Motorola One Action - mobil s GoPro-čkou

Recenzia 6,3'' androidu, ktorý ponúka rovnakú hardvérovú výbavu ako Moto Vision, no namiesto UltraPixel fotoaparátu stavil na širokouhlé videá s výbornou digitálnou stabilizáciou.

Motorola sa chváli, že kým predchádzajúce modely zo série Moto G im prinášali hlavne starších zákazníkov, novinke Moto Vision sa podarilo osloviť aj ženy a skupinu od 16-34 rokov.   

Vraj za to môže modernejší dizajn a dôraz na kvalitu fotoaparátov. Skutočne, One Vision nás prekvapila hlavne 48 Mpix UltraPixel snímačom s optickou stabilizáciou. Takéto kombo si v triede do 300 eur len ťažko hľadá konkurenciu. 

Moto One Action z modelu Vision očividne vychádza. Má rovnaký displej, batériu aj procesor, no namiesto statických záberov sa sústredí na nahrávanie videí a ešte trochu nižšiu cenovku. 

6,3-palcový Full HD+ IPS panel má naďalej ešte širší pomer strán, teda namiesto 18:9 až filmových 21:9, podobne ako napríklad Xperia 1 alebo Xperia 10. Musím povedať, že si naň zvykám a ani pri používaní staršieho mobilu (16:9) s Moto Action zároveň príliš nevnímam, že by na nej bolo niečo inak. 

Samozrejme, o pohodlnejšom držaní v ruke vďaka menšej šírke a bohatšiemu priestoru na scrollovanie dlhého obsahu, nemôže byť pochýb. Len preklepov na softvérovej klávesnici bude zo začiatku možno trochu viac a pri prehrávaní bežných videí budú štvrtinu plochy zaberať čierne okraje. Ak videá zazoomujete, orežú sa zhora. 

Namiesto výrezu je predný fotoaparát umiestnený do otvoru v ľavom rohu. Myslím si, že okraje okolo objektívu mohli byť menšie, no displeju nemôžem vytknúť ani čitateľnosť na slnku ani kvalitu farieb. Všetko je krásne jasné a farebné. Som s ním spokojný a hoci sa nejedná o AMOLED panel, neprídete ani o tradičnú Moto obrazovku rozsvecujúcu sa po prijatí upozornenia alebo sebemenšom pohybe zariadenia. Zabezpečuje rýchly náhľad na aktuálny čas a ikony zmeškaných notifikácií aj bez odblokovania telefónu. 

To bude najpohodlnejšie oskenovaním tváre, fungujúcim spoľahlivo aj v horších svetelných podmienkach. Keď už konečne kapituluje, po ruke bude ešte čítačka odtlačkov prstov na chrbte. Nie je pod displejom, no keďže pôjde len o záložnú možnosť, vôbec to nevadí. Chrbát má mierne zaoblené okraje zaručujúce istejší stisk a dostupný bude v dvoch farbách. Našej modrej, a bielej. 

Puritánov poteší klasický 3,5 mm audio jack (slúchadlá ale už v balení nie sú), hybridný dual SIM slot kombinovaný s priestorom na microSD kartu a USB-C konektor pre nabíjanie. Tu sa však blížime k prvej výraznejšej odlišnosti od modelu Moto Vision. Namiesto 15-watového adaptéra bude v balení len slabší 10-wattový. Nabíjanie doplna tak so základnou výbavou potrvá “až” 2 hodiny, hoci nabíjačky by mali byť navzájom zameniteľné. 

Batéria má totiž stále 3500 mAh kapacitu a vo vnútri pracuje rovnaký samsungácky Exynos 9609, ktorý rýchlu dodávku prúdu podporuje. Nezmenila sa ani kombinácia 4 GB operačnej pamäte a sympaticky veľkého 128 gigabajtového úložiska, často stále dvojnásobného než u konkurencie.  

Neprekvapí preto, že v benchmarkoch bude dosahovať totožné hodnoty. Rýchle reakcie zaručuje kombinácia otvárania multitaskingu a zoznamu všetkých nainštalovaných aplikácií. Rozhoduje iba dĺžka ťahu pravého spodného okraja obrazovky.

Tlačidlo Domov má naďalej jasný piktogram, jeho dlhším podržaním sa spustí Asistent Google s náhľadom správ z naposledy navštívených webov, kde vás internetový gigant sleduje. Zapnúť sa dá aj nové ovládanie gestami známe z niektorých vydaní Androidu 9 Pie, kedy sa všetko ovláda posúvaním prsta do strán. Mne príliš nevyhovovalo, vyskúšať sa však dá v Nastaveniach a položke Moto. 

Keďže je softvérová výbava tohto “čistého androidu” naozaj minimalistická, Motorola sem sústredila všetky svoje úpravy. Zaujme obvyklé rýchle spúšťanie fotoaparátu pohybom zápästia a aktivácia prisvetľovacej baterky potrasením, prípadne zachytávanie screenshotov priložením troch prstov na obrazovku a rozsvietenie telefónu po zdvihnutí zo stola. Grafy znázorňujúce vašu závislosť na jednotlivých aplikáciách, teda Digitálne zdravie, už nájdeme vo všetkých novších androidoch. 

Natívne aplikácie pre telefonovanie s podporou VoLTE, apka pre SMS-ky a klávesnica Gboard mi vyhovovali. Páči sa mi, že v telefóne nie je žiadny balast, chýbať vám ale môže napríklad samostatná Galéria (tu je skombinovaná s fotkami v Google Photos uloženými online aj z iných zariadení) alebo riešenie pre populárne počítanie krokov. Musíte zapátrať v obchode Google Play. 

Nemení sa ani zastúpenie rýchlych prepínačov v hornej lište, kde je navyše režim Nerušiť, Šetrič batérie s režimom pre hlboké uspávanie nepoužívaných aplikácií (Adaptívna batéria), ktorý však zabije aj prípadné upozornenia z nich, možnosť streamovať obsah cez technológiu GoogleCast a automatické vylešovanie hudby Dolby Audio. Zožltnutie obrazovky večer pre šetrenie očí už považujem za samozrejmosť. 

Zrejme najviac vás ale zaujíma, čo to vlastne Motorola porobila s fotoaparátmi a či je Moto Action lepšia, prípadne horšia voľba než Moto Vision. Už som spomínal, že statické fotografie išli do úzadia. Namiesto 48 Mpix UltraPixel snímača spájajúceho susedné body do jedného a sľubujúceho lepšie fotografie najmä v noci, podporeného optickou stabilizáciou, je tu obyčajný, nudný a nestabilizovaný 12-megapixelový hlavný snímač za objektívom s trochu horšou svetelnosťou f/1.8. To je ten stredný. 

Spodná optika patrí pomocníkovi pri rozostrovaní pozadia, teda Bokehu, v režime portrét. No a novinkou, zameranou na videá, je horný tretí objektív, ktorý Moto Vision nemá. Motorola túto jednotku označuje ako Action Cam, so širokouhlým objektívom a 117° uhlom záberu. Lenže, nie je to klasický, čoraz populárnejší širokáč, ako v záplave ostatných tohtoročných smartfónov. 

Jeho 117° uhol využijete výhradne pri videách a širokouhlú fotku s ním skrátka neurobíte. Motorola tvrdí, že sa nechcela pridať k ostatným lacným zariadeniam, kde síce širokáč je, no jeho kvalita sa s high-endami ako Galaxy S10 alebo P30 Pro nedá porovnávať. 

Pri videách sa vyššia kvalita za menej peňazí dosahuje ľahšie a zážitok má byť podobný, ako pri klipoch nasnímaných s GoPro - odtiaľ Action Cam a preto širšie ohnisko. Podobnosť je tiež v tom, že tento objektív takisto nemá autofokus, no vzhľadom na nastavenie a zaostrenie “na nekonečno” by ste to príliš poznať nemali, pokiaľ teda kameru nepriblížite k objektom až na pár centimetrov. 

Vtip spočíva v tom, že Action Cam je otočená o 90°. V skratke, nakrúcate síce tradičné videá na šírku, ale mobil držíte na výšku - tak ako sa zástancovia klasického videa často smejú z moru v podobe Portrait videí. Teória by vám teda mala byť jasná, teraz k tomu, ako to funguje v praxi. 

Zážitok zo širokouhlých videí je super. Do záberu sa vám zmestí viac obsahu a klipy dostanú onen lákavý GoPro efekt. Musím tiež súhlasiť s tým, že digitálna stabilizácia funguje naozaj parádne a prakticky márne by ste hľadali stopy po súdkovitom skreslení v rohoch. Limitom bude až tradičné klepanie obrazu pri dopadoch za chôdze, no tým trpia aj mnohé optické stabilizácie. 

Páči sa mi plynulá, hoci nie práve blesková regulácia expozície pri prechodoch svetla a tieňov. Uspokojiť sa ale budete musieť s Full HD rozlíšením pri 60 fps, 4K sa pri Action Cam nekoná. 

Otočeniu o 90° ale príliš nerozumiem. Keďže mám hľadáčik pre tradičný záznam v 16:9 na displeji orientovanom navýšku, obraz v ňom je poriadne maličký, približne vo veľkosti 6,5 x 3,5 cm, hoci displej má 6,3'' uhlopriečku. Ak je však pre vás naozaj nepohodlné pri nakrúcaní videí mobil otáčať a preferujete jeho komfortnejšie, modernejšie, prípadne stabilnejšie držanie na výšku, je to riešenie pre vás. 

Samozrejme, čo v prípade, že chcete nakrúcať normálne, chcete pridávať Stories na Instagram, alebo požadujete aj 4K a trváte na automatickom zaostrovaní? Na to je tu ďalšie tlačidlo vedľa voľby prepínajúcej prednú a zadnú kameru. Po jeho stlačení systém Action Cam odignoruje a použije bežný objektív, s normálnym nahrávaním videí. 

Aj tu ale odporúčam používať skôr Full HD 60 fps záznam, pri 4K už totiž inak schopná elektronická stabilizácia nefunguje a obraz bude roztrasený.

Fotoaparát nižšej špecifikácie zostáva slušný, vysoká svetelnosť zachytí dostatok svetla, zábery nemrší prílišná kompresia, majú dosť detailov a široký dynamický rozsah, hoci za Moto Vision mierne zaostáva. Z pochopiteľných dôvodov (chýbajúci UltraPixel senzor) zo špeciálnych režimov zmizol režim Nočného videnia a vďaka chýbajúcej optickej stabilizácii budú výsledky v slabšom svetle horšie. 

Rozostrovanie (v piatich krokoch) pri Portrétoch aj zábavka zvýrazňujúca jeden farebný odtieň zostáva. Obe nájdete medzi špeciálnymi režimami. Počítajte aj s nižším 12 Mpix rozlíšením prednej kamery. Úbytok pixelov zrejme nesporozorujete a naďalej s ním budete môcť nakrúcať aj 4K videá, ale za zmienku to stojí. 

Gumové tesnenie okolo slotu pre SIM kartu napovedá, že sa naďalej budete môcť spoľahnúť na aspoň mierne zvýšenú odolnosť voči vode podľa štandardu IP52.

Po týždňovom testovaní môžem potvrdiť, že výdrž 3500 mAh batérie sa podobne ako pro Moto Vision pohybuje na úrovni jedného a pol dňa. Získate teda rezervu aj na intenzívnejšie používanie. 

Výhody: 

+ zaujímavý pomer ceny a výbavy

+ širokouhlé videá cez špeciálny Action Cam objektív

+ výkonný hardvér

+ rýchle nabíjanie, USB-C

+ ochranný kryt v balení

+ nižšia cena než pri Moto Vision

Nevýhody: 

- oproti Moto Vision slabší adaptér (len 10 W), chýbajúce slúchadlá v balení

- len bežný 12 Mpix fotoaparát, bez UltraPixel technológie a OIS (hľadajte v Moto Vision)

- otočenie Action Cam o 90° môže byť trochu zbytočné

- chýbajúca Galéria, krokomer a nástroj na prenos dát zo starého mobilu v Androide P

Orientačná cena: 269 €

Záver

Motorolu Moto Vision považujem za jednu z najlepších možností do 300 eur. Sesterský model Moto Action stojí ešte menej a ponúka rovnaký displej, rovnako veľkú batériu a totožný procesor či pamäte. Môže byť teda ešte zaujímavejší. 

Otázkou je, či pristúpite na hru výrobcu a naozaj dáte prednosť videám pred statickými fotografiami. Tie totiž budú trochu horšie, s nižším rozlíšením, bez kúzelného spájania bodov a bez optickej stabilizácie. Stále dobré na väčšinu konkurencie, ale horšie než pri Moto Vision. Absenciu slúchadiel, slabšiu nabíjačku a menšie rozlíšenie predného foťáku za dôležité mínusy nepovažujem. 

Naopak, šikovné širokouhlé videá by mi pri Moto Vision možno chýbali. Sú výborne stabilizované a naozaj dokážu do jedného záberu vtlačiť viac objektov. Len si nie som istý, či fandím otočeniu snímača o 90°. Pomôže to istejšiemu držaniu v ruke, ale zmenší plochu náhľadového hľadáčika na displeji. 

 

Diskusia k článku:

LaRock13.09.2019 - 02:59 Trvalý odkaz

uz sa neviem dockat recenzie na model one zoom, ten je z trojky serie one jednoznacne top, najlepsi.. mimochodom uz je v predaji tak by mohla vyjst aj recenzia

Peter Križian13.09.2019 - 11:35 Trvalý odkaz

In reply to by LaRock

Ranger: Mám Motorola one zoom, a je to skutočne výborný mobil... Od výdrže na jedno nabitie, cez amoled displej až po foťáky... A aj čítačka odtlačkov v displeji je prekvapivo presná ... Oproti Samsungu A 50, či A70 je tá čítačka neporovnateľne presnejšia a aj rýchlejšia.

Nightmare13.09.2019 - 23:01 Trvalý odkaz

Podla mna vydarena Moto tak ako aj Vision

Celá diskusia 3 príspevky