PlayStation VR2 - výborná evolúcia

Sony s druhou generáciou virtuálnej reality prináša veľmi dobrý posun na viacerých frontoch. Vytvorilo dobrý kus hardvéru, ktorý má na to, aby spopularizoval VR hranie. Musí však dostať aj kvalitné hry.

Druhá generácia headsetu virtuálnej reality od Sony s názvom PlayStation VR2 konečne dorazila aj do našej redakcie. Na test som sa obzvlášť tešil, pretože po oznámení si od tejto novinky sľubujem dosť. Aj samotné Sony tvrdí, že dostaneme úplne novú úroveň, ktorá nám umožní preniknúť do herných svetov tak, ako nikdy predtým. 

K smelým tvrdeniam sa pridávajú aj slušné špecifikácie. Druhé PS VR pre PS5 (recenzia) ponúka 4K HDR 110-stupňové zorné pole a vylepšené vykresľovanie obrazu. Veľkou novinkou je aj technológia sledovania očí, vibračné senzory a dvojica ovládačov PlayStation VR2 Sense. Celý tento balíček pôsobí lákavo.

Ako fanúšik platformy PlayStation som sa teda nemohol dočkať, kedy ho vyskúšam. V nasledujúcich riadkoch sa s vami podelím o svoje dojmy, ktoré ma sprevádzali po rozbalení krabice aj počas samotného hrania. Zároveň spolu nájdeme odpoveď na otázku, či PS VR2 prináša revolúciu alebo len decentný posun vpred. 

Základné špecifikácie (PS VR2):

Typ displejov: OLED, rozlíšenie 2000 x 2040 na každé oko, obnovovacia frekvencia: 90Hz a 120Hz, zorné pole: 110 stupňov, pohybový senzor, šesťosový systém snímania pohybu (trojosový gyroskop, trojosový akcelerometer), IR senzor priblíženia, štyri vstavané kamery na sledovanie náhlavnej súpravy a ovládačov, IR kamera na sledovanie očí, vibračné senzory, USB-C, vstavaný mikrofón, konektor na pripojenie stereo slúchadiel 

Základné špecifikácie (ovládač PS VR2 sense)

Tlačidlá: PS tlačidlo, tlačidlo pre možnosti, páčka, krížové ovládanie, R1, R2, R3, akčné tlačidlá (kruh, štvorec, X a trojuholník), šesťosový systém snímania pohybu (trojosový gyroskop + trojosový akcelerometer), detekcia dotyku prstov, IR LED na sledovanie polohy, haptická spätná väzba, adaptívne spúšte, USB-C, Bluetooth 5.1, vstavaná lítium-iónová nabíjateľná batéria

Obsah balenia: 

Headset PS VR 2, dva ovládače PS VR Sense, štupľové stereo slúchadlá, tri veľkosti silikónových nástavcov do učí, USB kábel a dokumentácia. 

Skromnejšie balenie s odkazom na pokrok a moderný dizajn 

Technologický pokrok PS VR2 je vidieť už na samotnom balení. Prvá generácia headsetu sa predávala so slušnou porciou nutného príslušenstva. Okrem viacerých káblov bola v balení aj ťažká procesorová jednotka s vlastným napájaním, ktorá dopĺňala výkon PS4. V menšom balení PS VR2 už nič také nenájdete. 

Technológie sa posunuli a na pripojenie headsetu dnes stačí už len jeden kábel. Minulosťou je aj prídavná CPU jednotka, keďže PS5 má výkonu na rozdávanie. Okrem samotnej náhlavnej súpravy sú súčasťou ešte dva ovládače a štupľové slúchadlá s tromi nástavcami. K tomu sa pridáva jeden napájací a jeden nabíjací USB-C kábel. 

Zmenou si prešiel aj samotný dizajn náhlavnej súpravy. Je navrhnutý tak, aby ladil k PS5. Síce tu badať niekoľko podobných kriviek, pri ktorých si spomeniete na predchodcu, ale PS VR2 pôsobí modernejšie. V istých momentoch trochu pripomína Oculus Quest 2, s čím súvisí aj prítomnosť podobne kruhových ovládačov. 

Predok headsetu tvorí matná biela plocha so štyrmi kamerami na sledovanie okolia. Dolu sa ukrýva malá LED čiarka, ktorá indikuje zapnutý headset. Horná strana obsahuje dva ovládacie prvky. Napravo je praktické tlačidlo, s ktorým sa náhlavná súprava vysúva v prípade, že si ju chcete dať dolu. Naľavo je koliesko pre nastavenie očí a ostrosti obrazu. 

Spodná strana obsahuje tlačidlo na zapnutie PS VR2, mikrofón a tlačidlo na zapnutie kamery v prípade, že sa potrebujete rozhliadnuť okolo seba. Hlavový oblúk má vstup na pripojenie slúchadiel cez 3,5 mm jack. Súčasťou je aj malá dierka, vďaka ktorej sa upevnia tak, aby vám neprekážali. Je to vychytávka určená pre originálne slúchadlá, aj keď pripojiť si tu môžete aj iné.

Vzadu na oblúku je praktické koliesko slúžiace na dotiahnutie náhlavnej súpravy, ktoré sa dá stlačiť pre uvoľnenie. Celé hranie je vďaka týmto prvkom oveľa komfortnejšie a pôsobí vyladenejším dojmom. K tomu prispieva tiež pomerne príjemná hmotnosť 560 gramov, teda o 40 menej než v prípade prvého PS VR. 

Jednoduchá inštalácia

Jedným z najväčších pokrokov PS VR2 je jednoduchá inštalácia. Nezaberie viac ako 10 minút. Náhlavnú súpravu stačí rozbaliť a pripojiť do USB-C portu konzoly pomocou jediného kábla. Potom vás čaká párovanie ovládačov jeden po druhom, ktoré prebieha rovnako, ako v prípade DUALSENSE. 

Nasleduje softvérová konfigurácia, zahŕňajúca nastavenie sledovania očí a herného priestoru. Počas toho PS VR 2 automaticky skenuje vašu izbu tak, že sa po nej budete rozhliadať. Ide o klasické nastavenie, ktoré majú virtuálne reality so skenovacími kamerami. Mám s ním skúsenosti pri Oculuse Quest 2, kde išlo o bezproblémový proces. 

V prípade PS VR2 však musím povedať, že tu nastali prvé problémy. Priestor som musel skenovať niekoľkokrát, aby som sa konečne dostal do finále. Headset je zrejme dosť citlivý na svetlo v miestnosti. Nastavoval som ho počas dňa a myslím, že množstvo svetla bolo ideálne. PS VR2 však malo iný názor, čo mi celé nastavenie trochu skomplikovalo. 

To isté sa mi stávalo počas hrania, kedy ma headset niekoľkokrát vyhodil z hry preto, že údajne nedokázal sledovať priestor okolo mňa. Ak sa niečo také stane raz, je to úplne pochopiteľné. Keď sa to stane štyrikrát, celkom to otrávi zážitok. So skenovaním okolia som mal počas testovania problémy viackrát a určite by si ešte zaslúžilo vychytať muchy. 

Pochváliť musím naopak fakt, že k hraniu už nepotrebujete zapnutú telku. PS VR2 funguje aj bez nej, pretože celkový obraz vám vlastne premieta náhlavná súprava. Rovnako je na tom zvuk, ktorý sa šíri z pripojených slúchadiel a má podporu Tempest 3D. Telka tak môže byť vypnutá alebo na ju môže sledovať niekto iný, zatiaľ čo vy hráte. 

V opačnom prípade sa na nej zobrazuje to, čo vidíte v headsete. Ak sa rozhodnete hrať bez telky, budete sa spoliehať výlučne na zvuk zo slúchadiel. Tie Sony pridáva do balenia a má na nich aj svoj systém uchytenia tak, aby počas hrania neprekážali. Samotný zvuk je dobrý a má priestorový efekt, ktorý vás do hrania dokonale ponorí. 
Klasické štupľové slúchadlá však nie sú až také terno a možno mnohí z vás majú doma kvalitnejší model. Ten sa tu samozrejme dá pripojiť, ale systém uchytenia s ním nevyužijete a kábel vám bude niekde visieť. Preto je možno trochu škoda, že uchytenie nie je univerzálnejšie. 

Herný zážitok novej generácie 

Úplne najdôležitejší je však na novom PS VR2 pocit z hrania. Ak by som mal vychádzať len z vlajkového launch titulu v podobe Horizon Call of the Mountain, moje dojmy by boli nadšené. Práve toto je totiž hra, ktorá naplno ukazuje silu druhej generácie virtuálnej reality od Sony. 

Podrobnejšie sa jej budem venovať v samostatnej recenzii. Celkovo ma však zaujal autentický vizuál, aký by ste na prvom PS VR hľadali len márne. Tu sa teda potvrdzuje posun, o ktorom Sony hovorilo. Optika sa spolieha na šošovky s OLED displejmi a rozlíšenie 2000 x 2040 na každé oko. 

Rozlíšenie je to slušne vysoké a vďaka použitiu technológie OLED môžete očakávať živé podanie farieb. Je tu veľmi pekný kontrast, dokonalé podanie čierno-čiernej farby a k celkovému pocitu skvele prispieva aj podpora HDR. Komfort zas zabezpečí obnovovacia frekvencia 120 Hz, ktorá by mala minimalizovať nepríjemné pocity pri hraní. 

Osobne mi z virtuálnej reality nebýva zle a problém som nemal ani s PS VR2. Dal som ho však vyskúšať viacerým ľuďom a niektorí sa sťažovali, že sa pri hraní po istej chvíli necítia dobre. Ak ste sa po vyskúšaní nejakej virtuálnej reality cítili podobne, neviem, či to PS VR2 dokáže zmeniť. Ale platí to aj naopak a ak vám VR v minulosti nerobilo žiadne problémy, to isté očakávajte aj tu. 

Okrem toho môžete očakávať pekný grafický posun, ktorý ešte nie je tam, kde sú dnešné moderné AAA hry, ale už od toho nemá až tak ďaleko. Samozrejme, závisí to od titulu, ale opäť musím vyzdvihnúť Horizon Call of the Mountain. Samotné PS VR2 skvele využíva tiež haptickú spätnú väzbu, ktorá je nielen v ovládačoch, ale aj priamo v ňom. 

Umožní vám tak cítiť rôzne efekty, čo je fakt skvelý zážitok, ale líši sa od hry k hre. Vyzdvihnúť musím aj senzor sledovania očí, ktorý funguje dokonale. Po novom už vďaka nemu nemusíte listovať v menu pomocou tlačidiel, ale na to, čo chcete zvoliť, sa stačí len pozrieť. Napríklad v Call of the Mountain tak vyberáte nielen položky v menu, ale aj voľby v rozhovoroch. 

Je to zaujímavá funkcia, ktorá funguje spoľahlivo a dúfam, že s ňou vývojári budú aj experimentovať. Celkový zážitok z hrania umocňuje aj samotný komfort pri nosení náhlavnej súpravy. Musím povedať, že na hlavne pôsobí príjemne a zlepšil sa aj proces nasadzovania, ktorý je úplne bezproblémový a pomerne rýchly. 

Zároveň by som vyzdvihol aj úpravu vetracích otvorov. Hlava sa vám síce občas môže zapotiť, ale najlepšie na tom je, že šošovky sa už nezarosia tak ľahko, ako pri prvej generácii. PS VR2 sa navyše používa úplne pohodlne aj v prípade, že nosíte okuliare, čo je veľké plus. 

Jedinou nepríjemnosťou počas používania môže byť kábel, do ktorého sa dá v zápale hry zamotať. Pohodlná je však jeho dĺžka 4,5 metra, ktorá stačí na hranie v širokej rovine priestoru. Nevýhodou je na druhej strane fakt, že kábel je do PS VR2 pripojený napevno a nedá sa odpojiť. Inak je však celkové hranie na aktuálnej generácii headsetu príjemným skokom vpred. 

Bohužiaľ je ale škoda, že sa Sony nepostaralo o spätnú kompatibilitu s VR titulmi minulej generácie. Zopár dobrých kúskov tam totiž bolo a pekne by rozšírili zatiaľ pomerne skromnú ponuku, ktorá sa postupne rozrastá. Práve na ponuke hier to totiž celé stojí a padá. Preto dúfam, že sa rozbehne a Sony sa postará o pravidelný prísun kvalitných titulov.

PS VR2 však môžete využiť aj ako osobné kino s Full HD rozlíšením. Nielen na filmy, ale aj na hranie klasických nie VR hier. Náhlavná súprava vám zobrazí obrovskú obrazovú plochu, ktorej veľkosť si môžete nastaviť. Je to celkom praktická vychytávka, nakoľko obraz z headsetu je fakt pekný, čo ho predurčuje aj na takéto využitie. 

Výborné ovládače PS VR Sense

K celkovému pocitu a generačnému pokroku rozhodne vo veľkej miere prispievajú aj úplne nové ovládače PS VR Sense. Majú moderný kruhový dizajn, ktorý pripomína polovičný DUALSENSE. Príjemne sa držia, sú ľahké a počas hrania prakticky splynú s vašou rukou. 

Veľmi rýchlo si na ne zvyknete a po krátkej chvíli budete mať v merku aj rozloženie tlačidiel, orientovaných pre ľavú a pravú ruku. Každý z ovládačov má podobnú ponuku, ako samotný DUALSENSE. Nechýba tu teda páčka, akčné tlačidlá, adaptívne spúšte, tlačidlo možností či zdieľania. 

K tomu sa pridáva výborná haptická odozva a senzory pohybu. Zaujímavo pôsobí tiež detekcia pohybu prstov, ktoré VR Sense rozpoznajú v prípade, že sa dotknú tlačidiel. V praxi to vyzerá tak, že vaša postava v hre dokáže napríklad ohýbať prsty na rukách. Samotné ovládače navyše dokáže v priestore rozoznávať aj náhlavná súprava. 

Napríklad Horizon Call of the Mountain to využíva tak, že ak pravou rukou siahnete za chrbát, vyberiete luk. Následne ľavou môžete rovnakým spôsobom vybrať šíp, vložiť ho do luku, natiahnuť a vystreliť. Z tohto celého som mal naozaj výborný pocit a dúfam, že vývojári schopnosti ovládačov vo svojich hrách zúročia naplno. 

Jedinou nevýhodou ovládačov nutnosť ich nabíjať samostatne, čo niekomu môže prekážať. V balení nájdete len jeden USB-C kábel a tak musíte dávať pozor, aby ste potom ku konzole nezabudli pripojiť aj druhý ovládač. Okrem toho si bude nutné všímať aj nie práve výraznú LEDku pod povrchom ovládača, ktorá indikuje nabíjanie. 

Výhody: 

  • praktické ovládacie prvky na tele headsetu 

  • jednoduché nasadenie a komfort počas hrania

  • ľahká inštalácia a pripojenie 

  • vysoké rozlíšenie a kvalitný obrazový prejav

  • výborné a spoľahlivé sledovanie očí 

  • možnosť využívať aj s vypnutou TV

  • skvelé ovládače PS VR Sense 

  • haptika v náhlavnej súprave 

  • funkčný režim kino

Nevýhody:

  • skenovanie priestoru je dosť citlivé a niekedy nefunguje optimálne

  • hlavný kábel je do headsetu pripojený napevno a nedá sa odpojiť 

  • chýbajúca kompatibilita s hrami prvého PS VR

Záver

PS VR2 je výbornou evolúciou, ktorá sa posúva tým správnym smerom. Sony v mnohých ohľadoch počúvalo spätnú väzbu a prinieslo naozaj dobrý kus hardvéru. Začína to moderným dizajnom a jednoduchou inštaláciou, ktorá netrvá viac než 10 minút. Množstvo káblov je už minulosť a je na čase pozrieť sa do budúcnosť s vysokým rozlíšením a kvalitným obrazovým prejavom. 

Samotné hranie je komfortné a používanie pôsobí oveľa vyladenejším dojom. Vychytané boli aj niektoré chyby, ako napríklad to, že šošovky sa už tak ľahko nerosia. Na celkovom zážitku však majú obrí podiel aj výborné ovládače PS VR Sense, ktoré počas hrania prakticky splynú s vašou rukou. Zážitok umocňuje tiež 3D zvuk, haptika priamo v náhlavnej súprave, sledovanie očí a rôzne ďalšie drobnosti. 

Kompletnú ponuku funkcií dokonale využíva vlajkový titul v podobe Horizon Call of the Mountain, ktorý vás neraz ohromí. Zostáva len dufať, že podobných titulov bude oveľa viac, pretože PS VR2 má na to, aby posunulo hranie vo virtuálnej realite na nový level. Musí však dostať spoľahlivú podporu od vývojárov a herné hity, ktoré budú silným dôvodom na to, aby ste si ho kúpili.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu