu vyberiete len týmto krytom, neskúšajte to nechtami. V ľavej bočnej stene je pod posuvným krytom schovaný netradičný konektor pre pripojenie všetkého typu príslušenstva. V pravej stene sa nachádzajú tri podstatné prvky - posuvník s tromi polohami, ktorý určuje funkciu spúšte (foto / video / prezeranie snímok) a blokovač displeja, ktorý slúži aj ako ativátor stabilizátora obrazu pri fotografovaní. Zadná stena je typická objektívom fotoaparátu s pohyblivým prstencom, ktorý používate nielen ako zoom, a xenónovým bleskom.

Stylus v podstate ani nie je potrebny, prostredie je prisposobene na dotyk prstami, co je silno navykove. Som rad ze ten stylus nie je v ziadnej diere vo fone, zachvilu by som ho stratil, a ani ho nebudem pouzivat. Rychlost telefonu je priemerna, zavisi aj od pouzitej pamatovej karty.

Viditelnost displeja na priamom slnku je dobra a oproti k750 som nezaznamenal vyraznejsi rozdiel. Pouzil som aj dve rozdielne temy - ciernu (pozadie cierne ikony a pismena biele) a farebnu (posadie bledomodre, pismo tmava farba a ikony farebne). V oboch pripadoch bola viditelnost dobra.

Na hlavnej obrazovke sa da vyvolat panel deviatich skratiek specialnym stlacenim pohybujucich sa sipok pod zobrazenim hodin na pohotovostnom displeji.

Uvodna obrazovka obsahuje v dolnej casti 4 ikony (menu, volanie, spravy a adresar), ktore sa vsak nedaju nijako prisposobit, nad nimi je siet operatora a hodiny. V pravom hornom rohu najdeme signal a oznacenie siete. V lavom rohu su tri ikony: vyber profilov (normalny, tichy, iba vibrovanie, vonku, sluchadla a 3x prisposobene) kapacita baterie a multitasking. Samozrejme sa da ako pozadie nastavit aj vlastny obrazok, hodiny a kalendar.

V pohotovostnom rezime naskoci setric a po chvili displej uplne zhasne. Setric sa da vyvolat stlacenim jednoho z klavesov. Obsahuje datum, skratku dna, cas a pripadne zmeskanu udalost vyznacenu modrym pismom (sprava, hovor, budik...). V profile si mozete nastavit aj typ hlasenia spravy zvukom (kazdu minutu, 2, 3, 5, 10).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Multitasking sluzi pri viacerych spustenych aplikaciach na pohyb medzi nimi, je to ikonka na pravo od ikony baterie. Skusal som to, mal som zapnute radio, poznamky, web a rozpisanu novu spravu.

Ovládanie rukou či priloženým dotykovým perom si vyžaduje zvyk, ale súčasne ponúka aj určitý štýl. Ja som si zvykol najmä na zadávanie znakov "políčkom na písanie", ale k dispozícii sú aj voľby celá "obrazovka na písanie", klasické "klávesy mobilu" či qwerty "plná klávesnica". Pri listovaní položkami je prítomná zotrvačnosť, stačí zoznam roztočiť pohybom prsta po obrazovke.

Pri fotografovanisu klavesove skratky. ktore sa daju skryt a zobrazit pri foteni dotykom na disp. Na pravo su skratky pre blesk, mode (portret, krajina...), jas, styl fotenia (bezny, nepretrzity zaber, panorama, dekorativne:ramiky) a tlacidlo esc (opustenie). Nalavo je zoom a nastavenie (po kliknuti sa dostanes do nastaveni iso, makro atd.). Navrchu su potom udaje o nastaveniach, tie su zobrazene aj pocas fotenia a nedaju sa skryt ale nezavadzaju. Na prepinanie medzi foto, kamerou a vstupom do medii (obrazkov a videa) sluzi posuvne tlacidlo v pravej (pri fotografovani v hornej) strane fonu.

Na pravej strane fonu (na vrchnej strane ak je fon v polohe pri foteni) sa nachadzaju tri tlacidla. Prve, posuvne, ma 3 polohy, ktore urcuju ci chceme fotografovat, natacat video alebo sa dostat do galerie vytvorenych medii. Druhe tlacidlo ma dve funkcie, pri foteni je to stabilizator obrazu. Inak sluzi ako zamok klavesnice (tu je mozne kedykolvek zablokovat, aj pri webe). Tretie tlacidlo je spust (sluzi aj ako vstup pre fotenie z menu). Pohyblivy kruzok okolo sosovky sluzi pri foteni ako manualne zaostrenie, priblizovanie, dalej na zvysovanie hlasitosti, ci pri webovom prehliadaci ako lupa. Rovnako ako pri videu sa klavesove skratky daju skryt a opat vyvolat dotykom na displej.

Napravo je zvisla lista pre priblizovanie, pod nou tlacidlo nastavenia. Nastavenia potom obsahuju: rozlisenie (5, 3, 2, 1 Mpix, VGA, QVGA, kontakty), kvalita obrazu (vysoka, stredna, normalna), vyvazenie bielej (ziarovka, ziarivka, slnecno, zamracene), ISO (auto, 100, 200, 400, 800), farebny odtien (normalny, b&w, negativ, sepia, relief), samospust (off, 3, 5, 10 s), makro (on, off), zvuk uzavierky (3 zvuky), zaostrenie (auto, manualne), prepnutie na prednu kameru a miesto pre ulozenie.

Tip: Zvuk uzavierky je mozne vypnut len zmenou nazvu zvuku AF a spuste v suboroch Sounds, napriklad cez Java aplikaciu Moby Explorer (inak nepomoze ani nastavenie profilu na tichy).

Na pravej strane zvislo pod sebou sa nachadzaju skratky pre: blesk (auto, redukcia efektu cervenych oci, vzdy vypnute) - chyba mi tu zapnutie blesku uzivatelom, takto sa musite spoliehat na automatiku, mode (auto, krajina, plaz, party, portret, noc, sport), kontrast, rezim zaberu (bezny, nepretrzity, panorama, dekorativne). Ako pri videu, tak pri fotoaparate, zostavaju zvolene nastavenia ulozene aj po opusteni. Zresetuju sa vtedy ak prepnete na prednu kameru. Foto pri posielani MMS dokaze zmensit, konkretne som skusal 5 Mpix fotku a zmensilo ju na kapacitu MMS (300 kB), presne 298kB.

Co sa tyka kvality foto, LG KU990 je podla mna len priemerny a urcite bude mat viacerych premozitelov. Fotoaparat foti lepsie pri manualnom nastaveni ISO. Xenónový blesk je veľmi dobre účinný do vzdialenosti 1 až 2 metre.

Tip: Prednu kameru mozete vyuzit ako zrkadlo.

Doslova šokom bolo pre mňa zistenie, že je prítomné aj manuálne zaostrenie, ktoré využijete pri nočných snímkach, kedy mobil nevie zaostriť, alebo pri makro záberoch. Účinná je aj regulácia ISO, pri manuálnom nastavení 100 však nefunguje prisvetľovacia dióda počas ostrenia ani blesk.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video je zaostrene na nekonecno, neda sa zaostit ani na zaciatku ani pocas prehravania. Je mozne natacat az v 5 rozliseniach: wide (640x384), wqvga (400x240), vga (640x480), qvga (320x240) a qcif (176x144). Posledne dve nataca vo formate .3gp, ostatne vo formate .avi.

Na zoomovanie videa sluzi pri natacani bocna lista na displeji, ta patri medzi tie prvky, ktore sa horsie ovladaju. Nie je vsak nikde zobrazene kolkonasobne video priblizuje. Odhadujem ze viac nez 4x to nebude. Pod bocnou listou je polozka nastavenia. Obsahuje nastavenie rozlisenia,, kvality obrazu (vysoka, stredna, normalna), trvanie (normalne - neobmedzene, MMS - asi max do 300 kB), stlmenie zvuku (on, off), vyvazenie bielej (auto, ziarovka, slnecno, ziarivka,zamracene), farebny odtien (normalny, BaW, negativ, sepia, relief), volba pamate (ak mate zvoleny fon a nie je uz miesto, oznami vam to a prepne sa na kartu) a prepnutie na prednu kameru. Na pravej strane su skratky pre: 120 fps (on, off) , rezim (automaticky, nocny) a jas. Pri prepnuti na prednu kameru, nie je mozne natacat spomalene, moznost rozlisenia su len 320 x 240 a 176 x 174, vsetky ostatne nastavenia sa daju vyuzivat ako pri zadnej kamere, vratane zoomu. Viewty nahrava 120 fps, ale takyto zaznam prehrava 15 fps, teda 8x spomalene.

Pri skonceni nahravania videa vam fon ponukne tri moznosti, ktore sa objavia napravo vo zvislej liste: new (moznost natacat dalsie video, automaticky sa ulozi to, ktore ste dotocili), zmazat a odoslat (sprava, e-mail alebo Bluetooth)

video: DivX 5.0, 640 x 480 b., 2 490 kbps, 30 fps,

audio: MP3, 64 kbps, mono, constant bitrate.

Pokial ide o video, z toho co som videl nema zatial v kvalite u nas konkurenciu, mozno je to aj pouzitim formatu DivX. Video je obstojne aj vo vecernych podmienkach, co ma prijemne prekvapilo. Tak isto potesi aj nahravanie 120 fps. V tomto smere nemam ziadne vyhrady a ocakaval som od tejto funkcie ovela menej.

Ukážky videí nájdete v špeciálnej téme diskusného fóra (úplne dole).

UKÁŽKA záznamu VIDEA:

video 01 (avi, VGA, 30 fps, 4,5 MB)

video 02 (avi, QVGA, 120 fps, 0,7 MB)

LG ponuka aj TV vystup (da sa nastavit PAL alebo NTSC), treba k tomu vsak dokupit kabel.

Editor videa je uzasny a jeden z najlepsich v dnesnych fonoch. Dokaze vlozit do zaznamu text, obrazok, zvuk aj hlasovy zaznam, dokaze spajat videa, dokaze strihat a vkladat nejake efekty, a to vsetko aj pri zazname spomalenych zaberoch (120 fps). Spomalene zabery sa natacaju v QVGA a neobsahuju zvuk. Editovanie sa neda velmi ovplyvnovat a v podstate sa da vkladat len obmedzeny pocet fotiek, podla zvoeneho stylu. Stylov je 5: navzdy (max. 8 foto), naladovy (max. 17 foto), moderny (max. 18 foto), hudobny (max. 16 foto). Kazdy zo stylov ma svoju hudbu a obrazove efekty, ktore sa nedaju nijako editovat. Vysledne videa maju priblizne rovnaku velkost (1,5 MB) Ovplyvnit mozete este sled foto (postupne alebo nahodne), zvolenie miesta pre ulozenie a typ hudby (to len skrati celkovu prezentaciu a video ma mensiu velkost). Vsetko je rychle, pred ulozenim sa da video okamzite prehrat. Ukladanie chvilku trva (cca minutu) a je sprevadzane ukazovatelom v %.

Editor Muvee dokaze urobit zaujimavu prezentaciu fotiek a ulozi ju ako video mp4.

Viewty zdanlivo neprehrava subory .avi v XviD formate (kodovani). Po mensej uprave avicka ho vsak prehra, aj ked bude kodovane XviD-om. Treba na to pouzit WinX2D (http://www.free-codecs.com/download/WinX2D.htm ). Je pouzitelny aj pre stolove DivX prehravace, ktore nemaju rady XviD. Nejedna sa o konvertor, ale len upravu foruCC kodu v hlavicke suboru. Potom vsetko funguje tak, ako ma, aj v LG KU990.

Stiahol som si cely DivX film z PC do fonu a prehravanie bolo bezproblemove, takze ziadne upravy. Pri prehravani je moznost video zvacsit na celu obrazovku (cim sa moze roztiahnut a tym deformovat. Co sa tyka pretacania, to sa drzanim zrychluje, maximalne vsak dosiahnete rychlost minutu pretacania za sekundu. Nijako sa mi nedalo posuvat vo filme lubovolne, len pretacanim.

Prehravac hudby nema ekvalizer. Hudobny prehravac zobrazuje interpreta, nazov skladby, album, fotku albumu. Ekvalizer mi k dodavanym slucham nechyba, no k stuplom by mi chybal urcite. Skladby sa daju prehrat aj z adresarov, mozete si vytvorit playlisty, hudba sa da rozdelit automaticky aj do zanrov. Prehravac funguje aj na pozadi, vtedy sa da ovladat len hlasitost pomocou sluchadiel alebo posuvneho kolecka na fone. Nie je sa vsak mozne prepinat skladby, co je pre mna velka nevyhoda.

Ovladanie hudby sa da rozsirit dokupenim handsfree s ovladacimi prvkami (cena cca. 700 Sk).

FM radio s RDS zobrazuje aj informaciu o hranej pesnicke (aj na Slovensku) a obsahuje automaticke ladenie (vyhlada stanice a automaticky ulozi). FM rádio nie je možné reprodukovať nahlas, jedine po pripojení reproduktorov do 3,5 mm konektora na redukcii, adaptéri. FM rádio nevyužijete pri budení.

Hlasovy zaznamnik je neobmedzeny (da sa nastavit aj obmedzenie), nahrava vo formate amr a zobrazi aj volny cas, ktory mozno na nahravanie vyuzit.

Telefón ponúka pamäť na 300 SMS a len 500 viacpolozkovych kontaktov. Interná pamäť pre objekty a súbory je však veľká, až 170 MB. Rychlost stahovania z pamatovej karty v telefone do pc je 4 400 KB/s (2 GB microSD Sandisc). LG KU990 Podporuje aj 4 GB karty, ale s problemami a len pri volnej pamati nad pod 2 GB, kedze inak napriklad nedokaze ukladat fotografie priamo na kartu. Pamäťovú kartu vymeníte len po vybratí batérie!

V prvej casti menu chvalim register hovorov, je vyborne prepracovany a nic na co si spomeniem mu nechyba. Ak vam niekto vola napr. tri krat za den, o kazdom volani budu podrobne info, vratane dlzky hovorov zaznamenane.

Počas hovoru môžete prejsť do kontaktov alebo správ. Nechýba ani hlasný reproduktor a vypnutie mikrofónu. Pred týmito úlohami však musíte odomknúť displej bočným tlačidlom. Na obrazovke neustále vidíte čas trvania hovoru. Záznam hovoru chýba. K dispozícii je aj možnosť uskutočňovať videohovory.

Mikrofon na HF sade je velmi dobry a citlivy. Ked som volal mal som ho pripevneny pod pravou castou hrudnika a pod zapnutou zimnou bundou. Na druhej strane ma bolo velmi dobre pocut, co som si niekolko krat overoval tou istou otazkou: "Pocujes ma dobre... a teraz?"

Telefonny zoznam nie je zly, ku kazdemu menu sa daju priradit 5 cisel, email, vlastny obrazok, vlastne zvonenie, www, adresa, nazov spolocnosti, pracovna pozicia, adresa spolocnosti a poznamky. Da sa odoslat ako vizitka cez SMS, MMS, e-mail a Bluetooth. Kontakty sa daju zobrazit bud len z fonu alebo len zo SIM, alebo oboch naraz. Telefon obsahuje aj Black list (odmietnutie volaneho cisla), teda som sa pred tym mylil ked som tvrdil opak. V nastaveniach hovorov sa da aktivovat ako Odmietnutie hovorov. Ma viac moznosti - vsetky hovory, kontakty, nezname cislo, nezaregistrovane a skupiny. V kontaktoch sa daju aj skupiny vytvarat, nemusite pouzivat len predvolene (priatelia, rodina...), takze si mozete vytvorit napr. skupinu Black list a do nej si ukladat cisla ktore chcete automaticky odmietnut. Potom si v nastaveniach odmietnutych hovorov, oznacite ako skupinu Black list a je to.

Spravy su na tom horsie. Az po vytvoreni novej spravy sa mobil rozhodne ci to posle ako SMS alebo MMS. Takze ak napisete len text do spravy, mobil ho automaticky bude posielat ako SMS. Prisiel som aj na to ako sa da odoslat v MMS-ke iba text: pri pisani spravy treba oznacit predmet spravy. MMS sa daju poslat do velkosti 300 kB, e-maily sa daju prijat max. do velkosti 1 MB, da sa vytvorit viacej kont a s prilohami by problem nemal byt.

Signalu prijatej spravy je mozne nastavit opakovanie.

Pri e-mailoch som zatial nenasiel ani moznost stahovat len hlavicky mailov. Jedine co som nasiel bolo obmedzenie max. velkosti prijatia od 100 kB, 200, 300, 400,500 a 1MB. Podla toho asi vacsie spravy stahovat nebude. Kontrola mailov sa da nastavit na kazdych: 15 min., 30 min., 1 hod., 2 hod., 4 hod. a 8 hod.

Webovy prehliadac po vstupe do menu obsahuje polozky: domov, zadajte adresu, zalozky (daju sa vytvarat nove zlozky), ulozene stranky (uklada aj kompletne html stranky), historia a nastavenie. Prehliada web aj WAP stranky. Pri prehliadani obsahuje skratky pre:

- celu obrazovku (skryje spodne skratky, no vrchne info s ikonami signalu, profilu, baterie a multitaskingu ostavaju stale zobrazene),

- otocenie (otoci prehliadanie na sirku displeja),

- zadanie adresy,

- miniaturu (zobrazi miniaturu celej stranky a ramik ktory oznacuje ktoru cast stranky chcete vidiet v normalnom zobrazeni),

- refresh,

- krok spat a vpred,

- submenu.

V submenu najdete: domov, pridat k zalozkam, zalozky, nove okno (browser ich nedokaze otvorit viac ako dve), odoslat odkaz (sprava,email), historia, ulozit stranku, nastavenia, pomocnik (vysvetluje skratky ako ja teraz Smile) a ukoncit. V nastaveniach je potom rezim vykreslovania (standard, optimalizovany,zbalit text,iba text) a dalsie veci ako cache, cookie a pod. Pri pisani je mozne pouzit QWERTY klavesnicu len ak je nastaveny na sirku dispu.

Webovy prehliadac je najvacsim sklamanim tohto fonu. Aj ked sa tu najdu pozitivne veci ako ukladanie komplet html stranok, priblizenie pomocou kolieska okolo objektivu fotoaparatu a optimalizovane zobrazenie webstranok pre displej (zobrazuje podobne ako opera mini). Wap sa ovlada celkom dobre, horsie je to z webom, proste to rolovanie je hrozne a nepomoze vam pri tom ani stylus. Otvorit sa daju len dve okna, nie viac, ulozit obrazok z webu ci wapu je nemozne. Web nezobrazuje vsetky stranky uplne korektne a znizuje v niektorych pripadoch aj kvalitu obrazkov. Ak vypnete obrazky, pri klikani na odkaz sa vam nijako nezobrazi (farebne ci ramik) ci ste nan klikli alebo nie, zistite to jedine tak ze sa stranka nacitava.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Podpora dokumentov - osobne som skusal otvarat rozne dokumenty a zistil som, ze aj ked podporuje pdf, tak nie uplne vsetky. Nepodarilo sa mi otvorit zatial len elektronicku fakturu (vypisalo nedostatok pamate) od orange (65 kB), ale ine PDF o vacsej velkosti isli otvorit v pohode. Otvoril som napr. word *.doc subor o velkosti 1,2 MB, *.xls subor a dokonca aj *.ppt (powerpoint subor) ale *.pps nepodporuje. To sa vsak da vyriesit prepisanim koncovky na ppt. Podporuje aj flash animacie (*.swf), ale neviem do akej velkosti. Uspesny ''detsky'' serial "happy tree friends" v swf subore o velkosti 1,1 MB mi otvorit nechcelo a vypisalo prekrocenu velkost suboru.

Kalendar - kapacita 100 pripomienok, stretnutie (predmet 138 znakov, miesto 79 znakov), vyrocie a narodeniny (138 znakov). Ulohy su samostatnou polozkou v organizeri, ale zobrazia sa aj v kalendari, tych je moznost ulozit 100 (256 znakov). Samostatnu polozku v menu tvoria poznamky, ulozit sa da max. 5 (po 1 000 znakov). Kalendar dokaze zobrazit mesacny a tyzdenny nahlad, do pripomienok sa da nastavit datum a cas zaciatku pripomienky a koniec, dalej alarm a opakovanie. V ulohach sa da nastavit len priorita. Kalendar sa da zalohovat priamo v telefone na pamatovu kartu a spatne aj obnovit. V kalendari sa daju este nastavit sviatky, mozete si vybrat lubovolny den, ten sa potom v mesacnom nahlade zobrazi cervenou farbou rovnakou akou je nedela.

Co sa tyka aplikacii, nainstaloval som aj Operu Mini aj Jimm. Obe aplikacie naraz nepobezia, z toho asi vychadza ze Java multitasking nefunguje. Opera Mini pracuje korektne, da sa ovladat dotykom, ale aj klavesami, ktore sa po spusteni aplikacie zobrazia. Odporucam aj aplikaciu Moby Explorer, posluzi napriklad na vymazanie zvukovych suborov pre stisenie fotografovania.

LG KU990 z Orangeu take privetive k Java aplikaciam udajne nie je.

Pribalene CD obsahuje LG Suite, v ktorom je aj synchronizacia s MS Outlook a Outlook Expres. Dalsim programom je DivX converter na zmensenie videi a konvertovanie na format, ktory fon prehra, teda divx.

LG PC suite je velmi jednoduchy program a nikto s nim nebude mat problem. Obsahuje zalohovaci nastroj na zalohovanie obsahu vo fone + data telefonneho zoznamu / rozvrhu / zoznamu uloh / poznamok. To vsetko sa da aj obnovit. Dalej obsahuje spravcu obsahu (prieskumnik zobrazi polozky vo fone aj na karte), spravcu kontaktov a sprav, synchronizaciu (ms outlook, outlook expres). Tieto polozky su aktivne, ked mate fon pripojeny ako modem. Ak je pripojeny ako usb mass storage, telefon sa pripoji ako dalsi disk, no zobrazi len datovu kartu, nie pamat telefonu. Pri oboch typoch pripojenia sa radiova cast neodpoji.

Výdrž zariadenia je primeraná jeho možnostiam. Nastavte si jas na maximum a budete očarení farbami, no nie výdržou na jedno nabitie.

Takze po tyzdni pouzivania fonu hodnotim klady a zapory, podotykam ze su len moje subjektivne.

Vyhody:

- telefon je v skutocnosti mensi ako sa zda

- kovovy zadny kryt (nezanechava otlacky)

- posuvna krytka pre konektor

- miesto pre uchytenie snurky na krk

- ziadne vrzganie krytov

- tlacidlo pre funkciu zamky klavesnice a stabilizatoru obrazu

- displej dobre viditelny na slnku

- multitasking

- prepracovany register hovorov

- Black List

- 5 budikov

- prerzonalizacia

- moznost ulozenia viacerych e-mailovych uctov

- moznost ovladat java aplikacie soft. klavesami

- manualne zaostrenie pri foteni, stabilizator obrazu

- kvalita videii, 120 fps nahravanie (spomalene)

- podpora formatu DivX

- xenonovy blesk (redukcia cervenych oci)

Nevyhody:

- konektor je na lavej strane fonu (podobne ako u SE)

- absencia krytu fotoaparatu

- tlacidlo spuste nereaguje vzdu korektne a casto sa meni citlivost pri stlaceni

- zla citlivost pri rolovani v polozkach menu

- qwerty klavesnica sa neda vyuzit pri zadavani adresy v prehliadaci

- nedotiahnuty vstavany prehliadac

- absencia softverovej klavesy ''c''

- slaba hlasitost pri hovore

- dve java apl. sa naraz nedaju spustit

- pri prehravani hudby na pozadi chyba obladanie pre pauzu pretacanie a prepinanie skladieb (ovladat sa da len hlasitost)

- fotoaparat je len priemerny

- slaba vydrz baterie

- pri prepinani rezimov siete mi blbne pripojenie na web

Odporúčané webové stránky:

http://www.freewebs.com/viewty/index.htm

http://www.mobilefun.co.uk/product/11853.htm

http://www.ku990.co.uk/

Orientačná cena: 16 490 Sk v Orangei bez záväzku

Záver

LG KU990 Viewty je veľmi zaujímavé zariadenie. Tento telefón ma dostal najmä prehrávaním filmov vo formáte AVI s kódovaním DivX. Stačí skopírovať 800 MB film do telefónu (na pamäťovú kartu v nom) a za pár minút sledujete. Samozrejme len v pôvodnom znení alebo s dabingom, na titulky zabudnite. Viewty vyniká aj záznamom pekných videí s VGA rozlíšením, alebo QVGA videí so záznamom neuveriteľných 120 snímok za sekundu, ktoré potom sledujete osemnásobne spomalené. Päťmegapixelový fotoaparát patrí k priemeru, kvalitou ho tromfne viacero iných konkurentov. Tí však nemajú veľký širokouhlý dotykový displej a ovládanie prispôsobené prstom. LG Viewty teda nie je len veľmi dobre vybavený telefón, ale aj štýlovka. KU990 sa nemusí hanbiť ani za zábavnú, ale ani za pracovnú výbavu. Zvyknúť si musíte len na dotykové písanie textu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.12.2007 - 12:54

jj: skoda wifi....inak good, to video sa mi luubii

anonymous23.08.2007 - 12:19 Trvalý odkaz

uscon: Máte tu chybu, KU990 dokáže natá?at len v rozlišení 320 x 240. Je to v oficiálnych materiáloch aj na ostatných weboch. O VGA sa hovorilo skor, ale to sa nepotvrdilo, bohuzial

anonymous23.08.2007 - 13:26 Trvalý odkaz

SEGA: a co tak spomenut ze ma optiku od Schneider Kreuznach.

anonymous23.08.2007 - 14:57 Trvalý odkaz

Fizzy: Tak tento stroj sa mi paci...fotak s mobilom. (a nie ako sa hovori Mobil s Fotakom :)
Dotykovy display na dumbphone? To znie zaujimavo ;)

anonymous23.08.2007 - 15:28 Trvalý odkaz

josa: Chcem ho.. Ale ten vrch mohli este vyssie posunut a tym zvacsit display. :)

Celá diskusia 765 príspevkov