Honor Pad X9 - solídny výkon za atraktívnu cenu

Recenzia dvestoeurového 11,5'' tabletu s dostatočným výkonom a solídnou výdržou batérie, ktorý využijete na multimédiá, prezeranie webu, sociálnych sietí a poteší pekným zvukom.

Honor Pad X9 (základné info) patrí k lacným tabletom, no napriek cene približne 200 eur ponúka kvalitnú konštrukciu, pekný displej aj dostatok výkonu na bežné používanie. Ak hľadáte podobné zariadenie napríklad ako rodinné multimediálne centrum, novinka od Honoru môže byť vhodným kandidátom. 

Kovová konštrukcia s matnou povrchovou úpravou odoláva odtlačkom, a tak sa nemusíte zaoberať častým čistením. Tablet je tenký, hrúbka dosahuje sedem milimetrov a ani pri prenášaní vám neutrhne popruh na batohu ci kabelke. Hmotnosť sa zastavila tesne pod hranicou 500 gramov, čo je vzhľadom na veľkosť displeja slušná hodnota. 

Obsah testovacieho balenia bol skromný, okrem nabíjacieho kábla USB-A na USB-C a dokumentov som nič nenašla. Štandardné predajné balenie by ale malo obsahovať aj nabíjačku. Web Honoru nabíjačku spomína, ale Alza.sk píše iba o nabíjacom kábli. 

Na tele nájdeme šesť reproduktorov s hlasnou reprodukciou a primeranou kvalitou. Zázraky nečakajte, ale pri sledovaní filmov alebo počúvaní obľúbenej hudby poslúžia veľmi dobre. Slot na pamäťovú kartu nenájdeme a testovaný model neponúkal ani miesto pre SIM kartu s mobilnými dátami. LTE verzia sa na Slovensku predáva, ale iba u operátora Orange. Cena je však o sto eur vyššia než pri Wi-Fi verzii. 

Takisto by ste márne hľadali čítačku odtlačkov, zabezpečiť obsah si môžete pomocou funkcie rozpoznávania tváre, ktorá ale nie je tak bezpečná ako skener prsta. Na zistenie polohy je nutné mať zapnuté internetové pripojenie a Bluetooth, v prípade Honor Pad X9 teda Wi-Fi. Vyhľadávanie polohy využitím GPS chýba. Orange pri špecifikáciách LTE verzie tabletu GPS spomína.

O výkon sa stará 6 nm čipset Snapdragon 685 spolu so 4 GB operačnou pamäťou RAM, ktorú si viete v prípade potreby rozšíriť o ďalšie 3 GB použité z vnútorného úložiska. Na slovenskom trhu sa predáva 128 GB model. 

Výhodou tabletu je veľký 11,5-palcový displej, ktorý ponúka rozlíšenie 2000 x 1200 bodov a až 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Na výber máte štandardnú rýchlosť 60 Hz, napevno sa dá nastaviť i 120 Hz a k dispozícii máte aj adaptívnu obnovovaciu frekvenciu, kedy si systém sám rozhoduje, akú použije, v závislosti od zobrazovaného obsahu. 

Nechýba ochrana zraku s filtrom modrého svetla, ktorú si viete naplánovať a užitočné je i dynamické stmievanie, ktoré inteligentne upravuje jas obrazovky na zmiernenie únavy očí. Cirkadiánne nočné zobrazenie automaticky upravuje teplotu farby obrazovky na základe rytmu tela, aby vám pomohol lepšie sa pripraviť na váš spánok. Režim e-knihy zasa upraví obrazovku do monochromatického zobrazenia pre pohodlnejšie čítanie. 

Nad Androidom 13 beží používateľská nadstavba MagicUI 7.1 s množstvom doplnkových funkcií a podrobných nastavení. Na jednej obrazovke viete naraz zobraziť až štyri aplikácie a podľa potreby medzi nimi prepínať.

Súčasťou prostredia je služba Honor Connect, ktorá automaticky deteguje kompatibilné zariadenia v blízkom okolí a umožňuje medzi zariadeniami prepínať rôzne druhy služieb a úloh. Honor Share zasa ponúka zdieľanie súborov medzi zariadeniami pripojenými do rovnakej siete. 

Na prípadné momentky alebo videohovory tu nájdeme dvojicu fotoaparátov. Zadný aj predný dostali 5-megapixelový snímač s clonovým číslom f/2.2 s možnosťou nahrávať Full HD videá. V režimoch hlavného fotoaparátu je Portrét, HDR fotografovanie, Časozberné snímanie a Skenovanie dokumentov. Zázraky nečakajte, kvalita je priemerná, pri zhoršených svetelných podmienkach a umelom osvetlení sa na záberoch objavuje zrnitosť a šum. 

O výdrž sa stará 7250 mAh batéria. Ak budete tablet používať každý deň približne hodinu či dve, nabíjať stačí raz týždenne. Ak tablet nepoužívate vôbec, percentá klesajú len veľmi pomaly. Nabitie z 15 % do plnej kapacity trvalo niečo cez dve hodiny. 

Výhody:

+ kvalitná kovová konštrukcia s matným povrchom

+ cena

+ nízka hmotnosť

+ veľký displej s ochranou zraku

+ 120 Hz obnovovacia frekvencia

+ dostatočne výkonný hardvér

+ slušná výdrž batérie

+ rýchly systém 

+ hlasné stereo reproduktory

Nevýhody:

- iba 128 GB kapacita bez podpory microSD kariet

- absencia čítačky odtlačkov

- chýba integrované GPS

Orientačná cena: od 199 eur

Záver

Honor Pad X9 stojí za pozornosť. Za cenu približne 200 eur získate schopné zariadenie s pekným 120 Hz displejom, slušným výkonom, šesticou reproduktorov, dobrou výdržou batérie a kvalitnou konštrukciou. Aj keď by potešila odolnosť voči ošplechnutiu. Ak vlastníte nejaké iné zariadenie značky Honor, určite oceníte výhody služieb Honor Connect a Honor Share. 

Pokiaľ máte záujem o LTE model so slotom na nanoSIM kartu a možnosťou využívať mobilné dáta, musíte zamieriť do Orangeu. V bežných slovenských obchodoch je dostupná iba Wi-Fi verzia. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu