Xbox Series X - elegantný kváder plný výkonu

Aktuálna generácia konzoly od Microsoftu oslavuje rok svojej existencie. V našej recenzii sme sa pozreli nielen na samotný Xbox Series X, ale aj na to, čo všetko mu prinieslo už vyše 365 dní od vydania.

Xbox Series X nedávno oslávil svoje prvé narodeniny. Aj pri tejto príležitosti sme sa rozhodli otestovať najvýkonnejšiu konzolu od Microsoftu, ktorá ani po roku vydania nestratila na atraktivite. To je mimochodom celkom dlhá doba, po ktorej sa toho veľa zmení. 

Nová generácia Xboxu bola predstavená koncom roka 2019 na podujatí The Game Awards. Jeho predaj odštartoval počas vianočnej sezóny o rok neskôr, spolu s menej výkonným a lacnejším Series S

Rok s Xboxom Series X

Series X si po roku existencie na konto podľa neoficiálnych štatistík pripísal zhruba 7 miliónov predaných kusov. Z exkluzívnych hier tu vyšli Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5, Psychonauts 2 či Halo Infinite (recenzia). To mimochodom dostalo aj špeciálnu edíciu Xboxu Series X a ovládača Elite Series 2. Ponuku doplnili viaceré tituly partnerov, ako The Medium, The Ascent či prekvapivo zábavný The Gunk (recenzia). 

Existujúce hry dostali bezplatné aktualizácie na novú generáciu, ktoré zvýšili rozlíšenie, detaily či snímkovú frekvenciu. Gears 5 sa rozrástlo o expanziu Hivebusters a ďalší obsah dostali aj zabehnuté Sea of Thieves či Grounded. Exkluzívne na nové konzoly vyšiel aj interaktívny zážitok Matrix Awakens, ktorý ukázal technologické možnosti Unreal Enginu 5

V septembri dostal Xbox Series X aktualizáciu s podporou Dolby Vision, ktoré prinieslo HDR pre hry a zlepšilo tak vizuálny zážitok. Svetlo sveta uzreli tenisky Xbox Forum Techboost. Vznikli pri príležitosti 20. výročia značky Xbox v spolupráci s Adidas. 

Rozšírila sa spätná kompatibilita, vďaka ktorej môžete hrať s vylepšeniami aj hry z minulých generácií. Ponúknu napríklad lepšiu snímkovú frekvenciu, ktorá sa líši od konkrétnych titulov, ale pri niektorých si môžete užiť až 120 fps. 

Technické parametre 

A čo obsahuje samotný Xbox? V útrobách Series X sa skrýva ten najlepší hardvér, aký Microsoft kedy do konzoly dal. Jeho kompletné špecifikácie vyzerajú nasledovne: 

 

Procesor 

 Procesor: 8-jadrový Zen 2, 3,8 GHz 

Grafická karta

Výkon: 12 teraflopov, upravená architektúra RDNA 2, podpora ray tracingu 

Pamäť 

Pamäť: 16 GB GDDR 6, 320 bitová zbernica

Úložisko

Úložisko: NVMe SSD, kapacita 1 TB 

Rozšírenie úložiska

Podpora 1 TB SSD kariet Seagate, podpora externého HDD (USB 3.1)

Optická jednotka

Optická jednotka: 4K UHD Blu-Ray (Series S - neobsahuje)

Výstup

Výstup: HDMI 2.1, podpora 4K (max 120 fps) / 8K 

Konektivita

Konektivita: Wi-Fi 802.11ac, Ethernet. 802.3 10/100/1000, HDMI 2.1, 3 x USB 3.1 

Rozmery

Rozmery: 15,1 cm x 15,1 cm x 30,1 cm

Hmotnosť 

Hmotnosť: 4,5 kg

Cenovo je na tom Xbox Series X rovnako ako PS5 (recenzia) a oficiálne stojí päť stoviek. Bohužiaľ, tiež narazil na vysoký dopyt a za odporúčanú cenovku ho v čase písania článku nekúpite. Takisto ako konzola od Sony je totiž beznádejne vypredaný a záujemcom odporúčam urobiť predobjednávku. 

Inak ho zatiaľ nájdete len v e-shopoch, ktoré si cenu nadsadili aj o pár stoviek navyše. Ak ho chcete za štandardných 499 eur, treba počkať. Presný dátum však zatiaľ nie je známy, ale niektorí predajcovia uvádzajú február 2022. Prípadne môžete siahnuť po už spomínanom Series S, ktorý sa stále dá kúpiť za odporúčanú maloobchodnú cenovku. 

Je lacnejší o dve stovky a líši sa nielen dizajnom, ale aj parametrami. Má napríklad polovičné 512 GB úložisko a trojnásobne menej výkonu (12 teraflopov vs. 4 teraflopy). Podporuje hry v maximálnom rozlíšení 1440p a nemá optickú jednotku. Zvyšné parametre zostávajú plus / mínus rovnaké alebo podobné. 

Lacnejší Series S je určený skôr menej náročným používateľom, ktorí by si radi zahrali aktuálne tituly za relatívne ľudových tristo eur. Testovaný Xbox Series X je jeho protipólom a prináša novú generáciu bez kompromisov. Je síce drahší, ale mnohí hráči, vrátane mňa dokážu oceniť jeho výkon a možnosti. 

Minimalistický dizajn do každej obývačky 

Xbox Series X vás dizajnom milo prekvapí hneď po vybalení z krabice. Vlastne celé balenie pôsobí prémiovým dojmom a po vyklopení krabice na vás pozerá veľmi sympatická krabička. Má krásny súmerný dizajn kvádra, ktorý môžete rovnako ako PlayStation 5 umiestniť zvislo alebo vodorovne. 

Pevné státie zaručí okrúhly pogumovaný stojan na spodnej strane. Ak by ste však uprednostnili vodorovné umiestnenie, na pravom boku konzoly sú štyri okrúhle pogumované nožičky, každá v jednom rohu. 

Osobne sa mi najviac páči zvislá poloha a celkový vizuál konzoly je za mňa veľmi vydarený. Microsoft zvolil konzervatívnejší jednoliaty dizajn, ktorý dokonale zapadne do väčšiny obývačiek. Výrazne nekričí, ale pôsobí skôr ako interiérový doplnok. Síce sa asi nezmestí do každej poličky, ale napriek tomu má pomerne príjemné rozmery (15,1 cm x 15,1 cm x 30,1 cm). 

Povrch je matný a jemne drsný. Bohužiaľ veľmi rád zachytáva odtlačky prstov. Minimalistický dizajn dopĺňa na prednej strane výrez optickej jednotky. Je tu aj dvojica mechanických tlačidiel a začiernený USB vstup. Zabudnúť netreba ani na veľmi pekne osvetlené logo Xboxu, v ktorom sa ukrýva tlačidlo napájania.  

Horná strana je po dizajnovej stránke najvýraznejšia. Má jemne dovnútra zahnuté dierkované výduchy pre chladenie. Hneď pod nimi sa točí veľký ventilátor, ktorý je mimochodom dokonale tichý a konzola nehučí ani pri náročných hrách.

Ďalšie menšie odvetrávania nájdete na zadnej strane, kde sú ukryté aj dodatočné možnosti konektivity. Konkrétne napájací konektor, HDMI 2.1, dva USB 3.1 a ethernet. Celé to dopĺňa vstup na pripojenie karty, ktorá vám rozšíri úložisko v prípade, že by vám integrovaný 1 TB disk nestačil. 

Tieto možnosti v podobe rozširujúcich kariet sú špeciálne navrhnuté pre Xbox Series X a vyrába ich firma Seagate. Dá sa povedať, že ide o riešenie, ktoré je veľmi podobné ako SSD disk. Samotná práca s dátami by tak mala byť rovnako rýchla a pridanie karty neovplyvňuje výkon konzoly. 

Poriadna porcia výkonu 

Toho má mimochodom Xbox Series X na rozdávanie. Rozoberať do detailov jednotlivé komponenty asi nemá zmysel. Pre väčšinu bežných hráčov ich kompletné parametre nie sú dôležité. Úplne im stačí fakt, že v tej krabičke je naozaj slušná porcia sily. Tá Series X pasuje za momentálne najvýkonnejšiu konzolu na svete. 

Je tu osemjadrový procesor od AMD, 16 GB GDDR6 RAM a rýchle SSD úložisko s kapacitou 1 TB. Najdôležitejšie je však číslo 12 teraflopov, ktoré odzrkadľuje grafický výkon konzoly. 

Pre lepšiu predstavu, vo svete počítačov ide o mierne slabší ekvivalent karty RTX 2080 Ti. Tá mimochodom sama o sebe stojí trojnásobok než Xbox Series X, čím táto konzola v dostupnosti hravo poráža herné PC. 

V praxi by teda nový Xbox nemal mať problém ani s hrami v 4K rozlíšení, ktoré by za určitých podmienok mal spustiť pri 60 snímkoch za sekundu. Príkladom je nové Halo Infinite, ktoré funguje veľmi plynule. Ešte ďalej sa posúva v online režime, kde dosahuje až 120 fps. Na to však potrebujete mať tiež schopný televízor. 

4K zvláda aj nová Forza Horizon 5, kde máte na výber medzi kvalitou 4K / 30 fps a výkonom 4K / 60 fps. Podobné nastavenia ponúka väčšina hier, ktoré sa orientujú na 4K buď s vyšším, alebo nižším počtom fps. 

Niekde však nájdete aj bonusové nastavenia pre 120 fps. Na 4K s takouto snímkovou frekvenciou ale zabudnite. Rozlíšenie v tomto režime väčšinou padá k 1080p a je vyššie len pri menších tituloch.  

Spomínaný režim však nie je samozrejmosťou a podpora sa líši od hry k hre. Na 120 fps si zahráte napríklad niekoľko dielov série Battlefield, Call of Duty, vrátane najnovšieho Vanguard (recenzia), Gears 5, Halo či Doom Eternal. Po roku existencie Xboxu Series X už teda zaručene vieme, že hry tu bežia úplne plynule, problém nie sú ani vyššie rozlíšenia a stabilná snímková frekvencia.  

Po technickej stránke však netreba zabudnúť ani na podporu ray tracingu. Ide o technológiu zobrazujúcu odrazy, odlesky, nasvietenie či tiene v reálnej podobe. V praxi je to naozaj efektné a hry, ktoré ju podporujú dokážu naozaj vyniknúť. 

Práve ray tracing je totiž jedna z kľúčových funkcií aktuálnych konzol. Titulov s jeho podporou zatiaľ nie je veľa, ale postupne pribúdajú. 

Rýchly SSD disk 

Nová generácia Xboxu priniesla okrem nárastu rozlíšenia a snímkovej frekvencie či ray tracingu aj rýchly SSD disk. V praxi sa to prejavuje tak, že načítacie obrazovky síce nezmizli úplne, ale oproti starým konzolám sú rapídne kratšie. Napríklad Halo Infinite sa mi načítalo naozaj expresne, zatiaľ čo pri Forze som si počkal trochu dlhšie. 

Závisí to hlavne od konkrétnych titulov, ktoré musia byť na nové disky optimalizované. Z ich výhod ale ťaží prakticky celá konzola. Xbox Series X sa rýchlo spustí, vypne a má svižný systém, ktorý sa žiadnym spôsobom nezasekáva. Výborne funguje aj prepínanie medzi hrami. 

Chvíľu strieľam mimozemšťanov v Halo Infinite a plynulým prepnutím sa o pár sekúnd ocitám zoči voči Sub-Zerovi v Mortal Kombat 11.  Celé to fakt skvele šetrí čas a dlhé načítanie, ktorým často trpela minulá generácia, tu už nenájdete. 

Ovládač v znamení miernej evolúcie 

Xbox Series X okrem toho prináša aj nový ovládač. Ide však skôr o evolúciu v podobe menších vylepšení než revolučné novinky. Zachováva si svoj klasický tvar, na ktorý sú Xbox hráči zvyknutí už dlhé roky. 

Pre niekoho tak môže byť problematické na prvý pohľad rozoznať aktuálny a model minulej generácie. Nový ovládač je však menší a lesklý povrch vystriedal matný. Spodná strana a spúšte sú po novom potiahnuté bodkovanou textúrou, ktorá zaistí, aby sa vám z nich nešmýkali prsty. 

Ocenia ju hlavne hráči, ktorým sa pri dlhšom hraní potia ruky. Jedným z výraznejších indikátorov je prepracované štvorsmerové ovládanie na tlačidle známom ako d-pad. Ten je aktuálne citlivejší na reakcie a už nemá len štyri smery. 

D-pad má po novom kruhový obvod, vďaka ktorému ponúka aj hybridné ovládanie do diagonálnych smerov. Pochváliť musím veľmi presné analógové páčky, s ktorými sa mi pohodlne hrali aj fps strieľačky. 

Celkové rozloženie tlačidiel zostalo rovnaké. V strede však pribudlo jedno share tlačidlo, ktoré vám umožní rýchlo zachytiť a zdieľať snímky obrazovky alebo videá. Systém sa mi s ním však zachytiť nepodarilo. 

Prvky ovládača uzatvára 3,5 mm jack, konektor na pripojenie Xbox headsetu a nové USB-C. Celkovo je ovládač spracovaný veľmi fajn a hrá sa s ním dobre. Tak, ako ste zvyknutí a možno aj trochu lepšie. 

Dojem mi však kazí zachovaná prítomnosť tužkových bateriek, ktoré sú v tomto smere už naozaj zastaralé. Predstavte si, že máte rozohratú skvelú hru, počas ktorej sa vám vybijú baterky. 

Máte tak dve možnosti. Ovládač si môžete k Xboxu Series X pripojiť káblom a s týmto obmedzením hráte ďalej. V opačnom prípade ste nútení utekať do obchodu pre nové batérie. Samozrejme môžete si kúpiť nabíjateľné alebo siahnuť po príslušenstve, ktoré tento problém rieši klasickým nabíjaním špeciálnej batérie priamo v ovládači. 

Tak či onak, sú to zbytočné starosti. Nabíjateľný ovládač bez bateriek by tak bol určite lepším riešením. Jemná evolúcia však na druhej strane prináša výhodu v tom, že si na nový ovládač nemusíte dlho zvykať. 

Dôraz na jednotný ekosystém

Plusom je aj spätná kompatibilita s minulou generáciou v podobe Xboxu One. Povedomí vám v tomto smere nebude len ovládač, ale aj samotný systém konzoly. Jeho základ sa totiž zrodil v minulej generácii a Microsoft kladie dôraz na jednotný ekosystém. 

Vďaka SSD disku je veľmi rýchly a plynulý. Výborne reaguje a počas testovania som nezaznamenal ani žiadne záseky či podobné problémy. Anglicky hovoriace krajiny na to majú skvelý výraz smooth. 

Najčastejšie sa zrejme budete pozerať na domácu obrazovku, ktorá ponúka rýchly prehľad naposledy spustených hier alebo aplikácií. Po prejdení nižšie je tu jednotný Microsoft Store známy z Windows PC. V prípade Xboxu Series X je orientovaný hlavne na hry a podporované aplikácie. 

Máte tu napríklad YouTube, Netflix, Spotify, Twitch, Kodi, ale aj známy a obľúbený VLC prehrávač. Mimochodom je super, že systém konzoly vám načíta aj externý disk vo formáte NTFS.

Po prejdení nižšie na vás čaká menu online udalostí rôznych hier, novinky vašich priateľov a komunity či navrhované aplikácie. Samotnú ponuku si však môžete rozšíriť a prispôsobiť podľa seba. Nechýbajú ani efektné animované či klasické farebné pozadia. Systém na Xbox Series X ponúka tiež vlastné rýchle menu, ktoré vyvoláte stlačením Xbox tlačidla v hre. 

Viete sa z neho presunúť na domácu obrazovku, prejsť do knižnice vašich titulov, ale aj veľmi rýchlo prepínať medzi naposledy spustenými hrami či aplikáciami. Toto menu je posuvné do strán a ponúka aj kartu priateľov, chat, aktivitu v hrách, možnosti zdieľania či prechod na váš profil. 

Game Pass vám naservíruje stovky hier

Z hlavného menu konzoly som zámerne nespomenul Game Pass, pretože tomu sa chcem venovať osobitne v nasledujúcich riadkoch. Ja osobne som bol vždy fanúšikom konzoly PlayStation, pretože milujem ich exkluzívne tituly. 

Xbox ich v takom množstve nikdy nemal a aj tie, ktoré má, pre mňa nie sú až také atraktívne, ako ponuka od Sony. Na druhej strane najväčšia výhoda Xboxu spočíva v Game Passe. 

Práve túto službu Xbox hráčom naozaj závidím. Funguje za mesačný poplatok vo výške 9,99 eur. Získate zaň prístup k stovkám hier, ktorých ponuka sa pravidelne rozširuje a obmieňa. Microsoft vám navyše ponúka službu na vyskúšanie, kedy za ňu počas prvého mesiaca zaplatíte len jedno euro. 

Ponuka Game Passu je naozaj bohatá a nemáte tu len menšie, ale aj veľké a plnohodnotné AAA tituly. Vďaka predplatnému za ne nemusíte vysoliť plnú sumu, ktorá je pri trojáčkových hrách na úrovni 69,99 - 79,99 eur. 

Game Pass vám tak dáva možnosť zahrať si, ale aj vyskúšať oveľa viac hier, než by ste vyskúšali v prípade, že by ste si každú museli kúpiť osobitne. Skvelým bonusom je tiež to, že tu máte trojáčkové hry od štúdií Microsoftu hneď v prvý deň vydania. Príkladom sú obľúbené Halo Infinite či Forza Horizon 5. 

Microsoft v priebehu roka navyše rozšíril svoje porftólio štúdií a jedným z najvýznamnejších prírastkov sa nedávno stala Bethesda. To znamená, že v Game Passe nájdete aj niekoľko dielov DOOMu či Wolfensteina. Sú tu aj staršie Xbox hry minulej generácie či tituly z Xboxu 360. Všetky samozrejme spätne kompatibilné. 

Microsoft spolupracuje aj s Electronic Arts, výsledkom čoho je asi osem dielov série Battlefield, Dead Space, Crysis, Anthem, Dragon Age, FIFA, UFC, Need for Speed či tohtoročný hit It Takes Two. 

Samozrejmosťou sú spomínané hry dvorných sérií Halo, Gears of War a Forza. Toto všetko máte na dosah ruky a môžete si užívať po zaplatení predplatného. Váš Xbox tak s Game Passom bude vždy plný hier. 

Ponuka a možnosti služby sú závislé tiež od toho, aký model predplatného zvolíte. Štandardný za spomínaných 9,99 eur vám dáva prístup ku knižnici s obsahom viac ako sto hier. 

K tomu pridáva zľavy na nákup ďalších hier a rôzne výhodné ponuky pre členov Game Passu. Štandardom je, že v deň vydania si tu môžete vychutnať aj exkluzivity od Xbox Game Studios. 

Druhá možnosť je Game Pass Ultimate, ktorý vás za 12,99 mesačne neobmedzuje v ničom. Všetky možnosti štandardného Game Passu zostávajú, ale pridávajú sa tituly zo služby EA Play, vrátane zliav a predbežného prístupu. K tomu máte aj Xbox Gold, čo zahŕňa online hranie, Xbox Gold hry a špeciálne zľavy. 

Okrem toho pridáva exkluzívne výhody v hrách od partnerov a možnosť hrať z cloudu na mobile alebo tablete. Zabudnúť netreba ani na to, že Game Pass Ultimate je zdieľaná služba. 

Je tak dostupná aj na Android smartfóne, v konzole a Windows PC. Obľúbenú hru môžete rozohrať na jednej platforme a dohrať na ďalšej. Všetko je spoľahlivo prepojené v jednom fungujúcom ekosystéme. 

Xbox Series X je tak pozoruhodná konzola a ako fanúšik PlayStation úplne rešpektujem hráčov, ktorí sa rozhodli dať mu prednosť. Každá z konzol robí totiž isté veci po svojom a práve tie sa stávajú rozhodujúcim faktorom pri výbere. 

U mňa rozhoduje obsah a vášeň k PlayStation exkluzivitám. Pre niekoho iného však môžu byť zaujímavejšie iné tituly tretích strán, ktoré mu za predplatné naservíruje práve Xbox. 

Microsoft má síce z môjho pohľadu aj po roku od vydania Series X slabší exkluzívny obsah. Jeho hlavnou výhodou je však Game Pass. Práve ten zaručí, že vaša konzola bude vždy plná hier za pomerne ľudový peniaz. Zároveň vám dá možnosť ochutnať aj tituly, ktoré by ste si za iných okolností v plnej cene zrejme nekúpili. 

Výhody:

  • vysoký výkon 

  • dobré chladenie

  • minimalistický dizajn

  • Game Pass (ak si ho zakúpite)

  • tichý chod 

  • rýchly SSD disk

  • kvalitný ovládač 

Nevýhody:

  • povrch konzoly je citlivý na odtlačky prstov 

  • slabší exkluzívny obsah 

  • ovládač je stále na tužkové batérie 

Orientačná cena: Xbox Series X 1 TB 499 €

Záver

Hranie na Xboxe Series X je vo výsledku veľmi pohodlné. Kvitujem jednotný ekosystém, ktorý si pochopiteľne rozumie s Windows PC, ale aj dôraz na spätnú kompatibilitu. Zabudnúť netreba na poriadnu porciu výkonu, tichý chod aj pri hraní náročných hier, expresné reakcie systému či minimálne načítanie. Spomenúť musím aj vydarený minimalistický dizajn, ktorý hravo zapadne do interiéru každej obývačky.  

 

Diskusia k článku:

Tomas30.12.2021 - 11:30 Trvalý odkaz

To že je na klasické AA batérie je práve výhoda a nie naopak. Ako by ste asi riešili keby sa Vám vybije vstavaná batéria? Dáte to nabiť, zatiaľ čo nabíjacích batérii môžete mať za pár eur viac a len ich meniť, čo zaberie pár sekúnd...

Daniel Kmec31.12.2021 - 12:04 Trvalý odkaz

In reply to by Tomas

Na svojom Xboxe oneS si ovládač prepojím aj káblom z nabíjačky, ktorá mi ostala po Samsung galaxy S7
batérie sa mi nechce vždy nabíjať
možno by to šlo aj tu

Celá diskusia 2 príspevky