Samsung Galaxy Z Flip4 - štýlovka do vrecka

Recenzia ďalšej generácie smartfónu so skladateľným displejom, informačnou vonkajšou obrazovkou, vodeodolnou konštrukciou, výkonným hardvérom a vylepšenou výdržou batérie. Ohybný displej oceníte najmä v spojení s fotoaparátmi.

Takmer do roka a do dňa tu zverejňujeme recenziu ďalšej generácie modelu série Galaxy Z Flip. Na prvý pohľad by ste novinku od predchodcu Galaxy Z Flip3 5G (recenzia) rozpoznali len ťažko. Drobné rozdiely si všimnete až pri pozornejšom zapozeraní na dva telefóny položené vedľa seba.  

Zmeny nastali pri kovovom olemovaní, kĺb menej vystupuje, hrany nie sú pri Flip4 (základné info) tak oblé a hliníkový lem je tentoraz lesklý, nie matný ako pri Flip3. Výrazný rozdiel nastal v povrchovej úprave sklenenej konštrukcie. Novinka prišla v matnom prevedení, čo pomáha eliminovať odtlačky. Odolné sklo Gorilla Glass Victus nahradilo novšie Victus+. 

Výrobca v špecifikáciách upozorňoval na odchýlky v rozmeroch v prospech novej verzie v desatinách milimetra, no reálne si to nevšimnete. Som vlastníkom minuloročného Flipu3 a môžem potvrdiť, že ochranné kryty na tento model bez problémov môžete používať na Flipe4. 

Nezmizla ani medzera medzi dvomi polovicami zatvoreného displeja a na jeho otvorenie stále potrebujete dve ruky. Môžete to skúsiť aj jednou, no riskujete poškodenie ochrannej fólie, ktorá je od výroby nalepená na vnútornej 6,7-palcovej obrazovke. Tú v žiadnom prípade neodstraňujte. 

Po roku používania Flipu3 (s kratšími či dlhšími prestávkami) môžem povedať, že tuhosť kĺbu pri otváraní a zatváraní mierne poľavila, no stále pevne drží v akomkoľvek uhle otvorenia. Ochranná fólia sa po čase začala okolo prednej kamery odlupovať. Je to estetický, nie praktický problém. Prípadnú výmenu fólie však riešte v servise, nie doma. 

V pravej bočnej stene je umiestnená čítačka odtlačkov, ktorá je rýchla a presná, nemala som s ňou žiadny problém. V spodnej nájdete USB-C konektor a reproduktor, druhý, ktorý sa využíva na stereo reprodukciu zvuku, je v malej mriežke nad displejom. Zvuk je dostatočne hlasný, kvalita priemerná, medzigeneračný rozdiel neregistrujem. 

V ľavej stene nájdeme len slot na jednu nanoSIM kartu. Ak chcete mať z Flipu4 dual SIM, musíte opäť využiť eSIM. Horná stena je okrem malej dierky na mikrofón prázdna. 

Véčko od Samsungu je často definované ako kompaktné zariadenie, no iba v prípade, ak ho máte zatvorené. No aj vtedy je hrubý, ale do vrecka nohavíc alebo košele sa zmestí tak, že nijako nevytŕča. menej miesta zaberie i v malej dámskej kabelke. 

Na základné úkony ako je telefonovanie, skontrolovanie doručených notifikácií, ovládanie hudby, či odpovedanie na správy, nemusíte Flip4 vôbec otvárať. Tieto veci zvládnete vďaka vonkajšej 1,9-palcovej dotykovej obrazovke. Na ostatné však konštrukciu telefónu budete musieť otvoriť a vtedy sa výhody véčka strácajú a Flip sa stáva bežnou veľkou plackou. 

Vnútorný Dymanic AMOLED 2X displej je výborný, Full HD+ rozlíšenie úplne dostatočné a obnovovacia frekvencia sa pri adaptívnom zobrazení môže hýbať od 1 Hz až po 120 Hz. Nastaviť si môžete aj 60 Hz, ak si myslíte, že vám to bude šetriť batérie. Ja som rozdiel nezaregistrovala. 

Miesto ohybu displeja stále vidno a cítiť, ak po ňom prejdete prstom. Po čase si zvyknete a nebudete ho vôbec registrovať. Rámy okolo obrazovky sú o niečo užšie než pri Flipe3, rozdiel vidíte iba pri porovnaní telefónov položených vedľa seba. 

Tak ako je pri používateľskej nadstavbe Samsungu zvykom, ťahom prsta z pravej bočnej steny po malej lište si vyrolujete bočné panely, vďaka ktorým máte rýchly prístup k vybraným kontaktom, obľúbeným aplikáciám alebo využijete pravítko či kompas. 

Samozrejmosťou je Always on displej, na vnútornej i vonkajšej obrazovke. Zobrazenie si viete načasovať, medzi voľbami nájdete zobraziť ťuknutím, stále zobrazenie alebo pri doručení oznámenia. Meniť sa dá štýl hodín a farebné prevedenie. 

Vonkajší displej si takisto viete upraviť, vyberáte medzi štýlom hodín, farbou textu, pozadím a v nastaveniach si upravíte miniaplikácie (widgety), ktoré sa na malom displeji zobrazia po slajdnutí sprava doľava. 

Parametre displejom sa medzigeneračne nezmenili, zmena nastala len v softvéri, konkrétne pri Flipe4 pribudol widget obľúbených kontaktov, kam si viete pridať maximálne tri kontakty, potiahnutím zhora nadol ovládate nielen jas a hlasitosť, ale zapínate / vypínate aj Wi-Fi, Bluetooth, svietidlo a letový režim. 

Určite poteší, že na správy napríklad z Messengera viete odpovedať priamo z vonkajšej obrazovky nielen vopred nastavenými odpoveďami (tie neviete meniť), ale aj emotikonom či nadiktovaním textu. Či  tieto softvérové novinky dorazia aj na Flip3 zatiaľ netušíme. Nič okrem politiky Samsungu v tom nebráni. 

Výhodou sklápacej konštrukcie je nielen kompaktnosť v zloženom stave, ale aj rozšírené možnosti využitia rozdelenej obrazovky v podporovaných aplikáciách. V tzv. režime Flex po otvorení konštrukcie do 90° uhla môžete mať napríklad v apke správy v hornej časti obrazovky konverzáciu a v dolnej klávesnici, na ktorej budete písať text. 

V apke YouTube zasa hore pozeráte video, dole rolujete v komentároch, pozeráte si ďalší obsah a podobne. Alebo vám dolná časť obrazovky poslúži v natívnych aplikáciách Samsungu ako touchpad na ovládanie hornej obrazovky malým kurzorom. pri tejto voľbe sa vám na dolnom displeji zobrazí nielen touchpad, ale aj ikona jasu, hlasitosti, možnosť nasnímať screenshot alebo vyrolovať notifikačnú lištu. Šikovné veci, len praktické využitie vidím slabé. Aspoň u mňa.  

K rýchlosti systému ani k jeho optimalizácii nemám žiadne výhrady. Vďaka výkonnému čipset Snapdragon 8+ Gen 1 a 8 GB RAM všetko funguje rýchlo, plynulo a bez problémov. Mierne zahrievanie som zaregistrovala iba pri dlhšom používaní fotoaparátu, inak nie. Pomocou funkcie RAM Plus si viete základnú hardvérovú operačnú pamäť navýšiť až o 8 GB virtuálnej pamäte RAM. To postačí aj na veľmi náročné úlohy. 

Interné úložisko je dostupné v 128 GB, 256 GB a dokonca už aj v 512 GB kapacite, stála však bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Pamätajte na to pri kúpe. Spoľahnúť sa môžete na štyri roky veľkých aktualizácií operačného systému a päť rokov dodávania bezpečnostných záplat. V tomto Samsung exceluje a môže to byť aj jedným z dôvodov, prečo kúpiť telefón tejto značky a nie konkurenčnej. 

Hlavné fotoaparáty nájdeme pri Galaxy Z Flip4 stále iba dva, pričom sa od minuloročného modelu takmer líšia. Jedinou zmenou je väčší senzor, čo by malo pomôcť najmä pri snímaní záberov pri zhoršených svetelných podmienkach. Rozlíšenie, svetelnosť i možnosti nahrávania videí ostali rovnaké. Bohužiaľ, stále tu nenájdeme teleobjektív, ktorý mi naozaj chýba. 

Ak budete snímať nočné zábery, odporúčam využívať iba hlavný, nie širokouhlý objektív. A zbytočne si nezapínajte režim Noc, rozdiel medzi automatikou a nočným režimom je vo výsledku takmer nepostrehnuteľný. 

Práve pri nočných záberoch, kedy by ste za bežných okolností použili statív, oceníte výhodu véčkovej konštrukcie. Telefón položíte na pevnú podložku, otvoríte do požadovaného uhla, nastavíte uzávierku, prípadne zvolíte režim časozberného videa a stlačíte spúšť. Statív môžete nechať doma. 

Podobne je režim Flex výborným pomocníkom pri nahrávaní videí, snímaní záberov samospúšťou, na ktorých nechcete chýbať, videohovoroch, kedy nemusíte telefón držať v ruke, ale položíte ho na stôl a podobne. 

Pri fotografovaní oceníte aj vonkajší displej, ktorý poslúži napríklad ako hľadáčik pri selfie. Kvalita autoportrétu zhotovená hlavným fotoaparátom je oveľa vyššia než tradičnou kamerou umiestnenou v displeji. 

Fotografiu viete zhotoviť aj pri zatvorenej konštrukcii. Dvojitým stlačením vypínača vyvoláte aplikáciu fotoaparát, pričom priamo z malého displeja môžete meniť objektívy, režimy fotoaparátu a nahrávať video. Fotografiu nasnímate buď stlačením tlačidla hlasitosti alebo ťuknutím na displej. Výsledná fotografia už nemá formát 1:1, ako pri Flipe3, ale kopíruje nastavenia z aplikácie. Hurá. 

Kvalita fotografií je porovnateľná s Flipom 3. Za dobrých svetelných podmienok je veľmi dobrá, s ubúdajúcim svetlom pribúda šumu a detaily sa zlievajú. Páčil sa mi portrétový režim, ktorý si dobre poradil s oddelením hlavného objektu od pozadia. 

Stabilizácia (funkcia Super stabilné) pri videu je výborná, využiť ju môžete ale iba pri nahrávaní vo Full HD s 30 fps. Ak zapnete vyššiu kvalitu, možnosť super stabilizácie nebude dostupná. Nahrávanie videí v 8K chýba. 

Galaxy Z Flip4 dostal o 400 mAh silnejší akumulátor než akým disponuje Flip3 a rýchlosť nabíjania sa zvýšila z 15 W na 25 W. Keďže ale zároveň nabíjate silnejšiu batériu, čas nabíjania sa príliš nezmenil. Stále je to pri 20 % asi hodina a desať minút. 

V čase, kedy je pre konkurenciu bežné 66 W nabíjanie a prémiové modely sa pýšia podporou 120 W alebo dokonca aj 150 W nabíjania, je 25 W pri Samsungu prešľapovanie na mieste, nie posun vpred. Vtipné v tomto kontexte je jeho pomenovanie ako Super rýchle nabíjanie. Nechýba bezdrôtové ani reverzné nabíjanie, čo využijete pri doplnení energie kompatibilným smartfónom alebo príslušenstvu. 

Výdrž na jedno nabitie je ale oproti predchodcovi lepšia. Nie o veľa, ale s 3700 mAh akumulátorom získate niekoľko hodín výdrže viac. Flip3 bol naozaj iba jednodňovým telefónom, pri Flipe4 mám večer približne o 20 - 30 % viac než pri rovnakom používaní Flipu3. Ak si nestihnete cez deň doplniť batériu a čaká vás dlhý večer mimo možnosť nabíjania, je pravdepodobné, že sa vám telefón do príchodu domov nevybije. 

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ matná, vodeodolná konštrukcia

+ vonkajší displej s rozšírenými funkciami

+ kvalitný vnútorný displej

+ vydarené fotoaparáty najmä v kombinácii s režimom Flex

+ možnosti fotografovania pomocou vonkajšieho displeja

+ možnosť odpovedania na správy z vonkajšej obrazovky

+ rýchly systém

+ prostredie prispôsobené ohybnej obrazovke

+ v zatvorenom stave sa zmestí do vrecka a nevytŕča

+ oproti predchodcovi lepšia výdrž batérie

Nevýhody:

- zatvorený je hrubý, s ochranným krytom hrúbka ešte narastie

- vonkajší displej by mohol byť väčší

- stále chýba teleobjektív

- pomalé "rýchle" nabíjanie

- minimálne medzigeneračné vylepšenia

Orientačná cena: od 1099 eur (8 GB + 128 GB)

Záver

Kým Galaxy Z Flip3 priniesol medzigeneračne výrazné vylepšenia oproti Flipu2, tohtoročný model Galaxy Z Flip4 nič zásadné nepriniesol. Stále je to štýlový smartfón s výhodami skladacieho displeja, ktorý bez väčších problémov strčíte aj do predného vrecka nohavíc. Pri väčšine funkcií ale aj tak stále musíte telefón otvoriť a v ruke potom budete mať 6,7-palcový android. 

Vonkajšej obrazovke pribudli niektoré softvérové funkcie, veľký displej sa už pýši 120 Hz obnovovacou frekvenciou a vylepšenia sa dočkalo aj fotografovanie pomocou externého displeja. Telefón sa menej prehrieva než predchádzajúca generácia a na jedno nabitie vydrží dlhšie. Lesklá konštrukcia bola vymenená za matnú, čo oceňujem. Stále to však nie je dosť dôvodov na to, aby majitelia Galaxy Z Flip3 menili svoj telefón za nový model. 

Ak vás skladacie véčko láka a rozmýšľate nad jeho kúpu, vtedy vám Galaxy Z Flip4 odporučím. Najmä, ak využijete akciu s finančným bonusom pri odkúpení starého telefónu. Vtedy si môžete výrazne znížiť výslednú cenu. Stále sa však môžete rozhodnúť aj pre kúpu Flipu3, ktorý má aktuálne veľmi príjemnú cenovku. 128 GB verzia stojí v oficiálnom e-shope Samsungu 729 eur. 

Je len na vás, či zaplatíte viac a dostanete za to nový model s vylepšenými funkciami, novším čipsetom, silnejšou batériou a dlhšou softvérovou podporou, alebo sa rozhodnete ušetriť a kúpite minuloročný model. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu