LG Optimus Me (LG P350)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO Smartfón s OS Android 2.2, 2,8'' displejom, 3 Mpix fotoaparátom, HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2 Froyo,

procesor: 600 MHz, Qualcomm MSM7227

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 108 x 59 x 12 mm,

hmotnosť: 108 gramov (zistená: 110 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 44 x 58 b., uhlopriečka 2,8'' (71 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 176 MB RAM, 158 MB + 2 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 3,6 Mbps,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 280 mAh, BL-42FN,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji / 160 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

HSUPA, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, automatická regulácia jasu displeja, RDS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.2.2, nadstavba S Class UI

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Optimus Me P350 je skromnejší smartfón s OS Android 2.2, trojmegapixelovým fotoaparátom a relatívne silnou 1 280 mAh batériou. Hoci P350-ka patrí medzi slabšie vybavené smartfóny, vo výbave nechýba podpora HSDPA, Wi-Fi či GPS.

Nemáte ešte telefón s týmto OS alebo sa s ním len zoznamujete? Tak si určite pozrite video: Začíname s Androidom.

Najväčšou výhodou Optimus Me je dvojica hardvérových tlačidiel (kedysi zelené a červené) pod štvoricou dotykových prvkov. Ľavým sa dostanete medzi posledné hovory, ale tiež prijmete telefonát. Pravé slúži primárne na ukončenie hovoru, ale aj zapnutie / vypnutie mobilu i rozsvietenie / zhasnutie displeja. Pre ľudí, ktorí hľadajú jednoduchý android s takýmito základnými funkciami (rýchle zhasnutie, t.j. zablokovanie displeja či jednoduché ovládanie hovorov) je Optimus Me snáď jedinou voľbou.

Optimus Me sa predáva so zadným krytom rôznych farieb. My sme v redakcii mali modrú verziu. Spúšť fotoaparátu na telefóne nehľadajte, sklamaním je aj namáhavé odnímanie zadného krytu, pod ktorým sa okrem batérie a SIM karty nachádza aj karta pamäťová. A microSD možno budete občas potrebovať vybrať či vymeniť. V zadnej stene nájdete len objektív slabého fotoaparátu bez blesku či zaostrovania.

Tento model sa stretol s jedným problémom - množstvo webov uvádza jeho nesprávne parametre. LG totiž spočiatku prezentovalo čísla totálne odlišné od skutočnosti (130 namiesto 110 gramov, HVGA namiesto QVGA displeja, atď.).

Základnou výhodou je rozsvietenie displeja jedným z hardvérových tlačidiel. Odblokovanie pohybom prsta po lesklej obrazovke je už klasika. Reakcie telefónu sú primerané kategórii, žiadna tragédia sa nekoná. Horná lišta ukrýva päť skratiek (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichý režim a vibrácie). Na rozdiel od Samsungov, tu chýba zákaz otáčania obrazu. Oproti štandardným androidom neponúka Optimus Me automatický jas displeja.

LG okrem hornej rolovacej lišty upravilo aj domáce obrazovky (šikovné widgety, ako napríklad kalendár, správca úloh či predpoveď počasia) a hlavné menu. To môžete rozdeľovať na ľubovoľné kategórie. To sa mi páči. Nechýba možnosť usporiadať hlavnú ponuku podľa vašich predstáv.

Veľa sa dozviete aj z nášho videa:

Fotoaparát patrí k najslabším, slúži na snímanie záberov prezeraných v mobile. To platí aj pre videá. Poviem vám, žiadna sláva. LG na slovenskej produktovej stránke píše aj o režime panorama, ale ja som v nastaveniach fotoaparátu nič také nenašiel. Poteší aspoň geotagging - prideľovanie súradníc do EXIFu snímky, čo využijete napríklad pri online prezeraní fotografií na stránkach typu Google Picasa. Pri prezeraní snímok nefunguje reálne približovanie, približovanie dvomi prstami je len taký efekt; detaily na fotografiách môžete sledovať až na počítači. Aj hudobné funkcie ako prehrávač hudby a FM rádio ponúkajú len základné funkcie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,5 MB; obraz: 640 x 480 b., 25 fps, 1265 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 10 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

Klasikou je práca so správami, ktorá sa od iných androidov nijak závratne neodlišuje. Klávesnica je tradičná, komu sa nepáči, môže si z Marketu stiahnuť inú. Na QVGA displeji si veľmi prezeranie webu a prácu s e-mailami neužijete. Slabší procesor obmedzil aj internetový prehliadač - s flash animáciami nepočítajte.

Páči sa mi inteligentné vyhľadávanie kontaktov podľa krstného mena i priezviska.

Výhody:

- hardvérové tlačidlá na ovládanie hovoru,

- plnohodnotné inteligentné hľadanie kontaktov,

- rýchle reakcie,

- veľmi dobrá cena.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- ťažké odnímanie zadného krytu

- slabé rozlíšenie displeja (na prezeranie webu, fotografií a pod.)

- zbytočne vysoká hmotnosť.

Orientačná cena: 152 € (epicentrum.sk)

Záver

Androidy HTC začínajú na cenovke vysoko nad 200 eur, Samsung Galaxy mini (S5570) je však pre Optimus Me silným konkurentom. S cenovkou okolo 150 eur nájdete v obchodoch aj Samsung Galaxy 5, ktorý (podobne ako LG) vyniká tlačidlami pre ovládanie hovoru. Za necelých 160 eur zoženiete aj Sony Ericsson Xperia X8, jeden z favoritov ankety Mobil roka 2010. Predáva sa vo viacerých farbách. Cena výrazne klesla aj modelu X10 mini. Z Nokií za cenu pod 160 eur môže zaujať snáď len dotykový symbian Nokia 5230. Modernejší model C5-03 už presahuje hranicu 180 eur.

Ak by som hľadal mobil za 150 eur a chcel by som jemný displej, musím sa porozhliadnuť po ponuke Nokií. Taká 5230 mi navyše ponúkne bezplatné mapy a isté výhody Symbianu (budík aj vo vypnutom stave, časované profily priamo v systéme, lepšia kontrola dátových prenosov a pod.). Ak ale hľadáte šikovný a rýchly smartfón s pohodlným zadávaním textu, investujte radšej do Androidu. Z tých najlacnejších patrí Optimus Me k tým vydarenejším. Softvérová úprava OS Android od LG nie je drastická a páči sa mi (widgety s počasím, widget s kalendárom, riešenie hlavného menu...).

Produktová stránka: LG Optimus Me

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.04.2011 - 12:20

cc all checem sa spytat ci sa da tomto mobile na vypnut orange obrazovka Dik

anonymous24.01.2011 - 22:31 Trvalý odkaz

bEGBIE: Risovi urcite ulahodi HW tlacidla na zvihnutie/odmietnutie hovoru. Na designe si dali ako vzdy "zalezat", posobi dost "tucnym" dojmom. Ked vsak bude cena dobre nastavena az tolko na tom nebude zalezat. Vybava je urcite postacujuca a aj baterka by mohla uzivit toto "mydlo" na dlhsiu dobu.

anonymous24.01.2011 - 22:36 Trvalý odkaz

NortySP: Ako nic v zlom ale LG robi otrasne telefony co sa tyka dizajnu :) jednym slovom nechutne :) som si vravel ze ked bude LG robit fony s androidom tak by som ich bral ale .... :) menim nazor :) jedine OO ten je fajn aj O2X :) ale inak je mi zle z toho dizajnu :) pride my to detske,tucne,plastove bez napadu bez nejakeho efektu :)

anonymous25.01.2011 - 12:38 Trvalý odkaz

riki: S tym designom to je individalna vec, rozhodne mali zopar vyslovene peknych telefonoch. Podla mna ma kazdy vyrobca par naozaj podarenych, par priemernych a aj nejake podpriemerne. Preoste je to vzdy o tom co komu sedi a tak viac ludi viac nazorov. Osobne by som nemal si problem vybrat nejaky LG z hladiska designu. Tento telefon je vidiet, ze je zamerany na sirsie masy a tak sa design az tak neriesi, skor sa vtedy firmy pokusaju recyklovat starsie telefony aby to nebol velky zasah do vyroby.

anonymous25.01.2011 - 12:57 Trvalý odkaz

NortySP: Ved prave too ze je to az prilis vidno ako to odflakli. Jasne niektore su pekne ako som povvedal :) dalo by sa vybrat :) ale vela ich je takychto co su proste odflaknute a na prvy pohlad vidno ze ake ma ten fon postavenie. Samozrejme maju to aj iny vyrobcovia ... ale tak u samsungu ma tak zrychlo nenapada ziaden,u SE tie lacne J100i a pod., u HTC sem tam niektore starsie WM nevyzerali najlepsie,Motorola ma same stylovky :) tak neviem myslim ze trosku snazit by sa mohli :)

Celá diskusia 158 príspevkov