Sony Ericsson G705

SKÚSENOSTI majiteľa 3G slajder s 3 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi aj GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkafotkaOdporúčané odkazy:

RECENZIA: Sony Ericsson G705

GALÉRIA: Sony Ericsson G705

FÓRUM: aparáty Sony Ericsson

Prečítajte si skúsenosti Martina Šajgalíka:

Som zarytý fanúšik Sony Ericssonov a už niekoľko rokov používam výlučne túto značku. Cez ruky mi prešli viaceré modely (T230i, T630i, W300i, W810i). Najnovší prírastok do mojej zbierky pribudol na začiatku júna 2009. Krásna, nová G705-ka. Prechádzal som z veľmi úspešného a vydareného modelu po všetkých stránkach a teda rozhodovanie o jeho nástupcovi nebolo vôbec ľahké. Chcel som telefón z dielne tohto výrobcu, ktorý bude minimálne na takej úrovni, ako moja W810-ka a navyše bude mať aj wi-fi. Rozhodoval som sa medzi W705 a G705, keďže ich cena bola na prijateľnej úrovni. Nakoniec som dal predsa len prednosť lepšej cene a GPS prijímaču, pred hudobnými funkciami a silnejšej batérii. Vôbec neľutujem, že som sa rozhodol pre sériu G. Prečo? Čítajte si ďalej.

Dizajn

Vlna kritiky sa v recenziách vzniesla na kontextové a smerové tlačidlá. V porovnaní s bračekom z Walkman série vraj sú horšie ovládateľné a častejšie hrozí nejaké to nechcené stlačenie vedľajšieho tlačidla. Iste, to sa nedá úplne obmedziť, ale myslím si, že sa tomu nevyhnete na žiadnej klávesnici. Mám telefón v prevedení Majestic black, čiže tlačidlá na prijatie a ukončenie hovoru sú strieborné, čo sa vynikajúco dopĺňa s čiernou farbou zvyšku tela. Celkovo telefón pôsobí veľmi decentným dojmom. Vrchná lesklá strana telefónu naozaj "zbiera" odtlačky, no je presne to isté, čo aj na displejoch iných telefónov... akurát, že tento displej je dosť veľký, takže to viac vidno.

Čierny kryt

Druhá vlna kritiky sa týkala zadného krytu telefónu, ktorý vraj dosť nepríjemne vŕzga. Niekde vo fóre som sa dočítal, že čierny kryt je o niečo pružnejší a teda, že to vŕzganie nie je až také citeľné. Keďže sa mi čierna páčila aj po dizajnovej stránke, moje rozhodnutie to iba podporilo. Tvrdenie o čiernom kryte môžem potvrdiť. Vzadu je povedal by som až jemne zamatový a na to, aby sa ozvalo nejaké vŕzganie, či praskanie ho treba stlačiť poriadne silno.

PLUSY:

+ Displej

Displej je to, čo ma na tomto telefóne oslovilo asi najviac. Rozmerná obrazovka nie len rozlíšením (320 x 240 b.) ale aj uhlopriečkou (2,4 palca). Keď si teraz zoberiem do ruky môj starý telefón, pripadá mi jeho displej veľmi maličký a hlavne málo jemný, napriek tomu, že keď som ho používal bol úplne dostatočný. Nemusím vám teda ani hovoriť, aký je to zážitok pozerať video v QVGA rozlíšení...jedna báseň. Napriek tomu, že displej je výborný, na priamom slnku sú hodiny na šetriči obrazovky po stlačení bočných tlačidiel prakticky nespozorovateľné. Na to, aby ste sa dozvedeli, koľko je hodín je potrebné odblokovať klávesnicu, čím sa zapne plné podsvietenie displeja. Vtedy už o akej-takej čitateľnosti na slnku môžeme hovoriť.

+ Wi-Fi

Wi-Fi, hlavné kritérium pri výbere môjho nového telefónu, slúži spoľahlivo. Keďže nemám žiadny paušál s dátovými prenosmi, či už v 2G alebo 3G sieti, na surfovanie po internete využívam túto funkciu. Počas štyroch mesiacov používania som nespozoroval žiadne problémy s pripojením, zobrazením, či celkovou funkčnosťou. Na prehliadanie stránok som si však doinštaloval Operu Mini, v ktorej si tiež môžem načítanú stránku bez problémov aj uložiť a neskôr znovu z telefónu v režime off-line načítať. Zdá sa mi praktickejšia a prehľadnejšia, ale to je možno len otázka zvyku. V integrovanom prehliadači je veľkou devízou automatický akcelerometer. Funguje výborne, no aj k tomuto mám jedno ale... V polohe na ležato sa dá prehľadne orientovať na zobrazenej stránke, ale zadávanie textu z klávesnice, ktorá je tiež v rovnakej polohe je maximálne nepraktické. Asi nám teda nezostáva nič iné, len telefón otáčať hore-dole.

+ GPS

GPS prijímač je super vec, ale sám o sebe nám asi veľmi neposlúži. Predinštalovaná aplikácia Wayfinder je podrobná a presná, ale podmienená pripojením na internet, čo je pre nás – chudobných študentov bez datových balíkov - obrovská nevýhoda. Našťastie sa však na intenete dajú nájsť mnohé off-line java aplikácie pre navigáciu. Plnohodnotnú navigáciu síce s ani jednou z nich nezískate, ale aspoň vám pomôže zorientovať sa v cudzom meste. Vec, ktorú sa mi ešte stále nepodarilo vyriešiť je zhasínanie displeja pri dlhšej nečinnosti v spustenej Java aplikácii. Napriek tomuto všetkému som zaradil GPS medzi plusy, lebo za tú cenu (cca 200 EUR) máte nie len navigáciu, ale aj telefón nabitý inými funkciami. Prvé pripojenie k družiciam trošku trvá, ale potom si telefón vie zapamätať ich polohu a pripája sa oveľa svižnejšie. V pripojenom stave zobrazuje v samotnom menu telefónu polohu jednotlivých družíc na smerovej ružici, aktuálnu činnosť s rýchlosťou v km/h a graf činnosti za posledných 60 minút.

+ Multimediálna galéria

Bál som sa, že keď si nekúpim hudobný telefón, bude prehrávač hudby ďalším kameňom úrazu. Sony Ericsson je však natoľko prezieravý, že do všetkých svojich nových modelov vkladá kvalitné hudobné prehrávače. A nielen prehrávače, ale celé multimediálne galérie, v ktorých úplne intuitívne nájdete všetky obrázky, videá, skladby alebo sa pripojíte na youtube a pozriete si videá priamo z internetu. Hudobný prehrávač G705-ky sa líši od toho Walkmanovského iba chýbajúcim logom a niektorými doplnkovými funkciami. Pre ucho bežného užívateľa, ktorý si pustí tri pesničky po ceste domov zo školy, je však zvukový rozdiel v kvalite prehrávania nepostrehnuteľný. Odporúčam však nepoužívať štandardne dodávané slúchadlá, ale dokúpiť si HPM-70.

+ Výdrž batérie

Zo začiatku používania telefónu som sa snažil zistiť, ako dlho je maximálne schopný vydržať fungovať na jedno nabitie. Povypínal som všetky nepotrebné pohotovosti funkcií, ktoré som pri bežnej prevádzke telefónu nevyužíval (3G, wi-fi...) a dostal som sa na úctyhodnú hranicu 4 dni. A to nie, že by som telefón nabil a nič s ním nerobil. Bežná prevádzka: niekoľko hodín telefonovania, nejaká Java, občas cez Wi-Fi na net a hlavne počúvanie hudby. Na druhej strane, zapnuté GPS mi zhltlo 40 % batérie za približne dve hodiny. Napriek tomu je to slušný výkon.

MÍNUSY:

- Konštrukcia

Keď som telefón rozbalil, bál som sa ho vôbec vysunúť, aby sa mi nerozpadol. Tento pocit labilnej konštrukcie, ktorá dlho nevydrží sa po čase zmiernil, nikdy sa však asi úplne nestratí. Vôľu konštrukcie cítiť v spodnej časti ako v zasunutom, tak aj vo vysunutom stave. Pri slideroch je to asi bežné. Napriek tomu by som uvítal o niečo pevnejšiu konštrukciu vysúvania, ako napríklad pri W910i.

- Hlasitý odposluch

W810-ka ako hudobný telefón mala výborný reproduktor, ktorý využívala aj pri telefonovaní cez hlasitý odposluch. Na tento spôsob hovoru som si teda dosť navykol a po prechode na G705-ku som zostal nemilo zaskočený. Reproduktor nezvláda nízke frekvencie vôbec. Znamená to, že namiesto dobrej kvality zvuku hovoru, počujete len zhluk ťažko zrozumiteľných slabík v strednej a vysokej frekvencii. Ďalšia obrovská chyba výrobcu je vzájomné umiestnenie reproduktoru a mikrofónu. Človek na druhej strane sa počuje v značnej ozvene, čo robí z hlasitého odposluchu nepoužiteľný doplnok bohatej výbavy telefónu. Ak teda potrebujete pri telefonovaní robiť rukami niečo iné, budete musieť volať cez náhlavnú súpravu.

- LED dióda

Škoda, že je tá LED dióda pri šošovke fotoaparátu len jedna...škoda, že je taká slabá...škoda, že jej praktické využitie je tým oklieštené len na pomôcku pri triafaní sa kľúčom do zámky, keď sa vypáli žiarovka na chodbe.

- Kvalita fotoaparátu

3,2 Mpix je slušné číslo...oproti 2,0 určite lepšie. Určite? Rozlíšením fotografií áno, ale ich kvalitou nie. Absencia autofókusu je citeľná a bez ideálnych svetelných podmienok (čím sa rozumie priame slnečné svetlo) je nereálne urobiť dobrú a hlavne ostrú fotku. Tlačidlo spúšte je podľa mňa príliš tvrdé. Pri jeho stlačení sa vám väčšinou podarí pohnúť mobilom, čo znamená rozmazanie záberu. Na prisvetľovanie diódou môžete rovno zabudnúť. Aby som však fotoaparát úplne nezhodil, musím povedať, že vie odfotiť aj text a to dokonca aj čitateľne. Treba však nájsť tú správnu vzdialenosť pri fotení.

- Senzor okolitého osvetlenia

Boris vo svojom Prvom kontakte písal, že senzor okolitého osvetlenia funguje výborne. S tým absolútne súhlasím a pridávam, že niekedy môže byť práve táto dokonalá funkčnosť na škodu. Cestoval som totiž vlakom a popri tom som pozeral film v celoobrazovkovom režime. Popri trati boli sem-tam pásy stromov, sem-tam nejaké kopce, skaly a sem-tam nič, priamy výhľad. Ako sme teda išli a slnko sa občas skrylo a občas vykuklo, namiesto vychutnania si filmu ma rozptyľoval neustále zhasínajúci a opäť rozsvecujúci sa displej.

ZÁVER

Keby tento telefón nemal taký vynikajúci displej, Wi-Fi a GPS, v momente by som ho vymenil naspäť za moju starú W810-ku. Vadia mi na ňom totiž práve funkcie, ktoré som doteraz využíval najviac. Ešte že sú klady a zápory aspoň v relatívnej rovnováhe.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.12.2009 - 13:41

goro: boze moj,,sonyericsson s ich pop portom,,a jake rozplyvanie sa nad nim..

anonymous03.12.2009 - 18:40 Trvalý odkaz

NINX: SE ma fastport a jedine rozplyvanie tu je od teba ;)

anonymous03.12.2009 - 18:54 Trvalý odkaz

goro: pardoon,,tak fast port,,to mi je vyhra :) ja sa nerozplyvam,,ale ten stastny majitel.. ja mam nokiu,,s blbym 3,5 mm jackom,,do ktoreho nedam skoro ziadne sluchatka,, :D to bola ironia (pre nechapavych)

anonymous03.12.2009 - 19:02 Trvalý odkaz

NINX: a kde konkretne sa "stasny majitel" rozplyva ?

anonymous03.12.2009 - 19:02 Trvalý odkaz

maestro: Nie vsetky nokie maju 3,5 jack takze dakdey je to horsie ako u univerzalneho fastportu ktory ma kazdy novsi SE rovnaky ;)) Za tu sumu aku ma dnes G705 je to slusny fonik,skoda fotaku a toho repra...ale rada G je hybrid od vsetkeho kus tak nie je mu co az tak vycitat.super popisanie skusenosti.

Celá diskusia 17 príspevkov