Huawei P50 Pocket - štýlová skladačka

Recenzia véčkového androidu s elegantným dizajnom, okrúhlym vonkajším displejom, výborným fotoaparátom, ale bez Google služieb a s vysokou cenovkou.

Pred niekoľkými mesiacmi som si kúpila Samsung Galaxy Z Flip3, recenziu si môžete prečítať v tomto článku. S kompaktnosťou, výkonom a funkciami som bola spokojná, výdrž a fotoaparáty za slabého svetla ale ma neohúrili. Preto som bola veľmi zvedavá na konkurenta od Huawei. 

Do redakcie dorazilo na test véčko so skladacím displejom v bielom prevedení. Elegantný dizajn s lesklým povrchom, jemnou textúrou a zaujímavým 3D efektom sa okoliu veľmi páčil. Najmä ženám. Práve ženské publikum je pre Huawei P50 Pocket (základné info) cieľovou skupinou. Okrem bielej verzie sa na vybraných trhoch predáva aj prémiová edícia v zlatej farbe a s vyššou pamäťovou kapacitou. 

Veľkosťou, rozmermi ani hmotnosťou sa od seba véčka Samsungu a Huawei až tak nelíšia, aj keď Z Flip3 je mierne menší. V zloženom stave však P50 Pocket nemá medzi ohnutým displejom takmer žiadnu medzeru, narozdiel od Samsungu. Dizajn tak pôsobí celistvejším dojmom. 

Vonkajšie ovládacie prvky majú obidva modely usporiadané rovnako. Vpravo nájdeme čítačku odtlačkov integrovanú do vypínača a klávesy ovládania hlasitosti, vľavo je šuplík na dve nanoSIM karty. Pri Samsungu môžete využiť aj eSIM, pri Huawei nie. Slot na microSD karty nemá ani jeden model, pri P50 Pocket sa úložisko rozšíriť ale dá, no neštandardným formátom Nano Memory Card.

Aj keď by sa pri pohľade na spodnú stenu P50 Pocket, kde vidno okrem USB-C konektora aj dva reproduktory, mohlo zdať, že tu máme stereo reprodukciu zvuku, opak je pravdou. Ľavý reproduktore je iba na parádu. Zato Galaxy Z Flip3 stereo zvuk nechýba. A má ešte jednu výraznú výhodu - odolnosť voči vode (nie voči prachu). 

Na vonkajšej strane sa pri obidvoch konkurentoch nachádza sekundárny displej, ktorý slúži ako informačné centrum doručených notifikácií, zobrazí predpoveď počasia, pomôže pri vytváraní selfie a v zatvorenom stave viete ovládať prehrávanú hudbu vrátane hlasitosti. Tlačidlá hlasitosti sú prispôsobené zatvorenej a otvorenej konštrukcii, takže v obidvoch prípadoch hlasitosť znižujete dolným tlačidlom. 

Čo sa týka praktického využitia a pohodlnosti ovládania či čítania zobrazených informácií na vonkajšom displeji, jednoznačne vyhráva Z Flip3 s 1,9-palcovou uhlopriečkou, ktorému okrúhla obrazovka s polovičnou veľkosťou nemôže veľmi konkurovať. Dozviete sa z nej ale dôležité informácie a svoj účel plní. Samozrejmosťou je telefonovanie aj v zatvorenom stave.

Operačný systém nie je veľmi prispôsobený flexibilnej obrazovke tak, ako to má Z Flip3, ktorý pri sklopení konštrukcie do 90° môže na dolnej časti obrazovky ponúkať doplnkové funkcie, ako napríklad klávesnicu alebo ovládacie prvky pri prehrávaní hudby. V tomto je konkurent Samsungu už ďalej. P50 Pocket ponúka toto využitie iba pri fotografovaní, kedy nepotrebujete statív.

Súčasťou balenia P50 Pocket bol priesvitný kryt, ktorý po nasadení na konštrukciu pôsobil veľmi prirodzeným dojmom a nijak výrazne nepridal na hrúbke ani na hmotnosti. Vlastne ho takmer nebolo ani vidno. Snáď je táto ochrana aj v štandardnom produktovom balení, nie iba v testovačkách. 

Podobne ako súrodenec z rovnakej série Huawei P50 Pro (recenzie), nepodporuje P50 Pocket Google služby. Nad Androidom 11 beží používateľská nadstavba EMUI 12.0.1. Veľmi šikovné prostredie ponúka rôzne možností prispôsobenia a doplnkové funkcie, ako je napríklad Device+, ktoré využijete na prepojenie kompatibilných zariadení z ekosystému Huawei (alebo Honor). Využijete to pri zdieľaní súborov, multimédií či hovorov medzi notebookom, tabletom alebo smartfónom. 

Na život bez Google služieb sa dá zvyknúť a v aplikačnom obchode AppGallery od Huawei neustále pribúda nový softvér. Ak v ňom nenájdete svoju obľúbenú aplikáciu, funkcia Petal Search vás nasmeruje na ponuku tretích strán, odkiaľ si budete môcť inštalačný .apk súbor stiahnuť. Prípadne vám ponúkne alternatívu. 

Známe apky ako Facebook, Messenger, Shazam, Tidal, Waze a podobne fungujú úplne bez problémov. Navigáciu výborne zvládajú Petal Maps, pričom navigačné kroky už vidíte aj na vonkajšom displeji, takže nemusíte kráčať po ulici s otvoreným telefónom.

Gmail účet si nastavíte do natívnej apky Email a všetka pošta sa bude doručovať skoro tak, ako ste zvyknutí. Namiesto push, teda okamžite, sú správy kontrolované v 15-minútových intervaloch. Ak ste veľmi zvyknutí na YouTube a Google fotky, odporúčam prihlásiť sa do účtu cez internetový prehliadač a potom si na domácej obrazovke vytvoriť skratku. Po ťuknutí sa hneď ocitnete vo webovom rozhraní, kde máte k dispozícii známe funkcie.

Bezkontaktné platenie mobilom už má takisto svoje riešenie. Pohodlné a spoľahlivé, volá sa Curve. Stačí vám nainštalovať si apku, zadať potrebné údaje a hotovo. Platíte priložením telefónu k terminálu ako s každým androidom, ktorý podporuje bezkontaktné platby. V aplikácii Curve máte prehľad o zrealizovaných platbách a ešte môžete využívať cashback a ďalšie funkcie aplikácie. 

Dostatočný výkon zabezpečí 5 nm čipset Snapdragon 888 4G. Americké sankcie uvalené na Huawei pripravili smartfóny tejto značky o možnosť pracovať aj v sieťach piatej generácie. Na Slovensku to zatiaľ nie je žiadny výrazný hendikep, no kto si plánuje kúpiť tento model na používanie počas ďalších niekoľko rokov, mal by to vziať do úvahy.

Na Slovensku sa predáva pamäťový variant s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. za celý čas používania som necítila nedostatok operačnej pamäte, aplikácie sa spúšťali rýchlo, systém bežal tak, ako sa na prémiový smarfón patrí. Nezaznamenala som ani výrazné zahrievanie, iba pri nabíjaní. 

Po roztvorení máte k dispozícii veľký 6,9-palcový OLED displej s rozlíšením 1188 x 2790 bodov a až 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Tá sa už dnes stáva štandardom. V nastaveniach obrazovky máte na výber, či si zvolíte 60 Hz, 120 Hz alebo rýchlosť necháte na systém, ktorý si sám vyberie obnovovaciu frekvenciu vhodnú pre aktuálne zobrazený obsah. 

Pri vonkajšej 1,04'' OLED obrazovke si môžete prispôsobiť zobrazovaný motív a miniaplikácie, ktoré budete mať k dispozícii potiahnutím prsta doľava alebo doprava. Slajdnutím zhora nadol si vyrolujete oznámenia. 

V druhom kruhu na vonkajšej strane telefónu sa ukrývajú tri fotoaparáty a LED dióda. Hlavný 50-megapixelový s PDAF a laserovým zaostrovaním dopĺňa 13 Mpix širokouhlý, ktorým zhotovíte aj makro zábery od 2,5 cm a špeciálny 32 Mpix hyperspektrálny. Poslúži na efektné snímky vytvorené v úplnej tme. Aktivujete ho zapnutím režimu Fluorescencia. 

Vydáva svetlo podobné UV lampe, takže v tme vidíte po zasvietení na predmetoch aj to, čo bežným okom za denného svetla ani nevidíte. Napríklad vodný kameň na dlaždiciach a batérii v kúpeľni, nečistoty na nábytku, ktoré si normálne nevšimnete a podobne. Zároveň však špeciálne svetlo poslúži pri fotografovaní na vytvorenie zaujímavého efektu. Žiadny iný smartfón niečo podobné neponúka. 

Kvalita fotografií aj nahrávaných videí, ktoré môžu byť aj v 4K so 60 fps, je výborná, najmä pri dostatku svetla. Nedosahujú síce kvalitu top modelu Huawei P50 Pro, ale to ani Galaxy Z Flip3 nedosahuje kvality fotoaparátov série Galaxy S. Ide o štýlové véčkové smartfóny, ktoré lákajú dizajnom a spôsobom používania, nie foto výbavou. 

Nemáme tu optickú stabilizáciu obrazu ani optické priblíženie, iba digitálne, a širokouhlý objektív sa na nočné fotografovanie veľmi nehodí, no napriek tomu ma fotoaparáty P50 Pocket veľmi príjemne prekvapili. Hlavný snímač si dobre poradí aj s protisvetlom. Podávajú lepší výkon než pri Z Flip3 od Samsungu. 

Výdrž 4000 mAh batérie neohúri, pri bežnom používaní som nabíjala každý druhý deň, pri silnejšej záťaži ide o jednodňový telefón. Napriek o 700 mAh silnejšiemu akumulátoru, než akým disponuje Z Flip3, nebola výdrž na jedno nabitie výrazne dlhšia. Potešilo však rýchle nabíjanie. Z 15 % na 95 % to dodávanou rýchlonabíjačkou trvalo P50 Pocket približne 45 minút. 

Orientačná cena: 1399 eur 

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ výkonný čipset

+ výborné fotoaparáty

+ zaujímavý fluorescenčný režim

+ vonkajší displej využijete aj ako hľadáčik fotoaparátu

+ kompaktné rozmery v zloženom stave

Nevýhody:

- cena

- chýba 5G konektivita

- systém nie je veľmi prispôsobený flexibilnej obrazovke

- chýba teleobjektív

- chýbajú stereo reproduktory

- potešila by vodeodolnosť a bezdrôtové nabíjanie

Záver

Huawei P50 Pocket je krásny smartfón so štýlovým dizajnom, ktorý poteší najmä ženy. Nechýba mu výkon, kvalitný a veľký displej ani slušný fotoaparát so zaujímavým fluorescenčným režimom. Pre mnohých je stále nevýhodou absencia Google služieb, aj keď sa dá telefón takmer plnohodnotne používať aj bez nich. 

Ak ste fanúšik Huawei, chcete to najlepšie, viete vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prispôsobiť sa systému bez GMS, máte aktuálne na výber dva prémiové modely: štýlovku P50 Pocket a fotomobil P50 Pro. Obidva patria medzi to najlepšie, čo teraz Huawei ponúka. 

Živé fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu