Nová AI od Samsungu bude rýchlejšia, úspornejšia a zaberie menej miesta na čipoch

Pracuje s technológiou Quantization Interval Learning, ktorá umožňuje vytvoriť 4-bitové neurónové siete s vlastnosťami 32-bitových. Ide o on-device AI, ktorá stráca nevýhody cloudu, znižuje počet výpočtov hardvéru, spotrebuje menej miesta, je rýchlejšia a úspornejšia.

Samsung v poslednom čase okrem iného pracoval na zlepšení svojej umelej inteligencie. Teraz oznámil novú on-device technológiu, s ktorou bude AI rýchlejšia, energeticky úspornejšia a menej náročná na priestor čipu.

Využíva Quantization Interval Learning, vďaka čomu dokáže vytvoriť 4-bitové neurónové siete, ktoré si zachovajú presnosť a možnosti 32-bitových variant. Použitie menšieho počtu bitov výrazne znižuje počet výpočtov hardvéru, ktorý ich prenáša. Všetko sa bude diať on-device, teda v samotnom zariadení, bez využitia cloudu. 

Výrobca tvrdí, že v porovnaní s dnešnou AI dokáže dosiahnuť rovnaké výsledky až 8x rýchlejšie a zároveň znížiť počet tranzistorov 40- až 120-násobne. Zrýchli sa tak napríklad overovanie objektov, rozpoznávanie tvárí či ďalšie čiastkové úlohy, o ktoré sa stará umelá inteligencia. Nová technológia samozrejme zvládne aj zložitejšie úlohy a oproti cloudovej verzii ponúka ďalšie výhody. 

Jednou z nich je napríklad väčšia bezpečnosť a to, že použitie cloudovej AI vyžaduje pripojenie k serveru. S ním využíva modem telefónu, ktorý spotrebúva predplatené dáta a energiu batérie. Nehovoriac o tom, že práca AI je závislá od latencie (reakčného času) pripojenia. 

Vysokorýchlostná a nízkolatenčná AI od Samsungu by mala byť zatiaľ použitá v autách a vo virtuálnej realite. Očakáva sa, že v blízkej budúcnosti sa rozšíri aj do telefónov a ďalších smart zariadení. 

Zdroj: news.samsung.com

 

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu