Umelá inteligencia bola požiadaná, aby skúsila zničiť ľudstvo. Aký plán pripravila?

AI v novom experimente čelila otázke, ktorá zaujíma mnohých už dlhší čas. Dostala úlohu zničiť ľudstvo a pripravila svoj vlastný plán k tomu, aby nás vyhladila. Vyšlo by jej to?

ChaosGPT je umelá inteligencia (AI), ktorá sa dokáže sama učiť. Jej primárny účel je príprava plánov na dosiahnutie konkrétneho cieľa, ktorý jej zadá používateľ. AI je nastavená tak, aby na zadanej úlohe pracovala dovtedy, kým ju nesplní. Najnovšie bola súčasťou experimentu, kde dostala príkaz zničiť ľudstvo. 

Požiadavka používateľa bola rozdelená do niekoľkých krokov, vrátane získania nadvlády nad svetom, nesmrteľnosti či manipulovania ľudí. AI sa po zadaní úlohy pustila do práce a začala vyhľadávať najničivejšie zbrane, ktoré ľudstvo kedy vytvorilo. Informácie na internete ju priviedli k najdevastujúcejšej vodíkovej zbrani na svete s názvom Cár bomba.

Následne si umelá inteligencia vytvorila profil na sociálnej sieti, kde o tejto bombe zverejňovala príspevky, s cieľom prilákať priaznivcov jadrových zbraní. Jeden zo statusov AI obsahoval správu o tom, že sme najsebeckejšie a najničivejšie stvorenia, ktoré treba čo najskôr odstrániť. 

Snaha zničiť ľudstvo tak pokračovala tým, že ChaosGPT sa snažila spojiť s ďalším softvérom umelej inteligencie, aby mohla viac skúmať jadrové zbrane. Ostatné verzie AI sú však naprogramované tak, aby za každých okolností bránili mier. S požiadavkou na zničenie ľudstva tak ChaosGPT neuspela, aj keď sa softvér tretích strán snažila oklamať. 

Celý experiment so zničením ľudstva trvá aj naďalej, pričom odborníci pozorujú kroky, ktoré sa umelá inteligencia bude snažiť podniknúť. Podobné testy prebiehajú s cieľom zistiť, či by pre nás konkrétna AI mohla v budúcnosti predstavovať reálnu hrozbu. V súvislosti s tým sa často objavuje jedna konkrétna teória. 

Hovorí o tom, že umelá inteligencia by sa v budúcnosti mohla stať “posadnutou” cieľom zničiť ľudstvo. Jej snaha by bola taká silná, že využije všetky zdroje na planéte, vďaka čomu by naozaj mohlo nastať masívne vymieranie ľudí. Zatiaľ je to však celé len v rovine teórie. 

Zdroj: vice.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu