Telekom v prvom polroku 2019: rástli výnosy aj počet zákazníkov (hospodárske výsledky)

Telekom zverejnil finančné výsledky hospodárenia za prvé dva kvartáli tohto roka. Medziročne sa zvýšila báza mobilných aj fixných zákazníkov.

Operátor má za sebou šesť úspešných mesiacov. Výnosy oproti prvému polroku 2018 mierne narástli na 375,3 miliónov eur a lepšie čísla si Telekom pripísal aj v kolonke prevádzkový zisk EBITDA. Medziročne stúpol o 3,1 % na 162,6 miliónov eur. 

Oblasť pevnej siete
Počet TV zákazníkov rástol v oboch kvartáloch a dosiahol napokon 623-tisíc. K pokračujúcemu rastu spoločnej bázy prispeli podľa operátora obe portfólia Magio a DIGI TV. Počet širokopásmových prístupov stúpol už na 697-tisíc. V prvom polroku pokračovalo rozširovanie pevných sietí. Pokrytie sa zvýšilo na 583-tisíc domácnosti na optike a 662-tisíc domácností na VDSL.

Oblasť mobilnej siete
K 30. 6. 2019 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 402-tisíc zákazníkov, o 3,6 % viac než pred rokom. Údaj zohľadňuje počet zákazníkov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 309-tisíc zákazníkov. V segmente paušálnych zákazníkov stúpla báza o 6,4 %, predplatených kariet bolo ku koncu júna o 1,5 % menej. 

V oblasti 4G siete pokračuje Telekom v expanzii nových lokalít pre rýchlejšiu 4G+ sieť a na mape pokrytia pribudlo 17 lokalít s kapacitou do 200 Mbps. Rýchlejšie 4G+ je najnovšie v mestách Galanta, Hlohovec, Levice, Leopoldov, Sereď, Sládkovičovo, Šaľa a Žiar nad Hronom.

Viaceré aktivity v mobilnej sieti (viac zákazníkov s paušálmi ÁNO a iné novinky) podporujú aj rastúcu dátovú prevádzku v mobilných sieťach, ktorá v júni dosiahla už 3010 TB mesačne a medziročne stúpla o 65 %.

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

Začať diskusiu