Zabudnite na Q, nový systém od Googlu sa bude volať Android 10

Žiadne cukrovinky, iba číslo. Za zmenami má byť väčšia prístupnosť Androidu pre viaceré trhy, kde Google narážal na problémy. Okrem názvu bola aktualizovaná aj farebná paleta, ktorá má byť lepšie viditeľná pre farboslepých používateľov.

Zvykli ste si už na názov Android Q? V tom prípade vás Google zrejme nepoteší. Oznámil zmeny, podľa ktorých sa bude desiata verzia operačného systém volať jednoducho Android 10. Nová verzia sa vzdáva tradičných abecedných označení a spojenia s cukrovinkami.

S tým súvisí aj menší redizajn loga. Dôvodom má byť lepšia prístupnosť nových názvov na viacerých trhoch. Predtým totiž Google v tomto smere narážal na problémy. 

Zmeny sa dotkli aj maskota v podobe androida, ktorý upravil svoje farby. Podľa Googlu má byť teraz viac estetický a v súlade s novou filozofiou väčšej prístupnosti. Predchádzajúce farby neboli dobre viditeľné pre farboslepých používateľov, ktorým sa americký gigant snaží vyjsť v ústrety. 

Okrem toho bol aktualizovaný aj dizajn manuál, ktorý určuje grafické zásady a použitie farieb pri určitej značke. Po novom sa s logom Androidu budú spájať okrem zelenej aj modrá, oranžová, navy a chartreuse, čo je odtieň nebeskej modrej. Google tiež prestane zobrazovať maskota s telom a hlava robota je jediná časť, ktorá zostane viditeľná v spojení s budovaním značky. 

Vzhľadom na vizuálne a hlavne farebné zmeny pri značke Android sa dá očakávať začlenenie nových farieb aj priamo do systému. Nová verzia by tak mala prísť s vizuálne aktualizovaným používateľským rozhraním. Vydanie Androidu 10 sa očakáva v poslednom kvartáli tohto roka. 

Zdroj: Google


 

Diskusia k článku:

Nightmare24.08.2019 - 00:06 Trvalý odkaz

Dalo sa cakat ze nieco Google vymysli na okruhle cislo...

Celá diskusia 1 príspevok