Päť top fanúšikov spomína na osem modelov série Galaxy Note

Vo štvrtok na Slovensku odštartuje predaj novej série Galaxy Note 10. Poďte si s nami zaspomínať na predchádzajúce unikáty s dotykovým perom.

Od 8. do 18. augusta ste mali možnosť súťažiť o vstup na slovenské predstavenie Galaxy Note 10, ktoré sa bude konať v stredu 21. 8. Záujemcovia o túto jedinečnú príležitosť mali jedinú úlohu: podeliť sa o svoje dojmy s aspoň tromi Samsungmi série Galaxy Note, a to v diskusii pod článkom Poď s nami na oficiálne uvedenie Galaxy Note 10, možno tam jeden vyhráš

Pôvodne sme plánovali víťaza žrebovať z trojice finalistov, ale nakoniec sme z 18 hodnotných príspevkov vybrali až päť najzaujímavejších, a to od Jakuba Vargu, Matúša Nižňana, Ladislava Tručku, Ľubomíra Tróna a Damiána Szulowského. Tak znie vyžrebované poradie, v ktorom sme súťažiacich plánovali postupne osloviť. Nakoniec však Jakub Varga neváhal a ako prvý vyžrebovaný pricestuje na slávnostné uvedenie rodiny Galaxy Note 10 až z Popradu. Gratulujeme a tešíme sa zajtra na neho!

Všetci piati vybraní fanúšikovia na svoje staré Galaxy Note zaspomínali tak intenzívne, že sme ich myšlienky nemohli len tak ponechať medzi komentármi.

Väčšina si, celkom pochopiteľne, pochvaľovala dotykové pero S Pen, ktoré je pre tento rad typický od prvej generácie. Matúš Nižňan ako prvý napísal, že keď si kúpil Galaxy Note 1, "všetci na to pozerali, ako na nejaký prízrak. Ale bol som s ním spokojný. Až na batériu (pozn. red. 2500 mAh), tá bola dosť slabá." Základné parametre prvého Note-u už asi vyvolajú úsmev na tvári: 5,3'' HD displej, 1 GB RAM, 16 GB vnútorné úložisko, dvojjadrový procesor, Android 2.3 Gingerbread, 8 Mpix fotoaparát, 2 Mpix predná kamera. Určite si prečítajte jeho osem rokov starú recenziu.

Ľubomír Trón prešiel zo série Galaxy S až na Galaxy Note 2 a vraj to bola láska na prvý pohľad. "Mám veľké ruky a rád rozmerné obrazovky. Pamätám sa, že na tie funkcie, ktorými disponoval, ak ich človek reálne využíval, bolo trocha málo výkonu. Pri neskorších modeloch mi chýbala funkcia kruhového ovládania v internetovom prehliadači na dosah palca."  Čo sa špecifikácií týka, Galaxy Note 2 si polepšil vyššou kapacitou RAM (2 GB), výkonnejším štvorjadrovým procesorom a kapacita batéria stúpla na 3100 mAh. Jeho recenziu sme nazvali 12 dôvodov pre Samsung Galaxy Note II.

Michal Belák začal s Galaxy Note 3, potom si kúpil Galaxy Note 4 a teraz používa Galaxy Note 8. Séria ho oslovila dotykovým perom, ktoré považuje za veľkého pomocníka a oceňuje možnosť pripojenia k veľkej obrazovke cez DeX.

Samsung Galaxy Note 3 už dostal osemjadrový procesor, jemnejší Full HD displej, 3 GB RAM, 64 GB úložisko a rozlíšenie zadného fotoaparátu stúplo na 13 Mpix. Viac sa už dočítate v recenzii z roku 2013: Samsung Galaxy Note 3 - top tabletofón.

Jakub Varga najradšej spomína na Galaxy Note 4, ktorý bol jeho bezkonkurenčne najobľúbenejším telefónom, aký kedy mal. Pochválil výdrž batérie, hmotnosť aj tvar konštrukcie. Note 4 bol prvým modelom tejto série s QHD rozlíšením displeja, zadný fotoaparát ponúkal 16 Mpix, predný 4 Mpix. RAM ani vnútorné úložisko sa však oproti tretej generácii nezmenili. Viac sa dočítate v recenzii: Samsung Galaxy NOte 4 - veľa krokov vpred, ani jeden vzad.

Galaxy Note 5 sa u nás oficiálne nepredával, napriek tomu si ho Matúš Nižňan priniesol zo zahraničia: "za mňa to bol najkrajší Note doteraz, aj keď teda tiež ako mydlo, len to padalo z rúk, pokiaľ to nebolo v puzdre".

Piata generácia priniesla 4 GB RAM, 5 Mpix prednú kameru s QHD videom, ale len 3000 mAh batériu. Viac informácií nájdete v základnom infe Galaxy Note 5. Šestku Samsung preskočil, aby zjednotil číselné pomenovanie so sériou Galaxy S.

Určite si pamätáte, že Samsung Galaxy Note 7 sprevádzali problémy s batériou, ktoré zapríčinili stiahnutie tohto modelu z predaja. Tí, ktorí si ho už zakúpili, sa museli sedmičky vzdať. Rovnaký osud postihol aj smartfón Milana Drobného, ktorý ho musel odovzdať po štyroch týždňoch od zakúpenia. Urobil to veľmi nerád, dokonca zvažoval, že si ho nechá. Kapacita batérie sa v tejto generácii zvýšila na 3500 mAh, pribudol skener očnej dúhovky a vylepšený 12 Mpix fotoaparát. 

Po modeloch Galaxy Note 5, ktorý sa u nás nepredával a Galaxy Note 7, ktorý mnohí majitelia museli vrátiť, sme netrpezlivo čakali na Galaxy Note 8. Ten podľa Damiana Szulowského odštartoval novú generáciu, ktorá tie predchádzajúce pripomína už len dotykovým perom, "všetko ostatné je prispôsobené už úplne iným trendom, než aké boli v roku 2014." Zamrzelo ho, že výrobca v nových modeloch upustil od niektorých dobrých vlastností minulých generácií. Napríklad sa už nestretávame s infraportom, teplotným senzorom, snímačom tepu, kryt je večne znečistený odtlačkami prstov a mnohí by určite opäť ocenili vymeniteľnú batériu. 

Veľkosť displeja prvýkrát pri Note prekročila hranicu šiestich palcov, keď Samsung použil svoj natiahnutý a zaoblený Infinity displej. Kapacita RAM sa zvýšila na 6 GB, 12 Mpix fotoaparát ostal, batéria ponúkala iba 3300 mAh. Tomuto modelu sme venovali nielen recenziu s prívlastkom "vitaj späť", ale aj trojmesačné skúsenosti

Martina Slováka viac než Note 8 zaujal Galaxy Note 9, na ktorom pochválil Bluetooth pero aj stereo reproduktory. Note 9 používa aj Vladimír Vozár. S Pen ocenil pri prezentácii ako diaľkový ovládač, v súkromí ním ovláda fotoaparát. Vďaka telefónu má pod kontrolou domácnosť cez SmartHome a Samsung Health ho spolu s Galaxy Watch naučili viac sa hýbať. Note 9 už dostal až 8 GB RAM, minimálne 128 GB úložisko a kapacita batérie sa zvýšila na 4000 mAh. 

So Samsungom Galaxy Note 9 prešiel Richard 400 km na skladačke, z redakcie Fony.sk do dedinky Fony v Maďarsku. Opomenúť nemôžeme ani recenziu s prívlastkom Ešte čarovnejšia palička, ani Richardove skúsenosti

Na koniec sme si nechali čitateľa, ktorý síce patrí k tým najstarším, no aj tým najvzácnejším. Oceňujeme a chválime, že aj seniori vedia držať krok s modernými technológiami. Ladislav Tručka bol hrdým vlastníkom už prvého Galaxy Note na pelome rokov 2011 / 2012, na ktorom mu okamžite učaroval obrovský displej a magické pero S Pen. Po tých rokoch si už nevie predstaviť telefón bez pera, je vraj silne návykové. 

Má 66 rokov a selfie kameru nevyužíva. "Bohate mi stačí ranný pohľad do zrkadla. ... Zadný foťák ale na akciách s priateľmi seniormi využívam o stošesť." Svoje skúsenosti opísal v pútavom komentári, odporúčame vám ho prečítať celý. Podelil sa v ňom aj o svoje používané aplikácie a už dnes sa teší na 23. august, kedy si kúpi Samsung Galaxy Note 10.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu