Mesiac s Apple iPhone 11 Pro

Skúsenosti s relatívne kompaktným, mimoriadne pevným a výkonným smartfónom, ktorý konečne ponúka aj širokouhlý fotoaparát.

Tak, konečne som strávil pár týždňov s posledným z trojice nových iPhonov. Najlacnejší iPhone 11 som zhodnotil nadpisom recenzie nástupca XR so širokáčom a recenziu najdrahšieho som nazval Apple iPhone 11 Pro Max - výkonnosť, odolnosť, hmotnosť. Určite si obe prečítajte.

Najprv sa budem trochu opakovať. 10. septembra 2019 Apple opäť zmenil názvoslovie svojich smartfónov. Nástupca modelov X (z roku 2017) a XS (zo septembra 2018) sa tak nenazýva XI ani 11, ale 11 Pro. To, čo bolo kedysi u Applu štandardom je dnes čosi výnimočné. Nový iPhone 11 je totiž nástupcom minuloročného experimentu s názvom XR. Takže namiesto lacného 11R (alebo 11 SE), štandardného iPhonu 11 a veľkého iPhonu 11 Max tu máme lacný iPhone 11, štandardný iPhone 11 Pro a veľký iPhone 11 Pro Max.

Za iPhone 11 Pro v 256 GB verzii zaplatíte 1339 eur. 64-ka je slabá a 128-ka (zatiaľ) neexistuje. Apple však postupom času zvykne uvoľňovať rôzne pamäťové verzie, preto sa časom na trhu môže objaviť aj 128-gigabajtový iPhone 11 Pro. Zatiaľ sa tak nestalo. Pre porovnanie, základný iPhone 11 s rozumne veľkým úložiskom (128 GB) stojí 869 eur, v 256 GB verzii ho kúpite za 989 eur.

Ešte jedna zaujímavosť. Rozdiel medzi 64 a 256 GB verziou iPhonu 8 znamená 50 eur navyše (zdroj istores.sk). 

64-gigabajtový iPhone dnes neodporúčam nikomu, kto svoj smartfón využíva naplno. A ak naplno mobil nevyužívate, bude vám aj dnes úplne stačiť vydarený iPhone 8 alebo 8 Plus, ktorý v 256 GB verzii kúpite za lákavých 579 eur, resp. 699 eur.

Každá aplikácia totiž potrebuje nejaký priestor a je úplne bežné, že keď máte v mobile Facebook, Messenger, WhatsApp, Spotify, Waze, Google Maps, Stravu...zaberú vám aplikácie, operačný systém a všetok potrebný softvér zo 64 GB verzie polovicu. A ostatných 32 GB sa zdá na prvý pohľad dosť, no ak máte v mobile aj staršie fotky a videá, váš mobil ďalšími fotkami a videami čoskoro zaplníte. Navyše, telefón po roku určite nezahodíte. Buď si ho kupujete na dlhšie obdobie, alebo ho o dva roky zase predáte ďalej. Preto investujte radšej do väčšieho úložiska. A popri tom nezabudnite zálohovať. Na iCloud, Google Fotky, Dropbox...

11 vs. 11 Pro

Ak túžite po menších rozmeroch, lepšom displeji, vyššej odolnosti, po rýchlom nabíjaní adaptérom priamo z balenia a približujúcom foťáku, musíte si oproti iPhonu 11 (v dostatočnej 128 GB verzii) pripraviť navyše šialených 470 eur za iPhone 11 Pro (vo verzii 256 GB, keďže 128 GB zatiaľ neexistuje).

11 Pro vs. 11 Pro Max

Tak to rozdýchame a ideme ďalej. Porovnáme si ešte iPhone 11 Pro a väčší 11 Pro Max. Oproti nemu dnes testovaný kúsok výrazne lepšie padne do štandardnej mužskej i ženskej ruky. Šírku 79 mm a 71 mm bude cítiť každý. Krok späť ťahom prsta z ľavej hrany obrazovky doprava je napríklad pre mňa na Max-ku už ťažko prijateľný gymnastický úkon, a preto ho musím stále v jednej ruke držať a druhou ovládať. Menšie Pro-čko dokážem používať jednou rukou. Je to na hrane, ale dokážem. Ešte lepšie v nejakom nešmykľavom tenkom obale. Významne odlišná je aj hmotnosť týchto kúskov, a to 188 vs. 223 gramov. Už tých necelých 190 je dosť, všetko nad 210 gramov považujem za smartfónové peklo.

Väčší displej iPhonu 11 Pro Max prináša "len" o 20 % vyššie rozlíšenie. Väčším lákadlom tak skôr bude 6,5'' uhlopriečka, ale aj tých 5,8'' úplne stačí na sledovanie videí, listovanie fotografiami (konečne aj s pomerom strán 16:9), nehovoriac o prezeraní webu či listovaní facebookom. Najväčšou výhodou veľkého iPhonu 11 Pro Max tak ostáva o tretinu silnejšia batéria (približne 4000 vs. 3000 mAh). Väčší displej a mierne lepšia výdrž vás budú stáť 110 eur navyše. Po odrátaní dane (v prípade podnikateľov) to nie je až tak šialený rozdiel.

Ja napríklad hľadám nástupcu modelu iPhone 8 Plus na nahrávanie a strih videí. Záznam statických aj pohyblivých obrázkov je v prípade iPhonu 11 Pro a 11 Pro Max na úplne zhodnej úrovni. Pri prezeraní trocha nadávam na teplý AMOLED displej (prečo tu nikde nie je možnosť nastaviť trocha chladnejšie farby?), ale to platí pre obe verzie. Myslel som si, že iPhone 11 Pro bude príliš malý, ale ten rozdiel pri práci s fotkami a videom nie je až taký markantný. Keby som mal veľké ruky, bolo by to iné. Nakoniec tak rozhodnú dve veci: kompaktné rozmery menšieho modelu pre pohodlné nahrávanie videí z ruky vs. dlhšia výdrž na jedno nabitie v prípade 11 Pro Max.

Výdrž iPhonu 11 Pro na jedno nabitie však vôbec nepatrí k tým slabým. Konečne skončili časy, kedy ste si museli kúpiť iPhone 8 Plus alebo XS Max, lebo menšia verzia vám nevydržala ani deň. Tak, ako iPhone 11, ani iPhone 11 Pro som nemusel nabíjať počas dňa. A to robím s mobilom v priebehu pracovného dňa i víkendu všelijaké kúsky. Za toto si Apple zaslúži pochvalu.

11 Pro vs. XS

Poďme ešte 11 Pro porovnať s predchodcom, a to modelom XS. Vyzerajú podobne, aj ich uvádzacia cena bola rovnaká a mnohí majitelia iPhonu X a XS určite premýšľajú, či prejsť na novinku, alebo nie. Rovno vám poviem, že tých medziročných vylepšení vôbec nie je málo.

Oproti modelu XS ponúka iPhone 11 Pro výkonnejší čipset A13 Bionic. To znamená určite o rok dlhšiu softvérovú podporu a tiež najvyšší výkon na trhu. Upload fotiek na pozadí na Google Fotky či Dropbox sa však po zhasnutí obrazovky zastaví rovnako, ako upload videa na YouTube. Ani nové skladby do playlistu Discover Weekly sa mi v pondelok ráno nestiahnu bez ručného otvorenia Spotify. Ach, zlatý Android...

Ale pokračujme v porovnaní s XS. Na displeji s obrovským výrezom a bez akejkoľvek špecialitky typu Always On Display či Moto Display nevidím žiadnu medziročnú zmenu. V ruke však určite pocítite mierne väčšiu hrúbku. Môže za to o 400 mAh silnejšia (3046 mAh) batéria. Vďaka Bohu, vlastne Applu, za to. Konečne sme sa dočkali aj rýchlej nabíjačky v balení. Kábel má na jednej strane USB-C koncovku, na druhej Lightning. To môže byť problém pri spojení 11 Pro so starším počítačom. Ja som iPhone nepripojil káblom k počítaču asi nikdy v živote. A to nemám Mac.

iPhone 11 Pro oproti o rok starším modelom prináša širokouhlý fotoaparát. Žiaľ, stále bez nočného režimu. Ale i tak som ho používal veľmi rád. Nové je aj prostredie fotoaparátu, konečne možnosť fotografovať s pomerom strán 16:9. Keď máte mobil na ležato, potiahnite prstom od spúšte doľava. A nezabudnite si v nastaveniach kamery (v rámci nastavení mobilu) zapnúť zachovanie kreatívnych nastavení. Inak vás to bude stále vracať na 4:3.

Novinkou konca roku 2019 bol tiež nočný režim ostatných fotoaparátov a záznam 4K videa prednou kamerou. Prekvapilo ma zvýšenie odolnosti z 1,5 m na 4 m pod vodnou hladinou. Pozor, ide len o pokojnú vodu, nie prúd. Hody do vody ani tečúcu tekutinu nemusí 11 Pro zvládnúť. A keď ho v krčme veľkolepo vyberiete z piva alebo na dovolenke z morskej vody, opláchnite ho pre istotu v normálnej vode z vodovodu.

Skúsenosti

Poďme konečne na samotné skúsenosti s týmto výkonným delom v relatívne kompaktom tele.

V prvom rade musím pochváliť spracovanie a materiály. Podľa môjho názoru ide o najpevnejší bežný mobil na trhu. Oceľový rám a k tomu odolné matné sklo vzadu len tak neohnete. Mesiac ho nosím bez puzdra a nikde ani škrabanček. Keď dáte iPhone 11 Pro do hrubšieho obalu, získate jeden z najodolnejších telefónov na trhu. Ktorý môžete navyše ponoriť až 4 metre pod vodnú hladinu. Len nesmie padnúť displejom na kameň. To je jasné.

Keď už sme u displeja, tak ma hnevá nielen to, že sa za dva roky vôbec nezmenil, ale aj tá regulácia jasu stále nie je najspoľahlivejšia. Hlavne v noci občas zbytočne prudko žiari a musím sťahovať ovládacie centrum a ešte viac svietenie jednotlivých bodov znížiť.

A to obrovské vykrojenie si už mohli v Appli odpustiť. Viem, sú tam rôzne senzory a kamery, a neviem čo všetko, ale... Rok 2020 je tu a ja počas navigácie Waze vlastne v hornej lište nevidím, či mi náhodou niekto nepísal správu. Lebo horná lišta tu vlastne neexistuje. Riešením je nastavenie hlásení esemesiek formou trvalého bannera, ktorý nezmizne. Ale to môže zase občas prekážať. Skrátka, na androidoch s vykrojením pre prednú kameru sa toho v hornej lište dozviem podstatne viac.

Aj napriek tomu, že 11 Pro je najmenšia "jedenástka", hmotnosť 188 gramov patrí medzi smartfónmi k tým najvyšším. To je daň za poctivé spracovanie.

iOS 13 prinieslo niekoľko vylepšení, ale aj krokov späť. Veľmi mi chýba zobrazenie lupy po označení nejakého textu. Nakoniec som si zvykol označiť prstom miesto pred / za slovom a kurzor jemne presunúť podržaním medzerníka. Tak, ako na G Board klávesnici pre Android.

V Galérii ma hnevalo automatické spúšťanie videí bez zvuku. V nastaveniach Fotiek som našťastie tento výmysel vypol.

Veľmi mi chýbala možnosť kresliť do upravovanej fotky. Niečo zakrúžkovať, vyznačiť. Nakoniec ma kamarát upozornil na to, že keď pri úprave fotografie kliknem na tri bodky v pravom hornom rohu, objaví sa nenápadná možnosť Značky. Nikdy by mi nenapadlo na ňu kliknúť.

Keď pripojím slúchadlá Galaxy Buds od Samsungu k nejakému androidu s nainštalovanou apkou Galaxy Wearable, môžem si na nich nastaviť aj ovládanie hlasitosti gestami. S inými true wireless slúchadlami, ktoré ponúkajú ovládanie hlasitosti, som sa dokonca doteraz nestretol. Ale po pripojení k iPhonu takú možnosť nemám. Ani žiadne AirPods od Applu to nedokážu. Je to škoda.

Problém som mal aj s notifikáciami na pripojených hodinkách Huawei Watch GT. Hovory mi oznámili všetky, aj tie messengerové, ale upozornenie na messengerovú správu či e-mail mi prišlo len občas, a to úplne nevypočítateľne. Vždy, keď som otvoril apku Huawei Health, hodinky boli spoľahlivo pripojené a softvér najnovší.

Pochváliť musím spoľahlivosť Face ID, teda odomykania tvárou. Aj pri kúpe MHD lístkov cez apku IDS BK. Čítačka odtlačkov mi nechýbala ani raz.

Veľmi sa mi páčia stereo reproduktory, ktoré sú tradične najkvalitnejšie na trhu. Občas som si niečo pozrel cez SledovanieTV, občas na YouTube a vždy som bol veľmi spokojný s obrazom aj zvukom. Akurát obraz v televíznej apke v hornej a dolnej časti mierne presahuje plochu displeja. To by už konečne mohli vývojári vyriešiť.

Ešte by som sa rád vrátil k fotoaparátom. Na záznam videa niet lepší mobil. Kvalita obrazu, stabilizácia, bohovské mikrofóny a záznam 4K aj prednou kamerou. V iMovie si dokonca priamo v mobile môžete video z lyžovačky nastrihať a uploadnuť. Tu máte príklad:


V prípade fotografií si myslím, že lepšie výsledky dosiahnete so Samsungmi Galaxy S10e / S10 / S10+. No ak sa trošku, naozaj trošku uskromníme, tak hlavnou správou dňa je, že normálny foťák konečne ponúka aj nočný režim, že do iPhonov konečne pribudol ultra širokouhlý fotoaparát, a že konečne môžeme snímať fotky s pomerom strán 16:9. Lebo tie 4:3 zábery na natiahnutom displeji vyzerajú naozaj smiešne. Aspoň podľa mňa.

Výhody
+ pevnosť, spracovanie, materiály
+ najvyšší výkon na trhu
+ konečne rýchle nabíjanie a dobrá výdrž
+ najvyššia odolnosť voči vode na trhu
+ obraz + stereo zvuk pri sledovaní videí
+ vylepšenia fotoaparátov
+ prítomnosť 512 GB verzie

Nevýhody
- nevyužité možnosti AMOLED obrazovky
- vzhľadom na rozmery vysoká hmotnosť
- ovládanie gestami (chýba krok späť ťahom z pravej hrany)
- veľké vykrojenie obrazovky / horná lišta bez ikonových notifikácií
- príliš odvážna cena za 256 GB verziu

Orientačná cena: 64 GB za 1169 eur, 256 GB za 1339 eur, 512 GB za 1569 eur


Záver

Pochváliť musím odolnosť, spracovanie, výkon a výdrž na jedno nabitie. Chýbajú mi nejaké nápady na zhasnutej AMOLED obrazovke. Ale rozsvietenie po poklepaní či zodvihnutí to našťastie rieši a na odomykaciu obrazovku iOS so všetkými oznámeniami zoradenými chronologicky aj tak nedám dopustiť. Často ani neodomknem mobil, všetko si prečítam a viem, že dané veci môžu chvíľu počkať.

Z praktického hľadiska ide, pre mňa osobne, o najlepší mobil roku 2020. Opakujem, pre mňa osobne a bez ohľadu na cenu. Ale či by som zaň dal 1339 eur v 256 GB verzii? Asi nie. Samsung Galaxy S10e stojí polovicu. V niečom je trocha slabší, v niečom lepší. A hlavne je oveľa kompaktnejší a ľahší. Preto ďakujem Telekomu, že mi umožnil stráviť mesiace s iPhonmi 11, 11 Pro a 11 Pro Max.

Ak ste zvyknutí na iOS, ak si kupujete telefón zase na 2 - 4 roky, ak využijete potenciál novinky, a nepozeráte sa po iPhone 11 Pro len preto, že je najnovší, tak vám ho vrelo odporúčam. Ak však chcete dobrý iPhone za dobrú sumu, pokojne berte dvojročný kompaktný iPhone 8 v 256 GB verzii za úžasných 579 eur.

Ak ste fanúšikom širokouhlých záberov a chcete výkonný stroj za rozumnú cenu, nemáte na výber a budete sa musieť pozerať na HD+ displej iPhonu 11. Lebo úplne chápem, že priplácať 400 eur za 11 Pro nie je jednoduché. Veď za to si môžete kúpiť množstvo užitočnejších vecí.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.01.2020 - 10:59 Trvalý odkaz

Zaujimavy clanok. Ta cena v pripade 256 verzii Pro/Pro Max je astronomicka. Tiez sa mi mensi 11 pro paci, ale cez 1300 resp 1400 eur, mi pride vazne vela. Pri tom oproti aktualnemu Oneplus 6 co mam to az taky megarozdiel nebude. Ani vo fotkach, lebo GCam apka foti slusne. No lepsie video, rychlejsie notifikacie, rychlejsie aktualizacie aplikacii su celkom velke lakadlo...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy17.01.2020 - 13:02 Trvalý odkaz

In reply to by Wayne

na 11ke mi notifikacie (apps 3. stran) chodili pomalsie ako na androide, aktualizacii bolo pomerne vela-vela bolo aj problemov :), co mna osobne zarazilo na ios bolo mnozstvo reklam v aplikaciach, otvorim instagram s rovnakym uctom na androide a na ios a zistim ze ios ma kazdy 3. prispevok sponzorovany, android kazdy 10. a podobne je to aj v inych aplikaciach. o mnohych inych obmedzeniach (o ktorych urcite vies) ani nema zmysel hovorit.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.01.2020 - 14:51 Trvalý odkaz

In reply to by oxy

Hej, obmedzenia ma, uz len ze sa treba natahovat hore za ikonami je otravne. Mam maly SE, no ale.. je.. maly. Ked mam oba na wifi doma, SE ukaze v 90% pripadoch notifikaciu skor. Tie prispevky som si nevsimol, asi preskakujem take veci, alebo som len ignorant. Este ho mas ci uz si dal prec, ked o nom pises v minulom case? :)

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy17.01.2020 - 15:04 Trvalý odkaz

In reply to by Wayne

heureka 👍😆 konecne niekto kto napisal ze mu vadí nemožnosť upratat si ikony na ploche. uz je preč, po case som skonštatoval ze posledný iphone co mi daval zmysel je 8.

Celá diskusia 12 príspevkov