TOP 9 smartfónov do 800 eur (leto 2019)

V predposlednom výbere tých najlepších smartfónov nechýba zástupca Apple, Samsungu, Nokie ani OnePlus. Ich výhody a nevýhody sme zhrnuli za vás.

Náš letný výber tých najlepších smartfónov sa blíži do úplného záveru. Po článkoch so zariadniami do 150 eur250 eur350 eur a 500 eur nasleduje osemstoeurová hranica. 

Opäť ide o zariadenia, ktoré by sme si pri danom rozpočte kúpili aj sami, keďže ich považujeme za najlepšiu voľbu kvôli parametrom, kvalite fototaparátov alebo výdrži batérie. 

LG G8s ThinQ (základné info)

Cena: 510 eur

Júlovú novinku zatiaľ nájdtete len v niekoľkých e-shopoch, statočne však drží vlajku LG na Slovensku. Má aktuálne najvýkonnejší Snapdragon 855, 6 GB RAM, 128 GB úložisko rozšíriteľné pamäťovými kartami a 3550 mAh batériu, vďaka čomu vydrží viac, než predchodcovia. 

LG si stále zakladá na prítomnosti vysokokvalitného audio jacku pre bežné slúchadlá a kategóriu mobilov so širokouhlým fotoaprátom prakticky zakladalo. Nechýba teda 13 Mpix jednotka dopĺňajúca 12 Mpix základ a teleobjektív. 

Čítačka odtlačkov prstov zostáva na chrbte, ale po úspešnom nastavení odomykania tvárou bude aj tak len záložnou možnosťou. 

 

Lenovo Z6 Pro (základné info)

Cena: 529 eur

Na slovenský trh sa nenápadne vkradlo aj Lenovo Z6 Pro, hoci nás výrobca dlho pripravoval na existencie jednej značky Motorola. Hardvérová výbava však ponúka unikátny pomer ceny a výkonu. Získate Snapdragon 855, 8 GB RAM a 128 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou. 

K tomu všetkému je tu 4000 mAh batéria, čítačka odtlačkov v 6,38'' Full HD+ displeji chránenom sklom Gorilla Glass a 48 Mpix fotoaparát doplnený tradičnou kombináciou tele a širokouhlého objektívu. Nezabudlo sa ani na rýchle nabíjanie a audio jack. 

Otázna však zostáva softvérová podpora, hoci Z6 Pro štartuje s Androidom 9 Pie a nadstavbpu ZUI 11. 

 

Honor 20 Pro (základné info)

Cena: 549 eur

Horúca novinka zbrzdená americkými sankciami voči konzorciu Huawei / Honor na našom trhu ešte len štartuje, Honor 20 Pro ale kartami isto poriadne zamieša. Má Kirin 980, to najvýkonnejšie z čínskych skladov, 6,26'' displej s minimálnym otvorom pre prednú kameru, obrovskú 4000 mAh batériu zaručujúcu dvojdňovú výdrž, rýchle nabíjanie a poriadne pamäte. 

8 GB RAM a 256 GB úložisko by ste inde za cenu pod 600 stoviek hľadali len ťažko. Od svojich súrodencov si požičiava 48-megapixelový fotoaparát doplnený širokouhlým fotoaparátom a telefobjektívom s až 3-násobným priblížením. Voľba medzi ním a P30-tkou môže byť náročná. Obzvlášť, ak si nepotrpíte na bezdrôtové nabíjanie a odolnosť voči vode.

 

Nokia 9 Pureview (základné info)

Cena: 626 eur 

Čím viac objektívov... Nokia 9 PureView je poriadny exot. Na jeho chrbte napočítate až päť 12-megapixelových fotoaparátov. Dva farebné, tri čiernobiele, žiadny širokouhlý. Hry s bokehom a meniteľným bodom zaostrenia prinášajú aj ostatné smartfóny či aplikácie v Google Play, nie sme si teda istí, či to stojí za zmenšenie batérie na 3320 mAh. 

Čítačka odtlačkov je priamo v 6-palcovom QHD+ OLED displeji a Nokii nechýba ani vodeodolnosť, rýchle či bezdrôtové nabíjanie. Napriek tomu je ale okolo tohto mobilu podozrivé ticho. 

Za vyslovenú slabinu nemôžme označiť ani trochu starší Snapdragon 845 či konzervatívny displej s veľkými okrajmi bez výrezov, ale pokiaľ si tento mobil kúpite, budete určite v poriadne malom klube. 

 

Huawei P30 (základné info)

Cena: 699 eur 

Najnovší procesor, silná 3650 mAh batéria ani úsporná grafická nadstavba EMUI, ktorá je medzi majiteľmi Huaweiov mimoriadne obľúbená, nebudú tými hlavnými lákadlami na kúpu. 

Základná P30-tka so 6,1-palcovým OLED displejom, integrovanou čítačkou odtlačkov a Full HD+ rozlíšením totiž nijako nešetrila na svojich fotoaparátoch. Hlavný snímač má až 40 Mpix, teleobjektív s trojnásobným priblížením 10 Mpix a širokouhlý fotoaparát 16-megapixelov. Svojich konkurentov ale porazí automatickým zaostrovaním na všetkých optikách. 

Miláčika nezávislého rankingu DxOMark sme otestovali aj my. Portobnú recenziu hľadajte pod názvom Huawei P30 - displejová a fotografická evolúcia, kde je odkaz aj na ukážkové fotografie. Pozor na nižšiu vodeodolnosť a chýbajúce bezdrôtové nabíjanie. 

 

OnePlus 7 Pro (základné info)

Cena: od 699 eur (6 GB RAM / 128 GB). 749 eur (8 GB RAM / 256 GB)

Z ponuky "alternatívneho" výrobcu smartfónov OnePlus si môžete vybrať siedmu generáciou jeho smartfónu od 549 eur, alebo lepšie vybaven verziu 7 Pro od 699 eur za variant so sľubným 128 GB úložiskom a 6 GB RAM. Do osemstoeurového limitu sa vám ale zmestí aj 8 GB operačná pamäť a dvojnásobný priestor. 

Pro sa chváli obrím 6,67'' displejom s prémiovým QHD+ rozlíšením, integrovanou čítačkou odtlačkov prstov a unikátnou vysúvacou konštrukciou 16-megapixelového predného fotoaparátu. 

Dominuje tiež 4000 mAh batéria s rýchlym 30 W nabíjaním, špičkový Snapdragon 855 a rýchla minimalistická nadstavba Oxygen OS. Na konkurenciu sa doťahuje tiež 48 Mpix hlavný fotoaparát, teleobjektív a širokouhlý 16 Mpix foťák. OnePlus však poriadne narástlo a pribralo. Hmotnosť cez 200 gramov môže byť prekážkou pre nejedno menšie vrecko. 

 

Samsung Galaxy S10e (základné info)

Cena: 749 eur 

Za tieto peniaze si už môžete dovoliť aj zástupcu najnovšej triedy Galaxy S, hoci pôjde len od odľahčený variant S10e. V našej recenzii Samsung Galaxy S10e - na toto sme čakali ho však chválime prakticky vo všetkých smeroch, snáď okrem výdrže 3100 mAh batérie. 

Jej kapacita je však daňou za relatívne kompaktné rozmery. Výrobca sem vtesnal 5,8'' Super AMOLED displej, 6 GB RAM, 128 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou, vodeodolnosť, audio jack a fotoaparáty bez kompromisov. 

K hlavnému 12 Mpix schopnému nahrávať 4K videá pribudol aj kvalitný 16-megapixelový širokáč známy z drahších súrodencov. Pridajte si k tomu pestré farby jednotlivých verzií a nič viac ani nepotrebujete. 

 

Google Pixel 3 XL (základné info)

Cena: 779 eur 

Séria Google Pixel je pasovaná za priameho konkurenta najnovších iPhonov, Huaweiov a Samsungov. Teoreticky je o niečo lacnejšia a ozajsných konkurentov tak nájdete až v ďalšom vydaní nášho prehľadu, no zohnať ju v slovenských e-shopoch nebýva najľahšia úloha.

Podobné je to s výbavou, z ktorej na zadok práve nepadnete. Snapdragon 845 je na tom lepšom konci než iba 3430 mAh batéria, 4 GB RAM a dokonca len 64 GB vnútorné úložisko. Pri absencii pamäťových kariet to môže byť málo, 128 GB verzia je zas ešte drahšia. 

Vzadu je len jeden 12 Mpix fotoaparát, ktorý síce dokáže v nočnom režime doslova zázraky, ale kúpiť si takto drahú vlajkovú loď bez širokouhlého fotoaparátu? To by ste museli byť veľkým fanúšikom čistého Androidu a rýchlych aktualizácií, ktoré Pixely zaručene dostanú ako prvé. Do hry môže vstúpiť aj lacnejší a menší Pixel bez prívlastku XL, ten je však ešte priemernejší. 

 

 

Apple iPhone 8 Plus (základné info)

Cena: 789 eur 

Firma Apple vám podobný luxus nedopraje. Na aktuálny iPhone XR potrebujete aspoň 849 eur, pri obmedzenom rozpočte tak budete mať len na starší iPhone 8. Našim tipom je, aby sme boli presnejší, verzia iPhone 8 Plus. 

Jeho hardvér je stále dostatočne rýchly na to, aby zahanbil veľkú časť úplne nových androidov, väčší displej zaručí vyšší komfort ovládania (pokiaľ nemáte malé ruky) a silnejšia batéria aj dva dni výdrže, o ktorej sa menšiemu iPhonu môže len zdať. 

iOS v nadchádzajúcej verzii 13 bude samozrejmosťou, podobne ako platenie cez Apple Pay. Namiesto skenu tváre Face ID je tu rokmi overená čítačka odtlačkov v domácom tlačidle. Jediným háčikom môžu byť fotoaparáty. Tohtoročné novinky sú už o niečo ďalej, najmä večer a v noci. Pri nahrávaní videí ale osmička stále exceluje. Recenziu z náśho dlhodobého používania hľadajte pod názvom Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu