Microsoft Lumia - logo Nokie začína miznúť zo smartfónov

  • Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease 24.10.2014 - 17:03

    "Nokia" používať môže, a to až do roku 2024" ?
    Ja mám info, že do Novembra 2015, čo dáva logiku. Keďže od 2016 podla dohody môžu opäť vyrábať mobily..

    NOKIA je existujúca fungujúca značka. Sotva si mohol niekto myslieť, že dovolí používať svoje meno inej firme. Keď niekto prišiel s názvom NOKIA By Microsoft. Iba som sa pousmial. Od začiatku tvrdím, že víťazstvo bude ak získajú značku LUMIA. Vymýšlať ďalší názov by bolo šialené. Takže aj "vlk je sýty a koza zostala celá". ™LUMIA má vcelku silné meno a je dobre, že Microsoft získal tento zabehnutý TradeMark, ktorý kúpili spolu s PureView, ClearBlack, Asha - zrejme už používať nebudú.

  • Michal26.10.2014 - 03:10 Trvalý odkaz

    Dnes som sa prehrabaval v praci starými maketami Nokie. Vracal som sa pri nich v čase spat do rokov 2000-2006. Doba kedy Sonyericsson dychal Nokii na chrbat a len tieto 2 značky dokazali pokryt 70percent predajov mobilov vo svete. I ked ja som v tej dobe bol zastancom prave Sonyericssonu tak som vždy bral uvah uspechy nokie. KEd Nokia a Ericsson pokladali v prvej polovici 90tych rokov zaklady GSM sieti v Europe, vacsina dnesných výrobcov telefonov ešte ani nebola na svete. Celé jadro, kontext, princip, technologie bolo v rukách týchto dvoch značiek, ktorým do smrti budú ostatní vyrobcovia platit miliony za patenty. Je mi až na zvracanie ked sa pozrem na trh s mobilnými telefonami a vidim najvačšie predaje v rukách Samsungu a Applu, hlavne ked 90 percent technologii čo používajú majú od Ericssonu alebo Nokie. JE mi luto velmi Nokie, že tak padla, že sa tak straca, že to proste nepremysleli dobre a ubrali sa zlým smerom a i ked patria stale k tým najkvalitnejsím a najmenej kazovým telefonom, meno Nokia už nemá zdaleka tak silný ráz. Pri nadpise tohto članku som sa zamyslel že, či fakt..že také meno ako je Nokia odide z trhu? A napadla ma fraza "uctime si pamiatku" lebo Ericssonu a Nokii vdačime za to, že vobec máme mobilné telefony.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease26.10.2014 - 13:51 Trvalý odkaz

    Taká malá poznámka. Prvé mobilné telefóny sú od Motoroly..

    Michal26.10.2014 - 16:01 Trvalý odkaz

    Nie vsak mobilne telefony tak povediac dnesneho typu. Nazvyme to skor bezdratove prenosne zariadenia, z ktorych sa dalo telefonovat. Pritom vsak vobec patent na bezdratovy telefon je omnoho starsi ako motorola ci Ericsson a ma vyse 100rokov. Plnohodnotny nazov mobil by som osobne dal az telefonom,ktore podporovali siete druhej generacie,cize GSM a tam to o motorolach nie je. dokonca aj siete prvej generacie cize NMT polozil Ericsson. Ale tu je to o subjektivnom pohlade kazdeho cloveka co povazuje za mobil,aku technologiu ale ak sa ma vravet o mobiloch dnesneho typu,cize telefonoch podporujucich siete druhej generacie GSM tak je vo v rukach finov a svedov. Dovtedy prenosne telefony nemali ani vyzvanaci ton,ani display,ani operatora prevadzujuceho frekvencie ani nic vlastne.

    ondrakomous26.10.2014 - 19:40 Trvalý odkaz

    Michal zkusil na city, no nevyslo to.

    Michal26.10.2014 - 21:24 Trvalý odkaz

    Rádio telefón (0G)[upraviť | upraviť zdroj]
    V roku 1908 bol vydaný americký patent 887357 na bezdrôtový telefón pre Nathana B. Stubblefielda z Kentucky. Jednotlivé časti pre základne mobilné telefónne stanice boli vynájdené v roku 1947 v Bellových laboratóriách AT&T a ďalej sa rozvíjali až do roku 1960.

    Rádio telefón má dlhú a pestrú históriu siahajúcu až do vynálezu Reginalda Fessendena - demonštrácia rádiového telefonovania, a to prostredníctvom druhej svetovej vojny, kde bolo využívané vojenské spojenie rádiovým telefónom.

    Patent na prvý bezdrôtový telefón, ako ho poznáme dnes, bol vydaný 10. júna 1969 číslo 3449750 pre Georgea Sweigerta z Ohia. V roku 1945 predstavil mobilný telefón nultej generácie (0G). Základňová stanica pokrýva rozsiahlu oblasť a každý telefón využíval jeden kanál počas svojho využitia.

    V roku 1956 bol prvý na svete vo Švédsku s čiastočne automatizovaným systémom autotelefón Mobile System (MTA). Pomocou autotelefónu mohli byť prichádzajúce hovory do/z verejnej telefónnej siete. Telefónne číslo je vytáčané pomocou rotačného vytáčania. Volanie z vozidla bolo zavedené, ale vyžadovalo to operátora. Ten, kto chcel volať mobilným telefónom, musel vedieť k akej základnej stanici mobilný telefón patril. Systém vyvinul Sture Lauren a ostatnými pracovníkmi siete Televerket. Ericsson poskytoval rozvádzače Svenska Radioaktiebolaget (SRA) a Marconi poskytoval telefóny a zariadenia základňovej stanice. Telefóny sa skladali z elektrónok a relé a mali váhu 40 kg.

    Modernejšia verzia s názvom Mobile System B (MTB) začala používať v roku 1962 tranzistory s cieľom zvýšiť telefónne kapacity a zvýšiť prevádzkovú spoľahlivosť.

    Pojmy ako frekvencia opätovného použitia a rôzne iné pojmy, ktoré tvoria základ modernej technológie mobilného telefónu, boli popísané v roku 1970.

    Martin Cooper z firmy Motorola je považovaný za vynálezcu prvého praktického mobilného telefónu pre použitie v aute. Do Cooperovho patentu je zahrnutý aj jeho šéf John F. Mitchell - vedúci prenosných komunikačných produktov, ktorý dbal, aby Motorola úspešne rozvíjala bezdrôtové komunikačné výrobky, ktoré by boli dostatočne malé, aby sa dali použiť mimo domova, kancelárie či auta a podieľal sa aj na dizajne mobilného telefónu.

    Analógový mobilný telefón (1G)[upraviť | upraviť zdroj]
    Prvé komerčné celomestské mobilné siete sa vytvárali v Japonsku v roku 1979. Plne automatické mobilné siete boli prvýkrát zavedené v prvej polovici roku 1980 (Siete prvej generácie). Nordic Mobile Telephone (NMT) systém bol prvý mobilný systém, pretože umožnil medzinárodný hovor. V roku 1981 bol prevádzkovaný v Dánsku, Fínsku, Nórsku a Švédsku. Systém NMT umožnil telefonovať vo všetkých týchto krajinách. Švédsky elektroinžinier Osten Mäkitalo začal pracovať na tejto vízii v roku 1966 a je považovaný za vynálezcu NMT systému a mobilného telefónu. Prvé NMT zariadenia boli založené na Ericsson AXE.

    Digitálne mobilné komunikácie (2G)[upraviť | upraviť zdroj]
    Prvé moderné techniky na digitálnej sieti 2G (druhá generácia) začala rozvíjať Radiolinja (teraz je súčasťou Elisa Group) v roku 1991 vo Fínsku v štandarde GSM, ktorý tiež označil zavedenie konkurencie v oblasti mobilných telekomunikácií. Radiolinja konkurenčne napadala úradujúci Telecom Fínsko (teraz je súčasťou spoločnosti TeliaSonera), ktorý bol v 1G NMT sieti.

    Prvá dátová služba sa objavila na mobilných telefónoch pomocou SMS textových správ vo Fínsku v roku 1993.
    Prvé skúšobné platby pomocou mobilného telefónu za Coca Colu z automatu boli vo Fínsku v roku 1998.
    Prvé komerčné mobilné platby za parkovanie boli vyskúšané vo Švédsku, ale prvá komerčne spustená v Nórsku v roku 1999.
    Prvý komerčný platobný systém rovnaký ako v banke sa začal na Filipínach v roku 1999. Mobilní operátori boli Globe a Smart.
    Prvý mobilný telefón s vyzváňacím tónom sa začal predávať v roku 1998 vo Fínsku.
    Prvé internetové služby na mobilných telefónoch boli zavedené v Japonsku v roku 1999.
    Širokopásmové mobilné komunikácie (3G)[upraviť | upraviť zdroj]
    Prvé komerčné spustenie siete 3G (tretej generácie) bolo opäť v Japonsku v roku 2001. Až do roku 1990, po zavedení Motorola MicroTAC, väčšina mobilných telefónov bola príliš veľká. Tieto telefóny majú byť kompaktné. Kvôli ich veľkosti boli väčšinou inštalované do vozidiel ako auto telefóny. S miniaturizáciou digitálnych komponentov a rozvoj batérií, mobilné telefóny sú menšie a ľahšie.

    ondrakomous26.10.2014 - 22:25 Trvalý odkaz

    Michale, ty robis fakt paradni offtopiky.

    Lenka Ivančíková26.10.2014 - 23:42 Trvalý odkaz

    Michal AT: kedze si to cele skopiroval a nie su tvoje texty, uved prosim pod text dole zdroj. Pre uplnost. vdaka. :)

    Michal27.10.2014 - 03:23 Trvalý odkaz

    Ja sa netajím tým, že som to skopiroval:) len ma tu niekto napadal, že trepem tak nech sa pači, zdroj Wikipedia. Škandinavia bola vo vývoji mobilov Top One, to som vedel aj bez toho članku. vyslovene odkopírujem čast čnaku "Švédsky elektroinžinier Osten Mäkitalo začal pracovať na tejto vízii v roku 1966 a je považovaný za vynálezcu NMT systému a mobilného telefónu. Prvé NMT zariadenia boli založené na Ericsson AXE." Snaha z mojej strany bolo poukazat, že ..možno som staromodny ale važim si hodnoty a vyvoj pred marketingom a vymyvaním hlav. Preto u mna pojem Ericsson rovnako ako Nokia znamená viac a vždy bude ako Apple či Samsung, ktorí dnes ovladaju trh. Je mi velmi luto toho že ako Ericsson tak aj druhy gigant menom Nokia sa nam strati z trhu. Ondro každa jedna diskusia pod každým jedným člankom sa stane behom chvílky offtopik. Akoby si toho nebol sučastou, po troch prispevkoch k članku vždy nasleduje 10 až 40 ktore sa toho vobec netýkajú a sám v nich častokrát hviezdiš.

    ondrakomous27.10.2014 - 12:13 Trvalý odkaz

    Ty nediskutujes, ty tady pises encyklopedii.

    Rastislav.j27.10.2014 - 12:31 Trvalý odkaz

    Michal AT
    ale tu nejde o to, že by ťa niekto odsudzoval za citovanie. Ale uvedením zdroja citátu:
    1) prejavuješ úctu k autorovi
    2) zvyšuješ dvôverihodnosť svojho príspevku