Sony Xperia 5 prichádza na Slovensko s hodnotným darčekom

Už onedlho sa na Slovensku začne oficiálne predávať kompaktnejšia verzia tohtoročného top modelu. K predobjednávke dostanete špičkové true wireless slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého ruchu.

Sony Xperia 5 mala premiéru na septembrovej výstave IFA v Berlíne. Už na prvý pohľad zaujme natiahnutým Full HD+ displejom s pomerom strán 21:9, ktorý využijete najmä pri prezeraní multimediálneho obsahu s týmto formátom, ale aj pri listovaní Facebookom a webovymi stránkami. Uvidíte viac textu než pri dnes už bežnom pomere 19:9. 

Výhodu takto natiahnutého displeja ale oceníte aj pri bežnom používaní. Zariadenie je vzhľadom na 6,1-palcovú uhlopriečku široké len 68 mm a pri prvom chytení do ruky prekvapí veľmi príjemnou hmotnosťou. Pri meraní na digitálnej váhe sme namerali 165 gramov. Sklenená konštrukcia spevnená kovovým rámom je efektne lesklá, pripomína zrkadlo, no je výrazne šmykľavá, preto odporúčame používať telefón v puzdre.

Pre ovládanie jednou rukou ponúka Xperia tzv. bočný displej, ktorý zobrazí rýchly prístup k najpoužívanejším aplikáciám. Zobrazovaný obsah si viete upraviť a telefón vám zároveň navrhuje softvér na základe vášho používania. Bočný displej vyvoláte dvojitým poklepaním na bočnú stenu. 

Hornú lištu stiahnete jednoducho slajdnutím prsta smerom dole aj zo stredu obrazovky, potiahnutím prsta hore vyrolujete menu s aplikáciami. Odporúčam nevynechať v nastaveniach sekciu Gestá. Nájdete tam možnosti, ako si ešte viac uľahčiť ovládanie telefónu. 

Xperia 5 má všetko, čo by ste od prémiového modelu očakávali: výkonný hardvér, vodeodolnú konštrukciu s IP68, stereo reproduktory s technológiou Dolby Atmos aj fotoaparát s trojicou 12-megapixelových snímačov. Podrobné špecifikácie sa dočítate v základnom infe

Fotoaparáty má úplne rovnaké ako lepšie vybavený starší súrodenec Xperia 1. Preto ak vás zaujíma, čo od nich môžete očakávať, odpoveď nájdete v našom článku Takto fotí Sony Xperia 1, kde nechýba ani krátky komentár kolegu Richarda. 

Bol príjemne prekvapený z kvality fotografií aj vyváženia bielej farby na všetkých skúšobných záberoch. Širokáč pochválil aj pri fotografovaní v slabo osvetlených priestoroch. K dobrým výsledkom prispela aj optická stabilizácia obrazu, ktorá sa nachádza na hlavnom fotoaparáte a teleobjektíve.

Medzi vlastnosťami fotoaparátu nechýba technológia Eye Auto Focus známa zo zrkadloviek Sony Alpha. Výrobca upriamuje pozornosť aj na neustále prehodnocovanie bodu zaostrenia a bodu vyváženia expozície, až 10-krát za sekundu pred samotným stlačením spúšte (Burst AF/AE). 

Možno oceníte upozornenia, ktoré pomáhajú eliminovať problémy pri fotografování. Napríklad, keď vám vojde prst do objektívu počas fotografovania, alebo keď niekto pri snímaní zatvorí oči. 

Batéria s 3140 mAh kapacitou podporuje rýchle nabíjanie. Súčasťou produktového balenia je 18 W nabíjačka, slúchadlá, nabíjací kábel a nájdete tam aj redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. 

Oficiálny predaj Sony Xperie 5 odštartuje na Slovensku 8. októbra, odporúčaná cena je stanovená na 799 eur. Na výber budú dve farebné verzie: čierna a tmavomodrá. Kto do tohto dátumu stihne predobjednávku, môže získať atraktívny darček v hodnote 250 eur - úplne bezkáblové slúchadlá s potlačením okolitého hluku Sony WF-1000XM3

Podrobnejšie sme sa im venovali v tomto článku. Séria produktov 1000X patrí medzi to najlepšie, čo Sony aktuálne ponúka. Slúchadlá sú vybavené technológiou Dual Noise Sensor, ktorá spolupracuje s novým HD procesorom pri odstránení okolitého hluku (HD Noise Cancelling Processor) QN1e. 

Výdrž na jedno nabitie počas počúvania hudby by mala byť s aktivovaným potlačením hluku šesť hodín. Elegantné puzdro slúži tak ako pri konkurenčných produktoch nielen na ochranu pred poškodením, ale aj na dobíjanie, pričom poslúži na tri dobitia. Slúchadlá ponúkajú dotykové ovládanie, možnosť používať iba jedno z dvojice a vďaka mobilnej aplikácii Headphones Connect si viete funkcie a vlastnosti slúchadiel ešte viac prispôsobiť vlastným potrebám. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu