Sony Ericsson W710i

SKÚSENOSTI majiteľa Hudobno-športové véčko s 2 Mpix fotoaparátom, krokomerom a podporou EDGE.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Sony Ericsson W710i

SKÚSENOSTI čitateľa s prezývkou GRAFFOO:

Konštrukcia

Je to véčko. Až kým som si nekúpil W710i, bol som odporcom tejto konštrukcie. Teraz som naopak jej zástancom. Aj keď sa ťažšie otvára jednou rukou, stačí pár dní a človek si zvykne ako na to. Pri úplnom roztvorení sa ozve hlasné cvaknutie, ktoré väčšine ľudí v mojom okolí vadilo, resp. si mysleli že sa telefón láme. Mne sa toto naopak páči. Lepšie ako nejaké nepodarené pazvuky z reproduktora (ktoré mimochodom tento telefón neponúka). Vôľa horného ramena je v otvorenom aj zavretom stave nulová. Medzi týmito dvoma polohami je naopak dosť veľká a pripadá mi to ako keby malo horné rameno každú chvíľu odpadnúť. Externá anténa má výhodu v tom že telefón neleží rovno na stole a nezakryjete si tak reproduktor. Keďže sa jedná o Walkman mobil pre športovejšie založených telefonistov, určité prvky dopomáhajú k robustnosti telefónu. Napríklad zadný kryt batérie má pevnejšie zaistenie takže ani pri páde vám neodpadne. Na škodu je, že napriek takémuto zaisteniu je v jednom mieste zadného krytu vôľa a pri písaní napr. sms počuť vŕzganie. Vrchné tlačidlá na ovládanie prehrávača sú gumené, takže sa nemusíte báť stlačiť ich aj so spotenými rukami a pod. Avšak nečakajte zvýšenú odolnosť voči nárazom alebo vode a prachu. Až tak ďaleko sa W710i nedostal.

Klávesnica a ovládanie

Tlačidiel má tento mobil viac než je zvykom, čo však rozhodne nie je na škodu. Pochvaľujem presunutie funkcií na preskakovanie pesničiek z ovládania hlasitosti na samostatné tlačidlá, vďaka ktorým môžete dokonca aj pretáčať pesničku v zavretom stave. Po zamknutí vrchných tlačidiel posuvným prvkom na boku mobilu ostávajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti neblokované a podržaním dokonca preskočia na ďalšiu/predchádzajúcu skladbu. Ja však celkovo nevidím prínos v blokovaní vrchných tlačidiel. Vzhľadom na to, že nijak nevytŕčajú a ich stisk je tuhší (napriek tomu vynikajúci) veľmi ťažko sa samovoľne stlačia. Mne sa to nestalo ani raz.

Po otvorení na vás vyskočí 20 (!) tlačidiel plus navigačné 4-smerové tlačidlo s potvrdzovaním, na ktoré si treba chvíľu zvykať. Potvrdzovacia časť totiž nie je nijak vystúpená a veľmi ťažko rozoznateľná. Aj keď s tým už nemám problém, zo začiatku som si veľmi ťažko navykal. Inak je klávesnica bezchybná a pohodlná. Trošku tvrdšia pre nežnejšie ruky, ako mi bolo povedané. Rovnako chválim materiál z ktorého je zhotovená – tvrdý plast s gumovým nástrekom je veľmi príjemný na dotyk a zároveň odolný.

Zvláštnosti / poznatky

S véčkovou konštrukciou sú spojené v prípade mobilov od SE aj nejaké zvláštnosti.

- Video si nepozriete na celom displeji. A fotky, obrázky nie je možné približovať. Fotí sa s telefónom na výšku, ale fotka je orientovaná na šírku. Hľadáčikom je len polovica displeja.

- Po zavretí prístroja spolu s podsvieteným vonkajším displejom je tiež podsvietený aj vnútorný, napriek tomu že ho nevidíte. Rovnako sa vnútorný displej rozsvieti, keď si chcete pozrieť hodiny na vonkajšom. Toto som trošku nepochopil.

- Šikovná fintička je, že v zavretom stave stlačením hlasitosti smerom dole zobrazí najbližšiu pripomienku v kalendári na daný deň. Smerom hore zobrazí klasický status známy z iných telefónov značky Sony Ericsson.

- Možnosť mať spustených viacero Java aplikácií je vysoko návyková, ale varujem pred výrazne zvýšenou spotrebou batérie. Tri aplikácie na pozadí, dokonca nepripojených do siete internet, vám dokážu za noc takmer úplne "vyšťaviť" batériu.

- Hovor sa dá prijať buď otvorením alebo otvorením a následným potvrdením. Páči sa mi, že ak vytočíte telefónne číslo zo zoznamu pri pripojenom (Bluetooth aj káblovom) handsfree a zavriete mobil, tak v pohode telefonujete ďalej. Počas hovoru môžete bez problémov fotiť, rovnako fotoaparát funguje aj pri Jave spustenej na pozadí. Ako zvonenie môžete použiť aj video, či to má však nejaké využitie na véčkovej konštrukcii, je otázne.

Slúchadlá

Konštrukcia dodávaných slúchadiel je určená pre aktívnejších ľudí. Zaručuje že vám nevypadnú ani pri razantnejších pohyboch hlavy. Po rozbalení som bol nimi doslova šokovaný, hlavne časťou ktorá ide do ucha. Pripadala mi príliš veľká, ale po nasadení som zistil, že sadne úplne presne. Ak očakávate od týchto slúchadiel mohutný basový prejav, tak vás musím sklamať. Zvuk je pomerne vyvážený, aj keď stále mám pocit, že mu chýba údernosť. Nejedná sa však o žiadny plechový zvuk. Výšky a stredy sú čisté, basy sú po miernom nastavení ekvalizéra obstojné pre rockovú hudbu. Tanečná bude menej výrazná, ale ak sa pohráte s ekvalizérom, tak z nich dostanete dobrý zvuk. Megabass zvuk skôr pokazí. Kým som nevlastnil domáce slúchadlá Sennheiser HD 555, tak mi zvuk vyhovoval. Teraz som však už "rozmaznaný" a hľadám alternatívu k dodávaným.

Fitness funkcie (akcelerometer)

Čo tento mobil podstatne odlišuje od ostatných je senzor, zvaný tiež akcelerometer. Je to presne ten istý senzor, ktorý sa nachádza v Apple iPhone, v ktorom slúži na otáčanie obrazu. Tu slúži na úplne iné účely. Dokáže s pomerne veľkou presnosťou počítať vaše kroky. Priemerná odchýlka na 100 krokov je 1 krok! Ak zadáte naviac svoje údaje o výske, hmotnosti a pohlaví, dokáže približne počítať spálené kalórie a po skalibrovaní vášho kroku aj merať vzdialenosť. Je to funkcia nesmierne návyková, sám som v priebehu necelých dvoch mesiacov takmer zanevrel na auto a kam sa dá, tam chodím radšej pešo. Naviac máte k dispozícii aj funkcie spojené s behaním, kedy vám podľa nastavení počíta napríklad ubehnuté kilometre, kontroluje minimálnu a maximálnu rýchlosť a podobne. K dispozícii máte mesačný prehľad o nabehaných kilometroch či prejdených krokoch za každý deň. Ďalej je k dispozícii Java aplikácia ktorá vám podľa určitých kritérií prideľuje medaile, čo "povzbudzuje" k lepším výsledkom. Všetky tieto údaje môžete spravovať aj v počítači vďaka pribalenej aplikácii a akémukoľvek tabuľkovému editoru.

Spôsob uchytenia

V balení nájdete aj špeciálnu sponu na uchytenie telefónu za opasok nohavíc alebo k dodávanému remienku so suchým zipsom, určenému na rameno. Tento spôsob si veľmi pochvaľujem. Je pevný a výhodou je že mobil vám nezavadzia vo vrecku, a pritom máte ovládanie prehrávača po ruke. Snáď jedinou nevýhodou tohto systému je množstvo kábla pribalených slúchadiel, ak máte mobil na ramene. Dá sa to ale vyriešiť tým, že časť zmotaného kábla dáte pod suchý zips remienka.

Zhodnotenie

W710i je šikovný mobil, vďaka dotovaniu Orangeom aj dostupný. Asi jediným jeho nedostatkom je absencia automatického zaostrovania fotoaparátu a prisvetľovacej diódy. Ak teda chcete mať funkčne výborne vybavený telefón neustále všade so sebou a trochu vám záleží na vašom fyzične a nevadí vám horší fotáčik, neváhajte a kupujte.

Už teraz sa teším na teplejšie počasie, kedy vybehnem von v "nezaťažených kraťasoch" a tričku, s hudobným mobilom na ramene a dlhou cestou pred sebou...

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.02.2007 - 13:11

Atlis: Velmi pekny pohlad grafo, tlesk, tlesk... :)

anonymous28.02.2007 - 13:51 Trvalý odkaz

graffoo: dik, ono je to aj velmi pekny fonik ;)
inak priznam sa, necakal som, ze ho vobec da nejaky operator do ponuky. ale orange ma potesil, aj ked ja mam neakciovy a necustomizovany, takze minimalne mam pekne flashove menu :D

anonymous28.02.2007 - 13:51 Trvalý odkaz

7wcsnurka: mam iny nazor,tento pohlad mi pripomina skor pr brak od zastupcu marketingu se :) napr nazvat zvlastnostami jeho nedostatky,alebo pisat o vybornej hw vybave,ktora je okrem prehravaca priemerna,az slaba je zabavne...inak grafo,tato rubrika sa vola plus-minus,to minus si nejak prehliadol :)

anonymous28.02.2007 - 14:04 Trvalý odkaz

Atlis: Snura, od cloveka, ktory stavia K1 na piedestal mobilnej komunikacie by som ani inu reakciu necakal...

anonymous28.02.2007 - 14:09 Trvalý odkaz

graffoo: snurka, ja som neporovnaval co ma a co nie. na to su recenzie. ja som hodnotil obsiahnute funkcie. nebudem predsa pisat ze mi chyba prehliadac dokumentov ked to je jednoznacne funkcia ktora nepatri do takehoto typu fonu. a pravdou je ze takmer vsetky funkcie tohto fonu su spracovane na vybornu. a su spomenute aj minusy, precitaj si to este raz... mozeme sa hadat donekonecna - ty SE nenavidis, ja mam ich fony rad. Pozri mame demokraciu, nikto ti nebrani napisat skusenosti s tymto fonom v inom svetle. Kazdopadne W710 ma funkcie adekvatne k jeho triede a ma ich aj dobre vyriesene. Spolu s klasickou jednoduchostou ovladania SE sa jedna o vyborny fon a za dobru dotovanu cenu. V ponuke orange je na tom urcite lepsie ako Nokia 5200. Keby tam bola 5300 a za rovnaku cenu tak by som vahal. Aj ked prave kvoli ovladaniu by asi vyhral W710... takze tak ;)

Celá diskusia 58 príspevkov