Pentiment - ukecaná stredoveká detektívka

Microsoft minulý rok na platforme Xbox nemal žiadne veľké ťaháky. Vydal však niekoľko menších hier, ktoré prekvapili kvalitou. Jednou z nich je adventúra Pentiment od tvorcov Fallout: New Vegas.

Obsidian Entertainment je štúdio, ktoré hráči poznajú najmä vďaka Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity, The Outer Worlds alebo Grounded. Aktuálne však títo talentovaní tvorcovia mali chuť na niečo menšie, a tak sa zrodil Pentiment. Ide o stredovekú adventúru s RPG prvkami, ktorá sa vás bude snažiť namotať na napínavý detektívny príbeh. 

Novinka vznikla v malom tíme a ani jej publikum nebude veľké. Bežný hráč zrejme nad Pentimentom ohrnie nos, čo si samozrejme uvedomujú aj samotní tvorcovia. Hra teda vznikla skôr pre fanúšikov stredovekého umenia, literatúry a fajnšmekrov, ktorí v hernom svete hľadajú niečo výnimočné. Či to v Pentimente nájdu alebo nie sa pozrieme v dnešnej recenzii. 

16. storočie a veľké sny malého umelca

Základom adventúry Pentiment je samozrejme príbeh, ktorý sa odohráva v 16. storočí, konkrétne v malom mestečku Tassing. Ste Andreas Maler, mladík snívajúci o veľkej kariére umelca. Má skvele našliapnuté, pretože práve dokončuje svoje veľkolepé dielo. 

Do vízie sľubnej budúcnosti umelca však zasiahne neočakávaná vražda, ktorú sa Andreas rozhodne na vlastnú päsť vyšetriť. Práve tým začína napínavý detektívny príbeh, ktorý vás doslova vtiahne. 

Pentiment tu vsádza na veľké množstvo textov, nakoľko neobsahuje dabing. Od hráčov vyžaduje, aby robili náročné rozhodnutia a uvažovali počas nich o svojich vlastných hodnotách. Pripravte sa však na to, že budete musieť veľa čítať. 

Veľa textu a voľby, ktoré prekvapia

Príbeh je napísaný skvele a aj keď sa rozbieha trochu pomaly, čo nie je práve ideálne. Vzhľadom na množstvo textov je však trochu škoda, že sa hráči v našich končinách nedočkali českej lokalizácie. 

Bez znalosti angličtiny sa tu totiž veľmi nepohnete a český preklad by určite prispel k tomu, že si Pentiment všimne alebo mu dá šancu viac ľudí. Každopádne, ak s angličtinou nemáte problém, máte sa načo tešiť. 

Celkový dej spestrujú voľby v dialógoch, kde Pentiment dokáže veľmi slušne zaujať. Vyzdvihnúť určite treba celkovú kvalitu rozhovorov, ktoré sú výborne napísané. Okrem toho prinášajú situácie, kedy si myslíte, že vaše rozhodnutie je správne a očakávate, že vyvolá konkrétny následok. 

Hra však dokáže razom všetko otočiť a výsledky vášho konania vás neraz prekvapia. Ocitáte sa totiž v ére veľkých náboženských a politických zmien, kedy môže mať každé rozhodnutie veľký vplyv nielen na vás, ale aj na celú komunitu a postavy, ktoré stretnete. 

Napríklad tak, že z vraždy obviníte nesprávneho človeka. Autori sa navyše netaja tým, že Pentiment neobsahuje žiadny skutočný kanón príbehu. Každý hráč si ho vytvorí sám, na základe rozhodnutí a vývojárom z Obsidianu táto skutočnosť vychádza skvele. 

Prispievajú k tomu tiež kvalitne napísané postavy, ktoré majú svoju minulosť a príbeh. Navyše sa Pentiment s ich životmi nebojí pracovať podobne, ako tvorcovia seriálu Game of Thrones. Smrť niektorých vás teda neraz dokáže prekvapiť. 

Zaujímavým aspektom Pentimentu je však aj práca s hlavnou postavou. Vy sami totiž máte obrovský podiel na Andreasovej osobnosti. Môžete si vybrať, kým bol, čomu sa venoval, čo má rád a sami tak vykresliť pozadie jeho charakteru. 

Klasická adventúra s RPG prvkami 

Po stránke hrateľnosti čakajte popri hlbokých rozhovoroch a komplexnej práci s postavami klasickú adventúru. V prípade PC ju môžete hrať buď klávesnicou, alebo myšou, kedy klikáte na určité body záujmu, kam sa vaša postava pozrie, prípadne s kým sa porozpráva. 

Cestu vpred navyše spestrujú rôzne lepšie, aj slabšie hádanky. Ich problém je však najmä v tom, že je ich málo a sú až príliš jednoduché. Budete tu veľa skúmať okolie a prepájať sa s rôznymi postavami, ktoré stretnete. Najväčšou Andreasovou zbraňou je totiž slovo a práve na dialógoch je Pentiment založený. 

Samotné dialógy však občas majú aj svoje mušky. Môžu obsahovať pravopisné chyby, keďže ich píšu samotné postavy alebo opakujú informácie, ktoré ste už minimálne raz počuli, resp. čítali. Rôzne je na tom tiež tempo hry, ktoré je niekedy príliš pomalé a zaslúžilo by si niečím osviežiť. 

Krásne grafické spracovanie v štýle dobovej kroniky

Žiadne výčitky však nemám ku grafickému spracovaniu, ktoré je naozaj veľmi pekné. Ponúka farebné ilustrácie, ktoré akoby vypadli z dobovej kroniky. Tento sympatický vizuálny štýl si vás okamžite získa a postupne rozbalí rôzne herné kulisy. Skvele ho dopĺňajú jemné, ale miestami naozaj detailné animácie či zvuky. 

Aj keď v hre chýba dabing, autori sa snažia navnadiť historickú atmosféru z hluku okolia. V praxi to vyzerá tak, že počujete zvieratá, vietor či iné ruchy. Výborný bol napríklad prechod kostolom, kde jeden z mníchov spieval dobové chóry. Tieto okolité zvuky sa tak skvele snúbia s krásnym 2D maľovaným štýlom, ktorý si určite neraz odfotíte. 

Výhody:

  • skvelá audiovizuálna stránka

  • prepracované dialógy 

  • kvalitný príbeh a hlboké postavy

  • priame následky vašich rozhodnutí

  • sympatická dobová atmosféra

Nevýhody:

  • hádaniek je málo a sú príliš jednoduché 

  • škoda, že tu chýba čeština  

  • občas slabšie tempo 

  • nezaujme komerčných hráčov (čo môže byť pre niekoho výhoda)

Hodnotenie: 8/10

Cena: od 19,99 eur

Platformy: PC, Xbox One, Xbox Series X/s

Záver

Microsoft minulý rok nemal žiadne veľké first party vydania, ktoré by pritiahli pozornosť. O to viac však v jeho ponuke vyniklo niekoľko menších hier, ktoré prekvapili kvalitou. Určite tam patrí Grounded či napínavá krimi dráma As Dusk Falls (recenzia), ku ktorým sa teraz právom zaradí aj adventúra Pentiment. 

Fanúšikov žánru si získa kvalitným príbehom, v ktorom nechýbajú prepracované dialógy ale aj hlboké postavy. Vaše rozhodnutia majú navyše priamy vplyv na to, čo sa udeje a užívať si určite budete aj sympatickú dobovú atmosféru. Zabudnúť netreba na krásne audiovizuálne spracovanie, ktoré pripomína dobové kroniky. Aj keď Pentiment nie je pre každého, svojich fanúšikov si rozhodne nájde.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu