Orange bude mat HSPDA alebo UMTS HDD!

  • 12 príspevkov
  • Richard Hombauer 17.10.2005 - 20:27

    TLACOVA SPRAVA:

    Bratislava, 17. oktober 2005 a uz oAA niekolko mesiacov budu moct aj obyvatelia na Slovensku vyuzivat vyhody superrychleho mobilneho internetu. Orange Slovensko vAA sucasnosti intenzivne testuje technologie HSDPA aAA UMTS TDD. Vdaka nim moze mobilny internet dosiahnut prenosovu rychlost az 14 Mbit za sekundu, co je neporovnatelne viac ako ponukaju vAA sucasnosti dostupne riesenia. Velkou vyhodou riesenia od Orangeu je, ze ma podporu vacsiny vyrobcov mobilnych zariadeni. Orange kAA testovaniu rozsirenych moznosti mobilneho internetu pristupil po tom, co prednedavnom ako prvy operator vAA Slovenskej republike oznamil spustenie testovacej prevadzky mobilnej siete tretej generacie UMTS a predviedol aj prvu dostupnu sluzbu vAA sieti a videotelefonat.

    Orange si vAAA sucasnosti vybera medzi dvoma technickymi rieseniami, ktore zakaznikom spristupnia mobilny sirokopasmovy internet s megabitovymi prenosovymi rychlostami. Prva z nich, technologia HSDPA, umoznuje v idealnych podmienkach dosahovat maximalnu sektorovu prenosovu rychlost az 14 Mbit za sekundu. HSDPA predstavuje dalsiu vyvojovu fazu UMTS. Na rozdiel od inych technologii sa preto da ocakavat jej podpora zo strany vsetkych dolezitych svetovych vyrobcov a teda jej masove celosvetove nasadzovanie. Druha technologia, UMTS TDD, je momentalne pravdepodobne najviac komercne vyuzivanou technologiou pre mobilne sirokopasmove sluzby.

  • Richard Hombauer17.10.2005 - 20:32 Trvalý odkaz

    POKRACOVANIE TS:

    Obidve alternativy maju svoje vyhody. Umoznuju vysoke prenosove rychlosti a nizke casy odozvy. Zakaznikom poskytuju mobilitu aA prenosove rychlosti, ktore budu konkurovat aj sirokopasmovemu internetu cez pevne linky, povedala na margo testovania technologii riaditelka Technickeho useku spolocnosti Orange Slovensko Dana Prekopova.

    Technologia HSDPA je casto oznacovana ako zaklad pre siet 3,5 generacie. Pri datovych prenosoch ponuka maximalnu rychlost az 14 Mbps. Podporu pre tento standard budu poskytovat koncove zariadenia takmer od vsetkych velkych vyrobcov - Sony Ericsson, Nokia, Motorola, Samsung, LG, NEC, Sanyo, ci Sharp. Vzhladom na to, ze na rozdiel od inych proprietarnych technologii ide oA standardnu technologiu, vA kombinacii sA jej nasadenim vo viacerych krajinach aA vA sietach viacerych operatorov sa vA buducnosti daju ocakavat dostupne ceny uzivatelskych zariadeni aA moznost ich vyuzivania nielen vA domacej sieti zakaznika, ale aj pocas pobytu vA zahranici.

    Druha zA alternativ, technologia UMTS TDD od spolocnosti IPWireless, vyuziva ten isty prenosovy kanal podla potreby striedavo na prijem aj na vysielanie dat aA samostatny prideleny kanal na ich kontrolu. Tymto sposobom dokaze vyvinut maximalnu prenosovu rychlost 5 Mbps aA cas odozvy siete skratit pod 50 ms. Rozvoj tejto technologie moze vA buducnosti priniest dalsie zvysenie prenosovej rychlosti az na 13,5 Mbps. Jej silnou strankou je realna aA odskusana aplikacia vA sietach 25 europskych aj zamorskych telekomunikacnych operatorov, najblizsie napriklad vA susednej Ceskej republike. Nevyhodou je naopak potreba vybudovania nadstavby siete UMTS sA novymi technologickymi zariadeniami aA integracia technologie do zakladnovych stanic siete tretej generacie.

    aquila17.10.2005 - 20:37 Trvalý odkaz

    radsej HSDPA kedze na to budu aj telefony ... len uz teraz sa bojim co vsetko nam lieta nad hlavami .. elektrosmog bude horsi a horse :roll:

    -pgx-17.10.2005 - 20:43 Trvalý odkaz

    Mno, tlacova sprava je to pekna, ale kedy to spustia sa neodvazim hadat. Btw. elektrosmogu sa nebojim, toto su kvapky v mori :-D

    Odoslany z Nokia 6230

    Ing. FijoK17.10.2005 - 20:46 Trvalý odkaz

    ale take kvapky v mori mozu pretrhnut hradzu :)

    Kirk17.10.2005 - 20:48 Trvalý odkaz

    Hmm , ved uvidime , ale HSDPA neni uz davno ziadna novinka . Nemecky T-M to uz testuje dlhsiu dobu a ostru prevadzku by mal podla connectu pocas cebitu 2006 , ak sa nemylim . Ak som sa sekol , tak to bude tou nemcinou...

    Odoslany z Sony Ericsson mobile phone

    bartels17.10.2005 - 21:06 Trvalý odkaz

    nuz na Prievozskej musi byt dobre ponura nalada, nasadenie tychto technologii (svinsky,svinsky drahych) sa nepodarilo v EU nikomu a toto je druha bublina na margo Flarionu... za to, co postavia par BTS v Blave a KE postavi T-ecko daleko viac:))))

    add telefony - neviem, co by som mal robit s 3G telefonom, ziadne killer aplikacie neexistuju...ibazeby internet? ;)

    simumarek17.10.2005 - 22:48 Trvalý odkaz

    Ja by som sa celkom potesil tomu HSDPA, bolo by super mat mobilny internet s takymi rychlostami, ale otazne je kedy realne bude moct koncovy uzivatel vyuzivat vyhody rychleho netu?

    Richard Hombauer17.10.2005 - 23:30 Trvalý odkaz

    ja ostavam verny EDGE a vyzera to tak, ze dokial nebude pokryte 1 krajske mesto, 1 dedina 12 km od krajskeho mesta a 1 chata na Orave rychlym netom, resp. aspon prve dve spominane lokality, nechavam si GC85 s EDGE.

    rozhodoval som sa medzi GC85 a PCMCIA kartou Flarion a ostal som verny GC85. na Oravu by som musel pouzit nejaky fon, na dedine zrejme zatial tiez, takze by som to vyuzil len asi v 50 % mojho casu...to nie je premna. ak by to bola PCMCIA flarion/edge, beriem to vsetkymi desiatimi. inak nie...ale to je moj pripad, ja som veeeelmi pohyblivy tvor. :lol:

    ioio18.10.2005 - 11:26 Trvalý odkaz

    " a nezabuda pripomenut, ze bol prvym slovenskym operatorom, ktory predstavil sluzby v sieti 3G."
    Preboha, SOMARI TUPI ORANZOVI!!! Na nejakej ******* tlacovke ukazu nieco co ANI IM PORIADNE NEFUNGUJE a ak aj funguje tak na jednej BTSke v Bratislave, a IDU SA ******* ZE NIECO PREDSTAVILI PRVI!!! Pomaranc prestan sa strapnovat, ved to je uplne smiesne!!!
    Eurotel teraz pekne bez blbych reci SPUSTIL realne pouzitelnu sluzbu ktora sa da hned objednat a pouzivat, a nie nejake teoreticke blaboly co mozno budu fungovat o 2 roky a aj to iba v centre Bratislavy. POMARANC zobud sa si trapny!!!

    *Prispevok zeditovany - precitaj si Pravidla prispievania do fora!!! - Arrow79*

    7wcsnurka18.10.2005 - 11:39 Trvalý odkaz

    bartels napisal: nuz na Prievozskej musi byt dobre ponura nalada, nasadenie tychto technologii (svinsky,svinsky drahych) sa nepodarilo v EU nikomu a toto je druha bublina na margo Flarionu... za to, co postavia par BTS v Blave a KE postavi T-ecko daleko viac:)))) add telefony - neviem, co by som mal robit s 3G telefonom, ziadne killer aplikacie neexistuju...ibazeby internet? ;) s tou prvou castou suhlasim a na margo tych killer aplikacii...horuckovito sa na nich pracuje :)

    Odoslany z Motorola V3 RAZR Black

    bartels19.10.2005 - 22:43 Trvalý odkaz

    okrem IM, dokonalejsej a presnejsej lokalizacie, bohatsieho contentu (neviem ale naco) si neviem predstavit co by ma prinutilo migrovat na 3G... ano, mozno ceny, ale tie nase su na urovni (alebo este pod) MVNO z EU a ti nemaju ziadne vydaje na siet, takze si myslim, ze budu take iste:)))