Samsung ISOCELL HP2 - vylepšený 200 Mpix snímač pre smartfóny

Len niekoľko dní pred oficiálnym uvedením série Galaxy S23, predstavil Samsung vylepšený 200 Mpix snímač. Je takmer isté, že medzi prvými smartfónmi s novým senzorom bude očakávaný top model Galaxy S23 Ultra.

Samsung ISOCELL HP2 je nástupcom 200 Mpix obrazového snímača ISOCELL HP1, ktorý bol uvedený v septembri 2021 a nájdeme ho vo vlajkových lodiach rôznych výrobcov. Samsung však doteraz žiadny smartfón s tak vysokým rozlíšením v portfóliu nemal. To sa môže zmeniť 1. februára 2023, kedy má premiéru nový rad Galaxy S23

ISOCELL HP2 obsahuje 200 miliónov 0,6-mikrometrových (μm) pixelov v 1/1,3'' optickom formáte, čo je veľkosť snímača, ktorá sa bežne používa v 108-megapixelových fotoaparátoch smartfónov. Znamená to, že napriek vyššiemu rozlíšeniu nebude objektív výraznejšie vytŕčať nad úroveň konštrukcie.

Novinka využíva pokročilú technológiu spájania pixelov - Tetra pixel. V prostredí so slabým osvetlením sa senzor spojením 4 až 16 susedných pixelov premení buď na 1,2 μm 50 Mpix alebo 2,4 μm 12,5 Mpix obrazový snímač. 

Pre plnšie 8K video, približne pri 33 megapixeloch, sa HP2 prepne do 1,2μm 50 Mpix režimu, čím sa má minimalizovať orezanie a zachytiť tak ​​väčšia časť scény. 8K video bude využívať rýchlosť 30 snímok za sekundu. 

Vylepšenia sa dočkalo aj automatické zaostrovanie pri slabom osvetlení, senzor HP2 dostal technológiu Super QPD, čo umožňuje snímaču využiť plných 200 miliónov pixelov na zaostrenie. Prvýkrát priniesol Samsung funkciu DSG v 50 Mpix režime, ktorý na analógový signál prijímaný na úrovni pixelov aplikuje dve samostatné hodnoty konverzie. 

Okrem toho funkcia Smart-ISO Pro spája rôzne úrovne ISO z jednej expozície a umožňuje fotoaparátu zhotovovať 12,5 Mpix snímky a 4K videá so 60 fps v HDR.

Samsung ISOCELL HP2 sa už začal sériovo vyrábať, a tak sa s ním určite čoskoro stretneme v pripravovaných top modeloch. Či bude prvým zariadením s novým snímačom Galaxy S23 Ultra, sa dozvieme už 23. februára, na kedy je naplánovaná akcia Galaxy Unpacked

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu