Sony Ericsson G502

SKÚSENOSTI majiteľa 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom, prehrávačom hudby, FM rádiom a podporou HSDPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Sony Ericsson G502

FÓRUM: Sony Ericsson vo fóre

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Doda:

Tri roky som používal Sony Ericsson W300i, ale časom mi na ňom začal prekážať hlavne displej s nízkym rozlíšením. Nakoľko som mobilný hráč, hľadal som niečo s QVGA displejom a aspoň priemernou výbavou. Rozhodoval som sa medzi Sony Ericssonom G502 a C510. Cena zavážila a vybral som si G502.

Hardvér

Priznám sa, telefóny som nikdy nekupoval kvôli vzhľadu, ale kvôli funkčnosti. Vzhľad preto nebudem komentovať. Konštrukcia je pevná, nič nepraská. S odňatím zadného krytu som nemal problém, drží na mieste a nevŕzga. Pod kryt sa vkladá pamäťová (max. 4 GB) a SIM karta. Na klávesnicu som si zvykol takmer okamžite, najmä alfanumerická klávesnica je výborná. Dizajn "vlniek" je praktický, presne viem, v ktorom bode mám tlačidlo stlačiť, a to aj naslepo. Klávesy majú správny zdvih, sú mierne hlučnejšie než u iných fónov. S kurzorovými šípkami takisto nebol problém, aj keď sú rozdelené na jednotlivé tlačidlá. Displej je jemný, má vhodné rozlíšenie a na slnku je dostatočne čitateľný. Mohol by ale byť o niečo väčší. Displej a plocha pod ním len tak hýria odtlačkami prstov, zadný kryt naopak nie. Fast port sa nachádza v spodnej hrane, to je výhoda. Hmotnosť aj rozmery sú príjemné.

+ pevná konštrukcia

+ ergonomická a presná klávesnica

+ zadný kryt je pevný a nezachytáva odtlačky

+ jemný displej

- displej mohol byť väčší

Fotoaparát

G502 nie je fotomobil, nemá teda autofókus ani aktívny kryt objektívu. Fotky sú vydarené len za dobrého svetla, chýba akékoľvek prisvetlenie. Tiež nesmiete snímať zblízka, fotky budú rozmazané (pevné zaostrenie asi od 1 m). Pri dodržaní týchto dvoch podmienok získate pomerne vydarené a farebne verné snímky. Nad nekrytým fotoaparátom sa nachádza dióda svietiaca na červeno pri natáčaní videa. Video je dobrej kvality, a to najmä zvuková stopa. Ak ale budete nahrávať vyššie tóny (napr. hra na piano), zvuk sa bude "rozmazávať", kolísať. Pri nahrávaní reči som žiadny problém nezaznamenal. Pri prehrávaní v mobile pôsobí video výborne, v PC ale chýba väčšie rozlíšenie. Jedna minúta videa dynamickej scény zaberie asi 3 MB. Nastavenie fotoaparátu je pomerne detailné, pri videu chýba nastavenie kvality. Je prítomná aj funkcia "oprava fotografie", ale v tomto modeli je málo účinná, keďže iba zvýši alebo zníži jas obrázku a nezaostrené fotografie skôr zhorší. Takisto môžete obrázky upravovať v aplikácii Photo DJ. Oproti predchádzajúcej verzii ubudla možnosť dokresľovať do obrázkov čiary, obdĺžniky, elipsy a pod. Aplikácia Video DJ sa oproti predchádzajúcej zlepšila, nie je už obmedzená pamäťou telefónu, zato je pomalšia.

+ kvalita videa pri pozeraní v mobile

+ svetlo signalizujúce nahrávanie

+ vylepšené aplikácie na úpravu fotografii a videa

- chýba autofókus a aktívny kryt

- chýba prisvetľovacia dióda

Zábava

Pre mediálne súbory je na G502 je vyhradená samostatná položka v menu – Médiá. Je naozaj prevratná, obsahuje veľa vychytávok. Všade funguje rýchle vyhľadávanie. Môžete si zvoliť orientáciu na šírku alebo na výšku, hudba je detailne triedená, obrázky a dokonca aj video možno zoomovať. Aplikácia si pamätá miesto, kde ste skončili, a to dokonca pri každom videu. Pri prehrávaní 3GP videa mám problém: po pretočení sa zvuk na chvíľu zasekol (obraz pokračoval), čím vzniklo oneskorenie. Pri MP4 formáte, ktorý je predvolený, takýto problém nemám.

Správca súborov sa nachádza v organizéri. Umožňuje presúvať, kopírovať, zoradiť podľa rôznych kritérií a zvoliť si režim zobrazenia. Takisto je prístupný režim na šírku a ponúka aj priblíženie. Pri fotografiách je možné spustiť zaujímavú prezentáciu, ku ktorej ale nepridáte vlastnú hudbu.

Webový prehliadač je výborný, neotvorí však veľké stránky (5 MB), podporuje RSS kanály a tie sa potom zobrazujú priamo v pohotovostnom režime. Podporuje záložky, zobrazenie na šírku, priblíženie atď.

Vďaka QVGA displeju sa môžu hráči tešiť na plnú podporu hier, a to aj 3D. Aplikácii je menej, keďže G502 nemá otvorený operačný systém. Prítomný je aj multitasking, ale pri spustených médiách je telefón spomalený, pri médiách a minimalizovanej hre výrazne seká.

Odporúčam hry: Project gotham racing, Asphalt 3 3D, Sid meier's civilization IV, Pro golf world tour 2010, Heli strike, Star Wars: Force unleashed.

Odporúčam aplikácie: Opera mini (5.0 beta), Moby Today, KODI slovníky, Music mate 4.

Prítomná je tiež aplikácia TrackID, ktorú som skúšal dvakrát a v oboch prípadoch bola úspešná. Z telefónu máte prístup aj k PlayNow – obchodu s videami, hudbou, hrami a pod. Väčšina súborov je zdarma, ich počet pomaly stúpa.

+ aplikácia médiá

+ výborný správca súborov

+ multitasking

+ prezentácia obrázkov

+ plná podpora hier

+ RSS kanály priamo na ploche

- problémy pri prehrávaní 3gp videa

- rýchlosť systému pri minimalizovaných médiách

- Play now (zatiaľ) obsahuje len málo súborov

Organizačné funkcie

V menu je tiež vyhradená samostatná položka pre budíky. Budíkov je päť, každý môže byť opakovaný, mať vlastný text, obrázok a hudbu. Kalendár, kalkulačka, pamäť kódov, stopky, odpočítavanie, úlohy a ďalšie organizačné funkcie sú na Sony Ericssonoch stále na rovnakej, dobrej úrovni.

Aktívny pohotovostný režim zastupujú poznámka na ploche a aplikácia Moby Today, ktorú možno zobrazovať v pohotovostnom režime. Položky v adresári sú podrobné, rovnako aj nastavenia telefónu. G502 ponúka aj prevzatie aktualizácii firmvéru priamo z mobilu, avšak po celú dobu používania nebola žiadna aktualizácia výrobcom vydaná.

Vychytávkou je inteligentné hľadanie kontaktov z pohotovostného režimu. Stačí zadať 2 znaky a telefón okamžite vyhľadá všetky možnosti.

+ budíky s podrobným nastavením

+ štandardne dobrý kalendár, úlohy a poznámky

+ aktualizácia bez nutnosti pripojenia k PC

+ inteligentné vyhľadávanie

- stále chýba plnohodnotný aktívny pohotovostný režim

- stále nezobrazuje kontakty na SIM a v telefóne naraz

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.10.2009 - 04:17

Peto: Tiez som mal w300i a presiel som na G502...mam ho uz rok aj 2 mesiace a som s nim spokojny. a k tym problemom.... video mi neseka vobec... pri multitaskingu..telefon sekal az ked som mal spustenych asi 5 aplikacii a media k tomu.nemam s nim absolutne ziadne zle skusenosti. Mam R1FA037 . Skvely telefon a k pamätovim kartam ze max. 4 GB strop platformy A2 telefonov ako G502 je teoreticky 32GB prakticky viem ze 8 GB karta plna funguje bez problemov a bez spomalenia telefonu a teoreticky ani s 16 GB bz nemal byt problem no to neviem . Inak skvely clanok a suhlasim s nim :D:D

anonymous01.10.2009 - 12:08 Trvalý odkaz

Mikullas: "stále nezobrazuje kontakty na SIM a v telefóne naraz"
- omg, len to nie

anonymous01.10.2009 - 12:11 Trvalý odkaz

Fizzy: Ani neviem preco, ale precital som si tento clanok cely, pritom ma nikdy tento fon nelakal :D Suhlasim, dobre napisany.

anonymous01.10.2009 - 12:47 Trvalý odkaz

graffoo: ako si sa dopracoval k FW R1FA037? ja mam R1FA031 a stale mi update service pise, ze mam najnovsi FW...

anonymous01.10.2009 - 15:28 Trvalý odkaz

ToMaSoo7: "Pod kryt sa vkladá pamä?ová (max. 4 GB)"
to je kec...us aj k610 mi vezme 16GB....G502 nebude mat problem ani s 32GB

Celá diskusia 22 príspevkov