Poco X4 Pro 5G - atraktívny dizajn, rýchle nabíjanie

Recenzia tristoeurového androidu s pekným 6,7'' AMOLED displejom, priemerným výkonom, 108 Mpix fotoaparátom, výbornou výdržou i super rýchlym nabíjaním 5000 mAh batérie.

Rad Poco od Xiaomi patrí medzi obľúbené pre svoj dizajn a dobrý pomer cena / výkon. Aj keď sa značka Poco snaží vyzerať ako samostatná a nezávislá, pravdou je, že jej smartfóny mávajú spoločné vlastnosti s niektorými modelmi série Redmi. 

Inak tomu nie je ani pri Poco X4 Pro 5G. Ide o prezlečený model Redmi Note 11 Pro 5G (základné info), ktorý prišiel na trh pár týždňov pred Poco X4 Pro 5G (základné info). Pohľad na špecifikácie nenechá nikoho na pochybách. Líšia sa iba dizajnom zadnej steny. 

A tu má navrch Poco. Ako vždy, jeho dizajn upúta na prvý pohľad. Už na barcelonskej výstave MWC 2022 ma zaujali smartfóny Poco, najmä v žltom prevedení. Sklenená zadná strana vytvára pri dopade svetla zaujímavé geometrické efekty a v mojom okolí nebol nikto, koho by nezaujali. 

Matné bočné steny z plastu napomáhajú bezpečnému držaniu v ruke. Telefón sa nešmýka. Ak nebudete používať žiadne ochranné puzdro, nevyhnete sa častému lešteniu od odtlačkov. A okolo ostrovčeka s fotoaparátmi stále sadá prach. V pravej stene sa nachádzajú klávesy ovládania hlasitosti a čítačka odtlačkov integrovaná do vypínača. Je rýchla a spoľahlivá.

Môžete si zvoliť, či sa telefón odomkne hneď po rozpoznaní prsta alebo až po stlačení vypínača. Zvolením druhej možnosti eliminujete náhodné odomknutia. Na zabezpečenie obsahu môžete použiť aj rozpoznávanie tváre, na ktoré poslúži predná 16 Mpx kamera umiestnená v malom vycentrovanom otvore displeja. Ide však o menej bezpečnú voľbu, než použitie čítačky odtlačkov. 

Protiľahlá ľavá stena je prázdna, čo oceníte napríklad pri fotografovaní, keď si budete chcieť telefón oprieť pre väčšiu stabilitu o podložku. Konštrukcii nechýba certifikácia IP53, teda neuškodí jej jemný prúd vody. 

Určitý stupeň ochrany zabezpečí aj gumené tesnenie šuplíka na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. Na ponáranie do vody však zabudnite a vyhýbajte sa aj výrazne prašnému prostrediu. 

Zadnej strane kraľuje veľký ostrovček s tromi fotoaparátmi, pričom nad zvyšnou dvojicou ešte vystupuje hlavný 108-megapixelový snímač. Použitím dodávaného priesvitného puzdra dorovnáte iba veľký výčnelok foto zostavy. Hlavný objektív ostane trčať aj naďalej. 

Okrem slotu na SIM karty nájdeme dole aj USB-C konektor a reproduktor. Druhý je umiestnený v hornej stene spolu s 3,5 mm jackom a infraportom. Tretí reproduktor je ukrytý v tenkej mriežke nad displejom. Slúži nielen pri hovoroch, ale aj pri prehrávaní hudby. Zvuk vám tak ide z troch reproduktorov naraz. 

Kvalita je vzhľadom na cenu smartfónu slušná aj maximálna hlasitosť. Zvuk nie je taký bohatý ako u drahších zariadení, to ale zrejme nikto nečaká. Počúvanie obľúbených skladieb cez hlasitý reproduktor telefónu nie je môj štýl, ale Poco X4 Pro 5G cieli na iných používateľov, ktorí to ocenia. 

AMOLED displej má štandardné parametre typické pre túto triedu a cieľovú skupinu používateľov. Nájdeme tu tak 6,67-palcovú uhlopriečku, Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2400 bodov a nechýba ani 120 Hz obnovovacia frekvencia. 

Nastaviť sa dá iba napevno, teda nie je adaptívna a neprispôsobuje sa zobrazenému obsahu tak, ako na niektorých iných (zvyčajne drahších) modeloch. Vyberať môžete iba medzi 60 Hz a 120 Hz. Napriek zvolenej 120 Hz rýchlosti nebol pohyb po displeji telefónu tak plynulý, ako by som očakávala. Obraz sa pri posúvaní občas zadrhával, čo vo mne zanechalo zmiešané pocity. 

Inak nemám kvalite veľmi čo vyčítať. Displej patrí k tým lepším na trhu a problémom nie je ani slnečný deň. Aj vtedy je čitateľnosť veľmi dobrá. V nastaveniach nájdete Režim čítania, plánovanie tmavého režimu a ak vám nevyhovuje nastavenie farieb, upravíte si ju podľa vlastných preferencií.

Nechýba Always on režim, tzv. Aktívny displej, no nezobrazuje sa stále, ale iba po ťuknutí na displej alebo pri doručenej notifikácii. Na tú vás môže upozorniť niektorý zo svetelných efektov, ja som si nastavila modré pulzovanie okolo displeja. Obrazovku prebudíte aj po zodvihnutí.

V telefóne pracuje 6 nm čipset Snapdragon 695 spolu so 6 GB operačnou pamäťou RAM a 128 GB úložiskom. Predáva sa aj 8 GB model s 256 GB pamäťou, cenový rozdiel je približne 40 eur. Ak chcete používať dve SIM karty naraz a zároveň ste nároční na objem úložiska, odporúčam priplatiť si. Slot na SIM je hybridný, teda ak vložíte microSD kartu, prídete o možnosť používať druhú SIM kartu. 

Výkonom Poco X4 Pro 5G veľmi neoslní. Napriek 6 nm čipsetu je cítiť, že ide o procesor strednej triedy, ktorý sa ľahko zadýcha. Graficky náročnejšie hry si veľmi neužijete, no bežnému zákazníkovi, ktorí nečaká super rýchle odozvy, bude určite stačiť. 

Operačnú pamäť viete v prípade potreby automaticky rozšíriť o virtuálne 2 GB, takže máte namiesto 6 GB k dispozícii až 8 GB. V telefóne beží nová verzia používateľskej nadstavby MIUI 13 (Pre POCO), a to nad operačným systémom Android 11. Škoda, že tu nie je rovno Android 12, no verím, že aktualizácia na seba nenechá dlho čakať. 

Nadstavba je medzi zákazníkmi obľúbená pre svoje možnosti prispôsobenia a množstvo doplnkových funkcií. Určite nezabudnite ťuknúť na každú jednu položku v nastaveniach, aby ste sa dôkladne zoznámili so všetkými funkciami. 

Nechýba ovládanie menu gestami, zvyčajne to býva prvé, čo si v novom telefóne zapnem. Ďalšie gestá poslúžia na vytvorenie snímky obrazovky, spustenie fotoaparátu a dvojitým ťuknutím na senzor odtlačku môžete spustiť vybranú aplikáciu, vyrolovať notifikačnú roletku, spustiť fotoaparát alebo zapnúť baterku. Chce to ale cvik. 

Aplikácie sú v menu zobrazené aj podľa kategórií, čo uľahčuje vyhľadávanie. Menu je rozdelené na Komunikácia, Zábava, Fotografia, Nástroje, Správy a čítanie. V nastaveniach si viete kategórie upravovať a pridávať vlastné, prípadne kategorizáciu úplne vypnúť.  

Veľkým lákadlom Poco X4 Pro 5G je okrem rýchleho nabíjania 108-megapixelový fotoaparát. S rovnakým vysokým rozlíšením sa v strednej triede stretávame už častejšie, no stále sa potvrdzuje, že nie množstvo pixelov je dôležité, ale kvalitný senzor a postprocessing. 

Aj v správach na našom Facebooku často vysvetľujem, že 12 Mpix fotoaparát top modelu vie vytvoriť kvalitnejšie snímky než 108 Mpix fotoaparát 300-eurového smartfónu. Tým nechcem povedať, že fotografie z Poco sú zlé, naopak, milo prekvapili. Len upozorňujem, aby ste sa nenechali zlákať marketingom a počtom pixelov. 

Lebo na výslednej kvalite má veľký podiel výkon čipsetu, či vie zosnímanú fotografiu spracovať ďalej tak, aby ju čo najviac "vyladil". Snapdragon 695 si nie vždy dokáže poradiť so šumom a zlým osvetlením. Občas na fotografiách chýbajú detaily a zázraky nečakajte ani od digitálneho priblíženia. Dvojnásobné je ale použiteľné. 

Snímač hlavného fotoaparátu využíva technológiu spájania deviatich pixelov do jedného, takže výsledné fotografie majú 12 Mpix rozlíšenie. Môžete fotiť aj v maximálnom 108 Mpix rozlíšení, musíte ísť ale do ponuky Viac a ťuknúť na ikonu 108M. Výsledné fotografie ale aj tak nebudú mať 108 Mpix, ale "iba" 16 Mpix. Uvidíte však na nich po priblížení o niečo viac detailov, než pri štandardnom snímaní. 

Od výroby je v apke Fotoaparát v základných režimoch len Fotografia, Video, Pro a Na výšku (portrétový režim). Ak si chcete základnú ponuku režimov fotoaparátu prispôsobiť, môžete. Choďte do ponuky Viac, ťuknite na ikonu úprav vpravo hore a dostanete sa do ponuky s možnosťou prispôsobenia. V sekcii Rozloženie funkcie nájdite režim, ktorý chcete pridať a prstom ho posuňte hore na Spúšťaciu obrazovku. 

Veľkým pomocníkom pri kvalite fotografií je HDR. Odporúčam mať túto funkciu automaticky zapnutú. Rozdiel medzi fotografiou s a bez HDR je niekedy výrazný. Fotka dostane viac kontrastu, farieb a detailov. 

Pomer strán pri fotografovaní viete meniť medzi 1:1, 3:4, 16:9 a 20:9. Pri nahrávaní videa máte na výber medzi HD a Full HD rozlíšení s rýchlosťou 30 snímok za sekundu. S Poco X4 Pro 5G nenahráte 4K videá a nemáte ani možnosť voľby medzi 30 fps a 60 fps. Makro video nasnímate iba v HD. 

Hlavnému fotoaparátu sekundujú 8 Mpix širokouhlý a 2 Mpix makro fotoaparát. Za dobrých svetelných podmienok získate pekné fotografie aj zo širokouhlého objektívu, pri nástupe tmy využijete na hlavnom fotoaparáte Nočný režim, ktorý funguje veľmi dobre. Pri širokouhlom táto možnosť nie je. Ten v noci ani nepoužívajte. 

Ak plánujete prezerať zhotovené fotografie najmä na displeji mobilu a posielať ich na sociálne siete, pravdepodobne budete s kvalitou spokojní. Na to úplne stačí. 2 Mpix makro fotoaparáty zvyčajne na telefónoch kritizujeme, lebo ak zosnímate objekt hlavným snímačom a priblížite si ho, často dostanete lepšiu kvalitu, než odfotografovaním objektu makro režimom. 

Aj sa trošku čudujem, že Xiaomi vynechalo 2 Mpix senzor na rozostrovanie pozadia, predsa len, zákazníci si niekedy myslia, že čím viac fotoaparátov, tým lepší telefón. No naozaj tu nechýba. Softvér pracuje s hĺbkou ostrosti veľmi dobre a vie dobre rozlíšiť vlasy, obrysy tváre a tela od pozadia. 

Na tristoerový telefón veľmi slušné. Len prečo výrobca pomenoval portrétový režim "Na výšku", nepochopím. Samozrejme, že úprava hĺbky ostrosti funguje aj pri snímaní na šírku. Názov len zbytočne mätie. 

Predná 16 Mpix kamera si ale prekvapivo s portrétovým režimom až tak dobre neporadí ako zadný fotoaparát. Okraje vlasov boli rozmazané a celkovo portrét nevyzeral tak pekne, ako keď sa použila zadná kamera. Aj pri selfie fotoaparáte je maximom Full HD video s 30 fps. Škoda. 

Konektivita je bohatá. Okrem štandardného Bluetooth, GPS, Wi-Fi a NFC tu nájdeme aj 5G pripojenie a spomínaný 3,5 mm jack a infraport, ktorý možno oceníte pri ovládaní domácej techniky, napríklad TV a klimatizácie. Vo výbave nechýba ani FM rádio, na jeho počúvanie ale potrebujete pripojiť káblové slúchadlá, ktoré poslúžia ako anténa.

Výdrž a nabíjanie je stále veľkou témou, a tak sa niektorí výrobcovia snažia ponúknuť to najlepšie aj v cenovo dostupných smartfónoch. Poco X4 Pro 5G vás naozaj nesklame. Pri bežno používaní stačí nabíjať každý druhý deň a aj keď mu cez deň dáte poriadne zabrať, od rána do večera vydrží. 

Ak by ste mu náhodou potrebovali rýchlo dodať chýbajúcu energiu, stačí využiť v balení dodávanú 67 W nabíjačku a za 30 minút získate približne 70 % kapacity. Z nuly na 100 % to potrvá asi 45 minút. Nemáme tu bezdrôtové nabíjanie, to ale v tejto kategórii zrejme nikto nečaká. 

V nastaveniach batérie si môžete zvoliť medzi vyváženým režimom, výkonom a šetrením batérie. Pre prípad núdze tu máte aj Ultra šetriaci režim, ktorý zakáže používanie väčšiny funkcií s vyššou spotrebou a zníži výkon zariadenia.

Orientačná cena: od 319 eur (128 GB)

Výhody:

+ atraktívny dizaj

+ pekný AMOLED displej

+ slušný fotoaparát

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ 67 W nabíjanie

+ rýchlonabíjačka a ochranný kryt v balení

+ stereo repro

+ infraport

+ 3,5 mm jack

+ MIUI 13

+ 5G (na Slovensku zatiaľ nie veľmi využiteľné)

Nevýhody:

- občasné spomalené reakcie

- 120 Hz displej nie je vždy plynulý

- širokouhlý fotoaparát nemá nočný režim

- staršia verzia Androidu 11 

- nahrávanie videí maximálne vo Full HD rozlíšení

Záver

Poco X4 Pro 5G je zaujímavý telefón s dobrou cenou, ktorý ponúka kvalitný displej, slušný fotoaparát, stereo reproduktory, infraport a dobrú výdrž na jedno nabitie so super rýchlym nabíjaním. A to všetko zabalené v atraktívnom dizajne s konštrukciou odolnou voči ošplechnutiu vodou. Nie je to žiadny trhač asfaltov, čo sa výkonu týka a napriek bombastickému rozlíšeniu fotoaparátu ho prekonajú niektoré modely aj s nižším počtom pixelov. 

To však nebráni tomu, aby som tento telefón s pokojným svedomím odporučila niekomu, kto hľadá slušný android za rozumnú cenu. Bonusom je vzhľad zadnej steny, ktorá ho na prvý pohľad odlíši od ostatných telefónov. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu