Xiaomi Amazfit GTR - elegantné notifikačné centrum

Recenzia 47 mm smart hodiniek, ktoré počítajú kroky, zobrazujú oznámenia, merajú tep, spánok aj iné aktivity, a to až dva týždne od nabitia.

Úvod do problematiky

Pre najnáročnejších používateľov smartfónov a rôznych náramkov ponúkajú Apple a Samsung produkty, ktoré sú predĺženou rukou zariadení s veľkými displejmi. Dokážete nimi telefonovať, dokonca aj bez pripojeného mobilu, odpovedať na správy, automaticky rozpoznávajú pohybové aktivity a umožňujú inštalovať aplikácie všetkého druhu. To sa aj prejavuje na vysokej cene a malej výdrži. Majitelia svoje Apple Watch či Samsung Galaxy Watch nabíjajú zvyčajne každý druhý až tretí deň.


Pre športovcov je zas lídrom segmentu Garmin nasledovaný Suuntom a TomTomom.


Potom je tu skupina lacných smart náramkov, ktoré slúžia hlavne na počítanie krokov a jednoduché zobrazovanie upozornení z mobilu s dlhou výdržou na jedno nabitie. Kúpite ich za 50 - 100 eur. Za spomienku stojí náramok, ktorý som vám predstavil v recenzii Xiaomi Mi Band 4 - bestseller s AMOLEDom. Aktuálne ide o najvydarenejšie zariadenie tohto druhu do 50 eur.


Ak však používate smartfón značky Samsung a pravidelne používate aj aplikáciu Samsung Zdravie (Health), odporúčam vám zamerať svoj zrak na dvojnásobne drahší produkt. Ten zrecenzoval kolega Matej v článku Samsung Galaxy Fit - dobrý doplnok k Samsung Health. Jeho veľkou prednosťou je automatické rozpoznávanie aktivít.


Ak chcete schudnúť či z iného dôvodu poctivo počítať spálené kalórie, bude Galaxy Fit ideálnym lacným prostriedkom. V článku Ako mi elektronika pomohla schudnúť 10 kg za 10 týždňov sa dozviete, že práve dobrý krokomer a automatický rozpoznávač aktivít (rýchla chôdza, beh, bicykel), a tým pádom presný prehľad o počte spálených kalórií, je veľmi dôležitým prostriedkom k dosiahnutiu vášho cieľa.

Na počet prijatých kalórií odporúčam aplikáciu Kalorické tabuľky, ktorú prepojíte so Samsung Health apkou.

Hľadám pekné a lacné smart hodinky
Lenže, mnohým z nás sa takéto jednoduché náramky nepáčia. Občas dáme na seba košeľu, inokedy ideme na pracovnú poradu či celkovo medzi ľudí a náramok v tvare štandardných hodiniek predsa len vyzerá o čosi lepšie. A tejto skupine zariadení aktuálne dominujú Huawei Watch GT a Xiaomi Amazfit GTR. Prvé sa u nás predávajú len v pánskej 46 mm verzii, druhé zoženiete aj v 47 mm, aj v 42 mm verzii.

Oba modely smart hodiniek ponúkajú dlhú výdrž na jedno nabitie, a to asi dva týždne bežného používania. Ak si pôjdete každý deň na pol hodinky zabehať, spoľahnúť sa môžete na týždňovú výdrž. To je stále výborné. 

Obe hodinky vyzerajú dobre a kúpite ich vo viacerých prevedeniach. Amazfit GTR v elegantnej nerezovej aj tmavej hliníkovej, ktorú som však naživo nemal možnosť vidieť. Obe vám zmerajú spánok i tep srdca, obe činnosti vášho organizmu dokonca automaticky, nechýba im ani podpora GPS.

Po pár mesiacoch s Huawei Watch GT a takmer dvoch týždňoch používania Amazfit GTR však vidím medzi týmito modelmi zásadné rozdiely.

Dizajn Amazfit GTR v oceľovej verzii s hnedým koženkovým remienkom ma úprimne dostal. Vyzerajú výborne, a ani po niekoľkých dňoch sa nezdá, že by sa mal remienok vyrobený z viacerých materiálov imitujúcich kožu rozpadnúť. Pokožka prichádza do kontaktu s čiernou gumou, koženková úprava sa týka len hornej časti. Snáď je nalepená poctivo.

Oceľový rám hodiniek vydrží naozaj veľa, displej je chránený vyvýšenou obrubou, čo je napríklad mojou podmienkou pri kúpe takéhoto druhu príslušenstva. Preto tak ochotne odolávam zraniteľným Apple Watch a chladným ma necháva aj nová generácia Huawei Watch GT 2 bez kovového okraja.

Za posledné dva roky som aktívne prestriedal Samsung Gear S3 Frontier, Galaxy Watch a Huawei Watch GT. Predtým som na ruke dlhší čas nosil úžasné hodinky Vector Luna, ale tie sa mi, práve kvôli chýbajúcej kovovej obrube, rozbili. Vďaka tomu mám so smart hodinkami bohaté skúsenosti. Verím, že ich dokážem zhodnodiť aj pri testovaní Amazfit GTR.

Amazfit GTR v praxi

Pre základné fungovanie hodiniek si musíte do androidu alebo iPhonu nainštalovať aplikáciu Amazfit. Pri prechode z jedného mobilu na iný stačí do toho novšieho aplikáciu nainštalovať, prihlásiť sa do konta, a apka si dokonca sama nájde dané hodinky a pripojí sa k nim, pričom od starého mobilu sa hodinky odpoja. Je to prudko návykové a hlavne neprídete o žiadne dáta ani v apke, ani v hodinkách. Podobne to funguje aj v prípade Huawei Watch GT a aplikácie Huawei Zdravie, ale tam treba spraviť viac úkonov.

Keď chcete pripojiť napríklad také Samsung Galaxy Watch k inému smartfónu, musíte ich zresetovať. A to je strašne otravné.

Homescreen

Domáca obrazovka, resp. ciferník hodiniek Amazfit GTR môže mať dizajn, aký si vyberiete. Po podržaní prsta na domácej obrazovke si vyberáte medzi tromi dizajnmi, v aplikácii Amazfit nájdete 36 možností (väčšinou analógového typu).

Ak chcem vidieť na obrazovke naraz digitálne vyjadrenie aktuálneho času, počet dnešných krokov, stav batérie a napríklad predpoveď počasia, mám smolu. Väčšina ciferníkov je na môj vkus príliš jednoduchá. Nakoniec som preto ostal pri základnom digitálnom ciferníku, z ponuky aplikácie som si nič nevybral.

Druhý "problém" je, že pokiaľ sa k dizajnu hodiniek Huawei Watch GTR alebo trebárs Samsung Gear S3 / Galaxy Watch hodia aj digitálne ciferníky, k tomuto elegantnému Amazfitu GTR predsa len viac odporúčam analógový dizajn domácej obrazovky. Vtedy vyzerajú Amazfity GTR úplne najlepšie.

Ovládanie

Posunom prsta do strany preskočíte z domácej obrazovky na meranie tepu a ďalším ťahom na dnešný počet krokov / metrov / kalórií.


Takým istým ťahom z ľavej hrany displeja doprava uskutočníte v ďalších úrovniach návrat o krok späť.

Ťah zhora zobrazí ponuku so skratkami k svietidlu, manuálnej / automatickej regulácii jasu obrazovky, režimu nerušiť (DND, ktorý môžete aj načasovať), úspornému režimu (zobrazenie času + počítanie krokov + meranie spánku) a zámku displeja. Nad skratkami môžete vidieť stav batérie a Bluetooth pripojenia k smartfónu.

Ťahom odspodu vyrolujete hlavnú ponuku funkcií. Tú si môžete prispôsobiť v aplikácii Amazfit v rámci "nastavení displeja hodiniek". Tam môžete vybrané položky skryť aj poprehadzovať.

Keďže som zobrazenie najnovších oznámení priradil spodnému tlačidlu a zobrazenie počtu krokov či tepu nájdem hneď napravo od domácej obrazovky, umiestnil som si v ponuke funkcií na prvú pozíciu cvičenie, na druhú aktivity, na tretiu predpoveď počasia, na štvrtú ovládanie hudby (to sa zíde pri true wireless slúchadlách bez ovládania hlasitosti), na piatu budík, atď. V ponuke "Viac" nájdem ešte kompas, časovač, stopky a hľadanie mobilu.

Ponuka aj ovládanie sa veľmi podobá Huawei Watch GT. Tu sa mi však páči, že som si mohol spodné tlačidlo prispôsobiť a priradiť mu práve ponuku posledných oznámení. Na Huawei Watch vyťahujem posledné notifikácie posunom prsta zo spodnej hrany domácej obrazovky. Pri špinavých alebo mokrých prstoch je preto lepšie riešenie od Amazfitu.

Jednoduché notifikácie

V oboch spomínaných hodinkách ide v prípade oznámení len o replikáciu hlásení v hornej lište mobilu. Jediné, čo musíte v apke Amazfit spraviť, je povoliť upozornenia na hovory, esemesky (pozor, tie nájdete v samostatnej položke v sekcii Viac) a ďalšie aplikácie, napríklad Messenger a Gmail.

Veľmi dlhé správy si prečítate len čiastočne a vo všetkých absentujú vybrané slovenské znaky s mäkčeňmi a dĺžňami. Rozlúčte sa aj so smajlíkmi. Mne to nijak zásadne neprekážalo, niekomu však môže. Hodinky z oficiálnej slovenskej distribúcie s vami komunikujú po anglicky, no to je stále lepšie než čínske znaky v lacných ázijských verziách. Tým sa radšej vyhnite.

Softvér stále kríva

Najväčším kameňom úrazu nie je ani obmedzená ponuka funkcií či anglické menu hodiniek, ale nevyladený softvér. Hodinky som kúpil v obchode zo slovenskej distribúcie. Budík som ráno mohol len odložiť - vypnutie tlačidlom (ani nijak inak) nefungovalo. Vždy sa len odložil o 10 minút. Na porazenie.


Keď som si šiel zabehať, čakal som na nájdenie GPS súradníc v úplne otvorenom priestranstve asi desať minút. Márne. Skúšal som to na druhý deň na bicykli, to už som si vzal aj mobil pripojený cez apku Amazfit, a zase nič. V iný deň, vonku, na terase krčmy zase nič. A s touto skúsenosťou nie som ani zďaleka jediný. Moje Amazfity boli schopné odmerať beh, ale len odhadom, na základe mojich pohybov. To sa mi pri Huawei Watch GT nikdy nestalo. Tie síce hľadajú GPS súradnice možno aj minútu, a trasu zapisujú v celkom veľkých skokoch (na bratislavskej Železnej studničke, medzi kopcami, niekedy aj 10 m mimo chodníka), no aspoň na nich GPS funguje. Tu nie.

Porovnanie s Huawei Watch GT

Huawei ponúka vydarenú aplikáciu Zdravie, ktorá tiež nevyžaduje reset hodiniek pri prechode na iný mobil, v hodinkách Huawei Watch GT nájdete slovenské výrazy, oznámenia nemajú problém so slovenskými znakmi, budík dokážem nielen odložiť, ale aj vypnúť, a pri meraní behu mám k dispozícii aj GPS záznam celej trasy. A to všetko s možno trochu kratšou, ale stále približne dvojtýždňovou výdržou na jedno nabitie. GPS v nich zhltne len pár % batérie za hodinu merania. V porovnaní s nedoladenými Amazfitmi GTR ide o nenormálny rozdiel v používateľskej skúsenosti.

Hodinky od Xiaomi tak oproti Huawei Watch GT vynikajú krajším dizajnom, prítomnosťou menšej verzie pre ženy a ovládaním hudby (čo riešia až Huawei Watch GT 2). 

Výhody:
+ veľmi pekný dizajn oceľovej verzie (tmavú hliníkovú som naživo nevidel)
+ pánska 47 mm a dámska 42 mm verzia
+ atraktívna cenovka
+ výborná výdrž na jedno nabitie (2 - 3 týždne)
+ automatická regulácia jasu displeja
+ plynulý prechod na iný mobil
+ 100 % stabilita pripojenia s rôznymi androidmi

Nevýhody:
- menu v anglickom jazyku
- na správy nie je možné reagovať
- v oznámeniach nevidíte niektoré slovenské znaky ani smajlíky
- obmedzená ponuka ciferníkov, hlavne digitálnych
- otázna kvalita koženkového remienka
- problémy s GPS
- budík viem len odložiť

Orientačná cena: 170 eur

Záver

Toto je presne typ hodiniek, aký mám rád. Elegantné, s dlhou výdržou a základnými funkciami. Mobil mám vždy v tichom režime, no vďaka hodinkám viem presne, čo sa deje. Pri hovoroch vidím, kto mi volá, hovor môžem dokonca odmietnuť. Raz dva si tiež prečítam prijatú SMS či správu z Gmailu alebo Messengera. Nevidím síce niektoré znaky ani smajlíky, ale všeobecne mi to úplne stačí. Popri tom vidím prejdené kroky aj monitoring spánku, v aplikácii Amazfit môžem vyhodnocovať aj aktivity, kroky či spánok v predchádzajúcich dňoch a týždňoch.

Moje výhrady začínajú v momente, kedy chcem merať nejakú aktivitu. Potešilo by ma automatické rozpoznanie chôdze a behu (pohyby aj tep srdca hodinky predsa analyzovať vedia) a hlavne funkčné GPS, na ktoré sa dá spoľahnúť. Skrátka, kvôli spoľahlivejšiemu meraniu športových aktivít a menšiemu počtu softvérových nedokonalostí (diakritika, vypnutie budíka) sa rád vrátim k Huawei Watch GT. Aspoň zatiaľ. A pokiaľ to so športom myslíte úplne vážne, tak radšej zvážte produkty od Samsungu, alebo ešte lepšie Garminu. O tom niet pochýb.

Diskusia k článku:

Marek Karas14.10.2019 - 15:19 Trvalý odkaz

Prečital som si a videl už dosť recenzií na tieto hodinky, no tu sa vždy dozviem niečo nové. Napríklad problémy s GPS som pri iných recenziách nezachytil. Pre mňa nová a dosť podstatná informácia. Vďaka Richard.

Martin Mihálik14.10.2019 - 21:30 Trvalý odkaz

Ahojte. Ďakujem Richardovi za opäť veľmi dobrú recenziu a porovnanie. Dovolím si doplniť, čo Richard nespomenul: až ešte nestihol otestovať vodeodolnosť, snáď neskôr to doplní. Možno ešte nemá aktualizáciu Firmware V1.3.4.14. Táto aktualizácia dopĺň "always on". Digitálne hodiny+ kroky+ dátum, alebo analógové hodiny + kroky +dátum. Ja som si na to zvykol na telefónoch Samsung, tak si myslím, že by to mohlo niekoho zaujať. Je to pre mna ok. Len zatiaľ nejde nastaviť načasovania, ako napr. režim nerušiť. Na záver pridám moje skúsenosti s GPS. Používam Amazfit GTR cca 3 týždne a zatial som nemal problém s GPS. V zastavanej oblasti cca do 1min. a na volnej ploche cca do 30 sek. Vždy spolahlivo. Používal som takmer každý deň. Pri používaní napr. beh, alebo bicykel by som uvítal zobrazenie času, tepu a pod. počas aktivity. Ale na tu sú asi určené sport testery. V tejto cenovej kategórii mi stačí to čo tam je. Mám verziu v tmavej farbe. Vyzerajú rovnako výborne ako nerezové. Kto sa oblieka viac športovo, alebo ležérnejšie, je to lepšia voľba ako nerezové. Ale aj k občasnej košele vyzerajú dobre. Baterku som zatial nabíjal len raz... a to bolo asi najviac, prečo som ich kúpil...Stačia mi aj oznámenia... Martin

Profile picture for user Stanislav Brúder

Stanislav Brúder15.10.2019 - 07:16 Trvalý odkaz

Zdravim. Chcem len povedať k veľkej recenzií Amazfit GTR. Budík sa dá vypnúť pridržaním hlavného horného tlačítka na 2 sekundy, na čo ša ť zobrazí aj grafický.

K GPS len toľko. Nie je to 100 bodové ale GPS vám nepôjde kým nenakalibrujete kompas.

stanleyjr16.10.2019 - 14:29 Trvalý odkaz

tiez ich mam, GPS na otvorenom priestore do minuty chyta. robil som kalibraciu, celkovo som spokojny s nimi najma vydrz s prehladom do 10 dni v zavislosti od pouzivania. ale co sa tyka odolnosti tam uz som zazil jemne buchnutie do turniketu v praci a uz je na svete skrabanec na lunete, sklicko ale prezilo :) ten budik je naozaj divny, o tom hornom tlacitku som tiez nevedel. co sa tyka watch faces pouzivam Amazfaces kde si vyberie cifernik snad kazdy. co ich mam cca vyse mesiaca tak uz bolo par updatov, posledne ma potesil ten AOD aj ked bateria ide dole troska rychlejsie. Za tu cenu stoji, ale stale je co vylepsovat.

Celá diskusia 17 príspevkov