Xiaomi 13 - výkon v peknom tele

Recenzia výkonného top modelu s kvalitným 6,4'' displejom, výborným fotoaparátom, vodeodolnou konštrukciou a slušnou výdržou na jedno nabitie.

Séria Xiaomi 13 zahŕňa trojicu modelov, z ktorých si vyberie každý. Menej náročný používateľ, ktorý uprednostňuje cenovo dostupné zariadenie (Xiaomi 13 Lite) až po záujemcu o ten najvýkonnejší smartfón s prémiovou výbavou (Xiaomi 13 Pro). 

Zlatou strednou cestou je voľba Xiaomi 13 (základné info). Za cenu okolo tisíc eur získate výkonný android s kvalitným fotoaparátom, pekným displejom a slušnou výdržou na jedno nabitie. A to všetko zabalené v peknom tele. 

Konštrukcia spĺňa certifikáciu odolnosti proti vode a prachu IP68, takže jej neuškodí ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra počas maximálne 30-tich minút. Na výber máte v obchodoch zatiaľ iba čiernu farebnú verziu, nám do redakcie dorazila novinka v peknej zelenej farbe. 

Telefón je veľmi pekný, elegantný a už na prvý pohľad je jasné, že ide o drahšie zariadenie. Bočné steny sú spevnené kovovým rámom v lesklej úprave. Lesklá je aj zadná sklenená stena a najmä na čiernej farbe sú odtlačky prstov hneď viditeľné. Na stánku Xiaomi na MWC 2023 v Barcelone sme si pozreli aj bielu farebnú verziu, tá odtlačky zachytávala najmenej. No ani na zelenej nie sú tak viditeľné ako na čiernej. 

Našťastie nájdete v balení priesvitný silikónový obal, takže máte problém s častým čistením konštrukcie vyriešený. Obal pekne dorovná aj vystupujúce objektívy fotoaparátov. V pravej bočnej stene sa nachádzajú už tradične klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, protiľahlá stena je prázdna a telefón môžete pekne postaviť na hranu, napríklad pri fotení. 

Telefón dobre padne do ruky, šírka konštrukcie 72 mm nie je až taká veľká ani pre dámsku dlaň, pohodliu pri uchopení napomáha aj kovová obruba bočnej steny. No hladká lesklá stena môže byť problém pri spotených alebo mokrých dlaniach. Vtedy dodá väčšiu istotu nejaké puzdro. 

Spodná časť je vyhradená slotu na SIM karty, USB-C konektoru a reproduktoru. V hornej okrem mikrofónov nájdeme aj infraport na ovládanie domácej techniky, napríklad televízora či klimatizácie. Stereo reprodukciu zvuku zaistí druhý reproduktor ukrytý v úzkej mriežke nad displejom. Ani ho nevidno. 

Kvalita aj hlasitosť je na občasné prehrávanie hudby z mobilu dostatočná. Nie som žiadny audiofil, skôr bežný konzument, takže ja som bola spokojná. Kto očakáva hlbšie basy a viac detailov, nech si pripojí kvalitné slúchadlá. Tie zvyčajne pripájam vždy, ak si chcem pozrieť film alebo popočúvať podcast či obľúbené skladby. Zážitok je vždy lepší než pri použití vstavaných reproduktorov. Na ktoromkoľvek smartfóne. 

AMOLED displej so 6,36-palcovou uhlopriečkou disponuje tenkým rámom okolo a podľa výrobcu dosahuje svietivosť až 1900 nitov, čo oceníte pri slnečnom počasí. Môžem potvrdiť, že aj keď na obrazovku svieti priame slnko, nemala som s čitateľnosťou textu žiadny problém. Samozrejmosťou je aj podpora Dolby Vision a HDR 10+. Malý vycentrovaný otvor ukrýva prednú 32 Mpix kameru, ktorá poteší všetkých fanúšikov selfie. 

Proti poškriabaniu chráni displej odolné sklíčko Gorilla Glass piatej generácie. Ak ešte nalepíte ochranné sklo a zvolíte kryt odolný nárazom a pádom, budete mať slušne odolný android, ktorý by mohol zvládnuť aj menej šetrné zaobchádzanie a neželaný pád do vody alebo oliatie. 

Pri nastavení obnovovacej frekvencie máte na výber buď dynamické, teda systém si sám rozhoduje, akú rýchlosť zvolí podľa aktuálne zobrazeného obsahu alebo si napevno nastavíte 60 Hz, prípadne 120 Hz, to však môže spotrebovať viac energie a výdž batérie sa o niečo skráti.

Nechýba Always on displej (Aktívny displej) so svetelným efektom okolo okrajov obrazovky upozornenia pri doručenej notifikácii. Slúži ako notifikačná dióda, ibaže sa rozsvieti len na krátky čas. No je to efektné a možno to upúta vašu pozornosť a notifikácie si tak všimnete skôr. 

Čítačka odtlačkov integrovaná do displeja bola skvelá. Rýchla a spoľahlivá, málokedy sa stalo, že by senzor môj palec nerozoznal. Zapnúť si môžete aj rozpoznávanie tváre a tieto dva spôsoby využívať naraz. 

Nad operačným systémom Android 13 beží najnovšia verzia používateľskej nadstavby MIUI 14. Súčasťou menu je nejaký balast a vopred nainštalované aplikácie a hry, no nič, čo by ste nemohli odinštalovať alebo zakázať. 

Pri prvom zoznamovaní s telefónom odporúčam prejsť každú položku v nastaveniach a ťuknúť na každú možnosť v menu. Možno objavíte niektoré funkcie a užitočné vlastnosti, ktoré by vám inak ostali skryté. Možností prispôsobenia a nastavenia podľa vlastných preferencií je naozaj veľa.

Nezabudnite zavítať do Centra ovládania, kde si nastavujete upozornenia aplikácií, ich štýl a upravíte si tu aj notifikačnú lištu. Ak sa vám nová verzia nepáči, máte na výber aj starý štýl zobrazovania notifikácií a skratiek.

Výrobca vybavil Xiaomi 13 najnovším 4 nm čipsetom Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu. Výkonu tak má dostatok aj na niekoľko rokov. Na Slovensku sa predáva pamäťová verzia zložená z 8 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB úložiska, bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Na vybraných trhoch sa predáva aj model s 12 GB RAM. No ani s 8 GB RAM sa nemusíte obávať mrznutia, sekania alebo spomalenia reakcií systému. Prípadne sa dá virtuálne rozšíriť o ďalšie gigabajty. 

Lákadlom Xiaomi 13 sú fotoaparáty. Spolupráca so známou firmou Leica priniesla nielen softvérové vyváženie farieb, ale aj kvalitné objektívy. K dispozícii máte všestranné fotoaparáty, ktorými zhotovíte kvalitné snímky vo dne i v noci, nasnímate širokouhlé zábery, priblížite si vzdialené objekty a objavíte detaily na makro snímkach. 

Za hlavným objektívom s clonou f/1.8 a optickou stabilizáciou nájdeme snímač s 50 Mpix rozlíšením, ktorý využíva technológiu SuperPixel 4 v 1, teda spája štyri pixely do jedného pre čo najkvalitnejší výsledok. Štandardne tak má fotografia 12,5 Mpix veľkosť, no ak potrebujete, môžete si v režimoch zvoliť aj 50 Mpix rozlíšenie. 

Tí skúsenejší sa môžu "vyhrať" s manuálnym nastavením v Pro režime, bežným používateľom veľmi dobre poslúži automatický režim, ktorý nastaví všetky hodnoty podľa vlastných algoritmov. Pri snímaní fotografií si môžete zvoliť, či chcete mať farebné podanie v režime Leica Vibrant (živšie farby) alebo Leica Authentic, teda skôr prirodzené zafarbenie. takisto môžete povoliť umelej inteligencii rozpoznávanie snímaných scén, kedy softvér prispôsobí nastavenia fotoaparátu prostrediu.

Nadšenci vlogovania ocenia režim Vlog, zvoliť si môžu Video efekt a zaujímavý je aj režim Duálneho snímania, kedy naraz v jednom čase vytvárate video zadnou aj prednou kamerou. 10 Mpix teleobjektív umožňuje až 3,2-násobné optické priblíženie, nechýba mu automatické zaostrovanie ani optická stabilizácia obrazu. Výsledky sú preto veľmi pekné. 

Na 12 Mpix širokouhlom fotoaparáte so 120° uhlom záberu automatické zaostrovanie nenájdeme, no napriek tomu sú fotografie veľmi slušné, aj keď občasným deformáciám po okrajoch sa nevyhnete a oproti hlavnému fotoaparátu sú snímky viac zafarbené do tmavších odtieňov. Bokeh efekt v portrétovom režime si viete upraviť aj po nasnímaní. Na makro zábery používajte 3,2x optické priblíženie, vtedy sú výsledky najlepšie. Alebo 50 Mpix režim. 

Sťažovať na kvalitu sa nemôžem ani pri nahrávaní videa. maximom je 8K s 24 fps, ale na bežné video zábery stačí 4K so 60 fps alebo aj Full HD rozlíšenie. Šetríte si tým aj kapacitu úložiska. Či už v mobile alebo cloude. Stabilizácia videa je veľmi dobrá, ak chcete použiť super stabilizáciu, tá je dostupná iba vo Full HD. HDR video zasa nie je dostupné pri 60 fps, takže sa pred snímaním zoznámte s možnosťami nahrávania. 

Pri prednej kamere je maximom Full HD s 30 fps, teda bežný štandard. Škoda, vlajkovej lodi by pristalo 4K video aj na prednom fotoaparáte. Takže ak chcete vlogovať, tak skôr používajte zadný fotoaparát s kvalitnejším výstupom. Selfie s bokeh efektom však zvláda veľmi pekne. 

O celodennú výdrž zariadenia sa stará 4500 mAh batéria s rýchlym 67 W nabíjaním. Nechýba ani 50 W bezdrôtové, no túto nabíjačku na bezkáblové dobíjanie si musíte dokúpiť. Súčasťou balenia je nielen USB kábel a ochranný kryt, ale aj rýchlonabíjačka. Po kúpe tak nemusíte hneď riešiť ďalšie výdaje.

Výdrž je veľmi slušná, pri mojom bežnom používaní, teda niekoľko hovorov denne, sledovanie sociálnych sietí, čítanie správ na internete a zopár fotografií či videí som nabíjala zvyčajne po dni a pol. Ak si zapnete navigáciu a pozriete si cez deň aj nejaký film, výdrž sa skráti, no stále vám batéria vydrží od rána do večera. 

Pri zostatku 20 % energie doplníte akumulátor do 100 % za necelú polhodinu. Ak potrebujete dobiť energiu v TWS slúchadlách alebo druhom smartfóne, k dispozícii máte 10 W reverzné dobíjanie. Na núdzové dobitie super.

V nastaveniach batérie získate prehľad o spotrebe, zostatku času, aký zodpovedá aktuálnej úrovni energie v batérii a nájdete tu odporúčania na predĺženie výdrže. Či už úpravou displeja alebo zatvorením nepoužívaných aplikácií. Takisto môžete nechať vypnúť mobilné dáta po uzamknutí obrazovky. Aj tým sa dá šetriť energia. V prípade núdze, ak nemáte po ruke nabíjačku a potrebujete výraznejšie predĺžiť výdrž, zvoľte Ultra šetriaci režim. Dostanete niekoľko hodín navyše. 

Orientačná cena: 999 eur (8 GB + 256 GB)

Aktuálne stále prebiehajú predobjednávky, a to až do 12. marca 2023, kedy u vybraných predajcov získate smartfón Redmi A1 v hodnote 99 eur ako darček. Pokiaľ si brúsite zuby na Pro verziu série Xiaomi 13, čaká na vás pri predobjednávke ešte hodnotnejší darček - smart hodinky Xiaomi Watch S1 Active.  

Výhody:

+ pevná konštrukcia s IP68

+ krásny displej

+ dobre padne do ruky

+ slušné stereo reproduktory

+ kvalitná zostava fotoaparátov

+ vysoký výkon

+ šikovná nadstavba MIUI 14

+ dobrá výdrž batérie

+ 67 W nabíjanie

+ bohaté balenie

Nevýhody:

- veľmi lesklá konštrukcia je lapačom nečistôt

- super stabilizované video iba pri Full HD

- 256 GB kapacita môže byť vzhľadom na absenciu microSD malá

- predná kamera nahráva maximálne Full HD video

Záver

Xiaomi 13 je top model ako sa patrí. Nechýba mu nič dôležité, vrátane certifikácie odolnosti, bezdrôtového nabíjania a bonusom je infraport. Displej je výborný, s vysokým maximálnym jasom, výkonu má na rozdávanie a všestranné fotoaparáty poslúžia v každej situácii. Má zopár chybičiek krásy, tie najvýraznejšie nájdete v našom zozname nevýhod. Stále však ide o výborný model s pekným dizajnom, kvalitným spracovaní a výkonným hardvérom. V produktovom balení nechýba rýchlonabíjačka ani ochranný kryt, veľké plus oproti konkurencii. 

Najnáročnejší zákazníci zrejme zvolia o niečo lepšie vybavený model Xiaomi 13 Pro alebo niektorého konkurenta - Samsung Galaxy S23 alebo Apple iPhone 14 Pro. Ak ale stavíte na Xiaomi 13, chybu neurobíte. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Dezi05.03.2023 - 05:01 Trvalý odkaz

Miesto darčeka mohli dať radšej nižšiu cenu v hodnote hodiniek

Celá diskusia 1 príspevok