Mi True Wireless Earbuds (Xiaomi AirDots) - ľudový pokrok

Recenzia lacných skutočne bezdrôtových slúchadiel s dobrým zvukom, výdržou aj praktickým puzdrom.

Lídrom skutočne bezdrôtových, teda true wireless slúchadiel je asi stále model Galaxy Buds od Samsungu. K iPhonu si zase určite kúpite AirPods, ktoré tento rok priniesli dve základné vylepšenia, o ktorých sa dočítate v článku Apple AirPods 2019: bezdrôtové nabíjanie a dlhšia výdrž.

Lenže oba tieto produkty, hoci ponúkajú bezdrôtové nabíjanie či prekvapivo dlhú výdrž, stoja viac než 150 eur. A vy zrazu na internete aj v stánkoch obchodov s mobilnými telefónmi vidíte Xiaomi produkty podobného tvaru aj schopností za polovicu či tretinu ceny.

Tak som si povedal, že nejaké kúpim a odskúšam. Vybehol som do predajne v Auparku, kde mali zhodou okolností všetky verzie aktuálnych true wireless slúchadiel od Xiaomi, poctivo zo slovenskej distribúcie, podebatoval som s predajcom a odniesol si Mi True Wireless Earbuds.

Ešte predtým, ako sa pustím do ich hodnotenia si však povieme, aké slúchadlá tento výrobca aktuálne ponúka a v čom sa odlišujú.

Za 35 eur si môžete kúpiť Mi True Wireless Earbuds Basic, ktoré sa vo svete predávajú aj pod názvom Redmi AirDots. Na Slovensko ich aj so slovenským návodom, plnohodnotnou zárukou a DPH dováža distribútor IRD, a nájdete ich v množstve serióznych obchodov. Môžete si ich objednať aj z Číny, údajne už od 20 eur, ja dávam vždy prednosť slovenskému importu.

Tieto cenovo atraktívne štuple ponúkajú ovládanie mechanickými tlačidlami a údajne celkom slušný zvuk. Prekvapením je podpora Bluetooth 5.0 a výdrž 2 - 3 hodiny na jedno vybratie z puzdra. V puzdre ich vďaka 300 mAh batérii ešte asi 2x nabijete a môžete ďalej používať.

Sú odolné voči vode a potu (IPx4). Neponúkajú reguláciu hlasitosti ani žiadne špeciálne funkcie. Poslúžia len na štandardné počúvanie hudby (stlačením hudbu zastavíte / spustíte) a telefonovanie (podržaním hovor odmietnete, stlačením prijmete). Odkedy slúchadlá prvý raz spárujete s vaším smartfónom, stačí ich už len vyberať z puzdra (automatické zapnutie a spojenie) či vkladať doň  (odpojenie a nabíjanie).

Za 50 eur si môžete kúpiť drahšie, dnes testované Mi True Wireless Earbuds, ktoré vo svete nájdete aj ako Xiaomi AirDots. Funkčne aj dizajnom sú veľmi podobné lacnejším Earbuds Basic a pokiaľ obraciate každé euro, pokojne si kúpte lacnejšiu verziu s tlačidlami, ktorú (ako sa nedávno ukázalo na našej fb stránke) spokojne používa aj množstvo našich čitateľov.

Aj v tomto prípade puzdro ukrýva 300 mAh batériu, ktorú nabijete cez microUSB konektor, štvorgramové slúchadlá rovnako poháňajú dve malé 40 mAh batérie a na pripojenie k smartfónu aj vzájomné prepojenie dvoch štupľov sa tu využíva ešte stále relatívne nový štandard Bluetooth 5.0. Výdrž na jedno nabitie je tiež 2 - 3 hodiny, pričom vloženie do puzdra obnoví energiu asi dvakrát.

Najväčšou zmenou oproti verzii Basic je dotykové ovládanie a údajne lepší zvuk. Úprimne vám poviem, že dotykové ovládanie nepatrí k mojím obľúbeným, pretože už pri vyberaní slúchadiel z puzdra občas uskutočním príkaz, ktorý som neplánoval. Chce to teda zvyk. A keď už dotyk, mohlo tu byť prítomné aspoň ovládanie hlasitosti ťahom prsta po dotykovej ploche. Skrátka, dotykové ovládanie neprináša podľa mňa žiaden osoh. Vyššiu kvalitu zvuku vďaka 7,2 mm meničom som nemal ako porovnať, so zvukom zo slúchadiel Mi True Wireless Earbuds som veľmi spokojný, za 50 eur k nemu nemám žiadne výhrady.

Najdrahšou hračkou tejto ponuky sú Mi True Wireless Earphones, ktoré sa u nás predávajú za približne 70 eur. Vo svete ich poznajú aj ako Xiaomi AirDots Pro. Dizajn pripomína Apple AirPods, novinkou je aktívne potláčanie okolitých ruchov.

Pôvodne som šiel kúpiť práve tieto slúchadlá, no kvôli staršej technológii Bluetooth 4.2 a skúsenostiam niektorých majiteľov, že sa slúchadlá občas zvyknú odpájať, v mojom ruksaku nakoniec skončili lacnejšie a menšie True Wireless Earbuds. Výhodou 70-eurového modelu je nabíjanie cez USB-C a zrejme aj kvalitnejší mikrofón na nožičke. Výdrž však nie je o nič lepšia, opäť maximálne tri hodiny a dve ďalšie nabitia z puzdra.

Ovládanie náramkom

Veľmi zaujímavým tipom je súčasné používanie chudobných true wireless slúchadiel a náramku Xiaomi Mi Band 4ktorý poslúži aj na ovládanie hudby - skok na ďalšiu skladbu, návrat o krok späť a tiež na zmenu hlasitosti. Nedávno sme ho recenzovali: Xiaomi Mi Band 4 - bestseller s AMOLEDom.

Skúsenosti s Mi True Wireless Earbuds

Po pár dňoch môžem povedať, že za 50 eur poslúžia presne na to, na čo sú určené. Na Honor 20 Pro vidím v hornej lište dokonca aj graficky vyjadrený stav batérie v slúchadlách, takže ma ich vybitie po 2 - 3 hodinách nijak neprekvapí.

V ušiach slúchadlá držia dobre, veď každé má len 4 gramy. V balení nájdete ďalšie dve veľkosti nástavcov. Tvaru sa nemáte dôvod obávať.

Vďaka tvaru "do uší" tieto súchadlá dostatočne eliminujú okolité ruchy. To oceníte v kancelárii aj MHD. Pri potulkách ulicami by som ocenil otvorenejšie riešenie v štýle Apple AirPods, no to už je vecou využitia.

Nabíjanie cez microUSB nie je v tejto cenovej kategórii žiadnym prekvapením. Krabičku nabijete za menej než tri hodiny, slúchadlá sa v nej nabijú za asi polovicu.

Na záoceánske lety by som si radšej vzal Galaxy Buds (dlhšia výdrž, lepší zvuk, trochu lepšia ergonómia, programovateľné dotykové ovládanie...) alebo moje bľúbené JBL Reflect Mini BT, pri dlhých letoch sú však ešte vhodnejšie pohodlné slúchadlá na uši. Tieto Xiaomi slúchadlá sú vhodnejšie na kratšie presuny autobusom, vlakom alebo lietadlom, prípadne do fitka. Môžem však povedať, že zvuk z týchto 50-eurových slúchadiel nie je citeľne horší než zo slúchadiel za trojnásobok ceny. Fakt sa zvuku zo Mi True Wireless Earbuds nemusíte obávať. Skôr vás príjemne prekvapí.

Po dvoch hodinách si aj tak chcete od hudby na chvíľu oddýchnuť, a práve vtedy sa energia v nich dobije z malého puzdra.

Výhody:
+ pekný zvuk
+ cena len 50 eur
+ funkčné bezkáblové riešenie
+ výborná kombinácia s náramkom MI Band 4 (pre ovládanie hudby)

Nevýhody:
- starý microUSB konektor
- pri vložení do puzdra kontrolujte nabíjanie oboch slúchadiel (červená LED), občas sa niektoré hneď nechytí
- výdrž len 2 - 3 hodiny
- dotykové ovládanie

Orientačná cena: 50 eur

Záver

Už za 35 eur môžete mať veľmi, veľmi slušné true wireless riešenie známe buď ako Mi True Wireless Earbuds Basic, alebo Redmi AirDots. Ak vás neláka dotykové ovládanie a údajne lepší zvuk - veď v tej MHD-čke po ceste do školy alebo vo fitku ste vďační za čokoľvek bezkáblové - berte pokojne túto lacnejšiu alternatívu.

Drahšie Mi True Wireless Earbuds, ktoré som si kúpil ja, by mali priniesť krajší zvuk. Neporovnával som to, nemal som ako, ale s ich zvukom som naozaj spokojný. A keby som ich mal často používať vonku alebo vo fitku, ocením aj dotykové ovládanie (a teda žiadne tlačidlá). Takto môžem skôr povedať, že mi to dotykové ovládanie skôr prekáža, lebo sa mi párkrát stalo, že som hudbu buď omylom prerušil, alebo spustil.

Po pár dňoch používania Mi True Wireless Earbuds mi nijak nechýbajú drahšie Mi True Wireless Earphones s dizajnom inšpirovaným Apple AirPods. Nechýba mi ani aktívne rušenie okolitých ruchov, veď už samotná konštrukcia takýchto slúchadiel eliminuje okolité ruchy až až. Viac oceňujem novšiu verziu Bluetooth a skúsenosť, že sa mi slúchadlá ani raz neodpojili.

Malé štuplíky podľa mňa vyzerajú aj lepšie v ušiach. Skrátka, slúchadlá Mi True Wireless Earbuds by som si kúpil opäť, a ak máte hlbšie do vrecka, nebojte sa ani Mi True Wireless Earbuds Basic.

Diskusia k článku:

Simon23511.09.2019 - 21:05 Trvalý odkaz

Ono žo všetkých tých slúchatiek Xiaomi vybral Haylou GT1 Pro

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy08.11.2019 - 21:23 Trvalý odkaz

dnes mi tieto GT1 prisli domov...
to ktory ony 😂 o tomto povedal ze to dobre hra?

Celá diskusia 5 príspevkov