Sony Xperia 5 - vlastnou cestou

Recenzia ľahkého a úzkeho 6,1'' dual SIM androidu s OLED obrazovkou bez vykrojenia, s trojicou zadných fotoaparátov a viacerými užitočnými funkciami.

Na stole vedľa mňa leží úzka tehlička a na jej OLED displeji svieti aktuálny čas, dátum, percento batérie aj štvorica ďalších ikon. Dva kalendáre, jedna ikona Messengera a číslo +8. Páčilo by sa mi, keby sa po podržaní prsta zobrazili čiernobiele notifikácie danej apky ako na posledných Motorolách. Nevadí.

Always on funkciu zvanú ambientné zobrazenie môžete mať na Xperii 5 zapnutú neustále, len po nadvihnutí zariadenia, či ju nechať správať sa inteligentne - ožiť napríklad po vybratí z vrecka.

Pre šetrenie batérie môžete ambientné zobrazenie úplne vypnúť a spoľahnúť sa na malú informačnú LED diódu, ktorú viete v konfigurácii upozornení zapnúť alebo vypnúť. 

V nastaveniach smartfónu môžete povoliť prebudenie poklepaním, ktorým rozsvietite odomykaciu obrazovku s tromi upozorneniami pod sebou.

Márne čakám na dobu, kedy Android ponúkne chronologický zoznam oznámení na odomykacej obrazovke ako na iOS - všetky pekne pod sebou s možnosťou prezerania bez nutnosti odomykať mobil. 

Nastavenia tohto čistého androidu s decentnou nadstavbou sú pestré, len ich musíte prejsť položku po položke. Snáď v každej hlavnej sekcii sa nachádza rozšírená ponuka. Napríklad percentá batérie zapnete / vypnete až po kliknutí na rozšírené možnosti batérie.

Alebo bočnú ponuku, presnejšie bočný snímač, ktorý sa zobrazí po dvojitom poklepaní po hrane displeja, nájdete až v rozšírených nastaveniach obrazovky. 

V časti Systém si určite otvorte položku Gestá. Tam nájdete väčšinu takýchto Sony nápadov pekne pokope. 

Xperiu 5 môžete odomknúť aj tvárou, ale ja som najradšej používal odomknutie priložením palca na čítačku v bočnej stene. A ešte radšej, bez nutnosti dvíhať mobil zo stola, ukazovákom. Jeho priložením sa mobil rozsvietil aj odomkol. 

Tým sa dostávam k pravej bočnej stene. Nad čítačkou odtlačkov sa nachádza dvojitý ovládač hlasitosti, pod ňou vypínač. Samsung Galaxy S10e, priamy konkurent Xperie 5, ukrýva vypínač v čítačke a necháva tak oveľa viac priestoru napríklad pre držiak mobilu v aute. Xperiu 5 by som jednoznačne v aute prikladal na magnetický držiak. Minulý rok som ich zopár otestoval, prečítajte si Veľký test magnetických držiakov do auta.

Xperia 5 neponúka bezdrôtové nabíjanie, ktorému by kovový kruh pre magnetické uchytenie na iných drahých mobiloch bránil. 

Nespomenul som ešte posledné tlačidlo v pravej bočnej stene - spúšť fotoaparátu. Aj kvôli nej na prichytenie mobilu v akomkoľvek univerzálnom držiaku akosi neostáva miesto. 

Tým sa dostávam k spusteniu fotoaparátu. To môžete nastaviť dvojitému stlačeniu vypínača. Tak isto môžete mobil vytiahnuť z vrecka, chytiť dvomi rukami na ležato, vtedy sa zobrazí na displeji špeciálny kruh, ktorého sa stačí dotknúť a fotografovať. Poslednou, štandardnou Sony možnosťou je podržanie spúšte. To mám asi najradšej, lebo ju viem v spleti tlačidiel na boku Xperie 5 nahmatať najspoľahlivejšie.

Ale keby tu bolo jedno ovládanie hlasitosti a čítačka odtlačkov s integrovaným vypínacím tlačidlom, nemusím tápať pri spúšťaní fotoaparátu či ovládaní hlasitosti, a nemusím sa ani trápiť s výberom držiaku mobilu do auta. Skrátka, v jednom smere Sony nasleduje heslo "V jednoduchosti je krása", inokedy vôbec.

Predný fotoaparát označujem za priemerný, oproti starším top Xperiám nezaostruje, ale to mi vlastne ani neprekáža. Nahráva len Full HD video, a tak na video blogovanie odporúčam radšej nejaké top Samsungy alebo iPhony. Táto Xperia je určená skôr pre konzervatívnych používateľov, ktorí ocenia trojicu dobrých fotoaparátov vzadu.

Tie kvalitou ani náhodou nesklamú, veď si prečítajte články Porovnanie fotoaparátov: Xperia 5 vs. iPhone 11 Pro (Max) a, samozrejme, tiež obligátny Takto fotí Sony Xperia 5. Mňa asi najviac hnevá prepínanie na širokáč cez približujúci fotoaparát a rozdielny obraz pri snímaní a po uložení snímky. Skrátka, pozerám sa akoby na VGA hľadáčik a po zobrazení snímky v galérii vidím, že ide o jemný HDR záber, aký som si predstavoval. Procesor by mal zvládať viac, než ponúka táto 5-ka. 


A ešte ma trápi jedna vec. Displej má pomer strán 21:9. Je dlhý ako týždeň pred výplatou. Keď si zapnem snímanie fotografií s pomerom 16:9, ostáva okolo záberu množstvo miesta na ovládacie prvky. A čo myslíte, sú ľavé skratky pekne vedľa? Nie, zasahujú do záberu a napravo (okolo spúšte) sa plytvá čiernou plochou, akoby sa nechumelilo. 

Displej neobsahuje výrez, hoci ja by som skrátenie telefónu o tých päť milimetrov, napríklad použitím vykrojenia, uvítal. V tomto považujem tvrdohlavosť Sony za zbytočnú. Ale akonáhle som si pustil YouTube video KOLD - My Best Drone Clips 2019 s pomerom 21:9, uznal som, že je radosť na tak malom a úzkom mobile sledovať plnohodnotné širokouhlé video bez rušivých elementov. 

Škoda len, že stereo reprodukcia zvuku nedosahuje v hĺbkach a mohutnosti zvuku ani na Samsungy Galaxy série 10, ani na posledné iPhony. Skrátka, je to stereo, je to lepšie než mono z jednej strany nejakého Xiaomi alebo LG, no hĺbky stále Xperiám chýbajú. 

Sony vyrába reproduktory a Xperia 5 stráca na konkurenciu práve v stereo reprodukcii zvuku. Chápete to? Naštastie sa aspoň displejom a fotoaparátom konečne dotiahla na konkurentov (až na to krkolomné prepínanie na širokáč a zbytočné prekrývanie obrazu ľavou ponukou skratiek pri pomere 16:9). Fotkám nemám právo nič vyčítať, možno dokonca oceníte vylepšené prediktívne zaostrovanie či zaostrovanie na oči. 

Úzkej obrazovke vďačím aj za príjemné listovanie webovými stránkami či facebookom. Rozdeľovanie obrazu pre dve aplikácie som nikdy nepotreboval, ale vy možno áno. A aj na to je úzky displej ako, a možno ani nie ako, ale jednoducho stvorený.


Takže, natiahnutý displej sa mi páči, aj úzke telo, aj nízka hmotnosť. Ale keby bola Xperia 5 nižšia o to čierne čelo nad displejom, v ktorom by bol len výrez na kameru, bola by ešte lepšia a hlavne vyváženejšia. Lebo načo takéto čelo, ktoré nepočuť na kvalite hovoru či hlasnej reprodukcii hudby a nebadať ho ani na kvalite fotografií z prednej kamery. Veď uznajte.

Výdrž na jedno nabitie Xperie 5 je normálna, nič výnimočné v tomto smere nečakajte. V balení sa nachádza 18 W nabíjačka a kábel s dvomi USB-C koncami. Pripojenie mobilu káblom k staršiemu notebooku tak nebude úplná sranda. 

Výhody:
+ úzke telo, ktoré sa dobre drží
+ always on displej (ambientné zobrazenie) + LED dióda
+ viacero praktických nápadov a funkcií
+ veľmi dobré zadné fotoaparáty
+ dual SIM (hybridný slot)
+ prebudenie poklepaním

Nevýhody:
- príliš vysoký mobil, ktorý sa už v ruke prevažuje (vysoké ťažisko)
- priveľa tlačidiel v bočnej stene
- slabá stereo reprodukcia zvukov
- chýba bezdrôtové nabíjanie
- slabá predná kamera
- bočný snímač (bočná ponuka) mi nesadla
- snímky obrazovky (screenshot) bez ďalších možností
- chýba ovládanie gestami

Orientačná cena: 769 eur

Záver

Sony Xperia 5 ide opäť vlastnou cestou. Úzky dizajn napomáha pohodlnému držaniu. Displej bez vykrojenia ponúka pohodlné listovanie webom aj sledovanie úzkych videí vo filmovom formáte bez rušivých prvkov. 

Má síce nejaké chyby, ale svoju cenovku si v porovnaní s konkurenciou zaslúži. Nič zásadné jej nechýba, možno bezdrôtové nabíjanie, ale vďaka tomu je tento mobil ľahký a jeho batéria snáď vydrží (podobne, ako v starších Xperiách) dlhé roky. Skrátka, konzervatívny prístup Japoncov cítiť aj v tomto kúsku, akurát je vidno, že v niektorých veciach si už Sony nechalo poradiť. Fotografie sú konečne farebnejšie (nie presaturované), zadné fotoaparáty sú hneď tri, širokáč dokonca kvalitou prekonáva aj iPhone 11, a trendov sa drží aj pekný OLED displej. Škoda len absencie ovládania gestami. Tie by som uvítal oveľa viac než čudný bočný snímač.

Mimochodom, keď si pustíte YouTube video spolu s rozdelením obrazovky, môžete na pozadí počúvať hudbu aj bez prémiového balíka.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia 5

Diskusia k článku:

Miloš13.11.2019 - 17:44 Trvalý odkaz

Mám Xperiu1 a používam držiak do auta BASEUS gravitačný držiak, funguje to výborne a nič nemačká na tlačítka.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne20.11.2019 - 14:56 Trvalý odkaz

Je to zvlastny telefon, viem si predstavit ze sa lepsie drzi pri telefonovani pri uchu. No odkedy uz mam airpods, telefon k uchu neprikladam. a na konzumovanie obsahu je to take.... zvlastne..

Peter Suter04.05.2020 - 12:59 Trvalý odkaz

Som majiteľom xperie 5. V podstate nechápem ako môže byť možnosť urobiť si screenshot nevýhodou..veď keď si chcem niečo odfotiť tak zrejme za účelom preposlania niekomu alebo uloženia obrazu a v tomto smere mi plne vyhovuje. Sony je konzervatívny telefón na tento model som však čakal pár rokov pretože to, čo púšťali na trh pominulé roky ma nejako neoslovilo.
Pre mňa je rozhodujúca výbava, silný procesor, ramka, dobrá klávesnica. Oled displej plne postačuje. Bočný snímač nepoužívam, je to sympatický počin, ale príde mi to zbytočné. Pred týždňom som predal xperia Z2, ktorá bola kupovaná v roku 2015! a aj dnes po piatich rokoch splní nároky menej náročného užívateľa. Čo sa týka nedostatkov, nepozerám sa na to, čo by ten mobil mohol mať príde mi to zbytočné a zcestné. Hodnotím to, čo mi ponúka a čo využívam a z tohto hľadiska ma štve jedine nie vždy reagujúci skener odtlačku prsta, čo ma dosť zaráža. Ale určite to nie je dôvod na reklamáciu, ale inžinieri zrejme niekde urobili chybu..

Celá diskusia 3 príspevky