Xiaomi Redmi Note 8T - päť fotoaparátov a infraport k tomu

Recenzia 6,3-palcového androidu s atraktívnou výbavou aj cenou. Nechýba mu NFC, a dokonca ani IrDA.

Redmi Note 8T začína, ako je už u série Redmi od Xiaomi zvykom, na atraktívnej cenovke. Za 3 / 32 GB verziu zaplatíte len 159 eur. Za tieto peniaze dostanete 6,3'' Full HD+ smartfón so šuplíčkom na dve SIM karty a pamäťovú kartu (samostatne).

Prekvapením je nielen paleta slušných fotoaparátov, schopný procesor Snapdragon 665, silná 4000 mAh batéria s rýchlym 18 W nabíjaním, ale aj podpora NFC či v hornej stene zabudovaný infraport. Podpora NFC totiž stále nie je pri tejto značke pravidlom. Infraport môže zase zaujať pri porovnaní s konkurenciou.

Ak vás zaujímajú všetky parametre, určite si otvorte článok Xiaomi Redmi Note 8T (základné info). Všetky údaje v tabuľke sme prebehli a doplnili.

Ak nemáte hlboko do vrecka, predsa len vám odporučím radšej investovať do 4 / 64 GB verzie za aktuálnych 199 eur. Ani nie tak kvôli úložisku, ako skôr kvôli väčšej pamäti RAM. Spustené aplikácie ostanú na pozadí dlhšie otvorené a telefón bude celkovo o čosi svižnejší a jeho životnosť dlhšia.

Je tiež dôležité uvedomiť si, že ak vám operačný systém a základné aplikácie zaberú trebárs 16 GB pamäte, tak z 32 GB vám ostáva 16 GB voľného miesta na fotky, videá či hudbu. Zo 64 GB vám ostane 48 GB, čo je trojnásobok voľného priestoru oproti polovičnej verzii. Toto majte vždy na pamäti pri rozhodovaní medzi 16, 32 a 64 GB verziou smartfónu.

Ja osobne dnes už 16 GB úložisko v androide ani iPhone vôbec neodporúčam, základom je 32 GB a oveľa rozumnejšou kúpou sú dnes smartfóny s úložiskom 64 a viac GB. Napríklad Redmi Note 8T vo verzii 4 / 128 GB stojí 234 eur. Ešte nedávno sme mohli o takej konfigurácii za takú cenu iba snívať.

Je však možné, že Redmi Note 8T používa niektoré lacnejšie, resp. staršie komponenty. Naznačuje to hmotnosť 196 gramov. Váha pod konkurenčným Samsungom Galaxy A50 s ešte väčšou obrazovkou a rovnako veľkou batériou ukázala len 164 gramov. Dnes ho vo výpredaji zoženiete za 250 eur (4 / 128 GB), čo je len o 7 % viac než za Redmi Note 8T v rovnakej konfigurácii. Aj preto bude pre Slovákov atraktívnejší skôr Redmi Note 8T v lacnejších konfiguráciách.

Ja som sa niekoľko dní hral s kombináciou 4 GB RAM a 64 GB ROM. Nejde o najrýchlejší mobil na svete, ale napríklad pomalé spúšťanie fotoaparátu a hlavne oneskorené reakcie pri fotografovaní pomocou nedávno testovaného TCL Plex som v tomto modeli Redmi nepozoroval.

Prístroju nechýba dvojité tlačidlo hlasitosti, ktoré dokáže rýchlo spustiť fotoaparát, a vypínač pod ním. Opačná bočná stena je prázdna, čo oceníte napríklad pri podopretí mobilu pri sledovaní videí. Po položení na stôl nič omylom nestlačíte.

V balení sa okrem rýchlej 18 W nabíjačky nachádza aj priehľadný bezfarebný obal. Ten tiež oceníte pri rannom listovaní facebookom či sledovaní videí. Podopretý mobil sa v ňom totiž na stole nešmýka. V obale sa Redmi Note 8T bezpečnejšie drží, ľahšie nájdete čítačku odtlačkov v zadnej stene a tiež výrazne prispejete ochrane extrémne vystupujúcich objektívov.

V spodnej stene zaujme hlasný reproduktor. Mám pocit, že patrí k tým najhlasnejším. Škoda, že sa k nemu pri sledovaní videí nepridáva aj ten nad displejom.

USB-C konektor je dnes už štandardom, audio jack sa z drahších mobilov vytráca, v lacnejších je aj dnes prakticky pravidlom. Tento poslúži aj na počúvanie jednoduchého FM rádia bez RDS. Slúchadlá v balení chýbajú.

Infraport v hornej stene môžete využiť vďaka aplikácii MiRemote. Tú nájdete na domácej obrazovke, mňa zaujalo jej spustenie rovno po rozsvietení mobilu. Stačí odomykaciu obrazovku posunúť do strany.

Redmi Note 8T sa automaticky rozsvieti po poklepaní, zodvihnutí aj pri oznámeniach. Všetko si to môžete zapnúť alebo vypnúť. Ja napríklad občas vypínam automatické rozsvietenie po zodvihnutí, ale ostatné možnosti priam vyžadujem.

Pri odomknutí tvárou ostáva rozsvietená odomykacia obrazovka, na ktorej si môžete prečítať prvé slová prijatých správ či iných oznámení. Ak chcete rovno preskočiť na domácu obrazovku, stačí túto funkciu vypnúť.

Nadstavba MIUI 11 je nielen pekná, ale aj bohatá na nastavenia. Známa je tiež pravidelnými aktualizáciami. Pár dní mi napríklad Redmi Note 8T ukazoval úplne iné časové pásmo na odomykacej a domácej obrazovke. O pár dní to vyriešil update.

V nastaveniach môžete ovplyvniť správanie hornej lišty okolo výrezu pre predný fotoaparát. Zapnúť môžete rýchlosť dátových prenosov, okolo výrezu sa môže zobrazovať čierna grafika a po vyrolovaní môžete vpravo hore namiesto nastavení vidieť skok do online vyhľadávania.

Fulltextové vyhľadávanie kontaktov, udalostí či aplikácií mi v tejto nadstavbe chýba asi najviac. Na ostatných androidových nadstavbách aj iOS ho využívam takmer denne. 

Samozrejmosťou je ovládanie gestami, hoci v dodávanom puzdre sú ťahy od okrajov displeja mierne obmedzené. Na jednej strane totiž prečnievajúci obal lepšie chráni váš mobil, hlavne jeho obrazovku, na druhej mi bráni robiť pohodlný krok späť. Ťahu odspodu, ktorým sa vraciam domov, puzdro nebráni.

A keď na obrazovke po danom ťahu ešte prst podržím, zobrazím asi najpraktickejší zoznam nedávno spustených aplikácií, aký poznám.

Keď niečo prepisujete z webu do e-mailu, môžete dokonca ťahom prsta prepínať medzi dvomi poslednými apkami. Stačí ťah späť uskutočniť v hornej časti obrazovky. Na iných modeloch Xiaomi to zase funguje ponechaním prsta na displeji po ťahu zo strany (v ktorejkoľvek časti).

Prostredie MIUI 11 je na všetkých smartfónoch Xiaomi, či už série Mi, alebo Redmi, takmer navlas rovnaké. A majitelia týchto smartfónov sú naň už zvyknutí. V porovnaní s konkurenciou mu nič zásadné nechýba. Teda, až na to vyhľadávanie, ktoré tu akosi nikde neviem nájsť.

Na niektorých ikonách môžete podržať prst a dostanete sa rovno do konkrétnych funkcií danej apky. Napríklad z hodín rovno do nastavenia budíka či spustenia časovača, z nastavení do Wi-Fi, či z telefónu rovno na hovor mame alebo vytvorenie nového kontaktu. Záhadou ostáva, prečo žiadne takéto skratky neponúka Fotoaparát.

Po jeho otvorení vidím šikovné prostredie s rýchlym vstupom na poslednú fotografiu či prednú kameru neslávnej kvality. Niekoho možno poteší rozostrením pozadia či vyhladením vrások, ja by som radšej uvítal väčší dynamický rozsah záberov z nej.

Páči sa mi skupina šiestich skratiek vľavo, pričom klik na tri čiarky rozbalí ďalšie skratky. Zmena pomeru strán či rozlíšenia videa je tak veľmi pohodlná.

Mrzí ma, že sa tieto ikonky neotočia podľa polohy fotoaparátu. Keď fotíte dokumenty alebo jedlo, neviete, ako bude fotoaparát orientovaný. Drahšie modely Xiaomi na orientáciu fotky upozorňujú šípkou, Redmi Note 8T nie. A pritom by stačilo otáčať ikony a priučiť sa nápadom na iPhone či Samsungu.

Makro fotoaparát je mizerný, dvojnásobné digitálne priblíženie zbytočné. Viac som sa na túto tému rozpísal v článku Takto fotí Xiaomi Redmi Note 8T.

Tu len spomeniem, že Full HD video z normálneho aj širokouhlého fotoaparátu je digitálne stabilizované, 4K už nie. Lenže 4K nie je v tejto triede vôbec samozrejmosťou, a tak za takéto správanie môžeme Redmi Note 8T všeobecne vyzdvihnúť.

Kvalita fotografií mierne prekonala moje očakávania. V noci môžete vyskúšať režim Noc. Občas má niečo do seba. Žiaľ, len na hlavnom fotoaparáte, nie na širokáči.

Displeju nemám veľmi čo vyčítať. Always On mi nechýba, viac oceňujem pekné farby a ich detailné doladenie v nastaveniach. Neviem, nakoľko šetrí batériou tmavý režim na IPS obrazovke, ale večer minimálne šetrí oči. Tak ho vyskúšajte.

Rýchla nabíjačka priamo v balení je dobrou správou, no výdrž na jedno nabitie ma neočarila. Neviem, čím to je. Kapacita batérie, a to 4000 mAh, je viac než dostatočná. 

Výhody:
+ 2 x nanoSIM + microSD k tomu
+ infraport na ovládanie TV, klimatizácie a inej techniky
+ praktický obal v balení
+ pekný Full HD+ IPS displej s bohatými nastaveniami
+ celkom pekné fotky z hlavného fotoaparátu, aj v nočnom režime
+ výborná nadstavba MIUI 11 s množstvom nastavení
+ nechýba NFC ani odomykanie tvárou (narozdiel od niektorých starších Redmi)

Nevýhody:
- vysoká hmotnosť (196 gramov)
- občas pocitovo nepresné reakcie na dotykové ovládanie
- občas nepresné (či prehnane citlivé) správanie gyroskopu a s tým súvisiace otáčanie obrazovky
- chýba mi pohodlné fulltextové vyhľadávanie
- hlučné vibrácie
- priveľa aplikácií rovno od výroby (bloatware)
- pomalé GPS

Orientačná cena: 3/32 GB za 159 eur, 4/64 GB za 199 eur, 4/128 GB za 235 eur.

Videorecenzia


Záver

Redmi Note 8T v najvyššej konfigurácii 4 / 128 GB priamo konkuruje výpredajovému Samsungu Galaxy A50, ktorý je len o pár eur drahší, no ponúka modernejší čipset, AMOLED displej s funkciou Always On, lepšie FM rádio a širokouhlejší (13 mm) ultra-wide fotoaparát. Navyše je o tridsať gramov ľahší. Aj napriek tomu, že ide o rok starý model, za 250 eur by som mu dal prednosť.

Ale v konfigurácii 4 / 64 GB je Redmi Note 8T veľmi vydarený stroj, ktorý navyše poteší infraportom a v mnohých ohľadoch lepšie nastaviteľnou nadstavbou. Ja osobne Alwas On funkciu vypínam, no priam vyžadujem prebudenie poklepaním tak, aby som si mohol prečítať aktuálne oznámenia. Nie sa iba pozrieť na ich ikony. Tiež by som už nechcel mobil, ktorý neponúka automatické rozsvietenie pri každom oznámení. Keď ma to ruší, ľahko ho otočím displejom nadol. Samsung môže Redmi Note 8T závidieť aj pohodlné ovládanie gestami či množstvo ďalších prispôsobení peknej nadstavby. Možnosti Wi-Fi hotspotu alebo nastavenia roamingových dát snáď ani nemajú konkurenciu. Z Galaxy A50 mi tu zas chýba spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača alebo uskutočnenie hovoru ťahom prsta doprava a poslanie SMS opačne.

Každá nadstavba má niečo do seba, MIUI 11 sa nemá za čo hanbiť. A hardvérovo na Redmi Note 8T môžem kritizovať akurát vysokú hmotnosť či zbytočný makro fotoaparát. Ak vám to neprekáža a páči sa vám cenovka Redmi Note 8T, nemajte obavy. Zlá kúpa to v žiadnom prípade nebude. Len nečakajte výkon dvojnásobne drahších kúskov. Ale to je už taká všeobecná poznámka platná pre každý lacný mobil.

Diskusia k článku:

mk04.02.2020 - 08:14 Trvalý odkaz

.. a co by ste odporučili, tento xiaomi alebo Moto Vision?

Matus04.02.2020 - 12:20 Trvalý odkaz

Zaujímalo by ma, aká je kvalita hovoru? (V podstate táto informácia chýba skoro v každej jednej recenzii, čo je škoda, keďže sa jedná o mobilné telefóny).
Mám skúsenosť so Xiaomi ( Redmi Note 3 a Redmi Note 7), že kvalita hovoru hlásená prostistranou je nič moc. S hlučnejším okolitým prostredím sa kvalita ešte zhoršuje.

Richard Hombauer05.02.2020 - 21:23 Trvalý odkaz

In reply to by Matus

S každým telefónom telefonujem a so žiadnym nemám problém. Keby som mal, je to prvá vec, ktorú spomeniem. :) To, čo opisuješ, ma úprimne prekvapuje. Skúsim sa na to zamerať. Ale so všetkými telefónmi vybavím niekoľko hovorov, a ani v tomto prípade sa nik na nič nesťažoval.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.02.2020 - 22:11 Trvalý odkaz

In reply to by Richard Hombauer

riso vsetky starsie xiaomi co som mal doma (od mi2 po redmi 3s asi 10 roznych kuskov) mali problemy s mikrofonmi. kvalita hovoru bola naozaj velmi zla, momentalne mam k dispozicii niekolko A3 a tam sa to javi byt v poriadku

Celá diskusia 6 príspevkov