Honor 90 – lákadlom 200 Mpix fotoaparát

Prvý kontakt s elegantným androidom s kvalitným 2K displejom, výkonným hardvérom a 200 Mpix fotoaparátom. Na Slovensku odštartoval jeho predaj s darčekmi.

Po uvedení v domácej Číne sa Honor 90 (základné info) dočkal aj globálnej premiéry. Kúpiť si ho môžete aj v slovenských obchodoch a u mobilných operátorov. Novinka láka štíhlym telom, matnou úpravou zadnej steny, ktorá nezachytáva odtlačky odtlačkov a veľmi slušný hardvér, v ktorom nechýba fotoaparát s ultra vysokým rozlíšením ani rýchle nabíjanie batérie s dobrou výdržou na jedno nabitie.

Zamrzí snáď absencia stereo reproduktorov, fotoaparátu by určite pomohla optická stabilizácia obrazu potešili by sme sa certifikovanej odolnosti voči vode. Šuplík na dve nanoSIM karty (slot na microSD chýba) však má gumené tesnenie, a tak nejaké jemné ošplechnutie telefón pravdepodobne zvládne. 

Na testovanie dorazila do redakcie zelená farbená verzia, ktorá je veľmi elegantná a na slnku sa zadná stena jemne trblieta. S čistením konštrukcie od nečistôt a odtlačkov prstov nebudete mať starosti. Vôbec ich nevidno. V ruke sa telefón drží dobre, výrazne sa nešmýka a hardvérové tlačidlá v pravej bočnej stene sú umiestnené v správnej výške. 

Po bokoch jemne zaoblený 6,7-palcový AMOLED displej ponúka rozlíšenie 1200 x 2664 bodov a maximálny jas 1600 nitov, čo oceníte za slnečného počasia. S čitateľnosťou som nemala problémy. Obnovovacia frekvencia sa dá nastaviť na štandardných 60 Hz, stredných 90 Hz, vysokých 120 Hz alebo to necháte na systém a v dynamickom režime sa bude rýchlosť pohybovať v závislosti na aktuálne zobrazenom obsahu. 

Aj pri rozlíšení displeja máte na výber niekoľko možností vrátane Inteligentného rozlíšenia s automatickým šetrením energie. Výrobca implementoval do modelu Honor 90 na ochranu zraku a pre dobrý spánok Cirkadiánne nočné zobrazenie. Automaticky upravuje teplotu farby obrazovky na základe rytmu vášho tela, aby bol váš spánok kvalitnejší. 

Na ochranu očí nájdeme v novinke aj ďalšie pokročilé technológie. 3840 Hz ultra vysokofrekvenčné PWM stmievanie inteligentne znižuje intenzitu blikania obrazovky, čím zvyšuje pohodlie očí a dynamické stmievanie upravuje jas obrazovky, aby sa predchádzalo únavy očí. 

Nechýba filter modrého svetla a jeho úroveň si viete nastaviť. O kvalite obrazovky Honor 90 svedčí aj ocenenie, ktoré získal "DXOMARK Display Gold Label" a prvé miesto v kategórii High-End (400 – 600 USD) smartfónov s celkovým skóre displeja 140.

Samozrejmosťou je Always on displej s plánovaným zobrazením a možnosťami prispôsobenia. Do displeja integrovaná čítačka odtlačkov je rýchla a spoľahlivá. Nemala som s ňou výrazné problémy. Dá sa kombinovať s rozpoznávaním tváre. 

Výkon zabezpečuje známy 4 nm čipset Snapdragon 7 Gen 1 a počas testovania som nezaznamenala žiadne zaváhania alebo oneskorenie. Testovaný kus mal kombináciu 12 GB RAM a 512 GB úložiska, čo úplne postačí na bežné používanie a väčšine ľudí zrejme nebude chýbať ani slot na pamäťové karty. Interný priestor ponúka dostatok miesta na aplikácie, fotografie i videá. V prípade potreby a náročnosti aplikácií sa dá operačná pamäť virtuálne rozšíriť o ďalších 7 GB. 

Nad operačným systémom Android 13 beží najnovšia verzia používateľskej nadstavby MagicOS 7.1 s množstvom doplnkových funkcií, nastavení a personalizácie. V menu nájdete funkciu Honor Connect na rýchle presúvanie súborov medzi kompatibilnými zariadeniami. Stačí byť na nich prihlásený pod rovnakým Honor ID. 

Napríklad hovor z telefónu tak môžete prijať na tablete, notifikácie sa doručujú naprieč zariadeniami a ak začnete prácu na jednom, môžete pokračovať v používaní aplikácií na druhom zariadení. 

Funkcia Magic Text dokáže rozpoznať text na obrázku a umožní s ním ďalej pracovať. Ak identifikuje telefónne číslo, môžete naň kliknúť a na číslo zavolať, odoslať správu alebo uložiť ako nový kontakt. Magic Text dokáže identifikovať aj e-mailové adresy a odkazy na webové stránky. Do režimu rozpoznávania a skenovania textu sa dostanete otvorením aplikácie fotoaparát a namierením na text. 

Novinkou nadstavby je priečinok s odporúčanými aplikáciami na domácej obrazovke. Na základe vášho používania sa obsah priečinka mení. Po ruke tak máte naposledy použité aplikácie a nemusíte ich vyhľadávať v menu. Len pripomenieme, že zariadenia značky Honor používajú Google služby, takže nechýba obchod Google Play ani obľúbený Google softvér.

Lákadlom Honor 90 je zostava fotoaparátov, ktorému kraľuje 200-megapixelový snímač. Štandardne však fotografia má veľkosť 12,5 Mpix, pretože softvér používa spájanie 16-tich pixelov do jedného a algoritmus na redukciu šumu, aby zabezpečil čo najkvalitnejší výsledok. Na snímke tak nájdete dostatok detailov. 

Kto by čakal optickú stabilizáciu obrazu, ktorá pomáha najmä pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach, zrejme bude sklamaný. No aj elektronická stabilizácia odvádza dobrú prácu. Pekných výsledkov sa dočkáte aj v noci. 

Na zábery krajinky, budov a skupinové fotografie využijete 8 Mpix širokouhlý fotoaparát so 112°uhlom záberu. Trojicu objektívov dopĺňa pomocný 2 Mpix senzor určený na rozostrovanie pozadia. Predná kamera s nezvyčajne vysokým 50 Mpix rozlíšením poteší 100° uhlom Do záberu sa tak zmestí aj väčšia skupina osôb. 

Problémom nie je nahrávanie videí v 4K, a to ako pri zadnom, tak aj pri prednom fotoaparáte. AI Vlog Assistant umožňuje pomocou niekoľkých kliknutí vytvoriť 15-sekundové video, pripravené na zverejnenie na sociálnych sieťach.

Honor 90 ponúka 5000 mAh batériu, ktorá smartfónu  zabezpečí energiu na celý deň aj pri náročnom používaní. Na dobitie môžete využiť podporu 66 W rýchleho nabíjania, pričom len 15 minút na nabíjačke dobije telefón do 45 % kapacity.

Honor 90 ponúka 5000 mAh batériu, ktorá smartfónu  zabezpečí energiu na celý deň aj pri náročnom používaní. Cez víkend stačí nabíjať každý druhý deň. Na dobitie môžete využiť podporu 66 W rýchleho nabíjania, pričom len 15 minút na nabíjačke dobije telefón do 45 % kapacity. 

Honor 90 si je na výber v čiernom prevedení Midnight Black, v zelenej farbe Emerald Green alebo v striebornej Diamond Silver. Cena modelu s pamäťou 8 GB + 256 GB má cenovku 549 eur za pamäťový variant 12 GB + 512 GB zaplatíte 599 eur. Novinka je dostupná aj v Orangei, kde k nemu získate od 6. 7. do 30. 9. Honor X6 za jedno euro.

V O2 na zákazníkov čaká pri predobjednávke Honoru 90 do 9. 7. darček: Honor 70 Lite. Od 10. 7. následne bude k dispozícii v akčnej ponuke s výkupným bonusom 180 eur pri odpredaji starého zariadenia. Aj v NAY dostanete darček. V predpredaji od 7. 7. do 23. 7. vám k nákupu pribalia bezplatne tablet Honor Pad X8.

Záver

Honor 90 je telefón, ktorý stojí za pozornosť. Za cenu necelých šesťsto eur získate smartfón s pekným dizajnom a pohodlným držaním v ruke, kvalitným displejom, ktorý myslí aj na váš spánok, čipsetom, čo zvládne aj náročné používanie a veľmi slušnou výdržou batérie na jedno nabitie. 

Od hlavného fotoaparátu môžete očakávať veľmi dobré výsledky a zahanbiť sa nedá ani širokouhlý objektív. Chýba mi snáď iba teleobjektív na bližšie priblíženie. Používať viac ako päťnásobný digitálny zoom veľmi neodporúčam, začne sa objavovať šum. Fanúšikov selfie poteší predná kamera nielen širokým uhlom záberu a vysokým rozlíšením, ale nahrávaním 4K videí. Zamrzí absencia certifikácie vodeodolnosti, bezdrôtového nabíjania či stereo reproduktorov. 

Lákadlom sú darčeky u operátorov a v NAY. Neskôr si môžete v O2 znížiť cenu až o 180 eur vykúpením starého zariadenia. Vtedy získava Honor 90 na atraktivite. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu