Musk už môže robiť prvé pokusy na ľuďoch s cieľom implantovať im mozgové čipy

Spoločnosť Neuralink už dostala zelenú na to, aby mohla vykonávať pokusy na ľuďoch. Hľadá dobrovoľníkov, ktorým do mozgu zavedie mikročip s cieľom liečiť rôzne choroby.

Cyberpunk 2077 sa už čoskoro môže stať realitou. Spoločnosť Neuralink pod vedením Elona Muska totiž dostala zelenú, aby mohla implantovať mozgové čipy prvým ľudským dobrovoľníkom. Podľa mnohých je tento krok označovaný ako veľká revolúcia v technologickom priemysle aj v medicíne. Čipy, ktoré vyrába Neuralink totiž vznikajú s cieľom pomáhať pacientom s ťažkým postihnutím, ale aj inými zdravotnými problémami. 

Revolučný projekt má za sebou aktuálne úspešné testovanie na opiciach, kde sa Muskovmu tímu podarilo dosiahnuť výborné výsledky. Ako príklad uvádzajú, že opica vďaka mozgovému čipu dokázala pohybovať myšou počítača iba pomocou myšlienok. Aj tento míľnik zrejme prispel k tomu, že Neuralink dostal povolenie od FDA (Americká Správa potravín a liečiv), vďaka čomu môže robiť nábor na prvých ľudských dobrovoľníkov. 

Tým bude pomocou špeciálne navrhnutého robota zavedený veľmi malý mikročip, ktorý sa umiestni do oblasti mozgu určenej na riadenie pohybu. Cieľom čipov od Neralinku je totiž to, aby mohli ľudia ovládať rôzne predmety ako počítač alebo mobil iba pomocou myšlienok. Prvé pokusy na ľuďoch sú momentálne v náborovej fáze, kde Muskova spoločnosť hľadá vhodných dobrovoľníkov. 

Kritériom sú hlavne pacienti, ktorí trpia ochrnutím z dôvodu ALS alebo poškodenia miechy. Do budúcna sa však ráta s tým, že by mozgové čipy mohli pomôcť aj ľuďom s inými ochoreniami ako je depresia, obezita, bioplárna porucha či schizofrénia. Zostáva teda len čakať, aké budú prvé výsledky. 

 

Zdroj: neuralink.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu