Rusko chce vyrábať vlastné notebooky. Parametre aj cena vyrazia dych

Rusi sa púšťajú do výroby prvého vlastného notebooku, ktorého parametre sa zasekli v dobe minulej. Cenou však trúfalo vyrážajú dych.

Vojenský útok Ruska na Ukrajinu vrhá krajinu do čoraz väčšej izolácie. Jej následkom je masový odchod rôznych zahraničných spoločností. Rusi tak musia hľadať vlastné riešenia, ako nahradiť nielen služby, ale aj dôležité produkty. Výsledkom je napríklad sociálna sieť VKontakte ako náhrada Facebooku alebo reštaurácie Vkusno & točka snažiace sa zastúpiť McDonald's. 

Teraz však Rusi chcú zájsť ešte ďalej a skúsiť vyrábať svoj prvý vlastný notebook, keďže svetoví výrobcovia hardvéru sa krajine z pochopiteľných dôvodov otočili chrbtom. Volá sa Bitblaze Titan a informácie k nemu mala podľa portálu Tom's Hardware zverejniť na sociálnej sieti VKontakte zástupkyňa firmy Yana Brushova, ktorá za laptopom stojí. 

Rusi chvália hlavne kvalitu spracovania, nízku hmotnosť či výdrž batérie, ktorá sa má vyšplhať k piatim hodinám. Podobná výdrž však už dnes nie je ničím neobvyklým. Horšie sú však na tom ďalšie parametre. Bitblaze Titan má poháňať procesor ruskej výroby Baikal-M, ktorý bol pôvodne určený pre servery. Má osem jadier s taktom 1,5 GHz a je založený na desaťročnej architektúre ARM Cortex-A76, doplnenej o deväť ročný grafický čip Mali-T628 MP8 pôvodne známy z mobilov. 

Podľa prvotných informácií má mať ruský Bitblaze Titan hrúbku až 5,5 cm. Výrobca však teraz údajne tvrdí, že notebook bude vo finále tenší, s hrúbkou asi 2 cm. Dizajnovo tiež pripomína asi 10 ročné laptopy a dych vyráža hlavne cenou, ktorá je údajne v prepočte stanovená na 1900 eur. 

Zdroj: Tom's Hardware

 

Diskusia k článku:

rtg14.08.2022 - 12:39 Trvalý odkaz

VKontakte nie je výsledkom sankcií v nadväznosti na inváziu, VKontakte existuje už poriadne dlho.

sysell16.08.2022 - 07:53 Trvalý odkaz

Vraj údajne možno asi jasné Čína dala na rusko sankcie? Nemôžu kúpiť čínske počítače? Jasné sankcie na oko a všetko sa obchádza ako sa dá

Inder Inder28.08.2022 - 23:37 Trvalý odkaz

Z ciny kupia notebook za 1/4 ceny ale isto pre media je to malina na vysmech :-)

Celá diskusia 3 príspevky