T-mobil Vratenie telefonu

  • 7 príspevkov
  • Valaroma20.04.2010 - 09:31 Trvalý odkaz

    Telefon je predmetom tvojho vlastnickeho prava, ale pokial ma voci tebe operator splatnu pohladavku, ktoru odmietas uhradit, mozu k tvojmu telefonu uplatnit zadrzne pravo a nemusi ti ho vydat.

    BB5unlock20.04.2010 - 11:20 Trvalý odkaz

    pokial ho chces vratit "ako neopraveny" tak ti ho vratit musia, pokial ti ho nechcu vratit z dovodu "uznanej reklamacie" tak ti musia vratit kupnu cenu telefonu (1sk,1e zalezi kolko si zan zaplatil) a k tomu datumu ti musia zrusit viazanost k pausalu (samozrejme nasledne mozes zrusit zmluvu), alebo si mozes zobrat novy telefon (zaplatit akciovu cenu pre tvoj pausal) s tym ze ti zacne platit nova viazanost (vyber je ale vzdy len na tebe a nie na operatorovi)

    benjel20.04.2010 - 14:30 Trvalý odkaz

    Aha Takze mozem skoncit ihned bez doplatenia tych 3 mesiacov?

    BB5unlock20.04.2010 - 20:10 Trvalý odkaz

    ak ti Tmobile uzna reklamacia s vyjadrenim ze telefon nie je mozne vobec opravit, nedostatok nahr.dielov-nevyrabaju sa uz (alebo ho v zakonej dobe 30dni nestihnu opravit), tak ti ten telefon nevrati, mas na vyber len dve moznosti:
    1. vratit kupnu cenu + moze odstupit od zmluvy
    2. vratit kupnu cenu + zobrat si novy telefon (zaplatit akciovu cenu) a zacne platit nova viazanost

    a uz vobec ti ho nemozu zadrziavat, to je totalna blbost (pretoze v tom case nema ziadny dlh voci TM) a to ze chce odstupit do buducnosti je uplne irelevantne

    Valaroma20.04.2010 - 22:08 Trvalý odkaz

    BBUnlock, ja neviem, ako to robi T-Mobile, ale tebou opisany postup nepovazujem za zakonny.

    Staci trochu uvazovat:

    1. Uzavriem s niekym kupnu zmluvu, na zaklade ktorej mi preda mobil.
    2. Zaplatim kupnu cenu, odovzda mi mobil, ja nadobudnem k mobilu vlastnicke pravo.
    3. Mobil sa pokazi.
    4. Uplatnim u predavajuceho narok zo zodpovednosti za vady - bezplatne odstranenie vady (ludovo povedane zarucnu opravu).
    5. Predavajuci zisti, ze vada je neodstranitelna (telefon sa neda opravit).

    Tak mi povedz, na zaklade akeho pravneho dovodu by som podla teba prestal byt vlastnikom telefonu? Len preto, ze sa pokazil, a neda sa opravit, moje vlastnicke pravo nezanika. Je to stale moja haraburda a operator mi ju ma vydat.

    Prestanem byt vlastnikom len v pripade, ak na zaklade nejakej pravnej skutocnosti odpadne pravny dovod, na zaklade ktoreho som nadobudol vlastnicke pravo. A ten preto, ze sa mobil neda opravit, neodpadne. Keby odpadol, neustanovoval by Obciansky zakonnik pre pripad, ze vady su neodstranitelne, odstupit od zmluvy. Inak povedane, na "anulovanie" pravneho dovodu, na zaklade ktoreho kupujuci nadobudol vlastnicke pravo k mobilu, je potrebny jeho prejav vole smerujuci k odstupeniu od zmluvy. Ak ho neuskutocni, kupna zmluva sa nezrusuje, a kupujuci zostava vlastnikom veci.

    Podla mna je to jasne a logicke, nie? :)

    A odstupit od zmluvy moze v takomto pripade len kupujuci, kedze on ma prava z vad, predavajuci je povinnym subjektom.

    Kupna cena sa takisto vracia len vtedy, ak dojde k odstupeniu od zmluvy.

    Ak to naozaj prebieha tak, ako pises, su dve moznosti:

    1. T-Mobile porusuje Obciansky zakonnik.
    2. T-Mobile ma pravikov, ktorym straky nevyzobali rozum a v uvedenych pripadoch necha zakaznika (kupujuceho) podpisat odstupenie od zmluvy.

    Pripady, ktore uvadzas, su z hladiska povodnej kupnej zmluvy identicke, lebo v oboch pripadoch dojde k vzajomnemu vrateniu plneni, akurat za v prvom pripade nedojde ku kupe noveho telefonu, v druhom ano, ale to je uz novy zmluvny vztah.

    A pokial ide o zadrzne pravo: Odkial beries istotu, ze Benjel nie je operatorovi nic dlzny? Moze to byt normalna faktura, ale - preco nie - aj zmluvna pokuta.
    Ved pise, ze ziadal o ukoncenie zmluvy, teda urobil pravny ukon smerujuci k ukonceniu zmluvneho vztahu, co je spravidla sankcionovane zmluvnou pokutou.

    Musi Benjel napisat, ci odstupil alebo neodstupil od zmluvy (tolko hadam vies, Benjel?), ci voci nemu operator uplatnil alebo neuplatnil zmluvnu pokutu, ci voci nemu uplatnil alebo neuplatnil zadrzne pravo.

    A este sme sa vlastne nedozvedeli, ako T-Mobile posudil tu vadu, ci to vobec je vada, na ktoru sa vztahuje zaruka. Ved mozno v servise zistili, ze ide o poskodenie, na ktore sa zaruka nevztahuje.

    benjel21.04.2010 - 10:15 Trvalý odkaz

    Nie nic nedlzim nemal som za cele 2 roky ani upomienku Proste sa mi pokazil fon a teraz ide len o to ze bol plne funkcny Takze som ho dajme tomu mohol predat este za cca 15eu a Viazat sa uz nechcem A ked som ziadal ukoncenie zmluvy bolo mi povedane ze to nie je mozne ze musim doplatit tie 3 mesiace co mi chybaju do konca viazanosti.Preto som teda ziadal fon naspat ked nemozem skoncit nech mi daju fon a nie ze ja doplatim 3 mesiace a este budem bez fonu A k tej oprave sa Tmobil nevyjadril akurat bolo mi povedane ze nieje k nemu asi suciastka

    Valaroma21.04.2010 - 16:45 Trvalý odkaz

    Hm, teda si ziadal ukoncenie zmluvy. To sa zrejme da podradit pod ukon smerujuci k ukonceniu zmluvy, za ktory od teba mozu pozadovat zmluvnu pokutu bez ohladu na to, ci bol ucinny, alebo nie. Zrejme vsak nie je preukazatelne zo strany T-Mobile, ze si o to ziadal - pokial si tak spravil iba ustne.

    Musis sa rozhodnut, co chces, ci chces spat mobil, alebo chces odstupit od zmluvy. Obe naraz mozne nie je.

    Ak ti viac nez 30 dni pisomne neoznamili sposob reklamacie, napis im list, v ktorom uvedies, ze odstupujes od kupnej zmluvy na mobil na zaklade ustanovenia P 18 ods. 4 zakona o ochrane spotrebitela.

    (Toto ustanovenie znie nasledovne: Ak spotrebitel uplatni reklamaciu, predavajuci alebo nim povereny zamestnanec alebo urcena osoba je povinny poucit spotrebitela o jeho pravach podla vseobecneho predpisu; na zaklade rozhodnutia spotrebitela, ktore z tychto prav spotrebitel uplatnuje, je povinny urcit sposob vybavenia reklamacie podla P 2 pism. m) ihned, v zlozitych pripadoch najneskor do 3 pracovnych dni odo dna uplatnenia reklamacie, v odovodnenych pripadoch, najma ak sa vyzaduje zlozite technicke zhodnotenie stavu vyrobku alebo sluzby, najneskor do 30 dni odo dna uplatnenia reklamacie. Po urceni sposobu vybavenia reklamacie sa reklamacia vybavi ihned, v odovodnenych pripadoch mozno reklamaciu vybavit aj neskor; vybavenie reklamacie vsak nesmie trvat dlhsie ako 30 dni odo dna uplatnenia reklamacie. Po uplynuti lehoty na vybavenie reklamacie ma spotrebitel pravo od zmluvy odstupit alebo ma pravo na vymenu vyrobku za novy vyrobok.)

    Odstupenim od kupnej zmluvy vznikne operatorovi povinnost vratit ti kupnu cenu za mobil.
    Odstupenim od kupnej zmluvy nedochadza zaroven k odstupeniu od zmluvy o pripojeni.
    Pokial ide o vztah medzi kupnou zmluvou na mobil a dodatkom, ktorym si sa zaviazal mat s nimi uzatvorenu zmluvu o pripojeni najmenej na 24 mesiacov, nie je to jednoznacne. Ja osobne by som povedal, ze kedze dovodom uzatvorenia dodatku je – aj sa to v nich uvadza – prave uzatvorenie kupnej zmluvy a navyse tvoria jedinu listinu, jediny pravny ukon, odstupenie od kupnej zmluvy by sa malo dat chapat aj ako odstupenie od dodatku. Nie som si vsak na cistom a osobne by som byt tebou uz tie tri mesiace u nich vydrzal a odstupil by som az potom. Nie je to totiz jednoznacna vec a zbytocne by si si mohol zarobit problemy.

    Alternativne ich mozes poziadat o vratenie mobilu - tiez pisomne - s poukazom na to, ze si jeho vlastnikom a ze ho zadrziavaju protipravne. Pohroz im zaroven zalobou o vydanie veci.