Xiaomi Mi 9 SE - odľahčená mi-deviatka

Recenzia šesťpalcového, relatívne kompaktného androidu so štyrmi fotoaparátmi a infraportom.

Po sérii Samsungov, Honorov, Huaweiov a nejakej tej Motorole sa konečne opäť dostávam(e) ku značke Xiaomi. A skôr, než sa vrhnem na Mi 9, chcel som si vyskúšať kompaktnú verziu Mi 9 SE. Veď vy už dobre viete, že mi tie veľké mobily nerežú a akonáhle má niečo 180 gramov a šírku 75 mm, testujem to s patričným sebazaprením. Samozrejme, aj vtedy sa snažím byť objektívny, veď aj ja sám používam na prácu veľký a ťažký iPhone 8 Plus. No SIM kartu som mal až doteraz v Samsungu Galaxy S10e, ktorého sa nie a nie vzdať.


Teraz som SIM-ku strčil do modelu, o ktorom často čítam v diskusiách. Zvedavosť tak vyhrala a ja už niekoľko dní vyťahujem z vrecka čínsky zázrak s cenovkou okolo 330 eur.

Porovnanie Xiaomi Mi 9 SE vs. Mi 9

Pri porovnaní parametrov so silnejším bračekom zistíme, že verzia SE pracuje so slabším čipsetom Snapdragon 712 (oproti 855) a poháňa ju o 7 % slabšia batéria (oproti 3300 mAh). Vďaka výrazne menšiemu Full HD+ AMOLED displeju však 3070 mAh akumulátor ponúka lepšiu výdrž na jedno nabitie. Mi 9 SE rýchlo nabijete 18 W nabíjačkou (oproti 27 W v prípade Mi 9) a nemusíte sa obávať, že by vám celý deň nevydržal. Hlavne, keď vypnete always on funkciu nazývanú ambientné zobrazenie.

Ešte viac ma tešia menšie rozmery testovanej novinky. Mi 9 SE je o centimeter kratší a o 4 mm užší mobil, lepšie tak sadne do ruky. Mohol byť ešte o čosi ľahší, ale aj tých 156 gramov je celkom fajn, veď klasická deviatka je takmer o 20 gramov ťažšia.

Veľkým rozdielom môže byť úložisko, najmä v prípade 64 GB verzie. Mi 9 ponúka 128 alebo 256 GB s väčšou RAM-kou (6, 8 alebo 12 GB). SE si musí vystačiť so 6 GB RAM v oboch verziách - 64 aj 128 GB. Pri používaní som však ani raz nenatrafil na problém s jej nedostatkom. Niekomu môže chýbať podpora pamäťových kariet. Na tú vás, pre istotu, ešte zopárkrát upozorním.

Okrem slabšieho výkonu cítiť veľký rozdiel aj v kvalite fotoaparátov, a to hlavne v prípade širokouhlého a približujúceho. V tejto cenovej kategórii patria fotoaparáty MI 9 SE medzi tie priemerné. V tejto cenovej kategórii (300 - 400 eur) by som si na fotografovanie vybral radšej Huawei P30 Lite. Viac sa už dočítate v článku Takto fotí Xiaomi Mi 9 SE.

Dizajn, ktorý sme už niekde videli

Ak vás teda nelákajú veľké rozmery, nepotrebujete najvyšší výkon na svete a na širokouhlý fotoaparát plánujete prepnúť skôr zo zvedavosti, naváhajte sa zamerať na túto kompaktnú a podstatne lacnejšiu verziu mi-deviatky.


Dizajnom mi Mi 9 SE pripomína aktuálne smartfóny značiek Honor a Huawei. Ale to je možno aj dobre. K spracovaniu či celkovému vzhľadu nemám vážnejšie výhrady. Akurát tie vytŕčajúce zadné fotoaparáty.


V balení som našiel aj priesvitné (presnejšie priehľadné) puzdro, ktoré žiaľ nedokáže výrazne vystupujúce objektívy zo zadnej steny dorovnať. Tie sú tak aj v originálnom obale vystavené zvýšenému riziku poškodenia.

V pravej bočnej stene sa ukrýva regulácia hlasitosti a vypínač. Druhá bočná stena obsahuje len zarovnaný šuplík na dve nanoSIM karty.

Takéto riešenie mám z viacerých dôvodov rád. Keď rozsvecujem / zhasínam mobil ležiaci na stole, nič omylom na protiľahlej strane nestláčam. To isté platí aj pri sledovaní videí počas raňajok či v držiaku do auta. Skrátka, jedno dvojité tlačidlo, jeden vypínač, prehľadne na jednej strane a hotovo. V jednoduchosti je krása. K dokonalosti mi tu chýba len spustenie fotoaparátu dvojitým stlačení vypínača (ako na Samsungoch) a nie pomocou hlasitosti nadol. Neviem, či na to majú Kórejci nejaký patent, ale lepšie riešenie som zatiaľ nevidel.

V nastaveniach zámku displeja môžete povoliť rozsvietenie obrazovky nielen stlačením vypínača, ale aj hlasitosťou. Nájdete tu aj automatické rozsvietenie telefónu pri nových oznámeniach. Vtedy môžete dokonca povoliť, aby mobil hľadal vašu tvár a odomkol sa. Príklad: telefón leží v tichom režime na stole vedľa vášho počítača, príde vám správa, tak sa potichu rozsvieti, vy sa pred neho nakloníte, rozpozná vás a odomkne sa. Mimochodom, nechýba tu ani rozsvietenie poklepaním po obrazovke.


Rozpoznávanie tvárou, hoci je veľmi pohodlné a rýchle, nie je v tomto prípade úplne najbezpečnejšie. Toto nie je Face ID na iOS. Mne už brat tvárou odomkol nejaký Huawei, jednému známemu zase Xiaomi smartfón odomkol kamarát. Navyše, netuším, ako zabrániť Mi 9 SE, aby po rozpoznaní tváre nepreskočil na domácu obrazovku. Ja si chcem tie notifikácie na odomykacej obrazovke predsa najprv prečítať. Ak sa vám páči myšlienka, že zodvihnete mobil, ten sa rozsvieti, rýchlo rozpozná vašu tvár a zobrazí domácu obrazovku, bude sa vám odomykanie tvárou na Mi 9 SE páčiť. Inak ho asi skôr či neskôr vypnete. 

Pre tento prípad tu máme čítačku odtlačkov v displeji, resp. za displejom. Funguje dobre, trochu pomaly, ale dá sa. A keď na nej podržíte prst dlhšie, zobrazí sa vám ponuka pre tri ťahy - rýchle spustenie troch aplikácií. Úprimne, neprišiel som na to, kde ich ponuku môžem prispôsobiť, ale verím, že mi to nejaká dobrá duša napíše do komentárov. Vopred ďakujem.

Rozsvietenie mobilu po zodvihnutí je návyková vec, bez ktorej by som už mobil asi ani nechcel. To isté platí o gestách: ťah prsta do stray od okraja displeja ako krok späť, ťah odspodu ako návrat domov.

A navyše, ak prst po potiahnutí odspodu ponechám v strede obrazovky, spustím vymakaný zoznam nedávnych aplikácií. Keď nejakú podržíte, zobrazí sa vám ešte aj ponuka pre zobrazenie dvoch apiek naraz.

A keď podržíte prst na displeji po ťahu zo strany, preskočíte do predposlednej aplikácie. To sa hodí, keď niečo prepisujete z nejakej webovej stránky či PDF súboru do e-mailu. Alebo keď skáčete medzi čítaním tejto recenzie a messengerom. Treba to len zapnúť v položke Celý displej.

Skrátka, nastavenia telefónu určite prebehnite krok po kroku. Je tu milión prispôsobení. Napríklad v hornej lište sa vôbec nemusia objavovať otravné ikony posledných aplikácií. Ja by som ju mal aj tak stále plnú. Upozornenia tak vídím až po stiahnutí hornej lišty, pekne pod skratkami. A veľmi sa mi páči, že sa notifikácie stratia až po mojom ručnom zmazaní. Takto mi naozaj nič neunikne a spomeniem si na to aj neskôr. Čo sa týka upozornení, za základ považujem bodky na jednotlivých aplikáciách na domácej obrazovke. Do centra oznámení v hornej lište nazriem len párkrát za deň, či mi niečo neuniklo.

Všetky tieto vlastnosti sú typické pre nadstavbu MIUI Global (v mojom prípade verzie 10.2) vo všetkých modeloch tejto značky. Ale keďže mám Xiaomi v ruke po dlhej dobe, pozerám sa na ne ako na niečo výnimočné. Snáď mi odpustíte.

Novinkou je Ambientné zobrazenie, teda always on funkcia. Celý deň tak na čiernom displeji vidím aktuálny čas, dátum, stav batérie a ikony aplikácií, ktorých sa týka nejaké upozornenie. Škoda len, že to má výrazný vplyv na výdrž, odhadujem minimálne 10 % kapacity batérie za deň. 

Zo softvérového hľadiska sa môže všetko zdať v najlepšom poriadku. Snáď každú funkciu môžete vypnúť či zapnúť, od rýchlosti dát v hornej lište až po ovládanie tlačidlami / gestami. A to sa mi fakt páči.

Horšie je to s vyladením telefónu. Automatický jas displeja občas lieta hore dolu. Sedím na chalupe, vonku pod mrakom, mobil opretý, čítam si nejaký článok a jas mi samovoľne klesá a rastie. Správy z Messengera či e-maily mi občas prišli oneskorene a naraz. GPS v navigácii (Waze) mohlo byť tiež o čosi stabilnejšie. Spúšťanie fotoaparátu či iných náročnejších funkcií je občas pomalé a reakcie displeja na dotyky tiež niekedy mohli byť presnejšie (listujem príspevkami v messengeri a omylom ich označujem emóciami, alebo píšem text a mobil to vyhodnotí ako gesto pre návrat domov). Čítačka odtlačkov pod displejom je pomalá a keď naň nalepíte fóliu či nebodaj sklo, neviem, či ju radšej nevypnete úplne.

Každý deň som si zapísal nejaký otravný nedostatok, ktorý moje nadšenie z Mi 9 SE trochu zmenšil. Snáď som na nič nezabudol, aby ste si mohli kúpu tohto kúsku dobre rozmyslieť. Lebo, ako už roky tvrdím, dôležité je spomenúť všetky pozorované nedostatky a vy si už zvážite, či sú to také vážne veci aj pre vás, alebo len pre mňa.

A keď už kritizujem, musím spomenúť absenciu audio jacku. Redukcia z USB-C v balení je riešením, podobne ako použitie Bluetooth slúchadiel, ale ak by ste chceli napríklad počúvať hudbu cez káblové slúchadlá a súčasne Mi 9 SE nabíjať, potrebujete iné riešenie. A to už je investícia navyše. O zníženom pohodlí nehovoriac.

Prekvapením je tiež chýbajúca podpora pamäťových kariet. Neviem, čo na to hovoria skalní priaznivci tejto značky. 

Pochváliť musím prítomnosť infraportu. Ovládanie televízora, zrkadlovky či klimatizácie v kancelárii alebo v hotelovej izbe má niečo do seba. V telefóne je na to priamo určená aplikácia Mi Remote. A funguje prekvapivo dobre.

Spokojnosť vyjadrujem aj nad výdržou na jedno nabitie. Za jeden deň bežného požívania sa tento mobil snáď ani nedá vybiť. Teda, keď máte vypnuté ambientné zobrazenie. A dodávaná nabíjačka vybitú batériu následne celkom rýchlo nabije.

Výhody


+ Full HD+ AMOLED displej
+ Always on (ambientné zobrazenie)
+ vymoženosti a tisíc nastavení nadstavby MIUI
+ napríklad v upozornenia hornej lište až do ich zmazania
+ príjemný dizajn a prijateľné rozmery
+ nedávne aplikácie (multitasking) formou dlaždíc
+ prepínanie medzi poslednými apkami
+ infraport a apka Mi Remote
+ plynulé ovládanie gestami
+ pekné zvuky a zvonenie
+ dobrá výdrž na batériu


Nevýhody


- občas pomalé reakcie
- chýba audio jack, vodeodolnosť, FM rádio,
- nestabilný jas obrazovky
- odblokovanie tvárou je síce rýchle, ale nie bezpečné
- pomalá čítačka odtlačkov, pod fóliou alebo sklom ešte horšie
- displej občas zle vyhodnocuje ťahy a dotyky
- správy z messengera niekedy prídu oneskorene a nárazovo
- chýba podpora pamäťových kariet

Orientačná cena: 330 eur

Záver

Som rád, že som si mohol Xiaomi Mi 9 SE vyskúšať. Rozmermi a parametrami ide o veľmi slušný mobil, ktorý audio jack či podporu pamäťových kariet nahrádza infraportom. A podľa vašich reakcií na Instagrame a Facebooku je táto funkcia pre mnohých dôležitá. Rovnako praktické je aj rýchle nabíjanie a dobrá výdrž na jedno nabitie. Mnohých poteší aj AMOLED displej s neustálym zobrazením času a ikon upozornení. Fotoaparáty ma mierne sklamali, hlavne širokouhlý pri slabšom svetle, ale hlavný aj predný si robia svoju prácu dobre. Najväčším nedostatkom tak ostávajú občas pomalé reakcie a nepresvedčivá čítačka odtlačkov prstov v displeji. Ale vždy lepšie než v zadnej stene. To bez debaty.

Diskusia k článku:

Kubo10203005.07.2019 - 14:44 Trvalý odkaz

"A keď na nej podržíte prst dlhšie, zobrazí sa vám ponuka pre tri ťahy - rýchle spustenie troch aplikácií. Úprimne, neprišiel som na to, kde ich ponuku môžem prispôsobiť, ale verím, že mi to nejaká dobrá duša napíše do komentárov."

Žiaľ, v nastaveniach také nič nie je, tiež som si to chcel pomeniť ale keďže ani na fórach nikomu neporadili, tak som to vypol. Pri čítačke mi k
lepšej presnosti a rýchlosti pomohlo naskenovať prst viac krát

LaRock05.07.2019 - 15:00 Trvalý odkaz

v pomere cena/vykon je uz momentalne lepsia volba bezramovy beznotchovy Mi9T global a ked pride Mi CC9 v globalnej full LTE verzii k nam tak Mi9 SE skoncil nadobro :)

Kubo10203005.07.2019 - 17:33 Trvalý odkaz

In reply to by LaRock

Oba maju 6,39". SE si kupia ludia co chcu kompaktny telefon a nepotrebuje TOP vykon. Mi9T tiez nie je vykonnostne spicka, to uz pockat na Mi9T Pro

LaRock05.07.2019 - 17:52 Trvalý odkaz

In reply to by Kubo102030

tak ano jedine pro je kompaktnost ,SE model si kupia prave Ti ktorym nevyhovuje velkost cez 6 palcov ale MI9T je urcite lepsia volba ked ich porovnavame priamo od baterie pocnuc cez procak jack, dual speakers samozrejme Mi9T pro resp redmi k20 pro je uz ina liga po vykonnostnej stranke zato som SE zrovnaval s MI9T co je priamy konkurent

Celá diskusia 8 príspevkov