Sony WF-1000XM3 - špičkový zvuk s potlačením hluku

Podrobné čitateľské skúsenosti s výbornými true wireless slúchadlami s aktívnym potlačením hluku. Majú však jednu nepochopiteľnú nevýhodu.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Skúsenosti".

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Slúchadlá Sony WF-1000XM3 sú najnovším príspevkom japonskej značky na poli bezdrôtových špuntových slúchadiel s ANC (Active Noise Cancellation, čiže aktívne potláčanie hluku). Patria do skupiny true wireless, teda naozaj bezdrôtových slúchadiel.

V súčasnosti sú dostupné za cenu 250 eur a nájdete ich v dvoch farebných prevedeniach: čiernej a striebornej. Rôzne zahraničné recenzie pasujú tieto slúchadlá za etalón triedy. Ja sa pokúsim zhrnúť svoje používateľské skúsenosti s dávkou nadhľadu. Na úvod poviem, že som pred slúchadlami Sony používal Bose SoundSport Wireless, s ktorými budem slúchadlá Sony často porovnávať.

Balenie

V balení nájdete okrem slúchadiel nabíjacie púzdro, šesť párov ušných nástavcov a USB-C kábel, ktorý využijete pri nabíjaní. Púzdro je v porovnaní s konkurenčnými značkami o niečo väčšie. Do tesného dámskeho vrecka nohavíc sa zrejme nezmestia. Púzdro sa zatvára cez jemnú pružinu hlasným klapnutím. 

Slúchadlá v puzdre držia príkladne, pomáha im magnet. Určite odporúčam vyskúšať priložené ušné nadstavce. Odlišujú sa nielen veľkosťou, ale aj materiálovým prevedením. Trojica z nich je z materiálu podobnému semišu, veľmi príjemného na dotyk. Zároveň sú kratšie a slúchadlá tak nevstupujú hlboko do ušného otvoru.

Nosenie

Nosia sa veľmi pohodlne. Ani po troch hodinách nosenia som nepociťoval bolesť v ušiach, hlavy, alebo nutkanie slúchadlá vybrať z uší von. Z tohto výsledku som úprimne veľmi pozitívne prekvapený, pretože na prvý dojem slúchadlá nevyzerajú pohodlne. Jednoducho ich vložíte do uší a hotovo. Žiadne iné upínacie prvky neexistujú. Týmto sa presúvam hneď k ďalšiemu dôležitému bodu, a to je otázka stability v ušiach, resp. rizika vypadnutia. 

Svoje skúsenosti rozdelím do niekoľkých používateľských režimov. Bežná chôdza nerobí slúchadlám podľa očakávania žiadny problém. Pri pohyboch hlavou hore, dole, resp. do bokov, pri nakláňaní a zohýbaní, som taktiež nespozoroval žiadne riziko vypadnutia. Hoci slúchadlá primárne nie sú určené do posilňovne kvôli absencii akejkoľvek zvýšenej ochrany voči potu, zobral som ich aj tam. Neviem ako vy, ale mne pri cvičení steká pot za uši, nie do uší. 

Pri cvikoch v stoji, ako napríklad bicepsové a tricepsové zhyby, držali slúchadlá na mieste bez problémov. Rozdiel nastal pri cvikoch na lavičke, napr. pri benchpressovom tlaku. Slúchadlá síce nemajú tendenciu vypadávať, ale zmenila sa ich poloha v uchu tak, že som počul hudbu o polovicu tichšie. Akonáhle som si sadol, slúchadlá opäť doľahli na svoje miesto a hudbu som počul opäť na pôvodnej úrovni. 

Riešením je výmena nadstavcov za hrubšie, vtedy slúchadlá držia o niečo lepšie aj v ľahu. Pokiaľ pri cvičení strúhate na tvári rôzne grimasy a zatínate zuby pri posledných opakovaniach ako ja, nemusíte sa báť, že by slúchadlá vypadávali. Na beh by som osobne určite hľadal slúchadlá s dodatočným uchytením, ako napríklad PowerBeats Pro.

Vzhľadom na bezdrôtovú konštrukciu slúchadiel som mal pri vybratí z uší zakaždým nepríjemný pocit zo straty slúchadiel. Bose SoundSport Wireless sú prepojené káblom, takže pri vybratí z uší som si ich jednoducho zavesil okolo krku. Na dva samostatné špunty od Sony si musím dávať pozor, aby sa mi niekam nezakotúľali. Nejde o negatívum, vyplýva to prirodzene z ich konštrukcie, ale pri používaní v porovnaní s Bose som cítil, že si musím dávať väčší pozor, kam ich položím.

Schválne nehodnotím dizajn slúchadiel, to je na posúdení každého zvlášť. Spomeniem len to, že mám strieborné prevedenie. Podľa mňa ide v skutočnosti o zlatú farbu a je bližšie k farbe pokožky.

Ovládanie

Spárovanie slúchadiel s telefónom prebieha cez NFC alebo Bluetooth. Prostredníctvom NFC som slúchadlá skúšal spojiť s dvomi telefónmi; Huawei Mate 20X a Samsungom Galaxy S9. V oboch prípadoch neúspešne. Cez Bluetooth problém nenastal. Pre ovládanie funkcíi slúchadiel je potrebné stiahnuť si aplikáciu Sony Headphones Connect. Je k dispozícii cez Google Play, resp. App Store a venovať sa jej budem podrobnejšie neskôr.

Celkové ovládanie slúchadiel patrí jednoznačne k ich slabým stránkam. Vyplýva to možno z kompaktných rozmerov, výrobca tým pádom nemá kam umiestniť fyzické ovládacie prvky. Ovládanie preto prebieha cez gestá. Tých je v prípade Sony bohužiaľ veľmi málo a navyše sú nepresné. 

Pravé aj ľavé slúchadlo obsahuje dotykové plôšky, cez ktoré poklepaním realizujete príkazy. Každému slúchadlu môžete priradiť inú skupinu príkazov. Poďme po poriadku. Prichádzajúci hovor zdvihnete dvojitým poklepaním po dotykovej ploche slúchadla. Rovnakým gestom hovor ukončíte. Pri prehrávaní hudby dvojitým poklepaním prepnete nasledujúcu skladbu, jedným klepnutím prehrávanie pozastavíte. 

Ovládanie skladieb som si priradil na pravé slúchadlo. Na ľavom potom máte možnosť priradiť si spúšťanie hlasových asistentov Google, Siri alebo ovládanie režimov ANC, čiže potláčania hluku. To je všetko, žiadne iné gesto tu nie je. Ako už bolo spomenuté, realizácia gest je občas nepresná. Stáva sa mi, že chcem prepnúť skladbu, ale namiesto toho som vyvolal pauzu. Možno ide len o cvik. V jednom prípade slúchadlá nereagovali na gestá vôbec, a nepomohol ani reštart aplikácie. Priradenie gest sa realizuje cez aplikáciu Sony Headphones Connect.

Ako ste zrejme zaregistrovali, slúchadlá neobsahujú žiadne ovládanie hlasitosti. Toto považujem za jedno z hlavných mínusov slúchadiel. Pritom nevidím problém priradiť ovládaniu hlasitosti jednoduché gesto a problém je vyriešený. Hlasitosť si teda musíte ovládať jedine cez telefón. Ako veľmi chabú náplasť môžete použiť hlasového asistenta a dať mu príkaz na zvýšenie alebo zníženie hlasitosti. Už si viem ale predstaviť, ako sa tvári okolie napríklad v lietadle alebo niekde v čakárni, keď začnem vetu: "Hey Siri, increase volume to 80 %".

Pri vybratí jedného slúchadla z uší sa prehrávanie hudby automaticky pozastaví. Funkcia funguje pomerne spoľahlivo a reaguje približne do jednej sekundy od vybratia slúchadla z ucha. Problém nastáva vtedy, keď vybraté slúchadlo budete držať prstami presne na ploche senzora priblíženia. Vtedy sa hudba opäť spustí, hoci jedno slúchadlo máte stále v ruke. 

Raz som takto prichytil hrajúce slúchadlá po pol hodine od vybratia z uší. Funkciu môžete deaktivovať v aplikácii Sony Headphones Connect.

Keď ich nemáte v ušiach, konce im jemne blikajú na modro. Nezľaknite sa, modré indikátory prestanú blikať, akonáhle si slúchadlá vložíte do uší.

Aplikácia Sony Headphones Connect obsahuje aj podarený ekvalizér, ktorý reálne mení charakter prehrávania hudby, najmä basovú zložku. Ja som si obľúbil režim Excited, s jemnou úpravou basov smerom nadol.

Kvalita zvuku

Kvalita prehrávaného zvuku je podľa mňa veľmi dobrá, najmä ak si uvedomím kompaktné rozmery produktu. Zvuk je vyvážený a ak je potrebné, aj príjemne basový. So zvukovým prejavom pri prehrávaní hudby som celkovo vysoko spokojný. Hoci slúchadlá hrajú skutočne pekne, nedá sa jednoznačne povedať, že by išlo o extra vyššiu kategóriu v porovnaní s Bose SoundSport Wireless alebo Powerbeats Pro, ako som sa už niekde dočítal. 

Práve prítomnosť ANC u Sony vytvára kvalitatívny rozdiel medzi nimi a konkurenciou. Jemne sklamaný som bol z maximálnej hlasitosti. Nie že by som bol hluchý, ale občas si chcem hudbu "vypeckovať". Pri Sony mi chýba nejaký ten stupienok hlasitosti naviac. Bose, alebo Powerbeats som na maximálnej hlasitosti mohol počúvať len chvíľu, Sony zvládnem takmer stále. Nehovoriac o káblových špuntoch AKG, kde je maximálna hlasitosť úplne inde.

Ku kvalitnej reprodukcii prispieva bez debaty už spomínaná prítomnosť ANC. Funkciu si cez aplikáciu Sony Wireless Connect môžete odstupňovať prostredníctvom funkcie Ambient Sound Control. K dispozícii je stupeň úplného potlačenia okolitého hluku, potlačenia hluku vetra, a následne máte na výber 20 stupňov filtrovania okolitého hluku so zameraním na prepúšťanie hlasu. To sa hodí najmä pri použití vonku. Viete tak zaregistrovať blížiace sa vozidlo, alebo ak na vás niekto začne hovoriť.

Pri použití plného ANC slúchadlá potlačili okolitý hluk barcelonského a viedenského letiska k mojej spokojnosti. Bol to výborný pocit. Prechádzal som sa medzi tou haldou ľudí bez toho, aby ma niečo alebo niekto pri počúvaní hudby rušil. Ako keby som plával v ľudskom mori stresu, náhlenia sa a hluku, a ja som bol v ochrannej bubline svojho ambientného ticha. Toľko hlboký poetický dodatok k technologickej novinke. Hluk priamo v kabíne lietadla som vnímal minimálne, hudbu prekričala len letuška cez hlasitý mikrofón. 

Ďalšou funkciou, ktorá doplňuje ANC, je tzv. Adaptive Sound Control. To znamená, že slúchadlá detekujú váš pohyb, resp. prostredie, v ktorom sa nachádzate a automaticky za vás budú meniť stupeň potlačenia hluku. Skupiny, ktoré tento systém rozlišuje, je státie, chôdza, beh a dopravný prostriedok. Pre každú skupinu si môžete stupeň redukcie šumu prispôsobiť manuálne. Funkcia funguje spoľahlivo. Jedinú prekážku vidím v tom, že pri každej zmene stupňa ANC nastane malá pauza pri prehrávaní hudby.

Ďalším nástrojom pre skvalitnenie hudobného zážitku je funkcia DSEE HX, ktorú si viete aktivovať v menu príslušnej Sony Wireless Connect aplikácie. O čo vlastne ide? DSEE je skratka od Digital Sound Enhancement Engine. V praxi tento softvér funguje podobne ako audio konvertor DAC, čiže snaží sa priblížiť komprimovaný hudobný súbor čo najbližšie k 24-bitovému audiu. Reálny rozdiel v reprodukcii hudby po zapnutí funkcie DSEE HX moje uši neregistrovali.

Telefonovanie, konektivita a médiá

Hoci prehrávanie hudby je na vysokej úrovni, úplne to isté sa nedá povedať o telefonovaní. Slúchadlám som to sťažil a telefonoval som asi 20 minút na rušnom letisku. Zvuk sa pri telefonovaní prenáša do oboch slúchadiel. Druhú stranu som počul jasne, avšak v sprievode akéhosi pukania. Druhá strana mňa síce počula, ale asi dvakrát som dostal požiadavku o zopakovaní poslednej vety. Nemôžem povedať, že vybavovanie hovorov je zlé. Slúchadlá sa statočne popasovali s náročnými podmienkami, ale kvalitu hovoru som už zažil lepšiu.

Spojenie cez Bluetooth s telefónom bolo vysoko kvalitné. V lietadle som skúsil ísť na WC v prednej časti lietadla, pričom som telefón nechal na svojom mieste. Rad sedadiel č. 12 znamená vzdialenosť viac ako 10 metrov od WC a pripomínam samozrejme zatvorené dvere na toalete. Hudba mi hrala bez jediného výpadku. Dodávam, že pre pripojenie som mal aktívnu prioritu kvality hudby. Aplikácia Sony Headphones Connect ponúka aj možnosť voľby priority pripojenia nad kvalitou hudby, kedy by mal byť dosah ešte väčší.

Len raz sa mi stalo, že po pauznutí hudby sa mi slúchadlá odpojili od telefónu a nevedeli sa asi päť minút opätovne pripojiť. Išlo o výnimočný prípad, preto tomu neprikladám veľkú vážnosť.

Sony údajne použilo vo WF-1000XM3 novú verziu Bluetooth čipu, ktorý by mal okrem iného zabezpečiť reprodukciu zvuku do oboch slúchadiel naraz. Je to odlišný prístup od konkurencie, kde sa zvuk prenáša najskôr do jedného slúchadla, a ten je následne prenášaný do druhého. Týmto pádom môžete používať pre počúvanie len jedno slúchadlo. Ak ho vybijete, môžete začať používať druhé. V praxi túto možnosť zrejme nikto nevyužije, ale je dobré vedieť, že tu je. Pri prezeraní videí na Youtube je cítiť spomalenie zvuku oproti obrazu približne o štvrť až pol sekundy.

Výdrž

Po troch hodinách počúvania hudby s aktívnym ANC mali slúchadlá stale 50 % batérie. Výrobcom deklarovaných šesť hodín výdrže slúchadlá svojim výkonom reálne potvrdzujú, palec hore. Netreba zabúdať na dobíjacie púzdro, ktoré vám zabezpečí ďalších 18 hodín používania. 

Stav batérie slúchadiel sa dozviete dvomi spôsobmi. Jednak sa zobrazuje v aplikácii Sony Headphones Connect a zároveň vám stav ohlási ženský hlas po vybratí slúchadiel z púzdra, a vložení do uší.

Nabíjanie slúchadiel cez dobíjacie púzdro z 0 na 100 % trvá asi pol hodiny. Samotné puzdro nabijete z 0 na 100 % za tri hodiny 30 minút.

Plusy:

- výborná kvalita zvuku

- dlhá výdrž batérie

- pohodlné nosenie

Mínusy:

- chýbajúca odolnosť voči vode a potu

- ovládanie slúchadiel všeobecne (najmä absencia ovládania hlasitosti na slúchadlách) 

- cena

Záver

Za 250 eur dostanete slúchadlá, ktoré sa pohodlne nosia, skvele hrajú a dlho vydržia. V neposlednom rade sú kompaktné. V posilňovni sa používať dajú, ale je potrebné si zvoliť väčšie nadstavce. Ak sa veľmi potíte alebo často beháte, radšej sa poobzerajte po alternatíve s certifikátom IPX4 a dodatočným uchytením (napr. Powerbeats Pro). Z nedokonalostí spomeniem absenciu ovládania hlasitosti priamo na slúchadlách a chýbajúcu ochranu voči vode resp. potu. V každom prípade ide o podarený kus elektroniky, ktorý vie výborne poslúžiť. 


 

Diskusia k článku:

Gejza Černík12.10.2019 - 21:54 Trvalý odkaz

S maximálnou hlasitostou som mal aj ja problém tak som to hladal a zistil som že pomáha keď zmenis región telefonu, že Slovensko to ma obmedzene. Ja som si dal USA a dosť sa mi zvysila max. hlasitosť.

Borland13.10.2019 - 09:24 Trvalý odkaz

In reply to by Gejza Černík

Vďaka za postreh, to mi nenapadlo. Američania sú zrejme viac hluchí :) Alebo pôjde odlišne normy pre EU a USA v oblasti Healt & Safety.

Uzivatel12313.10.2019 - 11:41 Trvalý odkaz

Je povolené mať zapnuté bluetooth v lietadle?

Borland13.10.2019 - 14:21 Trvalý odkaz

In reply to by Uzivatel123

Asi chceš trollovať. Odpoviem ti aj tak. Pri zapnutí letového režimu sa vypne aj Bluetooth, ten sa však dá zapnúť manuálne aj pri vypnutých ostatných signáloch. Samozrejme okrem vzletu a pri pristávaní. V strednej časti letu môžeš mať zapnutý aj BT aj Wifi, nakoľko v lietadle sa môžeš pripojiť aj na lietadlovú Wifi.

Celá diskusia 7 príspevkov