Ktorý mobilný operátor ponúka najrýchlejší internet? Odpoveď prezradil nový benchmark

Zaujíma vás rýchlosť internetu vášho mobilného operátora? Francúzska služba nPerf vykonala testy, v ktorých preverila slovenské pomery za posledných 12 mesiacov.

nPerf je služba, ktorá ponúka meranie rýchlosti internetového pripojenia. Aktuálne sa zamerala na porovnanie slovenských mobilných operátorov. Benchmark prebiehal v posledných 12-tich mesiacoch a zahŕňa štatistiky z roku 2022 a 2023. Za testom stoja samotní používatelia, ktorí cez mobilnú aplikáciu vykonali na svojich smartfónoch meranie v období od 1. júla 2022 do 30. júna 2023. 

Víťazom testu sa stal Telekom, ktorý podľa nPerf ponúka aktuálne najrýchlejšie mobilné dáta. Benchmark mu pridelil skóre s vyše 92-tisíc bodmi. Druhé miesto obsadil Orange (88 206 bodov) a tretie skončilo O2 (79 689 bodov). Najhoršie v teste obstála 4ka, ktorá zaostáva so 62 512 bodmi. 

Samotné testovanie v aplikácii nPerf prebehlo viac než 20-tisíckrát. Vyše polovica z toho boli testy rýchlosti pripojenia. Za tým nasledovalo 5 000 testov zameraných na surfovanie po webe a 4700 testov mobilného streamu. Najviac testovali zákazníci Orangeu. Čo sa týka konkrétnych rýchlostí, víťazný Telekom sa môže pochváliť prenosom na úrovni 69,16 Mb/s. 

Orange zaostáva len tesne rýchlosťou 65,28 Mb/s. O2 dosiahlo rýchlosť 34,65 Mb/s a posledná 4ka je s rýchlosťou 30,04 Mb/s pod polovicou víťaza. Jedným dychom však treba dodať, že rýchlosti sa v čase menili a neboli stabilné v každý deň testovania. Na samotnú internetovú rýchlosť má totiž vplyv čas, deň, počet testov aj lokalita, v ktorej bola meraná. 

 

Vzhľadom na tieto parametre sa v teste ukázalo, že Orange miestami prekonával Telekom a rýchlosti 4ky občas presiahli aj 50 Mb/s, no niekedy padali pod 20 Mb/s. Ak si chcete otestovať svoje mobilné pripojenie, aplikácia nPerf je dostupná na Android aj iOS.

Zdroj: nperf.com  


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu