Poradňa: Hľadáme jednoduchý tlačidlový mobil pre seniorov

Vybrali sme päť telefónov, ktoré majú vyniknúť jednoduchým ovládaním, ľahko čitateľnými tlačidlami a pohodlím pre menej skúsených alebo obratných používateľov.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Beáta nám píše: "Dobrý deň, prosím Vás o radu, ktorý mobil mám kúpiť svojej 78-ročnej mame. Nepočuje ani nevidí dobre. Kúpila som jej Maxcomm MM720, no mala problém s vypínačom, keďže hneď vedľa je tlačidlo na prisvetľovaciu baterku." 

V prípade mobilu pre starších sa pravdepodobne chcete zamerať na jednoduché ovládanie, dostatočne veľké písmo na displeji aj ovládacích tlačidlách čitateľné bez okuliarov a možno aj zopár špeciálnych funkcií navyše. Naopak, fotoaparát či pripojenie na internet zostanú mimo centra pozornosti. 

Maxcomm MM720 za 40 až 50 eur pripomína staršie tlačidlové mobily. Alfanumerická klávesnica sa zdá byť dostatočne veľká, v recenziách na cenových porovnávačoch ale padá kritika na nízky kontrast displeja a ťažko čitateľné ponuky. V tomto prípade sú farebné pozadia skôr na škodu. Problémom môže byť tiež obmedzenie počtu kontaktov na rovnú stovku, výhodou naopak praktický stojan pre nabíjanie. 

Nedávno sme v redakcii testovali aj Nokiu 210. Recenziu si môžete prečítať pod názvom Nokia 210 - staré dobré časy v nedohľadne. Popisky tlačidiel sú výrazne menšie, môže však pomôcť ich dôsledné oddelenie od seba. Prostredie zobrazujúce sa na jednoduchom farebnom displeji sa nám zdá prehľadnejšie a hoci už nedosahuje kvalít "starých Nokií", podobné ovládanie môže znamenať, že si naši rodičia nebudú musieť až tak dlho zvykať. Tento mobil za približne 35 eur môžete využívať aj ako dual SIM. 

Podobnú konštrukciu ako Maxcomm má aj Aligator A321 Senior za necelých 30 eur. Ohlasy majiteľov kritizujú krehko pôsobiace plasty a zadné SOS tlačidlo, ktoré sa údajne ľahko aktivuje aj omylom, pri nosení vo vrecku. Chvála naopak padá na dobre ovládateľné tlačidlá a výborne čitateľný displej. 

Evolveo EasyPhone XD za niečo vyše 30 eur vyzerá takmer rovnako, no pridáva ešte tri programovateľné tlačidlá pre rýchle vytáčanie čísel na rodinu alebo iné blízke osoby a rýchle spúšťanie fotoaparátu. Tiež nechýba SOS tlačidlo na chrbte a praktický stojan pre nabíjanie. 

Posledným žolíkom je Doro Secure 580. Jeho 150-eurová cenovka sa v konkurencii tlačidlových mobilov zdá poriadne pritiahnutá za vlasy. Ospravedlniť ju má zabudované GPS pre presnejšiu lokalizáciu osoby rodinou. Všimnite si, že vôbec neponúka alfanumerickú klávesnicu pre vytáčanie, len tlačidlá A, B, C a D a plochu pre možnosť perom napísať mená rodinných príslušníkov vedľa. 

Použiteľnosť tak bude výrazne ombedzená, no pre osoby s veľkými zdravotnými problémami môže ísť o najideálnejšie riešenie. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu