Motorola One Zoom - štyri foťáky a podsvietené logo

Recenzia 6,4'' androidu so štyrmi zadnými fotoaparátmi a viacerými užitočnými vlastnosťami.

V čase, kedy nevieme, ako dopadne situácia okolo Huaweiu, sa často zamýšľame, aká značka by mohla zaplátať výpadok po nových smartfónoch tohto výrobcu. Xiaomi, Sony, LG, Asus, Nokia, Lenovo / Motorola, OnePlus...? Stále je z čoho vyberať, ale pokiaľ ide o firmy s plnohodnotným slovenským zastúpením zameraným na smartfóny, hovoriť môžeme hlavne o Lenove (Motorole), a ešte stále aj Sony. Prvá sa zameriava na lacnejšie zariadenia, druhá skôr na tie drahé.

V posledných rokoch si smartfóny Lenovo na Slovensku vybudovali celkom silnú pozíciu. Koncom roka 2017 nastala prísna zmena brandu na Motorolu a firma bola tam, kde pár rokov predtým. Na začiatku. A hoci Motorolu ľudia poznajú, dávna popularita značky automaticky nezaručuje záujem o produkty s jej logom v dnešnej dobe. Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Pokusy dnešného majiteľa značky Nokia s novou 3310-kou alebo 8110-kou považujem za technologický výsmech fanúšikom pôvodných generácií týchto modelov. Nové androidové smartfóny s logom Nokia sa mi v mojich rukách zase zakaždým zdali najpomalšie v danom segmente. Stále tak čakám na skutočné vzkriesenie tejto značky.

Lenovo sa zatiaľ ani len nepokúsilo oživiť tenučké véčko RAZR V3 či krásnu Motorolu AURA. Taký ťah, to chce kumšt a hoci sa to niektorým podarilo, viď napríklad Fiat 500, väčšinou ide o prešľap. Motorola preto radšej útočí na zákazníkov výhodným pomerom ceny a výkonu úplne nových smartfónov bez riskantných výstrelkov. Motorola One Zoom však predsa len ponúka aj niečo nezvyčajné. Niečo, čo žiadna konkurencia neponúka. Napríklad svietiace logo pod štvoricou objektívov či typické zapnutie svietidla alebo spustenie fotoaparátu unikátnym gestom.

Ak sa chcete ako výrobca dostať do najvyššej ligy, bezpečnejšie bude postupovať pekne odspodu. Túto stratégiu zvolil napríklad Huawei, ktorý cenu svojich top modelov medziročne dvíhal o 50 - 100 eur, až sa postupne dostal na 1000-eurovú úroveň. Novodobá história Motoroly môže byť podobná, zatiaľ však najdrajšie Lenová či Motoroly na našom trhu dosahovali cenovku 400 - 500 eur, a nie a nie sa od nej odraziť. Slovenskí zákazníci zrejme nie sú ochotní za túto značku zatiaľ platiť viac.

Výsledkom toho je, že tu máme opäť veľmi slušne vybavenú Motorolu s oficiálnou cenovkou 429 eur, ktorá ponúka dobre nastavenú kombináciu moderných funkcií a cenovo nevyhnutných kompromisov. To znamená: žiadny zahnutý displej, oželieť musíme aj najvýkonnejší procesor, nepočítajte ani s bezdrôtovým nabíjaním a odolnosť voči vode sa drží na lacnejšej úrovni IP52. Priestor neostal ani na infraport, mňa najviac mrzí absencia stereo reprodukcie zvukov.

Výkon zabezpečuje Snapdragon 675, pamäť RAM dosahuje kapacitu len 4 GB. To sú tie kompromisy. Zato interné úložisko s kapacitou 128 GB rozšíriteľné pamäťovou kartou je milým prekvapením.

Ak trváte na dual SIM funkcionalite, bude vám určite stačiť aj kapacita samotného mobilu. Vtedy bude totiž slot pre microSD obsadený. Ak vás zaujímajú aj ďalšie parametre, prečítajte si článok Motorola One Zoom (základné info).

Na veľkom AMOLED displeji si rád pozriem aj nejaké to video. Vtedy zvuk vychádza len z jednej strany, dokonca opačnej než na väčšine smartfónov. Hlasný reproduktor sa totiž nachádza v hornej stene.

Reproduktor na telefonovanie je umiestnený nad displejom, prakticky v hrane, čo si žiada miernu zmenu návykov počas hovoru. Telefón tak držíte nižšie než predchádzajúce modely.

Veľkým prekvapením štyristoeurovej Motoroly je čítačka odtlačkov v displeji. Tá funguje podobne dobre ako v dvojnásobne drahých konkurentoch.

Po jemnom dotyku displeja, zamávaním nad ním alebo po ťuknutí do mobilu či drgnutí do stola, na ktorom je Motorola One Zoom položená, sa rozsvieti čiernobiela Moto obrazovka. Rovnaký scenár nastane, keď prijmete nejakú správu či sa chce novinkou pochváliť nejaká aplikácia.

Nad čítačkou odtlačkov a pod aktuálnym časom sa vtedy rozsvieti jedna, dve alebo tri ikony najnovších upozornení. Ak ich je viac, tretiu nahradia tri bodky. Pri podržaní ikony Messengera si môžem prečítať posledné správy, ikonu Gmailu môžem dokonca presunúť a tým otvoriť zoznam všetkých neprečítaných e-mailov bez toho, aby som musel odomknúť telefón.

Je to nenormálne návykové. Problém je, že Moto obrazovka sa na stole rozsvieti aj niekoľkokrát za minútu. Stačia malé pohyby telefónu, resp. stola, na ktorom je položený. A neviem, čo spraví AMOLED displej, keď sa na ňom bude neustále rozsvecovať kružnica s aktuálnym časom. Vypaľovanie pixelov na AMOLEDoch je reálny problém, kvôli ktorému napríklad Always On Display neustále mení pozíciu aktuálneho času. Tu je poloha jednotlivých prvkov stabilná.


Motorolu One Zoom tak na stole odporúčam otočiť displejom nadol. Podsvietené logo Motorola sa rozžiari zakaždým, keď vám príde messengerová správa, e-mail či SMS. Logo "M" blikaním upozorní aj na prichádzajúci hovor a svietiť ostáva aj vždy spolu s displejom. Škoda, že sa správanie podsvieteného loga nedá prispôsobiť. Ale možno si s tým časom poradí nejaká aplikácia.

Odomykacia aj domáca obrazovka neprinášajú nič špeciálne, horná lišta čistého androidu je vám tiež dobre známa z predchádzajúcich modelov tejto značky, ako aj z Nokií či Pixelov.

Ocenil by som možnosť skryť ovládacie tlačidlá a používať ovládacie gestá. Nič také tento čistý Android neponúka. V Moto gestách síce nájdem ovládanie jedným tlačidlom, ale to mi nepripadá pohodlné ani úsporné.

Aspoň, že som mohol fotoaparát celý čas spúšťať otočením zápästia. Je to praktické a prudko návykové. Prítomné je tiež spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača, len ho treba povoliť v nastaveniach systému. Bežne tento spôsob chválim, no otočenie zápästia sa mi páči ešte viac.

Keďže nejde o najvýkonnejší mobil na svete, treba na zobrazenie hľadáčika chvíľu, dve - tri sekundy počkať. No potom sa môžete tešiť z vodováhy v strede, a to aj počas záznamu videa, z praktickej mriežky, vybrať si môžete rôzne pomery strán a pekne po ruke máte aj prepnutie na prednú kameru. Na tú môžete skočiť rovnakým otočením zápästia, aké ste použili pri rýchlom spustení fotoaparátu.

Samozrejmosťou je aj prepínanie medzi priblíženiami: 1x, 3x a 0,5x. Prepnutie na širokáč tak vyžaduje skok cez trojnásobné priblíženie. To je trochu otravné. A keď nastavíte záznam videa v 4K alebo FHD 60fps, prepínanie na 3x a 0,5x úplne zmizne. Naplno ho tak môžete využiť len s Full HD rozlíšením.

Približujúci fotoaparát využijete hlavne cez deň. V článku Takto fotí Motorola One Zoom nájdete nielen podrobnejší komentár k fotoaparátom, ale aj viacero ukážkových záberov. Aj priblížené a oddialené.

Namiesto galérie tu máme skromnú, no vydarenú aplikáciu Google Fotky, ktorá môže slúžiť aj na automatické zálohovanie vašich záberov. V nastaveniach aplikácie v časti Zálohovanie a synchronizácia zvoľte "vysokú zálohovaciu kvalitu" a vaše fotky a videá nebudú vôbec ukrajovať z vášho cenného miesta na Google Disku. Z toho odkroja len fotky v takzvanej "pôvodnej kvalite". V aplikácii Fotky môžete dokonca dostabilizovať či otočiť video.

Zo zábavných funkcií musím spomenúť FM rádio, ktoré ponúka aj zobrazenie názvu počúvanej stanice (RDS), aj relácie / skladby (RT). A dokonca ho zapnete aj bez pripojených slúchadiel. Tie však slúžia ako anténa, takže bez nich je príjem signálu mizerný. Zvuk z FM rádia môžete presmerovať aj do Bluetooth slúchadiel či reproduktora. To je výnimočná vlastnosť typická len pre niektoré posledné Motoroly.

Okrem Moto akcií, Moto obrazovky, FM rádia a fotoaparátu je Android v Motorole One Zoom prakticky čistý a bez zásahov od výrobcu. Potiahnutím prsta po domácej obrazovke smerom nahor zobrazím abecedne zoradené aplikácie, nadol stiahnem hornú lištu.

Motorolu One Zoom som aktívne používal celý týždeň. Na veľké rozmery som si zvykol, celý čas som ju používal v dodávanom bezfarebnom puzdre. Výdrž 4000 mAh batérie musím pochváliť, 18 W nabíjačka naplní energiou veľkú batériu za necelé dve hodiny.

Výhody:
+ pomer ceny a výkonu
+ tri slušné fotoaparáty vzadu, jeden vpredu
+ AMOLED obrazovky s čítačkou odtlačkov
+ Moto obrazovka
+ podsvietené zadné logo upozorní na prijatú správu či hovor
+ audio jack a na funkcie štedré FM rádio
+ priesvitný obal v balení
+ 18 W nabíjačka v balení

Nevýhody:
- Moto obrazovka na stole bliká príliš často
- podsvietené logo v zadnej stene nie je možné prispôsobiť
- jeden hlasný reproduktor, a ešte k tomu v hornej stene
- 4K video natočíte len hlavným fotoaparátom
- chýba mi plnohodnotné ovládanie gestami
- hardvérové možnosti fotoaparátu si priam žiadajú lepší čipset

Orientačná cena: 400 eur


Záver

Zadná stena Motoroly One Zoom ponúka podľa mňa najkrajší dizajn zo všetkých mobilov, ktoré ponúkajú viac fotoaparátov. Nezabudlo sa na podporu dvoch SIM kariet, mierne zvýšenú odolnosť voči vode, AMOLED displej roztiahol výrobca po celej prednej ploche a čítačku odtlačkov zapracoval doň.

Čistý Android so zopár vylepšeniami od Motoroly sa mi pozdáva ako fajn kompromisné riešenie, keď výrobca nemá vlastnú nadstavbu, no chce zákazníkom ponúknuť niečo viac, než len holý smartfón, ako taká Nokia. A navyše na vás aspoň nevyskakuje desiatka nevyžiadaných aplikácií od výrobcu, ako je tomu v nových Huaweioch či Samsungoch.

Umiestnenie jediného hlasného reproduktora do hornej steny či absencia ovládania gestami ma trochu mrzia. Blikanie loga v zadnej stene je efektné, ale rád by som si ho prispôsobil a zapol mu napríklad neustále blikanie pri zmeškanom hovore. Dlhšie mi tiež trvalo, než som prišiel na to, že širokouhlý fotoaparát môžete využiť, až keď záznamu videa v nastaveniach fotoaparátu priradíte Full HD alebo nižšie rozlíšenie. Ktorý zo zadných fotoaparátov pri natáčaní videa zvolíte sa musíte rozhodnúť pred stlačením spúšte, počas záznamu už medzi nimi prepínať nemôžete.

Raz sa mi niekto sťažoval na kvalitu hovoru, ale potom bolo pri ďalších desiatich všetko v poriadku. Akurát môj reproduktor občas mierne chrčal. Sú to drobnosti, ale spolu s pomalšími reakciami (napríklad pri spúšťaní fotoaparátu) a relatívne malou RAM-kou ich treba spomenúť. A tiež by bolo dobré doladiť neustále rozsvecovanie Moto obrazovky - pri drgnutí do stola, pri práci na počítači s telefónom položeným vedľa, pri upozorneniach počasia, Gmailu či dokonca fotoaparátu spusteného na pozadí. Potešila by tiež možnosť prepínať medzi zadnými fotoaparátmi počas nahrávania Full HD videa, nielen pred jeho spustením.

Skrátka, chce to ešte pár vecí vyladiť. Len si nie som istý, či práve Lenovo / Motorola patrí k tým firmám, resp. značkám, pri ktorých sa na starostlivosť formou softvérových aktualizácii môžete spoľahnúť. Motorola One Zoom totiž nepatrí ani do skupiny Android One zariadení, ktoré sú ako prvé aktualizované na najnovšiu verziu OS Android.

Aj napriek niekoľkým zaváhaniam sa mi Motorola One Zoom veľmi páči. Dizajnom, bohatým balením a vyváženou ponukou funkcií, ku ktorým pridáva nápady z vlastnej dielne. Veď prenos zvuku FM rádia do Bluetooth slúchadiel nedokáže žiadny iný konkurenčný produkt. To isté platí o rýchlom spustení fotoaparátu či svietidla návykovými gestami. A to podsvietenie loga pod zadnými fotoaparátmi je tiež šikovný nápad. Už len doladiť citlivosť Moto obrazovky a pridať nastavenia podsvieteného loga, a bude to dokonalé.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.10.2019 - 20:15 Trvalý odkaz

Celkom fajn.
Akurát cenovka 299 by mu pasovala viac.

Simon23507.10.2019 - 20:54 Trvalý odkaz

No chcel by som vedieť že ktorý mobil sa 299 eur čistý nový s optickou stabilizáciou a širokouhlým fotakom a teleobjektív tiež s optickou stabilizáciou :)
Typický Slovák všetko radšej zadarmo :)

Simon23507.10.2019 - 22:10 Trvalý odkaz

In reply to by Wayne

Čakám na odpoveď 299 eur mobil ktorý ma optiku :)
Keď Google tiež predáva Google Pixel 3a okolo 440 eur prečo nie aj Motorola?

Celá diskusia 16 príspevkov