Huawei Watch Ultimate – pripravené na dobrodružstvo

Recenzia špičkových inteligentných hodiniek z kvalitných materiálov, pokročilým meraním zdravotných funkcií, špeciálnym režimom pre potápanie a dlhou výdržou na jedno nabitie.

Keď Huawei uviedol v marci tohto roka model Watch Ultimate (základné info), bolo jasné, že nie sú pre každého. Ide o smart hodinky, ktoré patria k tomu najdrahšiemu, čo si na trhu aktuálne môžete v tejto kategórii kúpiť a určite ich môžeme považovať za konkurenta pre Apple Watch Ultra (základné info).

Spája ich nielen podobná cena (Huawei sú približne o sto eur lacnejšie), ale aj zameranie na kvalitné materiály a vysoká odolnosť. Huawei Watch Ultimate už názvom prezrádzajú, že môžeme čakať nekompromisnú výbavu, špičkové prevedenie a pokročilé funkcie. 

Na trhu máte na výber z dvoch verzií Watch Ultimate. Športová Expedition Black s remienkom z hydrogenovanej nitrilovej gumy (HNBR) ponúka športovejší vzhľad, Voyage Blue prináša luxusný dizajn klasických hodiniek so strieborným remienkom a modrou lunetou. Bez problémov si ich môžete vziať aj k spoločenskému obleku. 

Hodinky sa pýšia telom zo zirkónovej zliatiny, čo je najtvrdší dostupný ľahký materiál. Je 4,5-krát pevnejší a 2,5-krát tvrdší než nehrdzavejúca oceľ, čo oceníte pri outdoorových aktivitách. Odolné telo dopĺňa nano-tech keramický rám. Ciferník hodiniek chráni zafírové sklíčko. 

Súčasťou balenia je okrem kolísky na bezdrôtové nabíjanie aj dlhý remienok z HNBR materiálu určený pre pripevnenie hodiniek cez neoprén alebo rukáv zimnej bundy, aby ste mali na očiach údaje na ciferníku v akomkoľvek prostredí. Či už hlboko pod hladinou alebo vysoko v horách. Dlhý remienok je v balení obidvoch verzií. 

Watch Ultimate nielen dizajnom, ale aj veľkosťou a vysokou hmotnosťou oslovia skôr mužov než ženy. Dámska verzia menších rozmerov, bohužiaľ, k dispozícii nie je. Počas testovania som ich nosila na zápästí nepretržite viac než týždeň vo dne i v noci. 

Môžem povedať, že pre ženskú ruku sú veľké a ťažké. Aj keď sa dá na rozmery aj hmotnosť zvyknúť, veľký ciferník prekáža najmä ak má žena oblečenú blúzku a problém je aj s úzkym rukávom bundy či kabáta. Spolu s gumeným remienkom vážia bez dvoch gramov sto gramov, čo už naozaj na ruke cítite.

Novinka poteší aj tých, čo sa radi potápajú, sú na to prispôsobené. Nielen materiálom, odolnosťou, ale aj špeciálnymi funkciami. Absolvovali testy odolnosti voči vode podľa ISO 22810 a štandardné testy na potápačské vybavenie EN13319. Dosahujú vodotesnosť 10 ATM a podporujú ponor do hĺbky až 100 metrov. 

Hodinky majú na tele zabudovaný mikrofón a reproduktor s vysokou odolnosťou voči vode aj v hĺbke. Špeciálna vrstva vodného filtra na úrovni mikrónov dosiahla najvyššiu doteraz zaznamenanú odolnosť voči tlaku vody. Podľa výrobcu konkurenčné hodinky, ktoré podporujú zvukové funkcie a vodotesnosť 10 ATM, umožňujú v súčasnosti potápanie iba do hĺbky 40 metrov. 

Pre potápačov je pripravených niekoľko režimov: rekreačný potápačský ponor, technický potápačský ponor, voľný ponor a meradlo. Získate informácie o ponore vrátane hĺbky, rýchlosti, teploty či ďalších fyziologických parametroch. Hodinky využívajú Bühlmannov algoritmus a dokážu zobrazovať Gradient Factor (GF), OT+3 a +OD+5. 

S hodinkami môžete trénovať zadržanie dychu, čo ocenia fanúšikovia freedivingu. K dispozícii máte pre vašu ochranu pri potápaní až 20 typov pripomienok a vstavaný bzučiak s vibráciami, ktoré upozornia na rôzne odchýlky a nebezpečenstvá pre zdravie. 

Watch Ultimate myslí aj na outdoorové aktivity a pre dobrodruhov tu je režim Expedition určený pre náročné prostredie, či už horskú turistiku alebo cestovanie púšťou. Vopred definovaný režim spustíte stlačením bočného tlačidla na ľavej strane ciferníka. 

Presné určovanie polohy zabezpečí dvojfrekvenčné päťsystémové GNSS, nechýbajú informácie o nadmorskej výške, tlak vzduchu, východe a západe slnka a vďaka výstrahám pred nepriaznivým počasím si môžete včas zmeniť trasu. Zaznamenávaním bodov na trase sa viete vrátiť po rovnakej ceste späť, ak sa náhodou stratíte. Samozrejmosťou je ovládanie hodiniek aj v rukaviciach. 

1,5-palcový LTPO AMOLED displej s rozlíšením 466 x 466 bodov je výborne čitateľný aj na priamom slnku. Nechýba Always on režim, pričom jeho štýl určuje aktuálne zvolený ciferník. Tých máte na výber veľké množstvo, bezplatných aj platených, prípadne si viete vytvoriť vlastný. Prepínate medzi nimi jednoduchým zatlačením na displej, takže máte po ruke vždy ten, ktorý práve potrebujete.

Na pravej bočnej stene sú dve hardvérové tlačidlá, horné zobrazí menu aplikácií a slúži aj ako otočná korunka pre pohodlné rolovanie na obrazovke.  Spodné si viete naprogramovať, ja som si tam priradila funkciu EKG. Defaultne je nastavené na spustenie cvičenia. 

V Huawei Watch Ultimate nájdete pokročilé monitorovanie zdravotných funkcií, vrátane EKG, teploty kože, stresu, nasýtenia krvi kyslíkom, nechýba údaj o priemernom pokojovom tepe a zmerať si môžete aj tuhosť ciev. Na abnormálne hodnoty bude upozornení notifikáciou. Spoľahnúť sa môžete na podrobný monitoring spánku. 

Pri športovaní máte na výber z viac než 100 základných a 20 profesionálnych režimov. Špeciálny režim je zameraný na hráčov golfu a bežci ocenia tvorbu bežeckých plánov. Všetko potrebné nájdete v mobilnej aplikácii Zdravie. 

Vďaka integrovanému mikrofónu a reproduktoru môžete hodinky využiť na Bluetooth hovory cez spárovaný telefón. Kvalita hovoru je primeraná, druhá strana spoznala, že nevolám z mobilu, ale počula ma jasne a zreteľne. Elektronickú SIM kartu hodinky nepodporujú. 

Operačným systémom je HarmonyOS 3, s ktorým som už nemala také problémy ako pri predchádzajúcej generácii. Je rýchly, všetko fungovalo podľa očakávania a ani spárovanie s telefónom inej značky než Huawei nebol problém. Potrebnú aplikáciu Zdravie si stiahnete do iPhonu z App Store, pre zariadenie Samsung (a iné) využite Galaxy Store. Pre Huawei a Honor smartfóny ju nainštalujete z AppGallery. V Google Play sa už Zdravie nenachádza. 

Na doručené správy viete odpovedať vopred pripraveným textom. Upravíte si ich v apke Zdravie v časti Rýchle odpovede. Do internej pamäte si viete uložiť obľúbenú hudbu, takže po spárovaní s Bluetooth slúchadlami nepotrebujete na počúvanie telefón. 

Pokiaľ by ste si chceli doinštalovať niektorú aplikáciu tretej strany, máte k dispozícii AppGallery, no obsah je slabý. V menu aplikácie nájdete aj Peňaženku, tú však v našich končinách nevyužijete. Nezabudnite si v nastaveniach zapnúť upozornenia, aby ste dostávali do hodiniek vybrané notifikácie. Ak by ste mali s ich doručovaním problém, skúste ho vyriešiť tipmi z článku Ako povoliť notifikácie na hodinkách Huawei spárované s Androidom 13.

Výhodou smart hodiniek značky Huawei býva dlhá výdrž batérie na jedno nabitie. Inak tomu nie je ani pri modeli Watch Ultimate. Pri bežnom používaní hlavne na meranie zdravotných funkcií a doručovanie notifikácií bez zapnutého Always on režimu ja maximálna výdrž dva týždne. Všetko záleží od množstva meraní, nastavení, počtu cvičení a podobne.

Mne pri zapnutej funkcii Always on a každodennom meraní dlhšej chôdze vydržali na jedno nabitie približne týždeň. Aj to však dosť dlho na to, aby som so sebou nemusela na predĺžený víkend nosiť nabíjačku. Je veľká škoda, že Huawei upustil od dodávania nabíjacieho disku s odpojiteľným káblom. 

Vtedy stačilo vziať so sebou na cestu len nabíjaciu podložku a pripojili ste k nej akýkoľvek USB-C kábel. Teraz je nabíjací kábel pevnou súčasťou nabíjacieho disku, takže zbytočne zaberá v taške o niečo viac miesta. Samotné nabíjanie je veľmi rýchle, čo oceňujem. Z 20 % sa 530 mAh batéria do 100 % nabije za približne 40 minút. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia 

+ luxusný dizajn

+ vysoká odolnosť s možnosťou potápania do 100 metrov

+ špeciálne režimy pre potápanie

+ režim Expedícia

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ pokročilé meranie zdravotných funkcií

+ kvalitný a dobre čitateľný displej

+ ultra rýchle nabíjanie

+ množstvo športových režimov s možnosťou nastavenia

+ lokalizácie do slovenčiny vrátane diakritiky

+ súčasťou balenia je dlhý remienok na pripevnenie na neoprén

Nevýhody:

- cena

- vysoká hmotnosť a hrúbka

- obmedzená ponuka aplikácií tretích strán

- apka Zdravie sa nenachádza v Google Play

- funkcia Peňaženka nie je v našom regióne dostupná

- chýba podpora eSIM

Orientačná cena: 749 eur (Expedition), 899 eur (Voyage)

Záver

Huawei Watch Ultimate zaujmú už na prvý pohľad luxusným dizajnom a niekto by si ich ľahko mohol pomýliť s klasickými hodinkami. Zaujmú množstvom funkcií, špeciálnym režimom pre potápanie a vysokou odolnosťou voči vode a poškodeniu. Zaujímavý je i režim Expedícia. Jednoznačnou výhodou oproti porovnateľnej konkurencii je dlhá výdrž batérie na jedno nabitie a super rýchle nabíjanie. 

Nevýhodou je určite cena, ktorá v prípade verzie Voyage Blue šplhá k tisícke eur. Odradiť môže aj vysoká hmotnosť a hrúbka. Ženskú verziu výrobca ani neponúka. Zrejme nepredpokladá, že by ich ženy chceli využívať pri potápaní alebo náročnejšej turistike. Alebo majú používať dva modely, dámske Watch GT3 Pro pre bežné nosenie a nové Watch Ultimate pri športových aktivitách a striedať medzi nimi? Huawei však nie je jediným výrobcom, ktorý na ženy pri tvorbe Ultimate, Ultra či Pro verzie hodiniek nemyslí. 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei06.05.2023 - 22:26 Trvalý odkaz

Takže platiť sa s nimi nedá. Či to len na Slovensku sa nedá?

Celá diskusia 2 príspevky