Takto fotí Apple iPhone 11

Denné zábery zvládne každý, ale čo taká bratislavská Biela noc? iPhone 11 sme zobrali aj tam.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone 11 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (26 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), video 4K (60 fps), slo-mo Full HD 240 fps, stereo zvuk, AF, OIS, clona f/1.8, panoráma do 63 Mpix, 100 % focus pixels, Smart HDR

Zadný širokouhlý fotoaparát (13 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), video 4K (60 fps), clona f/2.4, 120°

Predný fotoaparát

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), video 4K (60 fps), clona f/2.2, slo-mo Full HD 120 fps, HDR video 30 fps

Ďalšie parametre nájdete v článku Apple iPhone 11 (základné info). A ak ste zvedaví na moje týždňové skúsenosti s ním, tak otvárajte recenziu: Apple iPhone 11 - nástupca XR so širokáčom.

Krátky komentár

Samotný telefón je nástupcom modelu iPhone XR, a teda prináša rovnaké rozmery aj displej. Ten by mohol mať na slnku vyšší jas, resp. by ním nemusel šetriť aspoň pri fotografovaní. Často sa mi stalo, že som si musel podsvietenie displeja vonku ručne vytiahnuť, a potom na mňa zase v interiéri žiaril tak, že som opäť otváral ovládacie centrum.

Fotoaparát som najčastejšie spúšťal z odomykacej obrazovky - jej potiahnutím do strany (alebo stlačením tlačidla fotoaparátu). Rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača, ako to ponúkajú (nielen) nové Samsungy, by ma tu viac než potešilo. 

Prostredie fotoaparátu je nové, ale stále mu chýba skok do nastavení. Najprv teda otvorte nastavenia mobilu, nájdite položku Kamera a prebehnite ju krok po kroku. 

Už v časti Zachovať nastavenia odporúčam zapnúť všetky tri položky, a to aj riadok "Kreatívne ovládanie", čo vám pomôže udržať aktívny orez na 16:9, čiernobiely filter či hĺbku ostrosti v režime portrét (základom je totiž príliš agresívna clona f/2.8). 

Odporúčam zapnúť aj mriežku, skenovanie QR kódov a nahrávanie stereo zvuku. Novinkou je fotenie oblastí mimo rámu, a tiež nahrávanie oblastí mimo rámu. Vtedy sa popri základnom fotoaparáte využíva aj širokouhlý a mobil môže dokonca úplne sám navrhnúť, či nechcete do vašej fotky pridať aj oblasti tesne okolo, lebo sa tam nachádza ďalšia postava či časť snímaného objektu. Ja som to kvôli úspore miesta na úložisku radšej vypol.

Pri zázname 4K videa so 60 snímkami za sekundu (aj prednou kamerou!) prídete o vysoký dynamický rozsah aj automatické zníženie fps pri slabom svetle, a tak ho zapínajte len vtedy, keď na to máte dôvod.  Ja som nakoniec ostal verný 4K 30 fps, ktoré príjemne prevapí stabilizáciou aj dynamickým rozsahom záberu. Spolu so stereo zvukom je to paráda.

Pozrite si tiež večerné video z Bielej noci 2019 na Šafárikovom námestí. Strašidelné toalety a atmosféra okolo nich boli ideálnym príkladom pre test večerného videa. Širokouhlý fotoaparát zvláda slabé svetlo veľmi zle, no ten hlavný sa nemá vôbec za čo hanbiť.

Nahrával som aj koncert kamarátovej kapely a musím uznať, že na takýto (amatérsky) účel je iPhone 11 priam ideálny. Bravúrne si poradil nielen so slabým svetlom, ale hlavne s hlukom. K iPhone 11 bez problémov dokúpite aj rôzne Ligthtning príslušenstvo (mikrofóny a podobne).

Prostredie fotoaparátu je mierne vynovené. Nočný režim sa aktivuje automaticky, ale môžete ho vždy vypnúť. Prepnutie na širokouhlý fotoaparát je intuitívne, po tom však s nočným režimom už nepočítajte. 

Najpríjemnejšou zmenou sú rýchle skratky priamo v prostredí fotoaparátu. Tu môžete zmeniť pomer strán zo 4:3 na 16:9, aktivovať časovanú samospúšť, live photo či nočný alebo čiernobiely režim. Konečne! Len nechápem, prečo to nedokáže iOS 13 na starších iPhonoch.

Na záver som si nechal spomalené video natočené prednou kamerou. Apple ho nazýva slofie (slow-selfie) a je to strašná hovadina. :) 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Začnime bežným porovnaním hlavného a širokouhlého (0,5x zoom) fotoaparátu pri dobrom svetle.

 Na listoch tohto platanu v Sade Janka Kráľa si zase môžeme pekne vyskúšať chromatickú vadu objektívu (fialové kontrastné okraje), ktorá je v tomto prípade na veľmi slušnej (malej) úrovni.

A v mojej obývačke si zase porovnáme hlavný fotoaparát s nočným režimom a širokouhlý bez.

Na ďalších záberoch si ukážeme blízke objekty s prirodzeným rozostrením pozadia.

A teraz si porovnajme prirodzené rozostrenie pozadia a režim portrét, ktorý konečne (na rozdiel od iPhonu XR) už nevyžaduje prítomnosť tváre na snímke. Mimochodom, úroveň rozostrenia si môžete znížiť (na snímke tuším kvázi clona f/4.0).

A konečne sa presuňme na Bielu noc. Začneme pri River parku...

Nočný režim zvláda nehybne zaznamenať aj pohybujúcich sa ľudí.

Na týchto záberoch môžeme zase vidieť rozdiel v kvalite optiky širokáču a normálneho fotoaparátu s nočným režimom.

A to isté si porovnáme aj na večernom koncerte kamarátovej kapely The Scotlandyards.

 

Diskusia k článku:

rtg02.10.2019 - 12:15 Trvalý odkaz

No tak toto je nič moc. Som nemilo prekvapený. Tie fotky sú na úrovni 200€ čínskych Xiaomi. Samsung je zas raz nedostihnuteľný vo foto kvalite.

scotty03.10.2019 - 10:17 Trvalý odkaz

chlapci už je to otrepané tieto hádky, každá vlajková lod fotí dobre, či už si niekto kúpi len oneplus alebo 2 krát drahší iphone či samsung, vačšina fotografií aj tak končí na instagrame kde rozdiel vobec ale že vobec človek neuvidí. A každý telefon vynikne v niečom inom, jeden ma lepší zoom, druhý lepšie macro ten má lepší portret ten video atd atd. Koniec koncov stále je najdoležitejšie to kto stým fotí. Máte vela iných ukážok ako nový iphone fotí tak si pozrite viac zdrojov a usúdte sami. Ale prirovnať 200 eurové xiaomi k tomuto ? kiežby tak MI9 fotila tak už by to bol úspech ....

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease03.10.2019 - 10:56 Trvalý odkaz

Hlavne relevantnost série "Takto fotí" má od určitého času vážnu trhlinu. Fotky nie sú v plnom rozlíšení, ale sa zmenšujú na FHD.

Celá diskusia 10 príspevkov