Prvý polrok 2023 v Telekome: rast výnosov aj počtu zákazníkov

Operátor zverejnil výsledky hospodárenia za prvých šesť mesiacov tohto roka. Darilo sa širokopásmovému pripojeniu a narástol aj počet zmluvných zákazníkov. 5G sieť je dostupná už pre takmer polovicu populácie.

Za prvých šesť mesiacov dosiahla Skupina Slovak Telekom konsolidované výnosy na úrovni 401,2 milióna eur, čo je o 5,9 % viac než v rovnakom období minulého roka. Nižší prevádzkový zisk EBITDA o 2,6 % je naďalej podľa operátora spôsobený výrazným rastom nákladov, zvýšením cien energií aj dvojcifernou infláciou. 

Ku koncu júna 2023 dosiahla optická sieť Telekomu výrazný míľnik, keď sa pokrytie domácností vyšplhalo na 1,070 milióna prístupov. Väčšina prípojok patrí vlastnej výstavbe a ostatné partnerskej spolupráci. Počet TV zákazníkov dosiahol 670-tisíc. O 2,6 % medziročne stúpol počet širokopásmových prístupov a dosiahol 797-tisíc.

K 30. 6. 2023 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 480-tisíc zákazníkov, o necelé percento viac než pred rokom. V oboch kvartáloch 2023 sa darilo najmä segmentu zmluvných zákazníkov, kde Telekom zaknihoval rast takmer o 25-tisíc SIM kariet, počet zmluvných zákazníkov narástol o 1,4 % ma 1 376-tisíc. Ďalší rast nastal aj v segmente M2M SIM kariet, o 5,8 %.

V oblasti mobilnej siete pokračuje expanzia 5G siete na Slovensku. Telekom ku koncu júna dosiahol pokrytie 43 % Slovenska, celkovo ju priniesol už do 57 miest a 183 obcí. Mobilné siete napredujú v raste prevádzky, v júni dosiahla prevádzka rekordnú úroveň 17 111 TB (za mesiac)

Kvalitu mobilnej siete Telekomu preverilo testovanie nezávislou spoločnosťou OpenSignal, v ktorom sa operátorovi podarilo získať až 11 ocenení. Po prvý raz boli hodnotené aj skúsenosti zákazníkov s 5G sieťami.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu