Zamestnanci Facebooku počúvali a prepisovali hlasové správy používateľov

Niekoľko z nich priznalo, že sa o prepis starali, no nevedeli prečo to sociálna sieť potrebuje. Facebook tvrdí, že hlasové správy monitoroval preto, aby vedel, či jeho umelá inteligencia dokáže správne interpretovať ich obsah.

Najväčšia sociálna sieť znova lieta v škandále súvisiacom s ochranou súkromia. Podľa agentúry Bloomberg si mal Facebook najímať stovky externých zamestnancov, ktorí prepisovali hlasové správy z aplikácie Messenger. Niekoľko z nich malo uviesť, že počúvali rozhovory používateľov, ale nevedeli, prečo ich Facebook potrebuje prepisovať. 

Samotná sociálna sieť prepis správ potvrdila. Zároveň prisľúbila, že s tým skončí po vzore Googlu a Applu, ktoré mali pozastaviť kontroly zvukových výstupov ešte pred týždňom. Facebook uvádza, že dôvodom na odpočúvanie hlasových správ používateľov malo byť overenie, či ich umelá inteligencia dokáže správne interpretovať. Otázka, prečo by sociálna sieť chcela mať prehľad o tom, čo používatelia hovoria vo svojich správach ostala nezodpovedaná. 

Mark Zuckerberg mal pred kongresom USA poprieť, že jeho spoločnosť zhromažďuje zvuk od používateľov preto, aby im vedela prispôsobiť reklamy. Údajne pristupujú k mikrofónu len vtedy, ak im dal konkrétny používateľ povolenie a využíva funkcie, ktoré súvisia s nahrávaním zvuku. 

Zdroj: Bloomberg


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user Jurko68

Jurko Hraško19.08.2019 - 15:18 Trvalý odkaz

Najvyssi cas ten facebok zrusit.Viem ze by vela ludi na svete zostalo na pokraji psychickeho zrutenia,ale aj vela ludi by si vydychlo:-)

Celá diskusia 1 príspevok