Scars Above - decentná sci-fi jednohubka

Novinku od srbského štúdia Mad Head Games mnohí prirovnávajú k Returnalu z Wishu. Ponúka však odlišný zážitok, ktorý pričuchol k Dark Souls a fanúšikov žánru si dokáže získať aj sympatickou cenou.

Celkom ma teší fakt, že dnešná doba praje nielen veľkým, ale aj menším titulom. Mnoho vývojárov sa rozhodlo vydať vlastnou cestou a veteráni z AAA projektov zakladajú rôzne štúdiá. Môžu tak naplniť svoju kreatívnu víziu, sami rozhodovať o veciach a nemusia sa prispôsobovať manažérom vo veľkých korporátoch. 

Vďaka tomu sa na svetlo sveta v poslednej dobe dostali tituly ako The Chant (recenzia) či Wanted Dead (recenzia). A v podobných šľapajách chce teraz kráčať aktuálna novinka Scars Above, ktorá sa tak trochu podobá na Returnal (recenzia). Celkovo však ponúka odlišný, aj keď tiež náročný zážitok. 

Ide o sci-fi akčnú adventúru od srbského štúdia Mad Head Games, ktoré naposledy v roku 2016 prinieslo temnú detektívku Adam Wolfe. Vývojári sa teraz sa po siedmich rokoch pripomínajú opäť a v nasledujúcich riadkoch si rozoberieme, ako dopadol ich najnovší počin. 

Niektoré veci nemali byť objavené

Scars Above rozpráva sci-fi príbeh v ďalekom vesmíre. Na obežnej dráhe sa objaví záhadný mimozemský útvar, tzv. Metahedron. Nikto netuší, čo sa v ňom skrýva, či odkiaľ sa vlastne vzal. 

Ľudstvo však túto situáciu považuje za obrovský míľnik, ktorý môže navždy zmeniť našu budúcnosť. A samozrejme odpovedať na otázku, či sme vo vesmíre sami. Keďže my ľudia sme tvory zvedavé, vláda vysiela špeciálny tím SCAR zložený z vedcov a inžinierov, aby záhadný objekt preskúmali. 

Po priblížení sa však stane niečo nečakané a celá posádka je cez Metahedron vtiahnutá na na tajomnú planétu. Skôr, než sa z celej situácie stihneme spamätať, preberáme kontrolu nad doktorkou Kate Ward, ktorá sa prebúdza na neznámom mieste. Snáď netreba dodávať, že táto planéta nie je priateľská. 

Kate tak musí prežiť, zistiť, čo sa stalo s jej posádkou a odhaliť záhadu okolo planéty, na ktorej sa ocitla. Samotný príbeh pripomína známe sci-fi filmy a keďže mám tieto žánrovky rád, aj dej v Scars Above si ma získal. 

Páčilo sa mi celkové podanie a postupné odhaľovanie informácií. Celé to trvá asi desať hodín. Počas nich sa budete zoznamovať s mimozemskou civilizáciou na neznámej planéte, ktorej fauna a flóra vám pôjdu po krku. 

Vesmírny závan Dark Souls 

Kate tak nezostáva nič iné, než sa chopiť zbrane. Krátko na to zistíte, že Scars Above po stránke obťažnosti nie je žiadna jednohubka. Síce tu máte na výber tri stupne, ktoré sa dajú v priebehu hry meniť, ale aj napriek tomu treba rátať, že novinka nie je ľahká. 

Dokonca aj napriek tomu, že obsahuje príbehovú obťažnosť. Aj tá je však vybalancovaná zvláštne a miestami dokáže slušne potrápiť. To trochu zamrzí, pretože pre svoju cieľovú skupinu hráčov, ktorí by si radi vychutnali príbeh bez výzvy, nie je táto obťažnosť veľmi využiteľná.

Náročnosť potvrdzuje aj prítomnosť monolitov, ktoré pripomínajú Dark Souls. Ide o miesta, kde sa vám hra uloží, doplní život, ale aj obnovia všetci nepriatelia naokolo. Hra je však podstatne lineárna a tak nemáte dôvod sa k monolitom vracať. 

Opätovné zabitie nepriateľov vám tiež nepridá žiadne skúsenosti, takže tieto záchytné body v štýle Dark Souls nemajú až taký zmysel. Samotná hrateľnosť začína objavovaním tajomnej planéty, na ktorej Kate stroskotala. 

Hra vám postupne dávkuje čriepky informácií, získavate skúsenosti, skenujete okolie a čelíte prvým nepriateľom. Tu vám pomôže unikátna zbraň využívajúca muníciu z rôznych prírodných elementov. Dokáže tak páliť ľadové, ohnivé, elektrické či jedovaté strely. 

Využívať ich budete na základe situácii okolo. Zároveň platí, že na rôznych protivníkov platia rôzne druhy munície. Elektrická je napríklad účinná na základné typy protivníkov, ktoré sa pohybujú na vode. 

Ohnivá spôsobuje dodatočné poškodenie a ochromenie. Ľadové strely zas dokážu buď spomaliť, alebo úplne zamraziť rýchlych nepriateľov, ktorých následne môžete dokončiť. Ľad však oceníte aj v prípade prechodu po vode, kde vám môže vytvoriť pevné miesta, po ktorých sa dá prejsť. 

Na cudzej planéte totiž často narazíte na jazierka plné kyseliny, ktorou za iných okolností neprejdete. Zabudnúť netreba ani na jedovatú muníciu. Môže totiž rozožrať upchatú cestu vpred alebo otráviť mimozemské kreatúry. 

Samotné súboje sú väčšinou rýchle a je nutné sa pri nich neustále hýbať. Kate pritom pomáhajú tiež kotúle, vďaka ktorým sa dokáže uhnúť a okrem toho môže tiež niekam vyliezť alebo sa prepchať cez úzky otvor. Treba však rátať s tým, že beh a kotúle spotrebúvajú výdrž, a tak je nutné využívať ich s rozumom. 

Počas hrania narazíte na rôzne mimozemské kreatúry a nebudú chýbať ani súboje s bosmi, pri ktorých treba využívať viacero druhov munície. Pomôcť vám v tomto smere môžu aj schopnosti odomykajúce sa za skúsenostné body. Tie získavate zbieraním kociek, ktoré sa ukrývajú v rôznych uličkách po celej planéte. 

Samotné schopnosti sú rozdelené do stromov, kde nájdete napríklad možnosť zvýšiť si zdravie, výdrž či poškodenie vašich zbraní. Vďaka tomu sa hra potom stáva postupne ľahšou, aj keď na vyššej obťažnosti dá stále zabrať. 

Jedným z uľahčení sú tiež doplnky, ktoré vám spotrebúvajú energiu, ale pomôžu napríklad s rýchlym dobitím zdravia alebo neutralizáciou otravy od toxických nepriateľov. Je tu tiež ochranné brnenie, možnosť vrhnúť horiacu tekutinu či holografická návnada. 

Popri akčnej zložke v Scars Above nechýbajú ani jednoduché puzzle hádanky. Sú však len takým doplnkom niekde na pol ceste, ktorý by si rozhodne zaslúžil viac priestoru a starostlivosti. Rovnako ako druhá polovica hry. Tá pôsobí uponáhľane, ako keby autori nemali čas alebo chceli vývoj čo najskôr uzavrieť. 

Decentný vizuál striedajú slabšie miesta

Scars Above vyzerá celkovo fajn, aj keď dojem kazia slabšie miesta. Iste, nejedná sa o vysokorozpočtovú AAA hru, ale to v dnešnej dobe nie je veľmi adekvátne ospravedlnenie. Veď sa pozrite na také A Plague Tale: Requiem (recenzia), ktoré je jednou z najkrajších hier minulého roka. A tiež nepatrí do trojáčkovej kategórie. 

V prípade Scars Above je však vizuál podstatne rozporuplnejší. Celkovo sa na hru pozerá fajn, aj keď som sa nevedel ubrániť pocitu, že planéta miestami pôsobí prázdnym dojmom. Napriek tomu je tu však niekoľko pekných scenérií, slušná mimozemská atmosféra a podaril sa aj vizuál nepriateľov. 

Za slabší koniec naopak ťahajú animácie Kate a hlavne biedna mimika jej tváre. Nehľadajte tu tiež ray-tracing či iné pokročilé grafické tehnológie. Možno aj vďaka tomu je však Scars Above dobre optimalizované a rozbehnete ho aj na starších PC zostavách. Mnou testovaná PS5 verzia bežala stabilne a nezaznamenal som žiadne technické chyby či nedostatky. 

Výhody: 

  • príbeh pripomínajúci známe sci-fi filmy 

  • využitie prírodných elementov 

  • rôzne typy munície, ktoré fungujú na rôzne typy nepriateľov

  • záhadná mimozemská atmosféra 

  • dobrý pocit zo streľby

Nevýhody:

  • náročné aj na príbehovej obťažnosti 

  • nevyužitý potenciál puzzle hádaniek 

  • druhá uponáhľaná polovica hry

  • málo puzzle elementov 

  • miestami slabší vizuál 

Hodnotenie: 7/10 

Cena: od 39,99 eur 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s

Záver

Scars Above je decentná novinka spájajúca fungujúce a nedotiahnuté prvky. Zaujme záhadnou mimozemskou atmosférou a príbehom, ktorý pripomína staršie sci-fi filmy. Je tu tiež dobrý pocit zo streľby a nápadité využívanie munície z prírodných elementov. 

Na druhej strane mnohých nepoteší prílišná náročnosť, ktorá je nastavená vysoko aj na najnižšom príbehovom stupni. Zamrzí tiež nevyužitý potenciál puzzle elementov a druhá polovica hry, ktorá pôsobí uponáhľaným dojmom. Pre fanúšikov žánru však napriek tomu pôjde o fajn jednohubku za primeranú cenu, s ktorou strávia pár večerov. 



 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu